Så här grundar du ett företag

VASEK palvelupiirrokset aloittavat yritykset 1080x1080pxNär du funderar på att starta eget, tänk på följande frågor:

Affärsidé

Allt börjar med en idé. Vi på Startia hjälper dig att utveckla din idé till en genomförbar affärsidé och planerar en profil för ditt företags verksamhet.

Startia ordnar tillsammans med Österbottens TE-byrå infotillfällen för nya företagare. Vår företagsrådgivare går igenom grunderna i hur man startar ett företag och TE-byråns expert berättar om allt du behöver veta om startpeng. Webbinarierna passar alla som är intresserade av företagande. Om startinfotiderna inte passar dig, så kan du boka tid till Startia.

Du kan bli företagare också genom att köpa ett befintligt företag. Information om företag till salu hittar du bland annat på Yrityspörssi (företagsbörs) och av våra företagsrådgivare.

Affärsplan

Planera affärsverksamheten noga innan du inleder företagandet. Lissu är ett verktyg för uppgörande av affärsverksamhetsplan. Med hjälp av tjänsten kan du via webben kommunicera med företagsrådgivaren och med andra personer kopplade till utarbetandet av planen. Användarnamn och lösenord till Lissu får du från Startia.

Välj företagsform

När du väljer mellan företagsformerna ska du väga egenskaperna och tänka efter vilket alternativ som bäst passar dig och din situation. Läs mer om företagsformer

Startpeng

Kom ihåg att söka startpeng innan du startar verksamheten och registrerar ditt företag! Affärsverksamhetsplanen och skatteskuldsintyget ska bifogas ansökan. Läs mer om startpeng   

Registrera ditt företag

När du har valt namn för företaget och fyllt i dokumenten om grundande av ett bolag eller andelslag, är det dags att registrera företaget. Det gör du genom att lämna in en grundanmälan till handelsregistret. Läs mer om registering (här hittar du blanketten Y3 m.m.)

Sök tillstånd som behövs

När du startar ett företag är det viktigt att ta reda på om idkande av din planerade företagsverksamhet kräver tillstånd, registrering eller anmälan till en myndighet. Det kan även finnas särskilda krav på näringsidkaren, dvs. företagaren själv, affärslokaler eller själva verksamheten. Läs mer om tillstånd och anmälningar

Skaffa lokaler

Många startar sin företagsverksamhet hemifrån medan andra har ett omedelbart behov för affärslokaler. Observera att dina affärslokaler ska fylla myndigheternas krav. Vilka krav som avses här, bestäms av hurdan verksamhet det kommer att bedrivas i utrymmen.

Skydda din affärsidé

Om du vill skydda dina företagsprodukter, kanske det skulle vara skäl att ansöka om patent, mönsterskydd eller varumärke hos Patent- och registerstyrelsen. Om du har gjort en teknisk uppfinning kan du söka patentskydd. Ditt företags namn eller logotyp skyddas med ett varumärke. För en produkt med en speciell design kan du söka mönsterskydd.

Bokföring

Alla företag samt privatpersoner som utövar ett yrke är skyldiga att föra bok. Bokföringsskyldigheten börjar när företaget grundas. Att organisera bokföringen hör därför till de första uppgifterna som ett nytt företag ska utföra. Läs mer om bokföring

Försäkra dig själv och ditt företag

Hemförsäkringen gäller inte ditt företag, så tänk noga på vilket försäkringsskydd du och ditt företag behöver. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och gå igenom dina försäkringsbehov. Läs mer om försäkringar

Mer info och nyttiga länkar

Nu har du grundat eget företag!

Frågor och funderingar? Våra företagsrådgivare ger råd och hjälp under ditt företags hela livscykel.

Boka tid hos företagsgivare 

Bygg Olle 8

Specialkompetens skapar egen nisch inom byggbranschen

Nere i källaren till ett våningshus i Vöråstan i Vasa hittar vi Olle Nynäs med en påse bruk i famnen. Vattenisoleringen är på plats och han ska just börja lägga klinkerplattorna i tvättstugan som nu genomgår en grundlig renovering. Plattsättning är en av Olles specialiteter – och sedan i våras driver han eget företag under namnet Bygg – Rakennus Olle Kb.
Läs mera
Mjoli 12

Mjöli – hantverksbröd mitt i stan

Redan vid entrén till Ekgården skvallrar doften av nybakt bröd om att här finns ett bageri. Det går under namnet Mjöli Bakery och etablerades för ett år sedan av bennäsbördiga vasabon Eva Marttila, tidigare bagare och konditor på Aroma Bageri & Konditori, som genom åren prisats för flera av sina produkter.
Läs mera
IMG 5895

Nya agilityhallen erbjuder utrymmen och målinriktad coachning

Svart päls bara svischar och skällande ekar när unga företagare Emilia och Ida Lindströms agilityhundar springer på Myranhallens konstgräs och hoppar över splitternya agilityhinder. 19-åriga Emilia grundade Looström Agility Ab tillsammans med Ann-Sofi Loo i augusti.
Läs mera
PISC 5

Scenografin sätter stämningen – Pia utformar scenmiljöer för teater, film och TV

En passion för färg, form och hur man kan förändra stämningen i ett rum med yttre attribut, har alltid funnits hos Pia Enroth, hemma från Korsholm men numera Vasabo. Kombinerat med ett stort teaterintresse var det kanske givet att hon skulle jobba som scenograf. Efter drygt 20 år inom teaterbranschen är Pia numera egen företagare och från första stund har det varit full fart.
Läs mera
Glasberg 4

Ny bransch, nya utmaningar – Bo-Erik sadlade om efter 30 år i pälsdjursbranschen

Företagande i sig är inget nytt för Bo-Erik Glasberg i Maxmo, som varit pälsdjursuppfödare i tre decennier. Efter en helomvändning i livet bytte han dock bransch helt och hållet, och driver sedan i höstas egen massagemottagning – något som kräver betydligt mer både i form av försäljning och marknadsföring samt kundkontakter, än vad hans tidigare bransch gjorde.
Läs mera
Aamuisa 2

Närproducerad honung går hem

Det började med ren nyfikenhet, gick sedan över till en verklig hobby – och fyra år senare till företag. Familjeföretaget Aamuisa Oy i Laihela grundades 2020 av paret Sami Niemi och Sari Ruotsalainen, efter att deras biodling vuxit för varje år i fyra års tid. En pandemi senare har de utvecklat en hel produktserie med olika typer av honung och även andra produkter som bina producerar råvaror till.
Läs mera
Ellipsi 1

Ellipsi – ett stöd till både barn och föräldrar

Inom ramen för Ellipsi erbjuder Maria Matilainen neuropsykiatrisk coachning och psykoterapi samt olika experttjänster inom specialpedagogik i Sydösterbotten och Österbotten – i huvudsak på axeln Vasa–Seinäjoki. Kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar, neuropsykiatrisk, individuell terapi samt neuropsykiatrisk coachning och konsultation för vårdnadshavare, privatlektioner och tester inom specialpedagogik är exempel på de tjänster hon erbjuder på sin mottagning eller på fältet, på plats hos klienten.
Läs mera
IMG 2047 rajattu

Man rehabiliterar och förebygger på Jyckeverkstaden

Hundar har alltid varit en viktig del av vasabo Merja Fröbergs liv. Den aktiva hundentusiasten fick också ett sidojobb på sin älskade hobby – eller livsstil – när Koirien Kuntopaja eller Jyckeverkstaden inledde sin verksamhet i augusti 2021. Lämpliga lokaler hittades i Klemetsö, och nu är Jyckeverkstadens bokningskalender fylld med reservationer för fysträning, massage och träning på vattenlöpbandet.
Läs mera