Så här grundar du ett företag

kuvituskuva nya företagareNär du funderar på att starta eget, tänk på följande frågor:

Affärsidé

Allt börjar med en idé. Vi på Startia hjälper dig att utveckla din idé till en genomförbar affärsidé och planerar en profil för ditt företags verksamhet.

Startia ordnar tillsammans med Österbottens TE-byrå infotillfällen för nya företagare. Vår företagsrådgivare går igenom grunderna i hur man startar ett företag och TE-byråns expert berättar om allt du behöver veta om startpeng. Webbinarierna passar alla som är intresserade av företagande. Om startinfotiderna inte passar dig, så kan du boka tid till Startia.

Du kan bli företagare också genom att köpa ett befintligt företag. Information om företag till salu hittar du bland annat på Yrityspörssi (företagsbörs) och av våra företagsrådgivare.

Affärsplan

Planera affärsverksamheten noga innan du inleder företagandet. Lissu är ett verktyg för uppgörande av affärsverksamhetsplan. Med hjälp av tjänsten kan du via webben kommunicera med företagsrådgivaren och med andra personer kopplade till utarbetandet av planen. Användarnamn och lösenord till Lissu får du från Startia.

Välj företagsform

När du väljer mellan företagsformerna ska du väga egenskaperna och tänka efter vilket alternativ som bäst passar dig och din situation. Läs mer om företagsformer

Startpeng

Kom ihåg att söka startpeng innan du startar verksamheten och registrerar ditt företag! Affärsverksamhetsplanen och skatteskuldsintyget ska bifogas ansökan. Läs mer om startpeng   

Registrera ditt företag

När du har valt namn för företaget och fyllt i dokumenten om grundande av ett bolag eller andelslag, är det dags att registrera företaget. Det gör du genom att lämna in en grundanmälan till handelsregistret. Läs mer om registering (här hittar du blanketten Y3 m.m.)

Sök tillstånd som behövs

När du startar ett företag är det viktigt att ta reda på om idkande av din planerade företagsverksamhet kräver tillstånd, registrering eller anmälan till en myndighet. Det kan även finnas särskilda krav på näringsidkaren, dvs. företagaren själv, affärslokaler eller själva verksamheten. Läs mer om tillstånd och anmälningar

Skaffa lokaler

Många startar sin företagsverksamhet hemifrån medan andra har ett omedelbart behov för affärslokaler. Observera att dina affärslokaler ska fylla myndigheternas krav. Vilka krav som avses här, bestäms av hurdan verksamhet det kommer att bedrivas i utrymmen.

Skydda din affärsidé

Om du vill skydda dina företagsprodukter, kanske det skulle vara skäl att ansöka om patent, mönsterskydd eller varumärke hos Patent- och registerstyrelsen. Om du har gjort en teknisk uppfinning kan du söka patentskydd. Ditt företags namn eller logotyp skyddas med ett varumärke. För en produkt med en speciell design kan du söka mönsterskydd.

Bokföring

Alla företag samt privatpersoner som utövar ett yrke är skyldiga att föra bok. Bokföringsskyldigheten börjar när företaget grundas. Att organisera bokföringen hör därför till de första uppgifterna som ett nytt företag ska utföra. Läs mer om bokföring

Försäkra dig själv och ditt företag

Hemförsäkringen gäller inte ditt företag, så tänk noga på vilket försäkringsskydd du och ditt företag behöver. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och gå igenom dina försäkringsbehov. Läs mer om försäkringar

Mer info och nyttiga länkar

Nu har du grundat eget företag!

Frågor och funderingar? Våra företagsrådgivare ger råd och hjälp under ditt företags hela livscykel.

Boka tid hos företagsgivare 

K Fishing 3

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera
HHD Entertainment 8

De satsade när alla andra drog i bromsen

I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera
Staddax 1

Från föräldraledig till företagare och chef

När föräldraledigheten var slut och det var dags att återgå till arbetet, började Caroline Silfver fundera på alternativ. Helg- och kvällsarbetet inom service- och restaurangbranschen där hon jobbat som restonom lockade inte längre, och istället valde hon att förverkliga idén om att grunda eget städföretag.
Läs mera
Tuholaisapu 3

Jobbsökningen förvandlades till uppstartsprocess

Det började med ett jobbsökningssamtal till ett företag 400 kilometer bort, men slutade med grundandet av ett aktiebolag. När Alpo Noponen från Smedsby sökte nytt arbete inom branschen där han arbetat – och trivts mycket bra de senaste åren – anade han föga att det skulle sluta med att han blev egen företagare.
Läs mera
Kangasmaki 1

Färsk företagare förser Österbotten med fiber

Det har snart gått två år sedan Joni-Pekka Kangasmäki från Laihela fick frågan av sin dåvarande arbetsgivare om han var intresserad av att köpa och driva företaget vidare. Joni-Pekka, som då jobbat med svetsning av fiberkabel för Kai Myllyniemi Oy i drygt fem år, hade aldrig tänkt tanken på att själv vara företagare. Frågan sådde ändå ett frö, och snart tog processen för ägarbytet fart.
Läs mera
Bygg Olle 8

Specialkompetens skapar egen nisch inom byggbranschen

Nere i källaren till ett våningshus i Vöråstan i Vasa hittar vi Olle Nynäs med en påse bruk i famnen. Vattenisoleringen är på plats och han ska just börja lägga klinkerplattorna i tvättstugan som nu genomgår en grundlig renovering. Plattsättning är en av Olles specialiteter – och sedan i våras driver han eget företag under namnet Bygg – Rakennus Olle Kb.
Läs mera
Mjoli 12

Mjöli – hantverksbröd mitt i stan

Redan vid entrén till Ekgården skvallrar doften av nybakt bröd om att här finns ett bageri. Det går under namnet Mjöli Bakery och etablerades för ett år sedan av bennäsbördiga vasabon Eva Marttila, tidigare bagare och konditor på Aroma Bageri & Konditori, som genom åren prisats för flera av sina produkter.
Läs mera
IMG 3122

”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.
Läs mera