Mjöli – hantverksbröd mitt i stan

05.12.2022

Mjoli 2Julstämningen är hög på Mjöli, där skyltfönstret pryds av både pepparkakshus, gran och julgodis.

Redan vid entrén till Ekgården skvallrar doften av nybakt bröd om att här finns ett bageri. Det går under namnet Mjöli Bakery och etablerades för ett år sedan av bennäsbördiga vasabon Eva Marttila, tidigare bagare och konditor på Aroma Bageri & Konditori, som genom åren prisats för flera av sina produkter.

Framgångssagan har fortsatt även efter att Eva valde att lämna Aroma. Inte mindre än tre FM-medaljer kammade Mjöli hem på FM i Mathantverk i höstas. Kreativiteten samt lusten och viljan att utvecklas är det som driver Eva. Hon var med på Aroma från starten men har alltid drömt om ett eget företag. Efter tio år var tiden mogen.

Mjoli 12Eva Marttila, bagare, konditor och även konditormästare, har alltid älskat att baka. Efter tio år på Aroma driver hon nu eget företag sedan ett år tillbaka.

– Jag vill hela tiden framåt, göra mer och anta nya utmaningar, ler Eva, som också har titeln konditorimästare.

Hobbybakat har hon gjort hela livet, men efter åren hemma med barnen och en del vikariat och inhopp, blev det hela mer seriöst när hon fick möjlighet att utveckla recepten på hantverksbageriet som sedermera skulle få titeln Finlands bästa bageri. Just utvecklingsarbetet är något Eva brinner speciellt för, och något hon också önskar att hon snart ska få mer tid på sitt eget bageri som öppnade lagom till jul ifjol.

Mjoli 4Mjöli öppnade lagom till jul ifjol inne i Ekgården. Här får man rykande färskt bröd och bulla varje vardag.

– Jag hade funderat länge på att starta eget och tittat på många olika lokaler. Den här hade stått tom redan i två år och det mesta av utrustningen jag skulle behöva fanns redan här. Jag beslöt att slå till, och vände mig till Startia för att få hjälp med uppstarten, berättar Eva.

– Det var fantastiskt att få hjälp med alla papper och ansökningar via Startia. Att skapa en affärsplan och se allt svart på vitt var nyttigt, och den hjälpen ska man som blivande företagare absolut utnyttja anser jag. Jag fick mycket stöd av Kjell Nydahl, och kunde även beviljas startpeng för den första tiden. Då fick jag också mycket praktisk hjälp av företagaren som tidigare verkat i lokalen. Men nu står jag på egna ben, ler Eva.

Mjoli 6Eva har vidareutvecklat och modifierat de recept hon skapade på sin tidigare arbetsplats, och har även flera nya produkter på gång. Till julen bakas här bland annat dadelkavring, vörtlimpa, italiensk fruktkaka och en italiensk saffrans- och apelsinbulle. De italienska julkakorna Pandoro och Panettone är lika heliga för italienarna som julskinkan är i Finland.

Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, beundrar Evas drivkraft.

– Det här är inte någon lätt bransch – speciellt inte nu med höga elpriser och en samhällssituation där många måste dra inte på det lilla extra. För att lyckas krävs dessutom ständig förnyelse. Eva har dock alla förutsättningar och en enorm kunskap och erfarenhet – det har hon redan bevisat genom sina medaljer, fortsätter Nydahl, som inte enbart bistod henne vid start up-processen utan också i affären gällande av bagerilokalens inventarier.

Mjöli fokuserar på ekologiska bakverk, gjorda från grunden i liten skala. Främst bakas här matbröd och gott fikabröd i olika former.

– Allt gräddas i riktig stenugn och jag jäser också allt på ”vanligt” sätt, precis som hemma. Något jässkåp har jag inte, och inte heller någon vanlig fläktugn. Det krävs en del planering och en del bakverk är utmanande att grädda i stenugn, så någon massproduktion handlar det inte om, förklarar Eva.

Mjoli 8Många av Mjölis kunder är stamkunder, och alla har inte vägarna förbi Ekgården. Eva hoppas därför kunna avsätta mer tid på marknadsföring framöver.

En utmaning under hela det första verksamhetsåret har också varit de pågående byggarbetena i Ekgården.

– Alla hittar inte heller hit, men jag har väldigt många fina stamkunder, konstaterar hon.

Produktionen har tagit all hennes arbetstid under det första året och nu siktar Eva på att anställa en bagare för att själv kunna avsätta mer tid på marknadsföring och produktutveckling.

– Jag har flera nya produkter i mitt huvud, men har inte haft möjlighet att gör dem till verklighet ännu.

Dessutom väntar en del mindre omändringsarbeten i själva cafét.

– Jag är inte alls klar, ler Eva. Mjöli är mysigt och familjärt, men samtidigt litet. Jag vill mer, men vi får se när och hur, avslutar hon.

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Första steget var det största

04.12.2023 | Nyheter
Trots 23 års erfarenhet av företagande och ett omfattande företagsköp för några år sedan, hade Jukka Hämäläinen inte tidigare använt sig av VASEK: s tjänster. När han nu genom en investeringsstödsansökan fått bättre insikt i organisationens serviceutbud, vill han rekommendera alla företagare att då och då ta sig tid för att stanna upp och fundera på vilken hjälp man skulle...
Läs mera

GigaVaasa-arbetet har varit mer som en ultramaraton än en maraton

30.11.2023 | Nyheter
Marko Kuokkanen, försäljnings- och marknadsföringschef för GigaVaasa, har arbetat med batterifabriksområdet i fem år. Arbetet möjliggörs delvis genom projektet Smart och hållbar batterivärdekedja, som genomförs inom ramen för innovations- och ekosystemavtalet.
Läs mera

EnergyVaasas internationaliseringspris är en gemensam prestation

24.11.2023 | Nyheter
Republikens president Sauli Niinistö har beviljat det årliga internationaliseringspriset till framgångsrika finländska företag. Republikens presidents internationaliseringspris delas ut årligen som ett erkännande för internationellt framgångsrika finländska företag och sammanslutningar.
Läs mera

Vill du ha ett blomstrande företag ännu om 5 år?

20.11.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen ställer krav på alla typer av företag, inom alla branscher. Dessa krav kan gälla koldioxidavtryck, spårbarhet och material. Kraven ställs av såväl myndigheter, kunder som leverantörer. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller för just ditt företag, hur du kan gå till väga för att uppfylla de krav och förfrågningar som ställs.
Läs mera

Garnbutiken och studion fick nya lokaler på några dagar

13.11.2023 | Nyheter
Ibland faller pusselbitarna på plats utan extra ansträngning. Detta var vad som hände i höst: Esa Siltaloppi, fotograf som ägde en lokal i hörnet av Långviksgatan och Verkstadsgatan, tog kontakt med VASEKs VD Stefan Råback och bad om tips på företag som kanske skulle vara intresserade av lokalen som blivit ledig.
Läs mera

Färsk företagare förser Österbotten med fiber

07.11.2023 | Nyheter
Det har snart gått två år sedan Joni-Pekka Kangasmäki från Laihela fick frågan av sin dåvarande arbetsgivare om han var intresserad av att köpa och driva företaget vidare. Joni-Pekka, som då jobbat med svetsning av fiberkabel för Kai Myllyniemi Oy i drygt fem år, hade aldrig tänkt tanken på att själv vara företagare.
Läs mera

Hållbarhet och investeringar diskuterades under VASEKs jubileumsturné

31.10.2023 | Nyheter
Under VASEKs 20-årsjubileum besökte Hållbarhetsturnén samtliga av VASEKs ägarkommuner. Turnén startade i mitten av september och avslutades i slutet av oktober. Totalt deltog närmare 200 personer för att nätverka, samt lära sig om företagets hållbarhetsarbete, hållbarhetskommunikation, tillgängliga företagsstöd och förberedelser för stora investeringar planerade för Vasaregionen.
Läs mera

Förbindelsen mellan Vasa och Umeå utvecklas till en grön sjöfartskorridor

25.10.2023 | Nyheter
Vasa stad, Umeå kommun, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline och Kvarken Ports har ingått ett intentionsavtal om en grön sjöfartskorridor mellan Umeå och Vasa.
Läs mera