Mjöli – hantverksbröd mitt i stan

05.12.2022

Mjoli 2Julstämningen är hög på Mjöli, där skyltfönstret pryds av både pepparkakshus, gran och julgodis.

Redan vid entrén till Ekgården skvallrar doften av nybakt bröd om att här finns ett bageri. Det går under namnet Mjöli Bakery och etablerades för ett år sedan av bennäsbördiga vasabon Eva Marttila, tidigare bagare och konditor på Aroma Bageri & Konditori, som genom åren prisats för flera av sina produkter.

Framgångssagan har fortsatt även efter att Eva valde att lämna Aroma. Inte mindre än tre FM-medaljer kammade Mjöli hem på FM i Mathantverk i höstas. Kreativiteten samt lusten och viljan att utvecklas är det som driver Eva. Hon var med på Aroma från starten men har alltid drömt om ett eget företag. Efter tio år var tiden mogen.

Mjoli 12Eva Marttila, bagare, konditor och även konditormästare, har alltid älskat att baka. Efter tio år på Aroma driver hon nu eget företag sedan ett år tillbaka.

– Jag vill hela tiden framåt, göra mer och anta nya utmaningar, ler Eva, som också har titeln konditorimästare.

Hobbybakat har hon gjort hela livet, men efter åren hemma med barnen och en del vikariat och inhopp, blev det hela mer seriöst när hon fick möjlighet att utveckla recepten på hantverksbageriet som sedermera skulle få titeln Finlands bästa bageri. Just utvecklingsarbetet är något Eva brinner speciellt för, och något hon också önskar att hon snart ska få mer tid på sitt eget bageri som öppnade lagom till jul ifjol.

Mjoli 4Mjöli öppnade lagom till jul ifjol inne i Ekgården. Här får man rykande färskt bröd och bulla varje vardag.

– Jag hade funderat länge på att starta eget och tittat på många olika lokaler. Den här hade stått tom redan i två år och det mesta av utrustningen jag skulle behöva fanns redan här. Jag beslöt att slå till, och vände mig till Startia för att få hjälp med uppstarten, berättar Eva.

– Det var fantastiskt att få hjälp med alla papper och ansökningar via Startia. Att skapa en affärsplan och se allt svart på vitt var nyttigt, och den hjälpen ska man som blivande företagare absolut utnyttja anser jag. Jag fick mycket stöd av Kjell Nydahl, och kunde även beviljas startpeng för den första tiden. Då fick jag också mycket praktisk hjälp av företagaren som tidigare verkat i lokalen. Men nu står jag på egna ben, ler Eva.

Mjoli 6Eva har vidareutvecklat och modifierat de recept hon skapade på sin tidigare arbetsplats, och har även flera nya produkter på gång. Till julen bakas här bland annat dadelkavring, vörtlimpa, italiensk fruktkaka och en italiensk saffrans- och apelsinbulle. De italienska julkakorna Pandoro och Panettone är lika heliga för italienarna som julskinkan är i Finland.

Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, beundrar Evas drivkraft.

– Det här är inte någon lätt bransch – speciellt inte nu med höga elpriser och en samhällssituation där många måste dra inte på det lilla extra. För att lyckas krävs dessutom ständig förnyelse. Eva har dock alla förutsättningar och en enorm kunskap och erfarenhet – det har hon redan bevisat genom sina medaljer, fortsätter Nydahl, som inte enbart bistod henne vid start up-processen utan också i affären gällande av bagerilokalens inventarier.

Mjöli fokuserar på ekologiska bakverk, gjorda från grunden i liten skala. Främst bakas här matbröd och gott fikabröd i olika former.

– Allt gräddas i riktig stenugn och jag jäser också allt på ”vanligt” sätt, precis som hemma. Något jässkåp har jag inte, och inte heller någon vanlig fläktugn. Det krävs en del planering och en del bakverk är utmanande att grädda i stenugn, så någon massproduktion handlar det inte om, förklarar Eva.

Mjoli 8Många av Mjölis kunder är stamkunder, och alla har inte vägarna förbi Ekgården. Eva hoppas därför kunna avsätta mer tid på marknadsföring framöver.

En utmaning under hela det första verksamhetsåret har också varit de pågående byggarbetena i Ekgården.

– Alla hittar inte heller hit, men jag har väldigt många fina stamkunder, konstaterar hon.

Produktionen har tagit all hennes arbetstid under det första året och nu siktar Eva på att anställa en bagare för att själv kunna avsätta mer tid på marknadsföring och produktutveckling.

– Jag har flera nya produkter i mitt huvud, men har inte haft möjlighet att gör dem till verklighet ännu.

Dessutom väntar en del mindre omändringsarbeten i själva cafét.

– Jag är inte alls klar, ler Eva. Mjöli är mysigt och familjärt, men samtidigt litet. Jag vill mer, men vi får se när och hur, avslutar hon.

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

EnergyWeek 2023 större än någonsin – seminarierna fyllde salarna

28.03.2023 | Nyheter
Förra veckan lockade EnergyWeek 2023 ett rekordstort antal besökare till seminarierna och utställningarna i Vasa. – Också i år varade EnergyWeek hela veckan och blev mer omfattande än tidigare; vi fick fler besökare än någonsin. Vi märkte detta redan före evenemangsveckan, då det fanns 30% fler anmälda redan på måndag än tidigare år, säger Kristoffer Jansson, EnergyVaasas Communications & Brand Manager.
Läs mera

Ett företag kan säljas via flera olika kanaler

28.03.2023 | Nyheter
Webbinariet Försäljningskanaler för att sälja ett företag lockade lyssnare som antingen redan tänkte sälja sitt företag eller som hade tänkt på det. Som alltid när det gäller ägarskiften är det viktigt att börja förbereda sig i god tid, och denna gång diskuterades under webbinaret olika sätt att sälja företaget.
Läs mera

EnergyWeek arrangeras redan för elfte gången nästa vecka

13.03.2023 | Nyheter
Energibranschens toppevenemang EnergyWeek arrangeras i Vasa stadshus nästa vecka 20-24.3. Registreringen öppnades 15.1 och det ser väldigt bra ut med anmälningar. Tusentals deltagare från tiotals olika länder väntas återigen närvara på EnergyWeek och utställarna har gjort många reserveringar under alla fyra mässdagar.
Läs mera

Kvevlax Sparbank hjälper till att sätta företagarens bankärenden i ordning

09.03.2023 | Nyheter
Kvevlax Sparbank hör till Sparbanksgruppen som har varit verksam i redan 200 år. Banken är en av de lokala sparbanker som finns runtom i Finland. Här i Vasaregionen kan man sköta ärenden på kontoret i Vasa eller Kvevlax.
Läs mera

Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:
Läs mera

Årets första ansökningsomgång för Vasa ekosystemavtal kommer att fokusera på hållbar stadsutveckling

08.03.2023 | Nyheter
Vid ansökningsomgången för hållbar stadsutveckling/Vasas ekosystemavtal efterlyses projekt som är förenliga med målen i ekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Projekten ska främja målen för åtgärdshelheterna som definierats i ekosystemavtalet.
Läs mera

Företagsmentorerna hjälper företagaren att nå sina egna mål

07.03.2023 | Nyheter
Företagsmentorstjänsten är avsedd för alla företagare som behöver en extern mentor och rådgivare för att stödja sitt företagande och nå sina egna mål.
Läs mera

Utmaningarna med pandemin ledde till utveckling och tillväxt vid Jukajan Ristikko

03.03.2023 | Nyheter
Det har gått 25 år sedan Laihela-företaget Jukajan Ristikko grundades, och 2023 är jubileumsår i företaget som sysselsätter knappt 30 anställda. När sex personer gick samman för att starta verksamheten 1998 var huvudprodukten, såsom namnet även säger, takstolar.
Läs mera