Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024

Johan WestöTekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.

Projektipäällikkö Johan Westö, Novia myönsi, että tekoälyn määritteleminen on yllättävän vaikeaa, koska termin käyttö on muuttunut aikojen saatossa, mutta pohjimmiltaan kyse on kielimallista:

– Kielimalli ennustaa tai arvaa todennäköisimmän seuraavan sanan. Mitä sanoja tekoäly ehdottaa, riippuu täysin todennäköisyyksistä ja siitä minkälaisilla tekstimassoilla sitä on opetettu. Tekoäly ei kuitenkaan ymmärrä faktoja kuten ihmiset.

Westön mukaan tekoälyä hyödynnettäessä on tärkeää oppia antamaan selkeitä ohjeita ja jatkamaan kysymystä tai tehtävää tarvittaessa.

Christoffer Björkskog

– Tekoäly on hyvä erottelemaan tietoa, vastaamaan kysymyksiin, tekemään käännöksiä, täydentämään ja kirjoittamaan uudelleen lyhentämällä tai tyyliä vaihtamalla. Vähemmän tunnetuista asioista tekoäly voi hallusinoida eli antaa väärää tietoa, mutta mitä enemmän tekoälylle antaa tarpeellista tietoa ja ohjeita, sitä paremmin se onnistuu, Westö kertoo.

Tekoälyä Novialla tutkiva Christoffer Björkskog esitteli lukuisin esimerkein tekoälyn hyödyntämistä arjessa ja muistutti, että se tuo paljon hyvää mukanaan, mutta vaatii myös käyttäjältä vastuullisuutta ja tietoturvan huomioimista.

– Tekoälyn kanssa voi pitää brainstorming -session oikean konseptin löytämiseksi ja saada apua ideointiin, prototyypin luomiseen, koodaamiseen, testaamiseen korjaamiseen ja paranteluun. Käytän googlea nykyään vähemmän ja hyödynnän tekoälyä esimerkiksi koodin tarkistamiseen ja korjaamiseen.

Yliopistonlehtori Minna-Maarit Jaskari Vaasan yliopistosta puolestaan esitteli tekoälyn hyödyntämistä yrityksen viestinnässä ja markkinoinnissa.

Minna-Maarit Jaskari

– Tekoäly on erityisen hyödyllinen sisällöntuotannossa. Siltä saa ideat, tekstit sekä käännökset. Erityisesti verkkosivu-, blogi- ja some-tekstien tuotantoon sekä markkinoinnin systemaattiseen suunnitteluun se voi tuoda paljon uutta. Tekoäly voi auttaa myös löytämään hakukoneoptimointia varten oikeat avainsanat, Jaskari muistuttaa.

Jaskari neuvoo ajattelemaan tekoälyä taaperona, jolle täytyy selittää asiat rauhassa ja yksi asia kerrallaan ja tarkentamaan viestiä, jos vastaus on vääränlainen. Hän myös kannustaa Björkskogin tavoin olemaan ystävällinen ja kohtelias tekoälylle:

– Tekoälyä käyttämällä myös luodaan kieltä ja siksi ystävällinen ja asiallinen kielenkäyttö on tarpeen, koska se opettaa tekoälyä eli käyttämämme kieli vaikuttaa meihin takaisin.

Teemailtapäivän tärkein sanoma yrittäjille oli kannustus kokeilla ja käyttää erilaisia päivän aikana esiteltyjä maksuttomia ja maksullisia tekoälysovelluksia, vaikka oppiminen viekin aikaa. Asiantuntijat painottivat myös, ettei mitään tekoälyn tarjoamaa ratkaisua tai vastausta kannata uskoa nielemättä, ja vastuu käytöstä, mahdollisista virheistä ja niiden aiheuttamista seurauksista on aina käyttäjällä.

 

Tekoäly tarkisti tämän artikkelin kieliasun ja esitti parannusehdotuksia.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää