Starta eget

Hjälp och stöd för startande av företag får du på Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. Vår konfidentiella och avgiftsfria service hjälper dig att starta och vidareutveckla egen affärsverksamhet.Startian neuvojat 2018 72dpi 600pxFast det är lätt att bli företagare och starta eget, ska du noga tänka över om företagandet är det rätta alternativet. Innan företaget grundas, ska du också noga bedöma om affärsidén kan förverkligas och utvecklas.

Vill du först testa din idé preliminärt?

Ideanappi svVilket problem eller tydligt behov har du identifierat?
Vem eller vilken typ av människor har detta problem eller behov?
Vad är din lösning på problemet eller behovet?

Testa din idé via Idéknappen!

En företagsrådgivare kommer att bekanta sig med din idé och skickar dig ett svar och ger dig vägledning om hur du ska gå vidare.

Boka tid hos företagsrådgivare

I företagsrådgivningen går vi igenom till exempel olika företagsformer, din företagsidé, affärsverksamhetsplan och hur man ansöker startpeng. Vi hjälper dig med att göra företagets etableringsanmälan. Boka tid till Startia så kan vi diskutera din affärsidé och se om den håller och är värd att satsa på!

Vi hjälper dig också om du planerar att bli företagare genom att köpa ett företag, fråga våra företagsrådgivare om företag som är till salu i Vasaregionen!

Nyföretagscentrum Startias startrådgivning har ISO 9001:2015 kvalitetscertifikat.

BOKA TID HOS FÖRETAGSRÅDGIVARE

Läs mera
Läs mera

Företagarberättelser

Ytypyykkarit 3

Från hemvård till eget tvätteri

I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.
Läs mera
IMG 1634

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera
IMG 8842

Torgets ”bad boys” – Bad Bun förenar gatumat och fine dining

Företagartrion Benjamin Smith, Saku Railio och Tapani Hovi startade gatumatstället Bad Bun, som opereras från en matvagn på Vasa torg. I stället för traditionell korvpotatis och hamburgare fokuserar företaget på bao buns, det vill säga asiatiska ångade och fyllda semlor. Under sommaren har företagets produkt lockat många nyfikna munnar till torget, och vissa har även blivit stamkunder.
Läs mera
PRO Valut 3

En lokaltillverkad, napolitansk pizzaugn snart i var mans trädgård

Att avnjuta en äkta napolitansk pizza beskrivs av en del som en nästan religiös upplevelse, och idag väljer allt fler att investera i en egen pizzaugn till uteköket eller trädgården. Den företagsidé som Laihelaföretaget PRO-Valut Oy arbetat med redan under ett par år, ligger därför helt rätt i tiden och nu är man inne på slutrakan med att få i gång försäljningen och marknadsföringen av den egna pizzaugnen under brandet Brickorstone.
Läs mera
IMG 8376

Kajakuthyrningsföretag fick sin början av kärlek till sporten

Företagare Leo Tuisku grundade Vasa Kajakuthyrning i slutet av 2020, men den egentliga verksamheten startade för ett par månader sedan. Tuisku, som driver företaget som bisyssla, berättar att de första kunderna kom på Kristi himmelsfärdsdag, varefter verksamheten börjat rulla på ordentligt.
Läs mera
ES Maleri 2

Pandemin gav Emelie en rivstart

Uppvuxen i en företagarfamilj, hade målaren och inredaren Emelie Sandelin klart för sig att hon aldrig själv skulle bli egen företagare. Efter sju år som anställd växte sig ändå tankarna på att vara sin egen chef allt starkare och efter uppmuntran från både vänner och arbetsgivare, omvärderade Emelie sitt tidigare uttalande.
Läs mera
Maritima 2

Maria startade eget på eget sätt

Att det skulle bli ekonomi och redovisning var inte självklart, men tanken på att bli egen företagare har alltid funnits med i bilden för Maria Mannfolk, som är uppvuxen i en företagarfamilj i Korsnäs. Nu vill hon ge personlig och nära service till alla andra företagare i hemkommunen. Tröskeln till Maritima Bokföringsbyrå ska vara låg.
Läs mera
IMG 1205

På HammasSydän står kunden i centrum

Henrika Koivusalo, munhygienist från Lillkyro, grundade eget företag 2018 efter att ha fullgjort företagarens yrkesexamen organiserad av Vamia. – Det var rätt tillfälle och skede i livet, och jag ville prova på företagande. Om jag hade haft ett permanent jobb skulle jag nog ha lämnat tanken på att bli förtagare.
Läs mera