Mjöli – hantverksbröd mitt i stan

05.12.2022

Mjoli 2Julstämningen är hög på Mjöli, där skyltfönstret pryds av både pepparkakshus, gran och julgodis.

Redan vid entrén till Ekgården skvallrar doften av nybakt bröd om att här finns ett bageri. Det går under namnet Mjöli Bakery och etablerades för ett år sedan av bennäsbördiga vasabon Eva Marttila, tidigare bagare och konditor på Aroma Bageri & Konditori, som genom åren prisats för flera av sina produkter.

Framgångssagan har fortsatt även efter att Eva valde att lämna Aroma. Inte mindre än tre FM-medaljer kammade Mjöli hem på FM i Mathantverk i höstas. Kreativiteten samt lusten och viljan att utvecklas är det som driver Eva. Hon var med på Aroma från starten men har alltid drömt om ett eget företag. Efter tio år var tiden mogen.

Mjoli 12Eva Marttila, bagare, konditor och även konditormästare, har alltid älskat att baka. Efter tio år på Aroma driver hon nu eget företag sedan ett år tillbaka.

– Jag vill hela tiden framåt, göra mer och anta nya utmaningar, ler Eva, som också har titeln konditorimästare.

Hobbybakat har hon gjort hela livet, men efter åren hemma med barnen och en del vikariat och inhopp, blev det hela mer seriöst när hon fick möjlighet att utveckla recepten på hantverksbageriet som sedermera skulle få titeln Finlands bästa bageri. Just utvecklingsarbetet är något Eva brinner speciellt för, och något hon också önskar att hon snart ska få mer tid på sitt eget bageri som öppnade lagom till jul ifjol.

Mjoli 4Mjöli öppnade lagom till jul ifjol inne i Ekgården. Här får man rykande färskt bröd och bulla varje vardag.

– Jag hade funderat länge på att starta eget och tittat på många olika lokaler. Den här hade stått tom redan i två år och det mesta av utrustningen jag skulle behöva fanns redan här. Jag beslöt att slå till, och vände mig till Startia för att få hjälp med uppstarten, berättar Eva.

– Det var fantastiskt att få hjälp med alla papper och ansökningar via Startia. Att skapa en affärsplan och se allt svart på vitt var nyttigt, och den hjälpen ska man som blivande företagare absolut utnyttja anser jag. Jag fick mycket stöd av Kjell Nydahl, och kunde även beviljas startpeng för den första tiden. Då fick jag också mycket praktisk hjälp av företagaren som tidigare verkat i lokalen. Men nu står jag på egna ben, ler Eva.

Mjoli 6Eva har vidareutvecklat och modifierat de recept hon skapade på sin tidigare arbetsplats, och har även flera nya produkter på gång. Till julen bakas här bland annat dadelkavring, vörtlimpa, italiensk fruktkaka och en italiensk saffrans- och apelsinbulle. De italienska julkakorna Pandoro och Panettone är lika heliga för italienarna som julskinkan är i Finland.

Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, beundrar Evas drivkraft.

– Det här är inte någon lätt bransch – speciellt inte nu med höga elpriser och en samhällssituation där många måste dra inte på det lilla extra. För att lyckas krävs dessutom ständig förnyelse. Eva har dock alla förutsättningar och en enorm kunskap och erfarenhet – det har hon redan bevisat genom sina medaljer, fortsätter Nydahl, som inte enbart bistod henne vid start up-processen utan också i affären gällande av bagerilokalens inventarier.

Mjöli fokuserar på ekologiska bakverk, gjorda från grunden i liten skala. Främst bakas här matbröd och gott fikabröd i olika former.

– Allt gräddas i riktig stenugn och jag jäser också allt på ”vanligt” sätt, precis som hemma. Något jässkåp har jag inte, och inte heller någon vanlig fläktugn. Det krävs en del planering och en del bakverk är utmanande att grädda i stenugn, så någon massproduktion handlar det inte om, förklarar Eva.

Mjoli 8Många av Mjölis kunder är stamkunder, och alla har inte vägarna förbi Ekgården. Eva hoppas därför kunna avsätta mer tid på marknadsföring framöver.

En utmaning under hela det första verksamhetsåret har också varit de pågående byggarbetena i Ekgården.

– Alla hittar inte heller hit, men jag har väldigt många fina stamkunder, konstaterar hon.

Produktionen har tagit all hennes arbetstid under det första året och nu siktar Eva på att anställa en bagare för att själv kunna avsätta mer tid på marknadsföring och produktutveckling.

– Jag har flera nya produkter i mitt huvud, men har inte haft möjlighet att gör dem till verklighet ännu.

Dessutom väntar en del mindre omändringsarbeten i själva cafét.

– Jag är inte alls klar, ler Eva. Mjöli är mysigt och familjärt, men samtidigt litet. Jag vill mer, men vi får se när och hur, avslutar hon.

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera