Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023

Kangasmaki 1Valokaapelityöt Kangasmäki Oy työllistää tällä hetkellä yrittäjä Joni-Pekka Kangasmäen lisäksi neljä henkilöä. Yritys suorittaa erilaisia kuitukaapelitöitä eri puolilla Pohjanmaata. Kyseessä on erikoisosaamista vaativa ammattityö, johon on vaikea löytää koulutettua työvoimaa – uusien työntekijöiden kouluttaminen tapahtuu yrityksessä.

On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.

– En ole kasvanut perheessä, jossa olisi ollut yritystoimintaa, enkä ole koskaan kuvitellut itseäni esimieheksi, johtajaksi tai yrittäjäksi. Päinvastoin. Olen aina nähnyt itseni tavallisena "duunarina", palkattuna työntekijänä, Joni-Pekka aloittaa.

Mutta kuten sanotaan, mielipidettään voi muuttaa, ja juuri niin tapahtui seuraavien kuukausien aikana.

– Tarvitsin harkitsemisaikaa ennen kuin pystyin tekemään päätöksen. Maailma on tuntunut kovin epävarmalta jo useiden vuosien ajan, enkä aluksi tiennyt, uskaltaisinko ottaa tuon askeleen ja panostaa yritystoimintaan.

Kangasmaki 6

Muilta tutuilta yrittäjiltä hän sai ohjeen kääntyä heti VASEKin puoleen saadakseen asiantuntija-apua ja konkreettisia neuvoja prosessissa, ja näin hän myös teki. Näin hän sai yhteyden yritysneuvoja Antti Alasaareen, joka sitten avusti koko puolen vuoden mittaisessa prosessissa ennen omistajanvaihdoksen toteutumista.

– Ensimmäinen asia, jonka kuulin, oli juuri se, että omistajanvaihdos tulisi viemään aikaa. Yrityksen ostaminen ei tapahdu kuukaudessa, Joni-Pekka toteaa.

Prosessin aikana hänellä oli useita tapaamisia yritysneuvojan kanssa, jolloin yrityksen kirjanpito käytiin läpi, löydettiin sopiva kauppasumma, haettiin starttirahaa ja laadittiin liiketoimintasuunnitelma. Kaikki nämä sekä uuden yrityksen perustaminen tehtiin Alasaaren avustuksella.

– Yritys, jonka Joni-Pekka osti, oli hyvin hoidettu ja kaikki luvut olivat kunnossa, toteaa Alasaari. Näin Joni-Pekka kasvavan yrittäjäksi prosessin aikana, ja on osoittautunut, että hänellä on monia niitä ominaisuuksia, joita yrittäjältä vaaditaan, vaikka hänellä olikin omat ennakkoluulonsa asiasta. Hän on ahkera ja määrätietoinen, Suomi tarvitsisi enemmän hänen kaltaisiaan, lisää Alasaari.

Joni-Pekka, joka on koulutukseltaan sähköasentaja, oli hyvin perillä yrityksen operatiivisesta toiminnasta, johon kuuluu tarjota omakoti- ja taloyhtiöille sekä yrityksille kuituliittymiä eri teleoperaattoreiden toimeksiannosta, mutta hänellä ei ollut kokemusta taloushallinnosta tai liiketoiminnan harjoittamisesta.

– VASEKin yritysneuvojan, yrityksen mukana tulleen henkilöstön sekä oman yritysmentorini tarjoaman tuen ansiosta olen oppinut tarvittavat asiat. Yrityksen entinen omistaja on ollut tukemassa minua edelleen esimerkiksi tarjousten laatimisessa ja vastaavissa, kertoo Joni-Pekka.

– Suurin oppi tältä ajalta on ehkä kuitenkin ymmärrys siitä, kuinka kallista yrittäminen Suomessa on, hän lisää ja nauraa.

Kangasmaki 9Kuitukaapeleiden hitsaamiseen tarvitaan erikoisvarusteita, ja suurin osa työstä tehdään suoraan pakettiautosta käsin kentällä. Yritys toimittaa sekä yrityksille että yksityishenkilöille kuituliittymiä, ja tänä vuonna yli 500 omakotitaloa on saanut kuituliittymän Valokaapelityöt Kangasmäki Oy:n kautta, kun se on toiminut alihankkijana eri teleoperaattoreille.

Ensimmäisiä aikoja yrittäjänä hän kuvailee haastaviksi monin tavoin, mutta työtä on riittänyt ja riittää edelleen paljon.

– Tulevaisuudesta ei kuitenkaan koskaan voi tietää, hän toteaa. Nautin itse työstä ja teen edelleen päivittäin kenttätöitä itse – hallinnolliset tehtävät hoidan iltaisin. Olen myös palkannut lisää asentajia, ja meitä on nyt viisi yrityksessä, kertoo Joni-Pekka ja jatkaa:

– VASEKin tarjoama kattava apu, ammattitaitoinen henkilökuntani ja se, että henkilökunta oli minulle entuudestaan tuttua, helpotti yritystoiminnan aloittamista todella paljon.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää