Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024

Anna Sand.

Marknadsföringsplanering är en av de viktigaste punkterna på checklistan för nya företagare. Anna Sand hjälper dig att nå ut till kunder med relevant innehåll i ett snyggt paket.

För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.

Nyföretagscentrum Startias sakkunnigpartner Anna Sand, som driver företaget by Sand sedan 2001, har tjugo års erfarenhet av mediebranschen och vet som egenföretagare själv hur utmanande det kan vara nå ut till kunderna. Hon poängterar därför vikten av att redan i ett tidigt skede satsa resurser på att skapa den röda tråd som genomsyrar allt innehåll och marknadsföring kring företagets verksamhet.

– Om kunderna har två alternativ att välja mellan så väljer de oftast det alternativ som de har byggt upp någon relation till. För att kunden ska få en relation med just ditt företag så krävs det att du arbetar med ditt varumärke, berättar Sand.

Allt från en och samma marknadsföringspartner

by Sand hjälper företag med såväl innehåll som paketering och presentation. Tanken är att du som företagare ska få allt från samma ställe – i företagets olika skeden.

– Du kan ha ett nystartat företag som behöver ett eget varumärke eller ett äldre företag som behöver förnya sin visuella identitet eller grafiska profil. En del företag kontaktar mig för att de inte tidigare satsat på social media men nu bestämt sig för att ta tag i saken medan andra vill ha hjälp med att bygga upp en bildbank och skapa mallar för inlägg, öppnar Sand upp.

Sand har jobbat många år som redaktör och innehållsproduktion hör därför till hennes spetskompetens. Kunderna anlitar henne bland annat för att skriva advertorialer, reportage, producera kundtidningar, fotografera eller skapa innehåll för webbsidor och sociala medier.

Samtidigt får grafisk design och varumärkesbyggande, det vill säga branding, en allt större roll i hennes verksamhet.

 

Exempel från by Sands portfolio.Exempel på en grafisk profil som skapats av by Sand.

En lönsam satsning på lång sikt

Branding handlar om att skapa ett visuellt utseende som fungerar i alla kommunikationskanaler – i tryck, på webben och i sociala medier och som återspeglar företagets verksamhet och ger kraft åt innehållet. För att bygga ett starkt varumärke krävs det också att företaget utarbetar en tydlig strategi kring målgrupper och marknadsföring.

Under sina år i branschen har Sand märkt att branding är utmanande speciellt för nystartade och små företag som inte alltid inser vikten av att prioritera resurser för det här arbetet.

– Många tror att varumärkesbyggande är något ytligt och onödigt, och lika många tror att en logo automatiskt kommer att förvandla deras verksamhet till ett varumärke. Så är inte fallet. Ett varumärke är vad folk tycker om dina produkter eller tjänster; de associationer de gör och känslan de får. I det arbetet krävs mer än bara en logo, säger Sand och fortsätter:

– En välgrundad branding och en tydlig grafisk profil är grunden till konsekvens på alla kanaler – även på sociala medier – något som blivit allt viktigare i takt med att den digitala marknadsföringen fått allt större betydelse.

Genom att branda ditt företag blir det lättare att styra innehållet också på sociala medier i rätt riktning. Branding är enligt Sand en långsiktig investering eftersom ett starkt varumärke skapar förtroende för det du erbjuder. Det innebär ändå inte att du behöver satsa allt du har.

– Det finns olika brandingpaket så man behöver inte välja det dyraste. Med logon i några olika format, en grafisk profil med företagstypiska typsnitt och färger samt en tydligt definierad målgrupp kommer man redan en bra bit på vägen, avslutar Sand.

Exempel från by Sands portfolio.Konsekvent innehåll på alla kanaler skapar trovärdighet.‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera