Mjöli – artesaanileipää keskeltä kaupunkia

05.12.2022

Mjoli 2Joulumieli on korkealla Mjölissä, jossa näyteikkunaa koristavat sekä piparkakkutalot, kuusi että jouluherkut.

Jo Tammipihalle astuttaessa tuoreen leivän aromi paljastaa, että täällä sijaitsee leipomo. Se on nimeltään Mjöli Bakery ja sen perusti vuosi sitten Pännäisistä kotoisin oleva, sittemmin vaasalaistunut Eva Marttila, Aroma Bageri & Konditorin entinen leipuri ja kondiittori, joka on vuosien varrella saanut palkintoja useista tuotteistaan.

Menestystarina on jatkunut senkin jälkeen, kun Eva päätti lähteä Aromasta. Mjöli voitti viime syksynä artesaaniruoan SM-kisoissa kolme SM-mitalia. Luovuus sekä halu ja tahto kehittyä ajavat Evaa eteenpäin. Hän oli Aromassa aivan alusta alkaen, mutta on aina haaveillut myös omasta yrityksestä. Kymmenen vuoden jälkeen aika tälle oli kypsä.

Mjoli 12Leipuri, kondiittori ja myös kondiittorimestari Eva Marttila on aina rakastanut leipomista. Kymmenen Aroma-vuoden jälkeen hän johtaa nyt vuosi sitten perustettua omaa yritystään.

– Haluan jatkuvasti eteenpäin, tehdä enemmän ja tarttua uusiin haasteisiin, hymyilee Eva, joka on suorittanut myös kondiittorimestarin tutkinnon.

Hän on koko ikänsä leiponut harrastuksekseen, mutta kotona lasten kanssa vietettyjen vuosien jälkeen sekä tehtyään jonkin verran vuokratyötä ja sijaisuuksia, kaikki muuttui vakavammaksi, kun hänellä oli mahdollisuus kehittää artesaanileipomon reseptejä, joilla myöhemmin ansaittiin Suomen parhaan leipomon titteli. Kehitystyö on asia, johon Eva suhtautuu erityisen intohimoisesti ja hän toivoo myös saavansa sille pian enemmän aikaa myös omassa leipomossaan, joka avattiin juuri sopivasti viime jouluksi.

Mjoli 4Mjöli avasi Tammipihassa juuri sopivasti jouluksi viime vuonna. Täältä saat tuoretta leipää ja pullaa joka arkipäivä.

– Olin miettinyt pitkään oman yrityksen perustamista ja katsonut monia eri tiloja. Tämä oli ollut tyhjänä jo kaksi vuotta ja suurin osa tarvitsemani laitteista oli täällä jo valmiina. Päätin iskeä kiinni ja käännyin Startian puoleen saadakseni apua yritystoiminnan käynnistämiseen, Eva kertoo.

– Oli hienoa saada Startian kautta apua kaikkiin paperitöihin ja hakemuksiin. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen ja kaiken näkeminen paperilla edessään oli erittäin hyödyllistä, ja tätä tarjolla olevaa apua tulisikin jokaisen yrittäjän ehdottomasti hyödyntää. Kjell Nydahlilta sain paljon apua, ja minulle myös myönnettiin starttirahaa toiminnan alkukuukausiksi. Sain myös hyvin käytännön apua yrittäjältä, joka oli aiemmin toiminut näissä tiloissa. Mutta nyt seison omilla jaloillani, hymyilee Eva.

Mjoli 6Eva on kehittänyt ja muokannut entisellä työpaikallaan luomiaan reseptejä, ja valmisteilla on myös useita uusia tuotteita. Täällä leivotaan jouluksi muun muassa taatelilimput, joululimput, italialaiset hedelmäkakut ja italialaiset sahrami- ja appelsiinipullat. Italialaiset joulukakut Pandoro ja Panettone ovat italialaisille yhtä pyhiä kuin joulukinkku on Suomessa.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Nydahl ihailee Evan energiaa.

– Tämä ei ole helppo ala – varsinkaan nyt, kun sähkön hinta on korkea ja yhteiskunnallinen tilanne sellainen, jossa monet joutuvat säästämään kaikesta ylimääräisestä. Lisäksi menestykseen tarvitaan jatkuvaa uudistumista. Evalla on kuitenkin kaikki edellytykset ja valtava määrä tietoa ja kokemusta — hän on jo todistanut tämän mitaleillaan, jatkaa Nydahl, joka avusti häntä paitsi yrityksen perustamisprosessissa mutta myös leipomotilojen inventaarin ostamisessa.

Mjöli keskittyy luomuleivonnaisiin, jotka on valmistettu itse alusta lähtien ja pienissä erissä. Pääasiassa leipomossa valmistetaan ruokaleipää ja leivonnaisia eri muodoissa.

– Kaikki on paistettu oikeassa kiviuunissa ja nostatan myös kaiken ”tavallisella” tavalla, aivan kuten kotonakin. Mitään nostatuskaappia minulla ei ole, eikä myöskään kiertoilmauunia. Se vaatii jonkin verran suunnittelua, ja joitain leivonnaisia on haastavaa leipoa kiviuunissa, joten mistään massatuotannosta ei ole siis kyse, Eva selittää.

Mjoli 8Monet Mjölin asiakkaista ovat kanta-asiakkaita, eikä kaikilla kulje reitit Tammipihan ohi. Eva toivoo siksi voivansa käyttää jatkossa enemmän aikaa markkinointiin.

Haasteena koko ensimmäisen toimintavuoden aikana ovat olleet myös käynnissä olevat rakennustyöt Tammipihassa.

– Kaikki eivät tännekään löydä, mutta minulla on hyvin paljon mukavia kanta-asiakkaita, hän toteaa.

Tuotanto on ensimmäisenä vuonna vienyt kaiken hänen työaikansa ja nyt Eva pyrkiikin palkkaamaan leipurin voidakseen itse käyttää enemmän aikaa markkinointiin ja tuotekehitykseen.

– Minulla on useita uusia tuotteita päässäni, mutta minulla ei ole vielä ollut mahdollisuutta tehdä niistä totta.

 Lisäksi kahvilaa odottaa pieni muutostyö.

– En ole valmis ollenkaan, Eva hymyilee. Mjöli on viihtyisä ja tuttu, mutta samalla pieni. Haluan tehdä uutta ja enemmän, mutta saa nähdä milloin ja miten, hän päättää.

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023 | Uutiset
Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1., Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finska handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.
Lue lisää

Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023 | Uutiset
Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.
Lue lisää

YEL-uudistus astui voimaan vuoden vaihteessa

31.01.2023 | Uutiset
Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023: työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos YEL-uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa yrittäjän työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein.
Lue lisää

Marian unelmakampaamo

31.01.2023 | Uutiset
Isonkyrön keskustassa, aivan apteekin vieressä, sijaitsee Maria Uusihaan viime keväänä perustama parturi-kampaamo ja kauneushoitola MAU Hair & Beauty. Maria päätti rohkeasti epävarmassa maailmantilanteessa perustaa oman yrityksen kotikuntaansa, oltuaan lähes kymmenen vuotta elinkeinonharjoittajana vuokratuolilla Vaasan keskustassa.
Lue lisää

Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023 | Uutiset
VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:
Lue lisää

Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023 | Uutiset
Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.
Lue lisää

Vaasan seudulla työpaikoilla kaikki tunteet saavat näkyä

24.01.2023 | Uutiset
Saatko sinä olla töissä juuri sellainen kuin olet? Voitko näyttää työkavereillesi, että tänään ei ole hyvä päivä tai kertoa, että projekti ei vaan ota edistyäkseen? Vai joudutko pitämään roolia päällä, vaikka miten ottaisi päähän?
Lue lisää

Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023 | Uutiset
Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.
Lue lisää