Så här grundar du ett företag

VASEK palvelupiirrokset aloittavat yritykset 1080x1080pxNär du funderar på att starta eget, tänk på följande frågor:

Affärsidé

Allt börjar med en idé. Vi på Startia hjälper dig att utveckla din idé till en genomförbar affärsidé och planerar en profil för ditt företags verksamhet.

Startia ordnar tillsammans med Österbottens TE-byrå infotillfällen för nya företagare. Vår företagsrådgivare går igenom grunderna i hur man startar ett företag och TE-byråns expert berättar om allt du behöver veta om startpeng, så kaffetillställningarna passar alla som är intresserade av företagande. Om startinfotiderna inte passar dig, så kan du boka tid till Startia.

Du kan bli företagare också genom att köpa ett befintligt företag. Information om företag till salu hittar du bland annat på Österbottens företagsbörs och av våra företagsrådgivare.

Affärsplan

Planera affärsverksamheten noga innan du inleder företagsverksamhet. Lissu är ett verktyg för uppgörande av affärsverksamhetsplan. Med hjälp av tjänsten kan du via webben kommunicera med företagsrådgivaren och med andra personer kopplade till utarbetandet av planen. Användarnamn och lösenord till Lissu får du från Startia.

Välj företagsform

När du väljer mellan företagsformerna ska du väga egenskaperna och tänka efter vilket alternativ som bäst passar dig och din situation. Läs mer om företagsformer

Startpeng

Kom ihåg att söka startpeng innan du startar verksamheten och registrerar ditt företag! Affärsverksamhetsplanen och skatteskuldsintyget ska bifogas ansökan. Läs mer om startpeng   

Registrera ditt företag

När du har valt namn för företaget och fyllt i dokumenten om grundande av ett bolag eller andelslag, är det dags att registrera företaget. Det gör du genom att lämna in en grundanmälan till handelsregistret. Läs mer om registering (här hittar du blanketten Y3 m.m.)

Sök tillstånd som behövs

När du startar ett företag är det viktigt att ta reda på om idkande av din planerade företagsverksamhet kräver tillstånd, registrering eller anmälan till en myndighet. Det kan även finnas särskilda krav på näringsidkaren, dvs. företagaren själv, affärslokaler eller själva verksamheten. Läs mer om tillstånd och anmälningar

Skaffa lokaler

Många startar sin företagsverksamhet hemifrån medan andra har ett omedelbart behov för affärslokaler. Observera att dina affärslokaler ska fylla myndigheternas krav. Vilka krav som avses här, bestäms av hurdan verksamhet det kommer att bedrivas i utrymmen.

Skydda din affärsidé

Om du vill skydda dina företagsprodukter, kanske det skulle vara skäl att ansöka om patent, mönsterskydd eller varumärke hos Patent- och registerstyrelsen. Om du har gjort en teknisk uppfinning kan du söka patentskydd. Ditt företags namn eller logotyp skyddas med ett varumärke. För en produkt med en speciell design kan du söka mönsterskydd.
Oy Kolster Ab ger kostnadsfri IPR-rådgivning till Startias kunder 

Bokföring

Alla företag samt privatpersoner som utövar ett yrke är skyldiga att föra bok. Bokföringsskyldigheten börjar när företaget grundas. Att organisera bokföringen hör därför till de första uppgifterna som ett nytt företag ska utföra. Läs mer om bokföring

Försäkra dig själv och ditt företag

Hemförsäkringen gäller inte ditt företag, så tänk noga på vilket försäkringsskydd du och ditt företag behöver. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och gå igenom dina försäkringsbehov. Läs mer om försäkringar

Mer info och nyttiga länkar

Bli företagare i Finland (pdf)
Nyföretagarcentralerna i Finland (SUK ry)

 

Nu har du grundat eget företag!

Frågor och funderingar? Våra företagsrådgivare ger råd och hjälp under ditt företags hela livscykel.

Boka tid hos företagsgivare 

IMG 1634

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera
IMG 8842

Torgets ”bad boys” – Bad Bun förenar gatumat och fine dining

Företagartrion Benjamin Smith, Saku Railio och Tapani Hovi startade gatumatstället Bad Bun, som opereras från en matvagn på Vasa torg. I stället för traditionell korvpotatis och hamburgare fokuserar företaget på bao buns, det vill säga asiatiska ångade och fyllda semlor. Under sommaren har företagets produkt lockat många nyfikna munnar till torget, och vissa har även blivit stamkunder.
Läs mera
PRO Valut 3

En lokaltillverkad, napolitansk pizzaugn snart i var mans trädgård

Att avnjuta en äkta napolitansk pizza beskrivs av en del som en nästan religiös upplevelse, och idag väljer allt fler att investera i en egen pizzaugn till uteköket eller trädgården. Den företagsidé som Laihelaföretaget PRO-Valut Oy arbetat med redan under ett par år, ligger därför helt rätt i tiden och nu är man inne på slutrakan med att få i gång försäljningen och marknadsföringen av den egna pizzaugnen under brandet Brickorstone.
Läs mera
IMG 8376

Kajakuthyrningsföretag fick sin början av kärlek till sporten

Företagare Leo Tuisku grundade Vasa Kajakuthyrning i slutet av 2020, men den egentliga verksamheten startade för ett par månader sedan. Tuisku, som driver företaget som bisyssla, berättar att de första kunderna kom på Kristi himmelsfärdsdag, varefter verksamheten börjat rulla på ordentligt.
Läs mera
ES Maleri 2

Pandemin gav Emelie en rivstart

Uppvuxen i en företagarfamilj, hade målaren och inredaren Emelie Sandelin klart för sig att hon aldrig själv skulle bli egen företagare. Efter sju år som anställd växte sig ändå tankarna på att vara sin egen chef allt starkare och efter uppmuntran från både vänner och arbetsgivare, omvärderade Emelie sitt tidigare uttalande.
Läs mera
Maritima 2

Maria startade eget på eget sätt

Att det skulle bli ekonomi och redovisning var inte självklart, men tanken på att bli egen företagare har alltid funnits med i bilden för Maria Mannfolk, som är uppvuxen i en företagarfamilj i Korsnäs. Nu vill hon ge personlig och nära service till alla andra företagare i hemkommunen. Tröskeln till Maritima Bokföringsbyrå ska vara låg.
Läs mera
IMG 1205

På HammasSydän står kunden i centrum

Henrika Koivusalo, munhygienist från Lillkyro, grundade eget företag 2018 efter att ha fullgjort företagarens yrkesexamen organiserad av Vamia. – Det var rätt tillfälle och skede i livet, och jag ville prova på företagande. Om jag hade haft ett permanent jobb skulle jag nog ha lämnat tanken på att bli förtagare.
Läs mera
West Coast Rib Charter 1

Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter.
Läs mera