Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024

pexels artempodrez 6779716
Nya system möjliggör ännu bättre samarbete mellan företagare och bokförare

Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.

Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:

– Till exempel möjliggör programmen Netvisor, Fivaldi och Fennoa att kunder och bokförare jobbar tillsammans i samma system. På så sätt blir samarbetet smidigare och mera effektivt, vilket i sin tur möjliggör mer exakt och aktuell rapportering om företagets ekonomiska situation.

– I praktiken bör företaget ändå vara något större, uppskattningsvis ha en årlig omsättning på över 500 000 euro, för att implementeringen av ett dylikt program ska vara lönsamt. Företag i den här storleksklassen gynnas speciellt av de omfattande rapporteringsmöjligheterna som programmen erbjuder, oavsett om det gäller månadsrapportering, kvartalsrapportering eller rapportering utgående från en företagsspecfik tidsperiod.

Även mindre företag har idag ett större intresse av att använda sig av system där man kan se företagets verksamhet och fakturering, här kan de nya ekonomiprogrammen erbjuda utmärkta verktyg.

– Företagaren måste dock vara uppmärksam för att säkerställa rapporternas tillförlitlighet, vilket exempelvis kräver noggrann fakturering vid rätt tidpunkt samt noggrann hantering av inköp och lager, påpekar Ahläng.

Få ordning på företagets ekonomiförvaltning - kontakta oss så reder vi upp situationen!

I samband med att företaget grundas måste man alltid också beakta räkenskapsårets längd och andra praktiska detaljer. Ahläng rådger företagare att undvika uttrycket "all laglig affärsverksamhet" när de definierar företagets branscher i registreringsfasen. Detta uttryck kan leda till extra kontroll av företagets namn.

– Ni företagsrådgivare ska också komma ihåg att påminna era kunder om att se till att deras socialförsäkring är på en rimlig nivå redan från början. Att höja FöPL-gränsen senare fungerar sällan, utan det glöms ofta bort helt, betonar Ahläng.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera