Mjöli – artesaanileipää keskeltä kaupunkia

05.12.2022

Mjoli 2Joulumieli on korkealla Mjölissä, jossa näyteikkunaa koristavat sekä piparkakkutalot, kuusi että jouluherkut.

Jo Tammipihalle astuttaessa tuoreen leivän aromi paljastaa, että täällä sijaitsee leipomo. Se on nimeltään Mjöli Bakery ja sen perusti vuosi sitten Pännäisistä kotoisin oleva, sittemmin vaasalaistunut Eva Marttila, Aroma Bageri & Konditorin entinen leipuri ja kondiittori, joka on vuosien varrella saanut palkintoja useista tuotteistaan.

Menestystarina on jatkunut senkin jälkeen, kun Eva päätti lähteä Aromasta. Mjöli voitti viime syksynä artesaaniruoan SM-kisoissa kolme SM-mitalia. Luovuus sekä halu ja tahto kehittyä ajavat Evaa eteenpäin. Hän oli Aromassa aivan alusta alkaen, mutta on aina haaveillut myös omasta yrityksestä. Kymmenen vuoden jälkeen aika tälle oli kypsä.

Mjoli 12Leipuri, kondiittori ja myös kondiittorimestari Eva Marttila on aina rakastanut leipomista. Kymmenen Aroma-vuoden jälkeen hän johtaa nyt vuosi sitten perustettua omaa yritystään.

– Haluan jatkuvasti eteenpäin, tehdä enemmän ja tarttua uusiin haasteisiin, hymyilee Eva, joka on suorittanut myös kondiittorimestarin tutkinnon.

Hän on koko ikänsä leiponut harrastuksekseen, mutta kotona lasten kanssa vietettyjen vuosien jälkeen sekä tehtyään jonkin verran vuokratyötä ja sijaisuuksia, kaikki muuttui vakavammaksi, kun hänellä oli mahdollisuus kehittää artesaanileipomon reseptejä, joilla myöhemmin ansaittiin Suomen parhaan leipomon titteli. Kehitystyö on asia, johon Eva suhtautuu erityisen intohimoisesti ja hän toivoo myös saavansa sille pian enemmän aikaa myös omassa leipomossaan, joka avattiin juuri sopivasti viime jouluksi.

Mjoli 4Mjöli avasi Tammipihassa juuri sopivasti jouluksi viime vuonna. Täältä saat tuoretta leipää ja pullaa joka arkipäivä.

– Olin miettinyt pitkään oman yrityksen perustamista ja katsonut monia eri tiloja. Tämä oli ollut tyhjänä jo kaksi vuotta ja suurin osa tarvitsemani laitteista oli täällä jo valmiina. Päätin iskeä kiinni ja käännyin Startian puoleen saadakseni apua yritystoiminnan käynnistämiseen, Eva kertoo.

– Oli hienoa saada Startian kautta apua kaikkiin paperitöihin ja hakemuksiin. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen ja kaiken näkeminen paperilla edessään oli erittäin hyödyllistä, ja tätä tarjolla olevaa apua tulisikin jokaisen yrittäjän ehdottomasti hyödyntää. Kjell Nydahlilta sain paljon apua, ja minulle myös myönnettiin starttirahaa toiminnan alkukuukausiksi. Sain myös hyvin käytännön apua yrittäjältä, joka oli aiemmin toiminut näissä tiloissa. Mutta nyt seison omilla jaloillani, hymyilee Eva.

Mjoli 6Eva on kehittänyt ja muokannut entisellä työpaikallaan luomiaan reseptejä, ja valmisteilla on myös useita uusia tuotteita. Täällä leivotaan jouluksi muun muassa taatelilimput, joululimput, italialaiset hedelmäkakut ja italialaiset sahrami- ja appelsiinipullat. Italialaiset joulukakut Pandoro ja Panettone ovat italialaisille yhtä pyhiä kuin joulukinkku on Suomessa.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Nydahl ihailee Evan energiaa.

– Tämä ei ole helppo ala – varsinkaan nyt, kun sähkön hinta on korkea ja yhteiskunnallinen tilanne sellainen, jossa monet joutuvat säästämään kaikesta ylimääräisestä. Lisäksi menestykseen tarvitaan jatkuvaa uudistumista. Evalla on kuitenkin kaikki edellytykset ja valtava määrä tietoa ja kokemusta — hän on jo todistanut tämän mitaleillaan, jatkaa Nydahl, joka avusti häntä paitsi yrityksen perustamisprosessissa mutta myös leipomotilojen inventaarin ostamisessa.

Mjöli keskittyy luomuleivonnaisiin, jotka on valmistettu itse alusta lähtien ja pienissä erissä. Pääasiassa leipomossa valmistetaan ruokaleipää ja leivonnaisia eri muodoissa.

– Kaikki on paistettu oikeassa kiviuunissa ja nostatan myös kaiken ”tavallisella” tavalla, aivan kuten kotonakin. Mitään nostatuskaappia minulla ei ole, eikä myöskään kiertoilmauunia. Se vaatii jonkin verran suunnittelua, ja joitain leivonnaisia on haastavaa leipoa kiviuunissa, joten mistään massatuotannosta ei ole siis kyse, Eva selittää.

Mjoli 8Monet Mjölin asiakkaista ovat kanta-asiakkaita, eikä kaikilla kulje reitit Tammipihan ohi. Eva toivoo siksi voivansa käyttää jatkossa enemmän aikaa markkinointiin.

Haasteena koko ensimmäisen toimintavuoden aikana ovat olleet myös käynnissä olevat rakennustyöt Tammipihassa.

– Kaikki eivät tännekään löydä, mutta minulla on hyvin paljon mukavia kanta-asiakkaita, hän toteaa.

Tuotanto on ensimmäisenä vuonna vienyt kaiken hänen työaikansa ja nyt Eva pyrkiikin palkkaamaan leipurin voidakseen itse käyttää enemmän aikaa markkinointiin ja tuotekehitykseen.

– Minulla on useita uusia tuotteita päässäni, mutta minulla ei ole vielä ollut mahdollisuutta tehdä niistä totta.

 Lisäksi kahvilaa odottaa pieni muutostyö.

– En ole valmis ollenkaan, Eva hymyilee. Mjöli on viihtyisä ja tuttu, mutta samalla pieni. Haluan tehdä uutta ja enemmän, mutta saa nähdä milloin ja miten, hän päättää.

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää