”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

25.11.2022

IMG 3128Iivari Viljanen och Sofia Kuula är nya företagare i Ekosoppi, en ekobutik i Vasaesplanaden. Jaana och Hannu Paloposki grundade ekobutiken 2007 och är glada över att företaget nu fortsätter och utvecklas i nya händer.

Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.

Viljanen och Kuula fick också hjälp av Startia och VASEK för att bli företagare och köpa företaget.

I slutet av juli började paret Paloposki sin ledighet – enligt sin egen åsikt är de fortfarande för aktiva att gå i pension – och är glada över att de har fått vara med sina barnbarn och göra hantverk.

– Jag har knappt ett par år på mig att gå i pension och vi tänkte därför att vi skulle börja sälja företaget i god tid. Vi fick ett tips från VASEK om Företagsbörsen och det var så köparen hittades, säger Hannu Paloposki.

Viljanen var i kontakt med Nyföretagscentrum Startia med avsikt att grunda ett aktiebolag för att starta ett eget konsultföretag.

Tommi Virkama nämnde också möjligheten att köpa ett verksamt företag, och då svarade jag att det inte fanns något intresse i detta alternativ. På kvällen hemma tittade jag dock på Företagsbörsens utbud och när Ekosoppis annons kom fram fick jag en känsla av att detta företag måste jag köpa, säger Viljanen.

En smidigt framskriden process förenklade diskussionen med banken

– Ekosoppi var bekant som företag, även om jag bara hade varit där några gånger. Företagets verksamhet och möjligheter var helt i linje med den vision jag hade för framtiden. Sofia har fortfarande sitt eget  företag inom hästbranschen, men den är till salu och sedan kommer hon också att jobba på Ekosoppi, säger Viljanen och fortsätter:

– Ekosoppis finansiella rapporter visade att företaget är väldigt fungerande och lätt att fortsätta utveckla utifrån det. Butiken har ett bra utbud och vi kommer att fokusera på att utveckla den i framtiden. Det är också nödvändigt att överväga butikens rumsdisposition och energiförbrukning mer detaljerat i framtiden. Utvecklingen av webbutiken finns också i planerna.

Nya företagare är mycket nöjda med den hjälp de har fått från VASEK:

– Antti och jag gick igenom alla siffror och affärsplanen. Så var allt i skick när jag gick till banken för låneförhandlingar. Antti var till stor hjälp eftersom han förklarade processens gång på ett riktigt förståeligt sätt och sedan kändes det att allt gick väldigt smidigt, säger Viljanen.

Kuula berömmer också hur ägarskiftesexpetern nåddes med telefon och mötena var lätta att arrangera.

– Nu när jag säljer mitt eget häststallföretag är det bra att jag kan få försäkran från en expert om att jag går i rätt ordning och en sak i taget.

Beslutsångest om övergivande

Paret Paloposki hjälpte nya företagare efter företagsköpet i en vecka innan de började sin ledighet, men har lovat att fortsätta hjälpa och svara på frågor.

– Ni kan nog ringa oftare, säger Jaana Paloposki och ler, samtidigt som hon erkände att det var mentalt svårare för henne att lämna företaget:

– Processen med avskiljning och övergivande efter så många år var svår, även om vi å andra sidan är angelägna om att se vad vi fortfarande har tid att göra. Ekosoppi var vårt femte barn, men smärtan i samband med övergivande lindrade så snart vi träffade Iivari och Sofia för första gången.

– Kontinuitet är viktigt, och det är därför det är fantastiskt att vi kunde sälja företaget och vårt livsarbete fortsätter, även om vi inte har drivit företaget under hela vår karriär, tillägger Hannu Paloposki.

Det finns inget sådant som precis rätt tid

Hannu Paloposki betonar att det inte finns någon rätt tid att sälja, köpa eller starta ett företag:

– Det kan vara en lågkonjunktur, en uppgång eller en pandemi. Det kan alltid finnas något överraskande, men du måste bara börja göra det.

Kuula hörde också kommentarer om modet att börja som ekoshopföretagare, men hon betonar att företagare själva behöver skapa bättre tider och inte bara stanna att vänta.

Både nya och gamla företagare är överens om att expertråd är värt att dra nytta av:

– Utan hjälp av en expert skulle vi ha klarat, men det skulle ha krävt jättemycket mera arbete och mycket tid att räkna ut och lära sig olika saker. Med hjälp av en expert gick processen igenom mycket smidigare och snabbare utan några misstag, konstaterar Viljanen.

Hannu Paloposki är övertygad om att han sålde Ekosop vid en lämplig tidpunkt:

– Iivari och Sofia har rätt flöde för att utveckla företaget vidare.

Viljanen och Kuula är nöjda för att se kan se att företaget har en bra bas och man har satsat på kvalitet. Företagets sortiment är hållbart och det finns inget behov av att leta efter leverantörer.

– Snarare får vi se vilka produkter som är tillräckligt bra för Ekosoppis sortiment. Här kan kunden tryggt välja sina produkter från ett sortiment som säkert är ekologiskt och organiskt, försäkrar Kuula.

 ‹ Gå till "Nyheter"

EnergyWeek 2023 större än någonsin – seminarierna fyllde salarna

28.03.2023 | Nyheter
Förra veckan lockade EnergyWeek 2023 ett rekordstort antal besökare till seminarierna och utställningarna i Vasa. – Också i år varade EnergyWeek hela veckan och blev mer omfattande än tidigare; vi fick fler besökare än någonsin. Vi märkte detta redan före evenemangsveckan, då det fanns 30% fler anmälda redan på måndag än tidigare år, säger Kristoffer Jansson, EnergyVaasas Communications & Brand Manager.
Läs mera

Ett företag kan säljas via flera olika kanaler

28.03.2023 | Nyheter
Webbinariet Försäljningskanaler för att sälja ett företag lockade lyssnare som antingen redan tänkte sälja sitt företag eller som hade tänkt på det. Som alltid när det gäller ägarskiften är det viktigt att börja förbereda sig i god tid, och denna gång diskuterades under webbinaret olika sätt att sälja företaget.
Läs mera

EnergyWeek arrangeras redan för elfte gången nästa vecka

13.03.2023 | Nyheter
Energibranschens toppevenemang EnergyWeek arrangeras i Vasa stadshus nästa vecka 20-24.3. Registreringen öppnades 15.1 och det ser väldigt bra ut med anmälningar. Tusentals deltagare från tiotals olika länder väntas återigen närvara på EnergyWeek och utställarna har gjort många reserveringar under alla fyra mässdagar.
Läs mera

Kvevlax Sparbank hjälper till att sätta företagarens bankärenden i ordning

09.03.2023 | Nyheter
Kvevlax Sparbank hör till Sparbanksgruppen som har varit verksam i redan 200 år. Banken är en av de lokala sparbanker som finns runtom i Finland. Här i Vasaregionen kan man sköta ärenden på kontoret i Vasa eller Kvevlax.
Läs mera

Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:
Läs mera

Årets första ansökningsomgång för Vasa ekosystemavtal kommer att fokusera på hållbar stadsutveckling

08.03.2023 | Nyheter
Vid ansökningsomgången för hållbar stadsutveckling/Vasas ekosystemavtal efterlyses projekt som är förenliga med målen i ekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Projekten ska främja målen för åtgärdshelheterna som definierats i ekosystemavtalet.
Läs mera

Företagsmentorerna hjälper företagaren att nå sina egna mål

07.03.2023 | Nyheter
Företagsmentorstjänsten är avsedd för alla företagare som behöver en extern mentor och rådgivare för att stödja sitt företagande och nå sina egna mål.
Läs mera

Utmaningarna med pandemin ledde till utveckling och tillväxt vid Jukajan Ristikko

03.03.2023 | Nyheter
Det har gått 25 år sedan Laihela-företaget Jukajan Ristikko grundades, och 2023 är jubileumsår i företaget som sysselsätter knappt 30 anställda. När sex personer gick samman för att starta verksamheten 1998 var huvudprodukten, såsom namnet även säger, takstolar.
Läs mera