Mjöli – hantverksbröd mitt i stan

05.12.2022

Mjoli 2Julstämningen är hög på Mjöli, där skyltfönstret pryds av både pepparkakshus, gran och julgodis.

Redan vid entrén till Ekgården skvallrar doften av nybakt bröd om att här finns ett bageri. Det går under namnet Mjöli Bakery och etablerades för ett år sedan av bennäsbördiga vasabon Eva Marttila, tidigare bagare och konditor på Aroma Bageri & Konditori, som genom åren prisats för flera av sina produkter.

Framgångssagan har fortsatt även efter att Eva valde att lämna Aroma. Inte mindre än tre FM-medaljer kammade Mjöli hem på FM i Mathantverk i höstas. Kreativiteten samt lusten och viljan att utvecklas är det som driver Eva. Hon var med på Aroma från starten men har alltid drömt om ett eget företag. Efter tio år var tiden mogen.

Mjoli 12Eva Marttila, bagare, konditor och även konditormästare, har alltid älskat att baka. Efter tio år på Aroma driver hon nu eget företag sedan ett år tillbaka.

– Jag vill hela tiden framåt, göra mer och anta nya utmaningar, ler Eva, som också har titeln konditorimästare.

Hobbybakat har hon gjort hela livet, men efter åren hemma med barnen och en del vikariat och inhopp, blev det hela mer seriöst när hon fick möjlighet att utveckla recepten på hantverksbageriet som sedermera skulle få titeln Finlands bästa bageri. Just utvecklingsarbetet är något Eva brinner speciellt för, och något hon också önskar att hon snart ska få mer tid på sitt eget bageri som öppnade lagom till jul ifjol.

Mjoli 4Mjöli öppnade lagom till jul ifjol inne i Ekgården. Här får man rykande färskt bröd och bulla varje vardag.

– Jag hade funderat länge på att starta eget och tittat på många olika lokaler. Den här hade stått tom redan i två år och det mesta av utrustningen jag skulle behöva fanns redan här. Jag beslöt att slå till, och vände mig till Startia för att få hjälp med uppstarten, berättar Eva.

– Det var fantastiskt att få hjälp med alla papper och ansökningar via Startia. Att skapa en affärsplan och se allt svart på vitt var nyttigt, och den hjälpen ska man som blivande företagare absolut utnyttja anser jag. Jag fick mycket stöd av Kjell Nydahl, och kunde även beviljas startpeng för den första tiden. Då fick jag också mycket praktisk hjälp av företagaren som tidigare verkat i lokalen. Men nu står jag på egna ben, ler Eva.

Mjoli 6Eva har vidareutvecklat och modifierat de recept hon skapade på sin tidigare arbetsplats, och har även flera nya produkter på gång. Till julen bakas här bland annat dadelkavring, vörtlimpa, italiensk fruktkaka och en italiensk saffrans- och apelsinbulle. De italienska julkakorna Pandoro och Panettone är lika heliga för italienarna som julskinkan är i Finland.

Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, beundrar Evas drivkraft.

– Det här är inte någon lätt bransch – speciellt inte nu med höga elpriser och en samhällssituation där många måste dra inte på det lilla extra. För att lyckas krävs dessutom ständig förnyelse. Eva har dock alla förutsättningar och en enorm kunskap och erfarenhet – det har hon redan bevisat genom sina medaljer, fortsätter Nydahl, som inte enbart bistod henne vid start up-processen utan också i affären gällande av bagerilokalens inventarier.

Mjöli fokuserar på ekologiska bakverk, gjorda från grunden i liten skala. Främst bakas här matbröd och gott fikabröd i olika former.

– Allt gräddas i riktig stenugn och jag jäser också allt på ”vanligt” sätt, precis som hemma. Något jässkåp har jag inte, och inte heller någon vanlig fläktugn. Det krävs en del planering och en del bakverk är utmanande att grädda i stenugn, så någon massproduktion handlar det inte om, förklarar Eva.

Mjoli 8Många av Mjölis kunder är stamkunder, och alla har inte vägarna förbi Ekgården. Eva hoppas därför kunna avsätta mer tid på marknadsföring framöver.

En utmaning under hela det första verksamhetsåret har också varit de pågående byggarbetena i Ekgården.

– Alla hittar inte heller hit, men jag har väldigt många fina stamkunder, konstaterar hon.

Produktionen har tagit all hennes arbetstid under det första året och nu siktar Eva på att anställa en bagare för att själv kunna avsätta mer tid på marknadsföring och produktutveckling.

– Jag har flera nya produkter i mitt huvud, men har inte haft möjlighet att gör dem till verklighet ännu.

Dessutom väntar en del mindre omändringsarbeten i själva cafét.

– Jag är inte alls klar, ler Eva. Mjöli är mysigt och familjärt, men samtidigt litet. Jag vill mer, men vi får se när och hur, avslutar hon.

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera