”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

25.11.2022

IMG 3128Iivari Viljanen och Sofia Kuula är nya företagare i Ekosoppi, en ekobutik i Vasaesplanaden. Jaana och Hannu Paloposki grundade ekobutiken 2007 och är glada över att företaget nu fortsätter och utvecklas i nya händer.

Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.

Viljanen och Kuula fick också hjälp av Startia och VASEK för att bli företagare och köpa företaget.

I slutet av juli började paret Paloposki sin ledighet – enligt sin egen åsikt är de fortfarande för aktiva att gå i pension – och är glada över att de har fått vara med sina barnbarn och göra hantverk.

– Jag har knappt ett par år på mig att gå i pension och vi tänkte därför att vi skulle börja sälja företaget i god tid. Vi fick ett tips från VASEK om Företagsbörsen och det var så köparen hittades, säger Hannu Paloposki.

Viljanen var i kontakt med Nyföretagscentrum Startia med avsikt att grunda ett aktiebolag för att starta ett eget konsultföretag.

Tommi Virkama nämnde också möjligheten att köpa ett verksamt företag, och då svarade jag att det inte fanns något intresse i detta alternativ. På kvällen hemma tittade jag dock på Företagsbörsens utbud och när Ekosoppis annons kom fram fick jag en känsla av att detta företag måste jag köpa, säger Viljanen.

En smidigt framskriden process förenklade diskussionen med banken

– Ekosoppi var bekant som företag, även om jag bara hade varit där några gånger. Företagets verksamhet och möjligheter var helt i linje med den vision jag hade för framtiden. Sofia har fortfarande sitt eget  företag inom hästbranschen, men den är till salu och sedan kommer hon också att jobba på Ekosoppi, säger Viljanen och fortsätter:

– Ekosoppis finansiella rapporter visade att företaget är väldigt fungerande och lätt att fortsätta utveckla utifrån det. Butiken har ett bra utbud och vi kommer att fokusera på att utveckla den i framtiden. Det är också nödvändigt att överväga butikens rumsdisposition och energiförbrukning mer detaljerat i framtiden. Utvecklingen av webbutiken finns också i planerna.

Nya företagare är mycket nöjda med den hjälp de har fått från VASEK:

– Antti och jag gick igenom alla siffror och affärsplanen. Så var allt i skick när jag gick till banken för låneförhandlingar. Antti var till stor hjälp eftersom han förklarade processens gång på ett riktigt förståeligt sätt och sedan kändes det att allt gick väldigt smidigt, säger Viljanen.

Kuula berömmer också hur ägarskiftesexpetern nåddes med telefon och mötena var lätta att arrangera.

– Nu när jag säljer mitt eget häststallföretag är det bra att jag kan få försäkran från en expert om att jag går i rätt ordning och en sak i taget.

Beslutsångest om övergivande

Paret Paloposki hjälpte nya företagare efter företagsköpet i en vecka innan de började sin ledighet, men har lovat att fortsätta hjälpa och svara på frågor.

– Ni kan nog ringa oftare, säger Jaana Paloposki och ler, samtidigt som hon erkände att det var mentalt svårare för henne att lämna företaget:

– Processen med avskiljning och övergivande efter så många år var svår, även om vi å andra sidan är angelägna om att se vad vi fortfarande har tid att göra. Ekosoppi var vårt femte barn, men smärtan i samband med övergivande lindrade så snart vi träffade Iivari och Sofia för första gången.

– Kontinuitet är viktigt, och det är därför det är fantastiskt att vi kunde sälja företaget och vårt livsarbete fortsätter, även om vi inte har drivit företaget under hela vår karriär, tillägger Hannu Paloposki.

Det finns inget sådant som precis rätt tid

Hannu Paloposki betonar att det inte finns någon rätt tid att sälja, köpa eller starta ett företag:

– Det kan vara en lågkonjunktur, en uppgång eller en pandemi. Det kan alltid finnas något överraskande, men du måste bara börja göra det.

Kuula hörde också kommentarer om modet att börja som ekoshopföretagare, men hon betonar att företagare själva behöver skapa bättre tider och inte bara stanna att vänta.

Både nya och gamla företagare är överens om att expertråd är värt att dra nytta av:

– Utan hjälp av en expert skulle vi ha klarat, men det skulle ha krävt jättemycket mera arbete och mycket tid att räkna ut och lära sig olika saker. Med hjälp av en expert gick processen igenom mycket smidigare och snabbare utan några misstag, konstaterar Viljanen.

Hannu Paloposki är övertygad om att han sålde Ekosop vid en lämplig tidpunkt:

– Iivari och Sofia har rätt flöde för att utveckla företaget vidare.

Viljanen och Kuula är nöjda för att se kan se att företaget har en bra bas och man har satsat på kvalitet. Företagets sortiment är hållbart och det finns inget behov av att leta efter leverantörer.

– Snarare får vi se vilka produkter som är tillräckligt bra för Ekosoppis sortiment. Här kan kunden tryggt välja sina produkter från ett sortiment som säkert är ekologiskt och organiskt, försäkrar Kuula.

 ‹ Gå till "Nyheter"

”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

25.11.2022 | Nyheter
Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.
Läs mera

Nya agilityhallen erbjuder utrymmen och målinriktad coachning

18.11.2022 | Nyheter
Svart päls bara svischar och skällande ekar när unga företagare Emilia och Ida Lindströms agilityhundar springer på Myranhallens konstgräs och hoppar över splitternya agilityhinder. 19-åriga Emilia grundade Looström Agility Ab tillsammans med Ann-Sofi Loo i augusti.
Läs mera

Fennia hjälper nystartade företag med försäkringar

14.11.2022 | Nyheter
Checklistan för nya företagare är lång och försäkringar är en av dess viktigaste punkter. Du bör alltid gå igenom ditt företags försäkringsbehov i samarbete med en expert, till exempel Fennia, som är en av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias sakkunnigpartners.
Läs mera

Stödberättigade investeringar för energibesparing

09.11.2022 | Nyheter
Det har knappast undgått någon företagare hur utvecklingen sett ut gällande energipriserna det senaste året. Allt fler söker nu alternativa lösningar för att få ned sina uppvärmningskostnader och sin elförbrukning. Det finns möjlighet att ansöka om stöd för investeringarna – något som bland andra Ab Jarla-Products Oy i Malax har utnyttjat.
Läs mera

Minneslista underlättar vid företagsköp – Noggrann förberedelse i nyckelroll

03.11.2022 | Nyheter
När man talar om ägarskiften återkommer ofta samma teman och behov: Processerna är långa, och därför måste företagaren, som överlåter företaget, i god tid börja förbereda sig för att sälja verksamheten. Processerna är också ofta komplexa och varje fall och företag är olika. Både köpare och säljare behöver både omfattande material och personlig service under processen.
Läs mera

Finansiering och stöd för företag - bekanta dig med möjligheterna

02.11.2022 | Nyheter
Bränslestödet kompenserar för plötsligt förhöjda priser på flytande bränslen i februari 2022 till följd av Rysslands attack mot Ukraina. Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan för sin del ansöka om stöd för att täcka en tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi.
Läs mera

Tjäna pengar på din egendom – dra nytta av semesterbostäder

01.11.2022 | Nyheter
Gruppen av nuvarande och framtida ägare av semesterbostäder samlades i Storkyro på Kyrö Distillery i mitten av oktober för ett tvådagars ”Tuottava loma-asunto” infotillfälle. Många deltagare hade som mål att bedriva uthyrningsverksamhet lukrativt när det inte finns någon egen användning för det. Tillställningen leddes av Tuomas Kankaala, försäljnings- och digital marknadsföringsspecialist på Luotain Consulting Oy.
Läs mera

Företag grundas inte lika aktivt som tidigare – arbetsmarknaden återhämtar sig efter coronan

01.11.2022 | Nyheter
Under perioden januari-september grundades sammanlagt 4 803 nya företag via Finlands nyföretagarcentraler. Detta är fyra procent mindre än under jämförelseperioden år 2021 och en procent mindre än innan coronatiden år 2019. Orsaken till minskningen kan vara att arbetsmarknaden fungerar väl efter coronan och permitteringarna. Även om antalet grundade företag har minskat, får företagsrådgivningen allt oftare besök när man funderar på...
Läs mera