Specialkompetens skapar egen nisch inom byggbranschen

03.01.2023

Bygg Olle 5Olle Nynäs från Korsnäs grundade det egna företaget Bygg – Rakennus Olle Kb i våras, och har inte haft någon brist på sysselsättning sedan dess. Han har specialiserat sig på plattsättning,  gör även murnings- och allmänna byggarbeten samt ritningar till garage och andra byggnader.

Nere i källaren till ett våningshus i Vöråstan i Vasa hittar vi Olle Nynäs med en påse bruk i famnen.  Vattenisoleringen är på plats och han ska just börja lägga klinkerplattorna i tvättstugan som nu genomgår en grundlig renovering. Plattsättning är en av Olles specialiteter – och sedan i våras driver han eget företag under namnet Bygg – Rakennus Olle Kb.

Lagt kakel och murat spisar har han däremot gjort betydligt längre än så.

– Ja, i över tio års tid nu, konstaterar Olle Nynäs, som är 31 och har en husbyggarutbildning från YA samt en byggmästarutbildning från Novia i bakfickan.

Att det var byggbranschen han skulle välja kändes som en självklarhet redan under högstadietiden.

– Barndomen gick ganska långt ut på att bygga allehanda träkojor, skrattar Olle, hemma från Korsnäs.

Efter avslutad yrkesutbildning jobbade han som anställd ett par år, innan flyttlasset gick till Ekenäs för att få en yrkeshögskoleexamen. Han blev färdig byggmästare till julen 2016.

– Efter det jobbade jag i huvudsak åt en lokal byggare från trakten, och det var genom honom som jag började nischa in mig på plattsättning och murning. Just våtrumsarbete är något som styrs av många regler och krav och som också intresserar mig. Jag är noggrann som person och lägger stor vikt vid att följa alla bestämmelser, förklarar Olle.

Bygg Olle 6Olle fungerar som underleverantör åt flertalet företag . Plattsättning och våtrumsarbete kräver stor noggrannhet eftersom det styrs av ett omfattande regelverk, medan byggjobben är mer varierande.

Genom studierna på Novia fick han en god inblick i och en bra grund för företagande.

– Tanken på att bli egen företagare var inte främmande på något sätt – tvärtom kändes det mer som att det skulle ske, någon gång i livet. Jag själv började få allt fler förfrågningar om olika uppdrag, varvid startande av eget företag blev aktuellt, ler Olle.

Han vände sig till Startia och till Kjell Nydahl, chef för företagartjänster, och ett bekant ansikte sedan tidigare för Olle.

– Mina tvivel på huruvida arbetsmängden skulle vara tillräcklig suddades snabbt bort och Kjell gav mig mod att våga ta steget. Han hjälpte mig även med att välja bolagsform, göra upp nödvändiga finansieringskalkyler och budget för att kunna ansöka om startpeng, berättar Olle vidare. Dessutom fick jag förstås många goda tips och råd på vägen.

Och nej, någon brist på jobb har det inte varit – tvärtom. Olle har till och med varit tvungen att tacka nej till en del uppdrag.

– Han är en mångsidig kille och för kunderna är det en fördel när en och samma entreprenör kan utföra flera arbetsmoment – i jämförelse med om de måste anlita flera leverantörer. I nejden finns även många större byggfirmor som är i behov av underleverantörer såsom Olle, konstaterar hans företagsrådgivare Kjell Nydahl.

Fokus ligger fortfarande på plattsättning och även murning samt vanliga byggarbeten ryms med då och då.

– Jag gör också ritningar och fungerar som ansvarig arbetsledare vid behov, och trivs med varierande arbetsveckor, säger Olle.

Bygg Olle 8Olle utför nästan varje vecka också spismonteringsuppdragen i samarbete med Spishuset, som säljer eldstäder av olika slag. Här är han i färd med att mura upp en ackumulerande spis på ett nybygge någonstans i Korsholm.

Spismonteringsuppdragen upptar för tillfället två till tre arbetsdagar av hans vecka, och dessa görs i huvudsak i samarbete med Spishuset, som säljer eldstäder av olika slag.

– Via Spishuset monterar jag olika spismodeller och märken. Det är ett intressant arbete – allt från spisen till skorstenen görs– och dessutom får man träffa många nya människor, vilket också är givande, konstaterar Olle.

Han trivs ypperligt med att vara egen företagare, även om han jobbar mer nu än som anställd.

– Det är frihet under ansvar. Jag får själv styra mina arbetstider och har möjlighet att påverka vilka arbeten jag utför. Tack vare min utbildning kan jag själv planera mina uppdrag från start till slut, och det känns alltid bra när man märker att ens arbete uppskattas.

– Just möjligheten att skapa något för andra och vara till hjälp är min största drivkraft, avslutar Olle.

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Energiseminariet fokuserade på framtida investeringar

07.02.2023 | Nyheter
Nordiskt energiseminarium samlade mer än 200 deltagare på Wasa Innovation Center den 30 januari. I seminariet anordnat av Finsk-svenska Handelskammaren, Norsk-Finska handelsföreningen och VASEK diskuterades bland annat investeringar, utveckling och samarbete.
Läs mera

Trafiken i Vasa hamn ökade kraftigt

03.02.2023 | Nyheter
Siffrorna för Kvarken Ports i Vasa år 2022 visar på en stark expansion av verksamheten över hela linjen. Kvarken Ports är det gemensamma hamnbolaget för Vasa och Umeå. Industrins tillväxt och den positiva trenden mot miljövänliga fartygstransporter i Vasaregionen återspeglas på flera av Kvarken Ports Vasas trafiksegment.
Läs mera

FöPL-reformen trädde i kraft vid årskiftet

31.01.2023 | Nyheter
Lagen om pension för företagare ändrades 1.1.2023: arbetsinkomsten preciseras och kontrolleras regelbundet. Den största ändringen i FöPL-reformen gäller pensionsbolagens skyldighet att kontrollera företagarens arbetsinkomst regelbundet vart tredje år.
Läs mera

Maria lever sin dröm med egen salong

31.01.2023 | Nyheter
Vi befinner oss i centrum av Storkyro. Här, vägg i vägg med apoteket, finns sedan förra våren Maria Uusihakas frisör- och skönhetssalong MAU Hair & Beauty. Maria valde att i en tid som präglas av ett osäkert världsläge att öppna eget på hemorten, efter nästan tio år som näringsidkare på hyrstol i centrum av Vasa.
Läs mera

Samarbete behövs för att förverkliga gigalogistik

26.01.2023 | Nyheter
Det traditionella logistikforumet som organiserades av VASEK 19.1 samlade regionens logistikoperatörer och speditörer över en frukost. Vasas stadsdirektör och ledare för GigaVaasa-teamet, Tomas Häyry öppnade evenemanget och påminde lyssnarna om det arbete som redan har gjorts för att utveckla batterivärdekedjan och vad som fortfarande finns kvar att göra:
Läs mera

Varför är det värt att fundera på att sälja företaget redan före uppstart?

26.01.2023 | Nyheter
Det är kanske inte den första tanken i nyföretagarens huvud att tänka på att sälja ett företag som är i startgroparna, men det finns nog skäl att göra det. Våra företagsrådgivare berättar varför.
Läs mera

På arbetsplatser i Vasaregionen får man uttrycka sina känslor

24.01.2023 | Nyheter
Kan du vara dig själv på jobbet? Eller kan du visa dina medarbetare att idag är en dålig dag eller berätta att projektet inte fortskrider? Eller behöver du spela en roll, oavsett hur mycket det irriterar dig?
Läs mera

Företagsbyn i Österbotten redan i 10 år – VASEK och Startia med från början

20.01.2023 | Nyheter
Tiden går fort: i år har det gått tio år sedan det framgångsrika Företagsbyn-konceptet kom till Österbotten. Företagsbyn i Österbotten inledde sin verksamhet i september 2013. VASEK och Nyföretagscentrum Startia har stött Företagsbyns verksamhet redan från början.
Läs mera