Työnhaku vaihtuikin yrityksen perustamiseksi

03.01.2024

Tuholaisapu 3

Sepänkyläläinen Alpo Noponen on työskennellyt yhdeksän vuotta tuhoeläinten torjunnassa ja viihtyy alalla. Nyt hän on yrittäjänä erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa ja kaikkeen siihen apuun, jonka hän on saanut Uusyrityskeskus Startiasta sekä yhteistyökumppaniltaan.

Tuholaistorjunta on kasvava ala

Kaikki alkoi työnhakua koskevasta puhelusta 400 kilometrin päässä sijaitsevaan yritykseen, mutta päättyikin osakeyhtiön perustamiseen. Kun sepänkyläläinen Alpo Noponen etsi uutta työtä alalta, jolla hän oli työskennellyt ja viihtynyt erittäin hyvin viime vuosien ajan, hän ei aavistanut, että se päättyisi siihen, että hänestä tulisi yrittäjä. Kolme kuukautta myöhemmin hän on kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Olen työskennellyt tuhoeläinten torjunnan parissa yhdeksän vuotta ja halusin jatkaa, koska pidin siitä, aloittaa Noponen. Olin etsimässä uutta työpaikkaa, ja ensimmäinen puhelu meni Juha Oinoselle ja hänen vaimolleen Sannalle. Löysin heidän yrityksensä Tuholaistorjunta Täystuho Oy:n Iiitistä Kouvolan ulkopuolelta googlaamalla, jatkaa Noponen.

Tuholaisapu 6Noponen ja hänen vastaperustettu yrityksensä toimivat yhteistyökumppanina ja alihankkijana Tuholaistorjunta Täystuho Oy:lle, jonka omistavat Juha ja Sanna Oinonen Iiitissä Kouvolan ulkopuolella. – Meillä synkkasi heti, ja ensimmäisen noin tunnin mittaisen tapaamisemme jälkeen olin päättänyt perustaa oman yrityksen, Noponen kertoo.

Jo ensimmäisestä puhelinkeskustelusta jäi Noposelle positiivinen tunne, ja heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen hän tiesi haluavansa työskennellä heidän kanssaan. Oinoset olivat ostaneet yrityksensä huhtikuussa 2023.

– Juha ja Sanna suunnittelivat yrityksensä toiminta-alueen laajentamista ja kysyivät, olinko harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. "En koskaan", vastasin. Se ei ollut tullut mieleeni, eikä minulla ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä.

Tunnin kuluttua päätös oli tehty, ja tutun yrittäjän vinkin perusteella Noponen otti yhteyttä Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan, joka toimii osana VASEKia.

– Tietenkin olin kuullut Startiasta ja VASEKista, mutta en olisi koskaan voinut kuvitella, miten paljon tärkeää apua sieltä saisin, lisäksi täysin ilmaiseksi. Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist on ollut fantastinen. Ei vain itse yrityksen perustamisprosessin aikana, vaan myös jälkeenpäin saan häneltä tarvittaessa apua yrittämiseen, Noponen kertoo.

Tuholaisapu 1

Tuholaisapu Pohjanmaa Oy perustettiin syyskuussa ja se toimii pääasiassa alihankkijana Oinosten yritykselle Tuholaistorjunta Täystuho Oy.

– Alpon ansiosta olemme voineet laajentaa toiminta-aluettamme sekä Pohjanmaalla että sen ympäristössä, ja hän on saanut hyvän alun, toteaa Oinonen. Koska itse olimme suhteellisen uusia yrittäjinä, tämä tuntui parhaalta ratkaisulta. Emme uskaltaneet vielä palkata ketään ja olimme suunnitelleet kasvavamme tällaisilla yhteistyösuhteilla, hän jatkaa.

Sen ansiosta, että Noponen pystyi käyttämään Täystuhon kalustoa, hän pystyi aloittamaan yrityksensä toiminnan hyvin matalalla kynnyksellä, mikä oli tärkeää molemmille osapuolille.

– Yhteistyö Juhan ja Sannan kanssa toimii erittäin hyvin, meillä on samat mielipiteet lähes kaikesta, ja olen erittäin tyytyväinen tähän ratkaisuun. Tämä on minun juttuni, vahvistaa Noponen. Liiketoiminta oli jo muutaman kuukauden kuluttua kannattavaa, ja jokainen päivä on askel eteenpäin.

– Täystuholle suoritettavien tehtävien lisäksi rakennan myös omaa asiakaskuntaani. Olen ollut yhteydessä taloyhtiöihin ja yrityksiin ja palvelen myös yksityisasiakkaita, ja kaikki asiakkaat ovat minulle yhtä tärkeitä, hän painottaa.

Kun kyse on tuhoeläinten torjunnasta, yhteistyö asiakkaan kanssa on tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kyseessä on ala, jossa ympäristö voi olla ratkaiseva tekijä ja toimijat usein toimivat huomaamatta taustalla.

– Usein näin on elintarvikealalla, mutta myös esimerkiksi puutuoteviennin yhteydessä, kertoo Noponen. Useimmissa yrityksissä on tarkat hygieniasäännöt, ja työskentelemme kaikkialla leipomoista eläintiloihin. Yksikään päivä ei ole samanlainen.

Tuholaisapu 8

Asiakkaan kanssa tehtävä yhteistyö on tuhoeläinten torjunnassa tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kyseessä on ala, jossa ympäristö voi olla ratkaiseva tekijä ja toimijat usein toimivat huomaamatta taustalla. – En olisi koskaan harkinnut yrittäjyyttä, mutta nyt se tuntuu ehdottomasti parhaalta vaihtoehdolta, toteaa Noponen.

Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist Startiasta toteaa, että Noposella on kaikki edellytykset menestyä, vaikka haasteita on aina, kuten kaikilla yrittäjillä.

– Alpo on energinen ja innostunut, hän hallitsee alan käsityön ja on rakentanut hyvän verkoston vuosien varrella. Hän toimii kasvavilla markkinoilla, tehtävässä, jossa myös psykologia on usein mukana. Jos lisäksi hallitsee taidon rauhoitella paniikissa olevaa asiakasta, on jo saanut hyvän etumatkan.

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää