Från föräldraledig till företagare och chef

30.01.2024

Staddax 1Caroline Silfver från Malax startade företaget Städdax mitt under pandemin. Dryga halvåret senare kunde hon göra sin första anställning och idag sysselsätter företaget tre personer på heltid enbart med städtjänster.

När föräldraledigheten var slut och det var dags att återgå till arbetet, började Caroline Silfver fundera på alternativ. Helg- och kvällsarbetet inom service- och restaurangbranschen där hon jobbat som restonom lockade inte längre, och istället valde hon att förverkliga idén om att grunda eget städföretag.

Staddax 6

Caroline Silfver, som tidigare också haft städuppgifter i samband med sina jobb i butik och restaurang, gillar att städa. Hon tänkte ändå betydligt bredare än så då hon beslöt sig för att bli företagare på sensommaren 2020, mitt under brinnande pandemi.

– Planen var att jag också skulle erbjuda andra typer av hushållstjänster – gräsklippning, trädgårdsfix, målning och dylikt. Idag finns dock inte utrymme för något annat än städuppdrag i kalendern, konstaterar hon.

VASEKs och Nyföretagarcentrum Startias tjänster var bekanta för Caroline, och hon vände sig därför allra först dit för att få hjälp i start up-skedet.

– Det var jätteskönt att få hjälp med att få ner alla siffror på papper. Vid Startia finns det inga dumma frågor och som egen företagare känns det onekligen som att frågorna aldrig tar slut, skrattar Caroline, som fortfarande har kontakt med sin företagsrådgivare Olav Nylund.

– Jag går nu en företagarutbildning vid Optima i Jakobstad. Där har jag fått mycket ny input och nyttig information, och i utbildningen ingår även mentorskap. Olav fungerar som min mentor och han har varit till stor hjälp för mig. Jag rekommenderar verkligen alla företagare att ha en mentor, fortsätter Caroline.

Olav är glad över det förtroende han fått i form av mentor.

– Det är fint att kunna fungera som bollplank åt Caroline. Som mentor vill jag helst undvika snabba svar, snarare ge olika alternativ och utmana företagaren med kritiska frågeställningar, framhåller han.

Nylund bistår även henne i den nu pågående processen att ombilda Städdax från firma till aktiebolag – något som blev aktuellt då Caroline verkställde en andra heltidsanställning.

– Tanken var att jag bara skulle bara testa och se om jag kunde skapa lön åt mig själv, men tack vare ett reportage i den lokala dagstidningen fylldes kalendern snabbt med både företags- och privata kunder – Städdax städar allt från privata hem till kontor och affärer.

I maj 2021 anställde Caroline en sommararbetare som sedan blev kvar och nu har hon alltså två heltidsanställda.

– Samtidigt städar jag också själv så mycket jag hinner. Jag trivs med mitt arbete och att man får jobba på nya platser varje dag gör det omväxlande och extra roligt.

Staddax 9Carolines kunder består av såväl privathushåll som företag och affärer. – Jag gillar att städa och att få arbeta på nya ställen varje dag gör jobbet extra roligt och varierande, säger hon.

Det faktum att hon inte enbart skapat arbete åt sig själv utan även åt andra betyder mycket för Caroline.

– Jag uppmuntrar och pushar gärna andra kvinnor till att våga ta steget och förverkliga sina företagsdrömmar. Visst är det utmanande och svårt – det handlar om daglig problemlösning – men för varje problem man lyckas lösa växer man i sin roll, anser Caroline, som nu också gör sitt bästa att växa in i rollen som chef.

– Det är många beslut som ska fattas varje dag men för varje beslut man tar infinner sig också en lättnad, tillägger hon.

Staddax 8– Jag vill gärna uppmuntra och push andra kvinnor till att våga ta steget och förverkliga sina företagsdrömmar. Det finns hjälp att få och man måste våga för att vinna, konstaterar Caroline.

Olavs uppfattning är att Städdax har lyckats växa tack vare kvalitativ service, goda kundrelationer och gott ledarskap.

– Jag tycker mig också ana att där finns en sorts fingertoppskänsla hos Caroline – en förmåga att ta de rätta besluten vid rätt tidpunkt, avrundar han.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

VASEKs företagsrådgivare nu del av det nationella nätverket för Företagarens ekonomihjälp

26.02.2024 | Nyheter
Fakturorna hopar sig, kassan ser tom ut, försäljningen går trögt, och det är svårt att hitta kunder. Företagarens vardag kan ibland vara utmanande. Genom Företagarens ekonomihjälp får företagaren förtroligt, kostnadsfritt och sakkunnigt stöd och rådgivning.
Läs mera

Starta eget-guide för blivande företagare 2024 har publicerats

15.02.2024 | Nyheter
I den nya Starta eget-guiden hittar du aktuell information som hjälper dig när du grundar ditt företag.
Läs mera

Ny flygfrakttjänst från Vasa – Jetpak levererar från dörr till dörr

06.02.2024 | Nyheter
Från och med i höst har Jetpak erbjudit sina tjänster för utgående frakt också från Vasa. Jetpak erbjuder snabba leveranser med flygfrakt från dörr till dörr.
Läs mera

Från föräldraledig till företagare och chef

30.01.2024 | Nyheter
När föräldraledigheten var slut och det var dags att återgå till arbetet, började Caroline Silfver fundera på alternativ. Helg- och kvällsarbetet inom service- och restaurangbranschen där hon jobbat som restonom lockade inte längre, och istället valde hon att förverkliga idén om att grunda eget städföretag.
Läs mera

Verkningarna av de investeringar som planerats inom GigaVaasa sträcker sig över hela Finland

22.01.2024 | Nyheter
I modellen för verkningsfullheten har de direkta och indirekta verkningarna på sysselsättningen, produktionen, värdeökningen och skatteinkomsterna av projekthelheten av de investeringar i batteriklustret som planerats i GigaVaasa-området i Vasa och Korsholm bedömts liksom också den regionala inriktningen av verkningarna på Vasaregionen och hela landet.
Läs mera

Pilotgrupp ger nystart till hållbarhetsarbete och cirkulärt tänkande

19.01.2024 | Nyheter
Pilotgruppen för projektet Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner samlades för första gången den 17 januari. Över 30 företag var på plats vid kick-off-evenemanget för att nätverka och lära känna varandra.
Läs mera

Kundantalet både sjunker och stiger

16.01.2024 | Nyheter
Statistiken för verksamhetsåret 2023 visar tillväxt inom startrådgivningen på Nyföretagscentrum Startia, medan befintliga företag inte sökte sig lika ofta till rådgivningstjänsterna. Under året nådde verksamheten hos VASEK och Startia sammanlagt 874 företag (2022: 1 193) och 639 personer som planerade att starta företag (2022: 524).
Läs mera

Projektet Bothnian Coastal Route gör debut på norra Europas största resemässa

16.01.2024 | Nyheter
Bothnian Coastal Route är ett projekt som innefattar 13 destinationer längs kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken. Under 2024 kommer projektet att delta i 8-10 mycket viktiga europeiska marknadsföringsevenemang som riktar sig till researrangörer. Det första är Matka Workshop Day i Helsingfors i januari.
Läs mera