Jobbsökningen förvandlades till uppstartsprocess

03.01.2024

Tuholaisapu 3

Alpo Noponen från Smedsby har jobbat nio år med skadedjursbekämpning och trivs inom branschen. Nu är han egen företagare inom branschen och är mycket nöjd med lösningen och all hjälp han fått från Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia vid VASEK och sin samarbetspartner.

Skadedjursbekämpning en växande bransch

Det började med ett jobbsökningssamtal till ett företag 400 kilometer bort, men slutade med grundandet av ett aktiebolag. När Alpo Noponen från Smedsby sökte nytt arbete inom branschen där han arbetat – och trivts mycket bra de senaste åren – anade han föga att det skulle sluta med att han blev egen företagare. Tre månader senare är han mer än nöjd med lösningen.

– Jag har jobbat med skadedjursbekämpning i nio år och ville gärna fortsätta eftersom jag trivdes med det, inleder Noponen. Jag var på jakt efter en ny arbetsplats och det första samtalet gick till Juha Oinonen och hans fru Sanna. Jag hittade deras företag Tuholaistorjunta Täystuho Oy i Iiitti utanför Kouvola genom en googling, fortsätter Noponen.

Tuholaisapu 6Noponen och hans nystartade företag fungerar som samarbetspartner och underleverantör till Tuholaistorjunta Täystuho Oy, som drivs av Juha och Sanna Oinonen i Iitti utanför Kouvuola. – Vi synkade direkt och efter vårt första möte, som varade knappt en timme, hade jag bestämt mig för att starta eget, berättar Noponen.

Redan det första telefonsamtalet gav Noponen en positiv känsla och efter det första mötet med företagarparet, som köpte sitt bolag så sent som i april 2023, visste han att han ville jobba med dem.

– Juha och Sanna hade en utvidgning av verksamhetsområdet i planerna, och frågade om jag funderat på att bli egen företagare. ”Aldrig”, svarade jag – det var en tanke som inte slagit mig och jag hade ingen erfarenhet av företagande sedan tidigare.

En timme senare var beslutet fattat och genom ett tips från en bekant företagare kontaktade Noponen Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia på VASEK.

– Visst hade jag hört talas om Startia och VASEK men aldrig hade jag kunnat föreställa mig vilken enorm hjälp jag skulle få där – dessutom helt kostnadsfritt. Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist har varit fantastisk – inte enbart under själva uppstartprocessen, utan även i efterhand får jag hjälp på vägen, berättar Noponen.

Tuholaisapu 1

Tuholaisapu Pohjanmaa Oy grundades i september och fungerar i huvudsak som underleverantör åt Oinonens företag Täystuho Oy.

– Tack vare Alpo har vi kunnat förstora vårt verksamhetsområde både till och omkring Österbotten och han har fått en bra start, konstaterar Oinonen. Eftersom vi själva också är relativt nya som företagare kändes det här som den bästa lösningen – vi vågade inte anställa någon ännu och har planerat att växa genom att etablera dylika samarbeten, fortsätter han.

Tack vare tillgången till Tuholaistorjunta Täystuhos utrustning kunde Noponen starta med låg tröskel – något som var viktigt för båda parter.

– Samarbetet med Juha och Sanna fungerar jättebra – vi har samma åsikter om det mesta och jag är mycket nöjd med den här lösningen. Det här är mig grej, konstaterar Noponen. Verksamheten redan efter bara några månader lönsam och varje dag är ett steg framåt.

– Utöver uppdragen för Tuholaistorjunta Täystuho jobbar jag också med att bygga upp en egen kundkrets och har varit i kontakt med husbolag och företag. Jag betjänar även privatkunder och för mig är alla kunder lika viktiga, poängterar han.

Då det gäller skadedjursbekämpning är samarbetet med kunden är viktigt för ett lyckat slutresultat– en bransch där kringomgivningen kan vara avgörande och där aktörerna ofta verkar obemärkt i bakgrunden utan att märkas.

– Ofta inom livsmedelsbranschen men också till exempel då det gäller trävaruexport, berättar Noponen. På de flesta företag finns noggranna hygienregler och vi jobbar på allt från bagerier till djurfarmer. Ingen dag är den andra lik.

Tuholaisapu 8

Samarbetet med kunden är viktigt för ett lyckat slutresultat då det gäller skadedjursbekämpning – en bransch där kringomgivningen kan vara avgörande och där aktörerna ofta verkar obemärkt i bakgrunden utan att märkas. – Jag hade aldrig övervägt att bli företagare, men nu känns det som det absolut bästa arrangemanget, konstaterar Noponen.

Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist på Startia konstaterar att Noponen har alla förutsättningar att lyckas, även om utmaningar alltid finns för alla företagare.

– Alpo är energisk och entusiastisk, han kan hantverket och har byggt upp ett bra nätverk under åren. Han opererar på en växande marknad där det ofta också kan finnas psykologi involverat. Kan man dessutom konsten att lugna en panikslagen kund, har man redan ett bra försprång.

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera