Färsk företagare förser Österbotten med fiber

07.11.2023

Kangasmaki 1Valokaapelityöt Kangasmäki Oy sysselsätter idag fyra personer utöver Joni-Pekka Kangasmäki som äger och också arbetat i företaget. Företaget utför olika typer av fiberkabelarbeten runt om i Österbotten. Det är ett specialiserat yrkesarbete som det är svårt att hitta utbildad arbetskraft för – skolningen av nyanställda sker inom företaget.

Det har snart gått två år sedan Joni-Pekka Kangasmäki från Laihela fick frågan av sin dåvarande arbetsgivare om han var intresserad av att köpa och driva företaget vidare. Joni-Pekka, som då jobbat med svetsning av fiberkabel för Kai Myllyniemi Oy i drygt fem år, hade aldrig tänkt tanken på att själv vara företagare. Frågan sådde ändå ett frö, och snart tog processen för ägarbytet fart.

– Jag är inte uppvuxen med någon företagsverksamhet i familjen och har aldrig föreställt mig själv varken som arbetsledare, chef eller företagare. Tvärtom - jag har alltid sett mig själv som en vanlig ”donare” – som anställd, inleder Joni-Pekka.

Men vis man kan ändra åsikt, säger citatet, och det var precis vad som skedde under de påföljande månaderna.

– Jag behövde tid att fundera innan jag kunde fatta beslutet. Världen har känts osäker redan i flera år och jag visste först inte om jag skulle våga ta steget och satsa.

Kangasmaki 6

Av andra, bekanta företagare fick han rådet att genast vända sig till VASEK för expertråd och konkret hjälp med processen, vilket han också gjorde. Där kom han i kontakt med företagsrådgivare Antti Alasaari, som sedan bistod i hela den halvår långa processen som följde innan ägarbytet var verkställt.

– Det första jag fick veta var just att det kommer att ta tid – att köpa ett företag är inget man gör på en månad, konstaterar Joni-Pekka.

Under processens gång hade han flertalet möten med VASEK då företagets bokföring, en lämplig köpesumma, ansökan om startpeng samt uppgörande av affärsverksamhetsplan och grundandet av det nya företaget gjordes med hjälp av Alasaari.

– Företaget som Joni-Pekka köpte var välskött och alla siffror var i skick, konstaterar Alasaari. Jag såg företagsamheten växa fram i Joni-Pekka under processens gång och det har visat sig att han, trots sina egna fördomar, har många av de egenskaper som krävs av en företagare – han är flitig och målmedveten. Finland skulle behöva fler av hans sort, tillägger Alasaari.

Joni-Pekka, som är utbildad elmontör, hade god insikt i företagets operativa verksamhet – att förse såväl egnahemshus som husbolag och företag med fiberanslutningar på uppdrag av olika telekombolag - men ingen erfarenhet av ekonomiförvaltning eller idkande av näringsverksamhet.

– Tack vare stödet från både VASEK, företagets personal som följde med samt min egen företagsmentor har jag lärt mig det som krävs. Företagets tidigare ägare har funnits med som ett stöd och bistår mig fortfarande då det gäller skrivandet av offerter och dylikt, berättar Joni-Pekka.

– Den största lärdomen från den här tiden är förmodligen insikten i hur kostsamt det är att vara företagare i Finland, tillägger han och skrattar.

Kangasmaki 9För svetsningen av fiberkablarna krävs specialutrustning och det huvudsakliga arbetet sker direkt i paketbilen ute på fältet. Företaget förser både företag och privatpersoner med fiber, och hittills i år har över 500 egnahemshus fått fiberanslutning genom Valokaapelityöt Kangasmäki Oy i egenskap av underleverantör åt olika telekombolag.

Den första tiden som företagare beskriver han som utmanande, på flera sätt, men det har och finns just nu gott om jobb.

– Framtiden vet man ändå aldrig något om, konstaterar han. Jag trivs med själva arbetet och gör fortfarande fältarbete själv dagligen – administrationen sköter jag kvällstid. Jag har också anställt ytterligare en montör och vi är nu totalt fem personer, mig själv medräknat, i företaget, berättar Joni-Pekka och fortsätter:

– Den omfattande hjälpen från VASEKs sida samt min duktiga personal och det faktum att den var bekant för mig från tidigare, underlättade mycket.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera