Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023

Kangasmaki 1Valokaapelityöt Kangasmäki Oy työllistää tällä hetkellä yrittäjä Joni-Pekka Kangasmäen lisäksi neljä henkilöä. Yritys suorittaa erilaisia kuitukaapelitöitä eri puolilla Pohjanmaata. Kyseessä on erikoisosaamista vaativa ammattityö, johon on vaikea löytää koulutettua työvoimaa – uusien työntekijöiden kouluttaminen tapahtuu yrityksessä.

On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.

– En ole kasvanut perheessä, jossa olisi ollut yritystoimintaa, enkä ole koskaan kuvitellut itseäni esimieheksi, johtajaksi tai yrittäjäksi. Päinvastoin. Olen aina nähnyt itseni tavallisena "duunarina", palkattuna työntekijänä, Joni-Pekka aloittaa.

Mutta kuten sanotaan, mielipidettään voi muuttaa, ja juuri niin tapahtui seuraavien kuukausien aikana.

– Tarvitsin harkitsemisaikaa ennen kuin pystyin tekemään päätöksen. Maailma on tuntunut kovin epävarmalta jo useiden vuosien ajan, enkä aluksi tiennyt, uskaltaisinko ottaa tuon askeleen ja panostaa yritystoimintaan.

Kangasmaki 6

Muilta tutuilta yrittäjiltä hän sai ohjeen kääntyä heti VASEKin puoleen saadakseen asiantuntija-apua ja konkreettisia neuvoja prosessissa, ja näin hän myös teki. Näin hän sai yhteyden yritysneuvoja Antti Alasaareen, joka sitten avusti koko puolen vuoden mittaisessa prosessissa ennen omistajanvaihdoksen toteutumista.

– Ensimmäinen asia, jonka kuulin, oli juuri se, että omistajanvaihdos tulisi viemään aikaa. Yrityksen ostaminen ei tapahdu kuukaudessa, Joni-Pekka toteaa.

Prosessin aikana hänellä oli useita tapaamisia yritysneuvojan kanssa, jolloin yrityksen kirjanpito käytiin läpi, löydettiin sopiva kauppasumma, haettiin starttirahaa ja laadittiin liiketoimintasuunnitelma. Kaikki nämä sekä uuden yrityksen perustaminen tehtiin Alasaaren avustuksella.

– Yritys, jonka Joni-Pekka osti, oli hyvin hoidettu ja kaikki luvut olivat kunnossa, toteaa Alasaari. Näin Joni-Pekka kasvavan yrittäjäksi prosessin aikana, ja on osoittautunut, että hänellä on monia niitä ominaisuuksia, joita yrittäjältä vaaditaan, vaikka hänellä olikin omat ennakkoluulonsa asiasta. Hän on ahkera ja määrätietoinen, Suomi tarvitsisi enemmän hänen kaltaisiaan, lisää Alasaari.

Joni-Pekka, joka on koulutukseltaan sähköasentaja, oli hyvin perillä yrityksen operatiivisesta toiminnasta, johon kuuluu tarjota omakoti- ja taloyhtiöille sekä yrityksille kuituliittymiä eri teleoperaattoreiden toimeksiannosta, mutta hänellä ei ollut kokemusta taloushallinnosta tai liiketoiminnan harjoittamisesta.

– VASEKin yritysneuvojan, yrityksen mukana tulleen henkilöstön sekä oman yritysmentorini tarjoaman tuen ansiosta olen oppinut tarvittavat asiat. Yrityksen entinen omistaja on ollut tukemassa minua edelleen esimerkiksi tarjousten laatimisessa ja vastaavissa, kertoo Joni-Pekka.

– Suurin oppi tältä ajalta on ehkä kuitenkin ymmärrys siitä, kuinka kallista yrittäminen Suomessa on, hän lisää ja nauraa.

Kangasmaki 9Kuitukaapeleiden hitsaamiseen tarvitaan erikoisvarusteita, ja suurin osa työstä tehdään suoraan pakettiautosta käsin kentällä. Yritys toimittaa sekä yrityksille että yksityishenkilöille kuituliittymiä, ja tänä vuonna yli 500 omakotitaloa on saanut kuituliittymän Valokaapelityöt Kangasmäki Oy:n kautta, kun se on toiminut alihankkijana eri teleoperaattoreille.

Ensimmäisiä aikoja yrittäjänä hän kuvailee haastaviksi monin tavoin, mutta työtä on riittänyt ja riittää edelleen paljon.

– Tulevaisuudesta ei kuitenkaan koskaan voi tietää, hän toteaa. Nautin itse työstä ja teen edelleen päivittäin kenttätöitä itse – hallinnolliset tehtävät hoidan iltaisin. Olen myös palkannut lisää asentajia, ja meitä on nyt viisi yrityksessä, kertoo Joni-Pekka ja jatkaa:

– VASEKin tarjoama kattava apu, ammattitaitoinen henkilökuntani ja se, että henkilökunta oli minulle entuudestaan tuttua, helpotti yritystoiminnan aloittamista todella paljon.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää