Työnhaku vaihtuikin yrityksen perustamiseksi

03.01.2024

Tuholaisapu 3

Sepänkyläläinen Alpo Noponen on työskennellyt yhdeksän vuotta tuhoeläinten torjunnassa ja viihtyy alalla. Nyt hän on yrittäjänä erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa ja kaikkeen siihen apuun, jonka hän on saanut Uusyrityskeskus Startiasta sekä yhteistyökumppaniltaan.

Tuholaistorjunta on kasvava ala

Kaikki alkoi työnhakua koskevasta puhelusta 400 kilometrin päässä sijaitsevaan yritykseen, mutta päättyikin osakeyhtiön perustamiseen. Kun sepänkyläläinen Alpo Noponen etsi uutta työtä alalta, jolla hän oli työskennellyt ja viihtynyt erittäin hyvin viime vuosien ajan, hän ei aavistanut, että se päättyisi siihen, että hänestä tulisi yrittäjä. Kolme kuukautta myöhemmin hän on kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Olen työskennellyt tuhoeläinten torjunnan parissa yhdeksän vuotta ja halusin jatkaa, koska pidin siitä, aloittaa Noponen. Olin etsimässä uutta työpaikkaa, ja ensimmäinen puhelu meni Juha Oinoselle ja hänen vaimolleen Sannalle. Löysin heidän yrityksensä Tuholaistorjunta Täystuho Oy:n Iiitistä Kouvolan ulkopuolelta googlaamalla, jatkaa Noponen.

Tuholaisapu 6Noponen ja hänen vastaperustettu yrityksensä toimivat yhteistyökumppanina ja alihankkijana Tuholaistorjunta Täystuho Oy:lle, jonka omistavat Juha ja Sanna Oinonen Iiitissä Kouvolan ulkopuolella. – Meillä synkkasi heti, ja ensimmäisen noin tunnin mittaisen tapaamisemme jälkeen olin päättänyt perustaa oman yrityksen, Noponen kertoo.

Jo ensimmäisestä puhelinkeskustelusta jäi Noposelle positiivinen tunne, ja heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen hän tiesi haluavansa työskennellä heidän kanssaan. Oinoset olivat ostaneet yrityksensä huhtikuussa 2023.

– Juha ja Sanna suunnittelivat yrityksensä toiminta-alueen laajentamista ja kysyivät, olinko harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. "En koskaan", vastasin. Se ei ollut tullut mieleeni, eikä minulla ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä.

Tunnin kuluttua päätös oli tehty, ja tutun yrittäjän vinkin perusteella Noponen otti yhteyttä Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan, joka toimii osana VASEKia.

– Tietenkin olin kuullut Startiasta ja VASEKista, mutta en olisi koskaan voinut kuvitella, miten paljon tärkeää apua sieltä saisin, lisäksi täysin ilmaiseksi. Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist on ollut fantastinen. Ei vain itse yrityksen perustamisprosessin aikana, vaan myös jälkeenpäin saan häneltä tarvittaessa apua yrittämiseen, Noponen kertoo.

Tuholaisapu 1

Tuholaisapu Pohjanmaa Oy perustettiin syyskuussa ja se toimii pääasiassa alihankkijana Oinosten yritykselle Tuholaistorjunta Täystuho Oy.

– Alpon ansiosta olemme voineet laajentaa toiminta-aluettamme sekä Pohjanmaalla että sen ympäristössä, ja hän on saanut hyvän alun, toteaa Oinonen. Koska itse olimme suhteellisen uusia yrittäjinä, tämä tuntui parhaalta ratkaisulta. Emme uskaltaneet vielä palkata ketään ja olimme suunnitelleet kasvavamme tällaisilla yhteistyösuhteilla, hän jatkaa.

Sen ansiosta, että Noponen pystyi käyttämään Täystuhon kalustoa, hän pystyi aloittamaan yrityksensä toiminnan hyvin matalalla kynnyksellä, mikä oli tärkeää molemmille osapuolille.

– Yhteistyö Juhan ja Sannan kanssa toimii erittäin hyvin, meillä on samat mielipiteet lähes kaikesta, ja olen erittäin tyytyväinen tähän ratkaisuun. Tämä on minun juttuni, vahvistaa Noponen. Liiketoiminta oli jo muutaman kuukauden kuluttua kannattavaa, ja jokainen päivä on askel eteenpäin.

– Täystuholle suoritettavien tehtävien lisäksi rakennan myös omaa asiakaskuntaani. Olen ollut yhteydessä taloyhtiöihin ja yrityksiin ja palvelen myös yksityisasiakkaita, ja kaikki asiakkaat ovat minulle yhtä tärkeitä, hän painottaa.

Kun kyse on tuhoeläinten torjunnasta, yhteistyö asiakkaan kanssa on tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kyseessä on ala, jossa ympäristö voi olla ratkaiseva tekijä ja toimijat usein toimivat huomaamatta taustalla.

– Usein näin on elintarvikealalla, mutta myös esimerkiksi puutuoteviennin yhteydessä, kertoo Noponen. Useimmissa yrityksissä on tarkat hygieniasäännöt, ja työskentelemme kaikkialla leipomoista eläintiloihin. Yksikään päivä ei ole samanlainen.

Tuholaisapu 8

Asiakkaan kanssa tehtävä yhteistyö on tuhoeläinten torjunnassa tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kyseessä on ala, jossa ympäristö voi olla ratkaiseva tekijä ja toimijat usein toimivat huomaamatta taustalla. – En olisi koskaan harkinnut yrittäjyyttä, mutta nyt se tuntuu ehdottomasti parhaalta vaihtoehdolta, toteaa Noponen.

Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist Startiasta toteaa, että Noposella on kaikki edellytykset menestyä, vaikka haasteita on aina, kuten kaikilla yrittäjillä.

– Alpo on energinen ja innostunut, hän hallitsee alan käsityön ja on rakentanut hyvän verkoston vuosien varrella. Hän toimii kasvavilla markkinoilla, tehtävässä, jossa myös psykologia on usein mukana. Jos lisäksi hallitsee taidon rauhoitella paniikissa olevaa asiakasta, on jo saanut hyvän etumatkan.

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää