Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024

Caroline SilfverMaalahtelainen Caroline Silfver perusti yrityksensä Städdax keskellä pandemiaa. Vajaan puolen vuoden kuluttua hän pystyi palkkaamaan ensimmäisen työntekijän, ja nykyään yritys työllistää kolme kokopäiväistä henkilöä pelkästään siivouspalveluissa.

Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.

Caroline Silfver

Caroline Silfver, joka oli aiemmin tehnyt siivoustöitä myös työskennellessään kaupassa ja ravintolassa, pitää siivoamisesta. Hän ajatteli kuitenkin paljon laajemmin, kun hän päätti ryhtyä yrittäjäksi kesällä 2020, keskellä puhkeavaa pandemiaa.

– Suunnitelmana oli tarjota myös muita kotipalveluita - nurmikonleikkuuta, puutarhatöitä, maalausta ja vastaavia. Tällä hetkellä kalenteriin ei kuitenkaan mahdu muuta kuin siivoustöitä, hän toteaa.

VASEKin ja Uusyrityskeskus Startian palvelut olivat Carolinelle tuttuja, joten hän kääntyi ensimmäisenä niiden puoleen saadakseen apua liiketoiminnan käynnistämiseen.

– Oli todella mukavaa saada apua kaikkien numeroiden saamiseksi paperille. Startiassa ei ole tyhmiä kysymyksiä, ja yrittäjänä tuntuu siltä, että kysymyksiä riittää aina, hän naurahtaa. Carolineilla on edelleen yhteys yritysneuvojaansa Olav Nylundiin.

– Opiskelen nyt yrittäjäkoulutuksessa Optimassa Pietarsaaressa. Siellä olen saanut paljon uusia näkökulmia ja hyödyllistä tietoa, ja koulutukseen sisältyy myös mentorointi. Olav toimii mentorinani, ja hän on ollut minulle suureksi avuksi. Suosittelen todella kaikkia yrittäjiä hankkimaan mentorin, jatkaa Caroline.

Olav on iloinen siitä luottamuksesta, jonka hän on saanut mentorina.

– On hienoa toimia Carolinen keskustelukumppanina. Mentorina haluan välttää nopeita vastauksia ja pikemminkin antaa erilaisia vaihtoehtoja ja haastaa yrittäjää kriittisillä kysymyksillä, hän korostaa.

Nylund auttaa Carolinea myös parhaillaan käynnissä olevassa prosessissa muuttaa Städdaxin yhtiömuoto toiminimestä osakeyhtiöksi. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun Caroline palkkasi toisen kokoaikaisen työntekijän.

– Ajatuksena oli vain kokeilla, voisinko tienata itselleni palkan, mutta paikallislehdessä julkaistun artikkelin ansiosta kalenteri täyttyi nopeasti sekä yritys- että yksityisasiakkaista. Städdax siivoaa kaikkea yksityiskodeista toimistoihin ja liiketiloihin.

Toukokuussa 2021 Caroline palkkasi kesätyöntekijän, joka jäi yritykseen pysyvästi, ja nyt hänellä on siis kaksi kokopäiväistä työntekijää.

– Samalla siivoan myös itse niin paljon kuin ehdin. Nautin työstäni ja se, että saan työskennellä eri paikoissa joka päivä tekee siitä vaihtelevaa ja erityisen hauskaa.

Caroline SilfverCarolinen asiakkaat koostuvat sekä yksityistalouksista että yrityksistä ja liikkeistä. – Pidän siivoamisesta ja se, että saan työskennellä eri paikoissa joka päivä tekee siitä vaihtelevaa ja erityisen hauskaa, hän sanoo.

Carolinelle on tärkeää, ettei hän ole luonut työpaikkaa vain itselleen vaan myös muille.

– Kannustan mielelläni muita naisia ottamaan askeleen ja toteuttamaan yritysunelmansa. Kyllä, se on haastavaa ja vaikeaa – siinä on kyse päivittäisestä ongelmanratkaisemisesta – mutta jokaisen ratkaistun ongelman jälkeen kasvaa hieman omassa roolissaan, Caroline arvioi ja yrittää nyt parhaansa mukaan kasvaa esimiehen rooliin.

– Joka päivä on tehtävä monia päätöksiä, mutta jokaisen päätöksen mukana tulee myös helpotus, hän lisää.

Caroline Silfver– Haluan rohkaista muita naisia ottamaan askeleen ja toteuttamaan yritysunelmansa. Apua on saatavilla, ja täytyy uskaltaa voidakseen voittaa, Caroline toteaa.

Olavin mielestä Städdax on onnistunut kasvamaan laadukkaan palvelun, hyvien asiakassuhteiden ja hyvän johtamisen ansiosta.

– Minusta tuntuu myös, että Carolinella on jonkinlainen näppituntuma, kyky tehdä oikeita päätöksiä oikeaan aikaan, hän päättää.

 

Teksti ja kuva: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää