Jobbsökningen förvandlades till uppstartsprocess

03.01.2024

Tuholaisapu 3

Alpo Noponen från Smedsby har jobbat nio år med skadedjursbekämpning och trivs inom branschen. Nu är han egen företagare inom branschen och är mycket nöjd med lösningen och all hjälp han fått från Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia vid VASEK och sin samarbetspartner.

Skadedjursbekämpning en växande bransch

Det började med ett jobbsökningssamtal till ett företag 400 kilometer bort, men slutade med grundandet av ett aktiebolag. När Alpo Noponen från Smedsby sökte nytt arbete inom branschen där han arbetat – och trivts mycket bra de senaste åren – anade han föga att det skulle sluta med att han blev egen företagare. Tre månader senare är han mer än nöjd med lösningen.

– Jag har jobbat med skadedjursbekämpning i nio år och ville gärna fortsätta eftersom jag trivdes med det, inleder Noponen. Jag var på jakt efter en ny arbetsplats och det första samtalet gick till Juha Oinonen och hans fru Sanna. Jag hittade deras företag Tuholaistorjunta Täystuho Oy i Iiitti utanför Kouvola genom en googling, fortsätter Noponen.

Tuholaisapu 6Noponen och hans nystartade företag fungerar som samarbetspartner och underleverantör till Tuholaistorjunta Täystuho Oy, som drivs av Juha och Sanna Oinonen i Iitti utanför Kouvuola. – Vi synkade direkt och efter vårt första möte, som varade knappt en timme, hade jag bestämt mig för att starta eget, berättar Noponen.

Redan det första telefonsamtalet gav Noponen en positiv känsla och efter det första mötet med företagarparet, som köpte sitt bolag så sent som i april 2023, visste han att han ville jobba med dem.

– Juha och Sanna hade en utvidgning av verksamhetsområdet i planerna, och frågade om jag funderat på att bli egen företagare. ”Aldrig”, svarade jag – det var en tanke som inte slagit mig och jag hade ingen erfarenhet av företagande sedan tidigare.

En timme senare var beslutet fattat och genom ett tips från en bekant företagare kontaktade Noponen Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia på VASEK.

– Visst hade jag hört talas om Startia och VASEK men aldrig hade jag kunnat föreställa mig vilken enorm hjälp jag skulle få där – dessutom helt kostnadsfritt. Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist har varit fantastisk – inte enbart under själva uppstartprocessen, utan även i efterhand får jag hjälp på vägen, berättar Noponen.

Tuholaisapu 1

Tuholaisapu Pohjanmaa Oy grundades i september och fungerar i huvudsak som underleverantör åt Oinonens företag Täystuho Oy.

– Tack vare Alpo har vi kunnat förstora vårt verksamhetsområde både till och omkring Österbotten och han har fått en bra start, konstaterar Oinonen. Eftersom vi själva också är relativt nya som företagare kändes det här som den bästa lösningen – vi vågade inte anställa någon ännu och har planerat att växa genom att etablera dylika samarbeten, fortsätter han.

Tack vare tillgången till Tuholaistorjunta Täystuhos utrustning kunde Noponen starta med låg tröskel – något som var viktigt för båda parter.

– Samarbetet med Juha och Sanna fungerar jättebra – vi har samma åsikter om det mesta och jag är mycket nöjd med den här lösningen. Det här är mig grej, konstaterar Noponen. Verksamheten redan efter bara några månader lönsam och varje dag är ett steg framåt.

– Utöver uppdragen för Tuholaistorjunta Täystuho jobbar jag också med att bygga upp en egen kundkrets och har varit i kontakt med husbolag och företag. Jag betjänar även privatkunder och för mig är alla kunder lika viktiga, poängterar han.

Då det gäller skadedjursbekämpning är samarbetet med kunden är viktigt för ett lyckat slutresultat– en bransch där kringomgivningen kan vara avgörande och där aktörerna ofta verkar obemärkt i bakgrunden utan att märkas.

– Ofta inom livsmedelsbranschen men också till exempel då det gäller trävaruexport, berättar Noponen. På de flesta företag finns noggranna hygienregler och vi jobbar på allt från bagerier till djurfarmer. Ingen dag är den andra lik.

Tuholaisapu 8

Samarbetet med kunden är viktigt för ett lyckat slutresultat då det gäller skadedjursbekämpning – en bransch där kringomgivningen kan vara avgörande och där aktörerna ofta verkar obemärkt i bakgrunden utan att märkas. – Jag hade aldrig övervägt att bli företagare, men nu känns det som det absolut bästa arrangemanget, konstaterar Noponen.

Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist på Startia konstaterar att Noponen har alla förutsättningar att lyckas, även om utmaningar alltid finns för alla företagare.

– Alpo är energisk och entusiastisk, han kan hantverket och har byggt upp ett bra nätverk under åren. Han opererar på en växande marknad där det ofta också kan finnas psykologi involverat. Kan man dessutom konsten att lugna en panikslagen kund, har man redan ett bra försprång.

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera