Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024

Staddax 1Maalahtelainen Caroline Silfver perusti yrityksensä Städdax keskellä pandemiaa. Vajaan puolen vuoden kuluttua hän pystyi palkkaamaan ensimmäisen työntekijän, ja nykyään yritys työllistää kolme kokopäiväistä henkilöä pelkästään siivouspalveluissa.

Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.

Staddax 6

Caroline Silfver, joka oli aiemmin tehnyt siivoustöitä myös työskennellessään kaupassa ja ravintolassa, pitää siivoamisesta. Hän ajatteli kuitenkin paljon laajemmin, kun hän päätti ryhtyä yrittäjäksi kesällä 2020, keskellä puhkeavaa pandemiaa.

– Suunnitelmana oli tarjota myös muita kotipalveluita - nurmikonleikkuuta, puutarhatöitä, maalausta ja vastaavia. Tällä hetkellä kalenteriin ei kuitenkaan mahdu muuta kuin siivoustöitä, hän toteaa.

VASEKin ja Uusyrityskeskus Startian palvelut olivat Carolinelle tuttuja, joten hän kääntyi ensimmäisenä niiden puoleen saadakseen apua liiketoiminnan käynnistämiseen.

– Oli todella mukavaa saada apua kaikkien numeroiden saamiseksi paperille. Startiassa ei ole tyhmiä kysymyksiä, ja yrittäjänä tuntuu siltä, että kysymyksiä riittää aina, hän naurahtaa. Carolineilla on edelleen yhteys yritysneuvojaansa Olav Nylundiin.

– Opiskelen nyt yrittäjäkoulutuksessa Optimassa Pietarsaaressa. Siellä olen saanut paljon uusia näkökulmia ja hyödyllistä tietoa, ja koulutukseen sisältyy myös mentorointi. Olav toimii mentorinani, ja hän on ollut minulle suureksi avuksi. Suosittelen todella kaikkia yrittäjiä hankkimaan mentorin, jatkaa Caroline.

Olav on iloinen siitä luottamuksesta, jonka hän on saanut mentorina.

– On hienoa toimia Carolinen keskustelukumppanina. Mentorina haluan välttää nopeita vastauksia ja pikemminkin antaa erilaisia vaihtoehtoja ja haastaa yrittäjää kriittisillä kysymyksillä, hän korostaa.

Nylund auttaa Carolinea myös parhaillaan käynnissä olevassa prosessissa muuttaa Städdaxin yhtiömuoto toiminimestä osakeyhtiöksi. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun Caroline palkkasi toisen kokoaikaisen työntekijän.

– Ajatuksena oli vain kokeilla, voisinko tienata itselleni palkan, mutta paikallislehdessä julkaistun artikkelin ansiosta kalenteri täyttyi nopeasti sekä yritys- että yksityisasiakkaista. Städdax siivoaa kaikkea yksityiskodeista toimistoihin ja liiketiloihin.

Toukokuussa 2021 Caroline palkkasi kesätyöntekijän, joka jäi yritykseen pysyvästi, ja nyt hänellä on siis kaksi kokopäiväistä työntekijää.

– Samalla siivoan myös itse niin paljon kuin ehdin. Nautin työstäni ja se, että saan työskennellä eri paikoissa joka päivä tekee siitä vaihtelevaa ja erityisen hauskaa.

Staddax 9Carolinen asiakkaat koostuvat sekä yksityistalouksista että yrityksistä ja liikkeistä. – Pidän siivoamisesta ja se, että saan työskennellä eri paikoissa joka päivä tekee siitä vaihtelevaa ja erityisen hauskaa, hän sanoo.

Carolinelle on tärkeää, ettei hän ole luonut työpaikkaa vain itselleen vaan myös muille.

– Kannustan mielelläni muita naisia ottamaan askeleen ja toteuttamaan yritysunelmansa. Kyllä, se on haastavaa ja vaikeaa – siinä on kyse päivittäisestä ongelmanratkaisemisesta – mutta jokaisen ratkaistun ongelman jälkeen kasvaa hieman omassa roolissaan, Caroline arvioi ja yrittää nyt parhaansa mukaan kasvaa esimiehen rooliin.

– Joka päivä on tehtävä monia päätöksiä, mutta jokaisen päätöksen mukana tulee myös helpotus, hän lisää.

Staddax 8– Haluan rohkaista muita naisia ottamaan askeleen ja toteuttamaan yritysunelmansa. Apua on saatavilla, ja täytyy uskaltaa voidakseen voittaa, Caroline toteaa.

Olavin mielestä Städdax on onnistunut kasvamaan laadukkaan palvelun, hyvien asiakassuhteiden ja hyvän johtamisen ansiosta.

– Minusta tuntuu myös, että Carolinella on jonkinlainen näppituntuma, kyky tehdä oikeita päätöksiä oikeaan aikaan, hän päättää.

 

Teksti ja kuva: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää