Työnhaku vaihtuikin yrityksen perustamiseksi

03.01.2024

Tuholaisapu 3

Sepänkyläläinen Alpo Noponen on työskennellyt yhdeksän vuotta tuhoeläinten torjunnassa ja viihtyy alalla. Nyt hän on yrittäjänä erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa ja kaikkeen siihen apuun, jonka hän on saanut Uusyrityskeskus Startiasta sekä yhteistyökumppaniltaan.

Tuholaistorjunta on kasvava ala

Kaikki alkoi työnhakua koskevasta puhelusta 400 kilometrin päässä sijaitsevaan yritykseen, mutta päättyikin osakeyhtiön perustamiseen. Kun sepänkyläläinen Alpo Noponen etsi uutta työtä alalta, jolla hän oli työskennellyt ja viihtynyt erittäin hyvin viime vuosien ajan, hän ei aavistanut, että se päättyisi siihen, että hänestä tulisi yrittäjä. Kolme kuukautta myöhemmin hän on kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Olen työskennellyt tuhoeläinten torjunnan parissa yhdeksän vuotta ja halusin jatkaa, koska pidin siitä, aloittaa Noponen. Olin etsimässä uutta työpaikkaa, ja ensimmäinen puhelu meni Juha Oinoselle ja hänen vaimolleen Sannalle. Löysin heidän yrityksensä Tuholaistorjunta Täystuho Oy:n Iiitistä Kouvolan ulkopuolelta googlaamalla, jatkaa Noponen.

Tuholaisapu 6Noponen ja hänen vastaperustettu yrityksensä toimivat yhteistyökumppanina ja alihankkijana Tuholaistorjunta Täystuho Oy:lle, jonka omistavat Juha ja Sanna Oinonen Iiitissä Kouvolan ulkopuolella. – Meillä synkkasi heti, ja ensimmäisen noin tunnin mittaisen tapaamisemme jälkeen olin päättänyt perustaa oman yrityksen, Noponen kertoo.

Jo ensimmäisestä puhelinkeskustelusta jäi Noposelle positiivinen tunne, ja heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen hän tiesi haluavansa työskennellä heidän kanssaan. Oinoset olivat ostaneet yrityksensä huhtikuussa 2023.

– Juha ja Sanna suunnittelivat yrityksensä toiminta-alueen laajentamista ja kysyivät, olinko harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. "En koskaan", vastasin. Se ei ollut tullut mieleeni, eikä minulla ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä.

Tunnin kuluttua päätös oli tehty, ja tutun yrittäjän vinkin perusteella Noponen otti yhteyttä Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan, joka toimii osana VASEKia.

– Tietenkin olin kuullut Startiasta ja VASEKista, mutta en olisi koskaan voinut kuvitella, miten paljon tärkeää apua sieltä saisin, lisäksi täysin ilmaiseksi. Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist on ollut fantastinen. Ei vain itse yrityksen perustamisprosessin aikana, vaan myös jälkeenpäin saan häneltä tarvittaessa apua yrittämiseen, Noponen kertoo.

Tuholaisapu 1

Tuholaisapu Pohjanmaa Oy perustettiin syyskuussa ja se toimii pääasiassa alihankkijana Oinosten yritykselle Tuholaistorjunta Täystuho Oy.

– Alpon ansiosta olemme voineet laajentaa toiminta-aluettamme sekä Pohjanmaalla että sen ympäristössä, ja hän on saanut hyvän alun, toteaa Oinonen. Koska itse olimme suhteellisen uusia yrittäjinä, tämä tuntui parhaalta ratkaisulta. Emme uskaltaneet vielä palkata ketään ja olimme suunnitelleet kasvavamme tällaisilla yhteistyösuhteilla, hän jatkaa.

Sen ansiosta, että Noponen pystyi käyttämään Täystuhon kalustoa, hän pystyi aloittamaan yrityksensä toiminnan hyvin matalalla kynnyksellä, mikä oli tärkeää molemmille osapuolille.

– Yhteistyö Juhan ja Sannan kanssa toimii erittäin hyvin, meillä on samat mielipiteet lähes kaikesta, ja olen erittäin tyytyväinen tähän ratkaisuun. Tämä on minun juttuni, vahvistaa Noponen. Liiketoiminta oli jo muutaman kuukauden kuluttua kannattavaa, ja jokainen päivä on askel eteenpäin.

– Täystuholle suoritettavien tehtävien lisäksi rakennan myös omaa asiakaskuntaani. Olen ollut yhteydessä taloyhtiöihin ja yrityksiin ja palvelen myös yksityisasiakkaita, ja kaikki asiakkaat ovat minulle yhtä tärkeitä, hän painottaa.

Kun kyse on tuhoeläinten torjunnasta, yhteistyö asiakkaan kanssa on tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kyseessä on ala, jossa ympäristö voi olla ratkaiseva tekijä ja toimijat usein toimivat huomaamatta taustalla.

– Usein näin on elintarvikealalla, mutta myös esimerkiksi puutuoteviennin yhteydessä, kertoo Noponen. Useimmissa yrityksissä on tarkat hygieniasäännöt, ja työskentelemme kaikkialla leipomoista eläintiloihin. Yksikään päivä ei ole samanlainen.

Tuholaisapu 8

Asiakkaan kanssa tehtävä yhteistyö on tuhoeläinten torjunnassa tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kyseessä on ala, jossa ympäristö voi olla ratkaiseva tekijä ja toimijat usein toimivat huomaamatta taustalla. – En olisi koskaan harkinnut yrittäjyyttä, mutta nyt se tuntuu ehdottomasti parhaalta vaihtoehdolta, toteaa Noponen.

Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist Startiasta toteaa, että Noposella on kaikki edellytykset menestyä, vaikka haasteita on aina, kuten kaikilla yrittäjillä.

– Alpo on energinen ja innostunut, hän hallitsee alan käsityön ja on rakentanut hyvän verkoston vuosien varrella. Hän toimii kasvavilla markkinoilla, tehtävässä, jossa myös psykologia on usein mukana. Jos lisäksi hallitsee taidon rauhoitella paniikissa olevaa asiakasta, on jo saanut hyvän etumatkan.

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää