Specialkompetens skapar egen nisch inom byggbranschen

03.01.2023

Bygg Olle 5Olle Nynäs från Korsnäs grundade det egna företaget Bygg – Rakennus Olle Kb i våras, och har inte haft någon brist på sysselsättning sedan dess. Han har specialiserat sig på plattsättning,  gör även murnings- och allmänna byggarbeten samt ritningar till garage och andra byggnader.

Nere i källaren till ett våningshus i Vöråstan i Vasa hittar vi Olle Nynäs med en påse bruk i famnen.  Vattenisoleringen är på plats och han ska just börja lägga klinkerplattorna i tvättstugan som nu genomgår en grundlig renovering. Plattsättning är en av Olles specialiteter – och sedan i våras driver han eget företag under namnet Bygg – Rakennus Olle Kb.

Lagt kakel och murat spisar har han däremot gjort betydligt längre än så.

– Ja, i över tio års tid nu, konstaterar Olle Nynäs, som är 31 och har en husbyggarutbildning från YA samt en byggmästarutbildning från Novia i bakfickan.

Att det var byggbranschen han skulle välja kändes som en självklarhet redan under högstadietiden.

– Barndomen gick ganska långt ut på att bygga allehanda träkojor, skrattar Olle, hemma från Korsnäs.

Efter avslutad yrkesutbildning jobbade han som anställd ett par år, innan flyttlasset gick till Ekenäs för att få en yrkeshögskoleexamen. Han blev färdig byggmästare till julen 2016.

– Efter det jobbade jag i huvudsak åt en lokal byggare från trakten, och det var genom honom som jag började nischa in mig på plattsättning och murning. Just våtrumsarbete är något som styrs av många regler och krav och som också intresserar mig. Jag är noggrann som person och lägger stor vikt vid att följa alla bestämmelser, förklarar Olle.

Bygg Olle 6Olle fungerar som underleverantör åt flertalet företag . Plattsättning och våtrumsarbete kräver stor noggrannhet eftersom det styrs av ett omfattande regelverk, medan byggjobben är mer varierande.

Genom studierna på Novia fick han en god inblick i och en bra grund för företagande.

– Tanken på att bli egen företagare var inte främmande på något sätt – tvärtom kändes det mer som att det skulle ske, någon gång i livet. Jag själv började få allt fler förfrågningar om olika uppdrag, varvid startande av eget företag blev aktuellt, ler Olle.

Han vände sig till Startia och till Kjell Nydahl, chef för företagartjänster, och ett bekant ansikte sedan tidigare för Olle.

– Mina tvivel på huruvida arbetsmängden skulle vara tillräcklig suddades snabbt bort och Kjell gav mig mod att våga ta steget. Han hjälpte mig även med att välja bolagsform, göra upp nödvändiga finansieringskalkyler och budget för att kunna ansöka om startpeng, berättar Olle vidare. Dessutom fick jag förstås många goda tips och råd på vägen.

Och nej, någon brist på jobb har det inte varit – tvärtom. Olle har till och med varit tvungen att tacka nej till en del uppdrag.

– Han är en mångsidig kille och för kunderna är det en fördel när en och samma entreprenör kan utföra flera arbetsmoment – i jämförelse med om de måste anlita flera leverantörer. I nejden finns även många större byggfirmor som är i behov av underleverantörer såsom Olle, konstaterar hans företagsrådgivare Kjell Nydahl.

Fokus ligger fortfarande på plattsättning och även murning samt vanliga byggarbeten ryms med då och då.

– Jag gör också ritningar och fungerar som ansvarig arbetsledare vid behov, och trivs med varierande arbetsveckor, säger Olle.

Bygg Olle 8Olle utför nästan varje vecka också spismonteringsuppdragen i samarbete med Spishuset, som säljer eldstäder av olika slag. Här är han i färd med att mura upp en ackumulerande spis på ett nybygge någonstans i Korsholm.

Spismonteringsuppdragen upptar för tillfället två till tre arbetsdagar av hans vecka, och dessa görs i huvudsak i samarbete med Spishuset, som säljer eldstäder av olika slag.

– Via Spishuset monterar jag olika spismodeller och märken. Det är ett intressant arbete – allt från spisen till skorstenen görs– och dessutom får man träffa många nya människor, vilket också är givande, konstaterar Olle.

Han trivs ypperligt med att vara egen företagare, även om han jobbar mer nu än som anställd.

– Det är frihet under ansvar. Jag får själv styra mina arbetstider och har möjlighet att påverka vilka arbeten jag utför. Tack vare min utbildning kan jag själv planera mina uppdrag från start till slut, och det känns alltid bra när man märker att ens arbete uppskattas.

– Just möjligheten att skapa något för andra och vara till hjälp är min största drivkraft, avslutar Olle.

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 



‹ Gå till "Nyheter"

VASEKs företagsrådgivare nu del av det nationella nätverket för Företagarens ekonomihjälp

26.02.2024 | Nyheter
Fakturorna hopar sig, kassan ser tom ut, försäljningen går trögt, och det är svårt att hitta kunder. Företagarens vardag kan ibland vara utmanande. Genom Företagarens ekonomihjälp får företagaren förtroligt, kostnadsfritt och sakkunnigt stöd och rådgivning.
Läs mera

Starta eget-guide för blivande företagare 2024 har publicerats

15.02.2024 | Nyheter
I den nya Starta eget-guiden hittar du aktuell information som hjälper dig när du grundar ditt företag.
Läs mera

Ny flygfrakttjänst från Vasa – Jetpak levererar från dörr till dörr

06.02.2024 | Nyheter
Från och med i höst har Jetpak erbjudit sina tjänster för utgående frakt också från Vasa. Jetpak erbjuder snabba leveranser med flygfrakt från dörr till dörr.
Läs mera

Från föräldraledig till företagare och chef

30.01.2024 | Nyheter
När föräldraledigheten var slut och det var dags att återgå till arbetet, började Caroline Silfver fundera på alternativ. Helg- och kvällsarbetet inom service- och restaurangbranschen där hon jobbat som restonom lockade inte längre, och istället valde hon att förverkliga idén om att grunda eget städföretag.
Läs mera

Verkningarna av de investeringar som planerats inom GigaVaasa sträcker sig över hela Finland

22.01.2024 | Nyheter
I modellen för verkningsfullheten har de direkta och indirekta verkningarna på sysselsättningen, produktionen, värdeökningen och skatteinkomsterna av projekthelheten av de investeringar i batteriklustret som planerats i GigaVaasa-området i Vasa och Korsholm bedömts liksom också den regionala inriktningen av verkningarna på Vasaregionen och hela landet.
Läs mera

Pilotgrupp ger nystart till hållbarhetsarbete och cirkulärt tänkande

19.01.2024 | Nyheter
Pilotgruppen för projektet Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner samlades för första gången den 17 januari. Över 30 företag var på plats vid kick-off-evenemanget för att nätverka och lära känna varandra.
Läs mera

Kundantalet både sjunker och stiger

16.01.2024 | Nyheter
Statistiken för verksamhetsåret 2023 visar tillväxt inom startrådgivningen på Nyföretagscentrum Startia, medan befintliga företag inte sökte sig lika ofta till rådgivningstjänsterna. Under året nådde verksamheten hos VASEK och Startia sammanlagt 874 företag (2022: 1 193) och 639 personer som planerade att starta företag (2022: 524).
Läs mera

Projektet Bothnian Coastal Route gör debut på norra Europas största resemässa

16.01.2024 | Nyheter
Bothnian Coastal Route är ett projekt som innefattar 13 destinationer längs kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken. Under 2024 kommer projektet att delta i 8-10 mycket viktiga europeiska marknadsföringsevenemang som riktar sig till researrangörer. Det första är Matka Workshop Day i Helsingfors i januari.
Läs mera