Senaste nytt från region- och branschutvecklingen

03.07.2012

Programmet för regional kohesion och konkurrenskraft, KOKO, lades ner i hela landet i slutet av 2011, i och med statsrådets beslut. Att programmet upphörde kom som en stor överraskning för regionerna, som på olika sätt har försökt fylla det tomrum i regionutvecklingen som KOKO lämnade efter sig.

– I Vasaregionen har vi kunnat fortsätta den breda regionutvecklingen trots KOKO:s nedläggning, säger Stefan Råback, utvecklingsdirektör vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.
KOKO:s slutrapport finns att läsa på vår webbplats.

De olika projekt som beretts inom ramen för KOKO och finansierats med olika finansieringskällor fortsätter normalt. För största delen av de för regionen viktiga delhelheterna i KOKO kunde man ordna ny finansiering. Utvecklingen av företagande inom välfärdsbranschen, till exempel, fortsätter med hjälp av ett ERUF-finansierat projekt under ledning av Sari Saarikoski, som är företagsrådgivare för välfärdsbranschen. Viktigaste av resultaten hittills är införandet av den för regionen gemensamma elektroniska servicesedeln. Dessutom fortsätter höjandet av välfärdsföretagarnas affärskompetens bl.a. med hjälp av Kipinä-programmet. Framöver satsar man bland annat på att skapa en gemensam kvalitetshandbok och på att stärka nätverken mellan företagen, samt mellan företagen och den offentliga sektorn.

Åtgärderna inom utvecklingshelheten Trähusindustrin och hållbart byggande har i viss mån fortsatt med ESF-medel i projektet Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen under Tuulia Taanilas ledning.
– Regionens aktörer har genom Taanilas arbete engagerats på ett fint sätt, berömmer Råback. – Branschsakkunniga har fått en rejäl dos av kunskap, på den landsomfattande roadshowen och på ett flertal kurser och seminarier. Eftersom Taanila i början av hösten övergår till andra uppgifter, söker vi en ny projektchef som ska föra arbetet vidare.

Omfattande utvecklingsåtgärder

VASEK fortsätter som projektaktör i utvecklingsprojektet för Österbottens metallkluster, Finnmet Partners, som koordineras av Yrkesakademin. Projektet har med framgång ordnat ett antal matchmaking-evenemang där branschens företag har kunna mötas och skapa nya kommersiella samarbeten. Från VASEKs sida deltar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Regionmarknadsföringsprojektet Energiska Vasaregionen har under samordning av kommunikationschef Suvi Markko uppnått lysande resultat, varav mest synlig är den pågående energiambassadörskampanjen, som också segrade i rekryteringskategorin i FM i kommunal marknadsföring i våras. Projektet Logistic Solutions, vars mål är att utveckla logistiken som helhet i Vasaregionen, har framskridit fint under ledning av logistikexpert Tommi Tuominen. Utvecklandet av flyglogistiken har nått fina resultat i Riitta Björkenheims kunniga regi.

Satsning på företagsutveckling, ägarskiften och kompetensnivån

Projektet Kakkosvaihde går ut på att man kontaktar företag som verkat i ett par år och kartlägger deras nuläge och utvecklingsutsikter. Samtidigt uppdateras företagens affärsplaner. Projektet omfattar landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten. I Vasaregionen är det Antti Alasaari som jobbar med projektet.
– Företagarna har varit nöjda med att vi kontaktat dem och de verkligen värdesätter sparrningen.

Kakkosvaihde pågår fram till juni 2014.

I början av 2012 startades ett projekt som är avsett att effektivisera ägarskiften i företag. Projektet, som genomförs under ledning av VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl i samarbete med Kust-Österbottens företag, har hittills haft 55 företag som kunder som vill genomföra ett ägar- eller ett generationsskifte.
– Mängden kommer att öka, eftersom vi har ett stort antal företagare i vår region som ligger nära pensionsåldern. Det ligger i allas intressen att företagens verksamhet fortsätter med en ny ägare.

– Ett nytt initiativ är att vi vill genom att aktivera företag att utbilda sig höja kompetensnivån hos företagens personal i Vasaregionen. Projektledaren Kari Huhta besöker företag, kartlägger deras utbildningsbehov och söker en lämplig utbildning bland utbildarna i regionen. Utbildningen kan gälla arbetsplatsorientering för nya anställda eller fortbildning, och kurserna skräddarsys efter företagens behov. Till en början kommer man att satsa på metallbranschen och även ICT-branschen, i och med Nokias situation. Rekryteringsdagen i Salo, som förverkligades i maj i samarbete med Nokia, får sin fortsättning i augusti. I samband med detta kommer en större grupp från Vasaregionen att delta och berätta om de arbetsmöjligheter som regionen kan erbjuda.

Råback försäkrar att han är mycket nöjd med att man har kunnat hitta fungerande finansieringslösningar.
– Alla pågående utvecklingsåtgärder fortsätter till slutet av den nuvarande programperioden. Samtidigt bereds innehållet för den nya programperioden som startar år 2014.

 

Närmare information om VASEKs egna projekt och
koordinering av regionens projektverksamhet (fr.o.m. 30.7)

utvecklingsdirektör Stefan Råback
050 590 2525

www.vasek.fi/projekt 

KOKO:s slutrapport (på finska) 



‹ Gå till "Nyheter"

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera