”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

25.11.2022

IMG 3128Iivari Viljanen och Sofia Kuula är nya företagare i Ekosoppi, en ekobutik i Vasaesplanaden. Jaana och Hannu Paloposki grundade ekobutiken 2007 och är glada över att företaget nu fortsätter och utvecklas i nya händer.

Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.

Viljanen och Kuula fick också hjälp av Startia och VASEK för att bli företagare och köpa företaget.

I slutet av juli började paret Paloposki sin ledighet – enligt sin egen åsikt är de fortfarande för aktiva att gå i pension – och är glada över att de har fått vara med sina barnbarn och göra hantverk.

– Jag har knappt ett par år på mig att gå i pension och vi tänkte därför att vi skulle börja sälja företaget i god tid. Vi fick ett tips från VASEK om Företagsbörsen och det var så köparen hittades, säger Hannu Paloposki.

Viljanen var i kontakt med Nyföretagscentrum Startia med avsikt att grunda ett aktiebolag för att starta ett eget konsultföretag.

Tommi Virkama nämnde också möjligheten att köpa ett verksamt företag, och då svarade jag att det inte fanns något intresse i detta alternativ. På kvällen hemma tittade jag dock på Företagsbörsens utbud och när Ekosoppis annons kom fram fick jag en känsla av att detta företag måste jag köpa, säger Viljanen.

En smidigt framskriden process förenklade diskussionen med banken

– Ekosoppi var bekant som företag, även om jag bara hade varit där några gånger. Företagets verksamhet och möjligheter var helt i linje med den vision jag hade för framtiden. Sofia har fortfarande sitt eget  företag inom hästbranschen, men den är till salu och sedan kommer hon också att jobba på Ekosoppi, säger Viljanen och fortsätter:

– Ekosoppis finansiella rapporter visade att företaget är väldigt fungerande och lätt att fortsätta utveckla utifrån det. Butiken har ett bra utbud och vi kommer att fokusera på att utveckla den i framtiden. Det är också nödvändigt att överväga butikens rumsdisposition och energiförbrukning mer detaljerat i framtiden. Utvecklingen av webbutiken finns också i planerna.

Nya företagare är mycket nöjda med den hjälp de har fått från VASEK:

– Antti och jag gick igenom alla siffror och affärsplanen. Så var allt i skick när jag gick till banken för låneförhandlingar. Antti var till stor hjälp eftersom han förklarade processens gång på ett riktigt förståeligt sätt och sedan kändes det att allt gick väldigt smidigt, säger Viljanen.

Kuula berömmer också hur ägarskiftesexpetern nåddes med telefon och mötena var lätta att arrangera.

– Nu när jag säljer mitt eget häststallföretag är det bra att jag kan få försäkran från en expert om att jag går i rätt ordning och en sak i taget.

Beslutsångest om övergivande

Paret Paloposki hjälpte nya företagare efter företagsköpet i en vecka innan de började sin ledighet, men har lovat att fortsätta hjälpa och svara på frågor.

– Ni kan nog ringa oftare, säger Jaana Paloposki och ler, samtidigt som hon erkände att det var mentalt svårare för henne att lämna företaget:

– Processen med avskiljning och övergivande efter så många år var svår, även om vi å andra sidan är angelägna om att se vad vi fortfarande har tid att göra. Ekosoppi var vårt femte barn, men smärtan i samband med övergivande lindrade så snart vi träffade Iivari och Sofia för första gången.

– Kontinuitet är viktigt, och det är därför det är fantastiskt att vi kunde sälja företaget och vårt livsarbete fortsätter, även om vi inte har drivit företaget under hela vår karriär, tillägger Hannu Paloposki.

Det finns inget sådant som precis rätt tid

Hannu Paloposki betonar att det inte finns någon rätt tid att sälja, köpa eller starta ett företag:

– Det kan vara en lågkonjunktur, en uppgång eller en pandemi. Det kan alltid finnas något överraskande, men du måste bara börja göra det.

Kuula hörde också kommentarer om modet att börja som ekoshopföretagare, men hon betonar att företagare själva behöver skapa bättre tider och inte bara stanna att vänta.

Både nya och gamla företagare är överens om att expertråd är värt att dra nytta av:

– Utan hjälp av en expert skulle vi ha klarat, men det skulle ha krävt jättemycket mera arbete och mycket tid att räkna ut och lära sig olika saker. Med hjälp av en expert gick processen igenom mycket smidigare och snabbare utan några misstag, konstaterar Viljanen.

Hannu Paloposki är övertygad om att han sålde Ekosop vid en lämplig tidpunkt:

– Iivari och Sofia har rätt flöde för att utveckla företaget vidare.

Viljanen och Kuula är nöjda för att se kan se att företaget har en bra bas och man har satsat på kvalitet. Företagets sortiment är hållbart och det finns inget behov av att leta efter leverantörer.

– Snarare får vi se vilka produkter som är tillräckligt bra för Ekosoppis sortiment. Här kan kunden tryggt välja sina produkter från ett sortiment som säkert är ekologiskt och organiskt, försäkrar Kuula.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera