Webbinarserien Industry Insight fortsatte med offentliga direktupphandlingar

29.10.2020 | Nyheter
Offentliga upphandlingar öppnar upp för stora möjligheter för företagen men kan också kännas som en utmaning att ta sig an - hur ska små och medelstora företag ha en chans bland upphandlingsanbuden? Senast i serien Industry Insight från projektet Future Cleantech Solutions fick deltagarna insikt i tillvägagångssätt för att hitta och vinna upphandlingar.
Läs mera

Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020 | Nyheter
Coronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.
Läs mera

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Ett planerat ägarskifte - Webinarieserie om avtalen, värdering och beskattning

11.11.2020 | Seminarier, föreläsningar och möten
Ägarskifte i företaget - vad borde man veta och beakta?28.10 kl. 17-18 Kjell Renlund från EY kommer att berätta vilka avtalsfrågor man måste beakta då man planerar ett ägarskifte, vare sig man är köpare eller säljare. 28.10. klo 19-20 Ilkka Puikkonen EY:ltä kertoo mitä sopimuksiin liittyviä asioita kannattaa huomioida omistajanvaihdoksessa, oli sitten ostajan tai myyjän roolissa. 11.11 kl.
Läs mera

Företagssanering och konkursförfarandet – information för bokförare

30.10.2020 | Seminarier, föreläsningar och möten
Information om företagssanering och konkursförfarandet för bokförare och bokföringsbyråerChristian Näsman, Näsman&Båsk: Företagssanering - ett alternativ till konkurs - Vad är företagssanering? - Vilka är förutsättningarna för företagssanering? - Hurudana saneringsmetoder finns det? - Hur påverkas nuvarande och kommande skulder av företagssanering? - Hur påverkas leverantörs- och kundrelationer av företagssanering? - Vad är skillnaden mellan frivillig sanering och officiellt förfarande? -...
Läs mera

Startinfo för blivande företagare

19.11.2020 | Seminarier, föreläsningar och möten
Vad ska man ta i beaktande när man startar eget? Hur ansöker man om startpeng?Nyföretagscentrum Startia och Österbottens TE-byrå arrangerar avgiftsfria startinfotillfällen på nätet, riktade till alla som planerar att påbörja företagsverksamhet. Du får en bra inledning till att starta verksamheten: vi går igenom grunderna i att starta ett företag, allt från affärsverksamhetsplanen till att ansöka om startpeng och registrera...
Läs mera

Hur fixa läget när företagets pengar börjar ta slut?

02.12.2020 | Seminarier, föreläsningar och möten
Om företagets pengar börjar ta slut, vad kan man göra för att fixa läget?De rådande undantagsförhållandena detta år har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan även hända under normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad kan man göra för att fixa läget? Välkommen till webbinariet där Kjell Ahläng från Convido Företagstjänst ger sina...
Läs mera

Undantagstillstånd-podcast

I VASEKs nya Undantagstillstånd-podcast koncentrerar vi på företagandet och att hjälpa företagare i det här coronaundantagstillståndet. Följ oss på SoundCloud eller lyssna direkt på vår hemsida. Avsnitten på finska och på svenska.

Podcast

Startia
Läs mera
Läs mera

Företagsberättelser

Niklas Sjödahl

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera
LJ Doors 2

Nystart med nya ägare och nya utrymmen

I hallen på Lagervägen 31 på Fågelberget pågår de sista inflyttningsarbetena för L Jokela AB, LJ- Doors. Det har gått ett år sedan nya ägare tog över företaget som tillverkat dörrar och fönster i fyra decennier.
Läs mera
IMG 1205

På HammasSydän står kunden i centrum

Henrika Koivusalo, munhygienist från Lillkyro, grundade eget företag 2018 efter att ha fullgjort företagarens yrkesexamen organiserad av Vamia. – Det var rätt tillfälle och skede i livet, och jag ville prova på företagande. Om jag hade haft ett permanent jobb skulle jag nog ha lämnat tanken på att bli förtagare.
Läs mera
Tommy Pellas och Patricia Nedergård

Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.
Läs mera