Ett företag kan säljas via flera olika kanaler

28.03.2023

pexels andrea piacquadio 3860805

Webbinariet Försäljningskanaler för att sälja ett företag lockade lyssnare som antingen redan tänkte sälja sitt företag eller som hade tänkt på det. Som alltid när det gäller ägarskiften är det viktigt att börja förbereda sig i god tid, och denna gång diskuterades under webbinaret olika sätt att sälja företaget.

Ägarskiftesexperter från projektet Sustaining Businesses in Ostrobothnia presenterade olika alternativ för att välja en försäljningskanal. Innan lyssnarna uppmanades att skapa en försäljningsannons för sitt företag, fick de ändå fundera på varför någon skulle vara intresserad av att köpa just deras företag.

Enligt experterna är ett lönsamt företag med positiva utsikter intressant som köpobjekt. Företaget lockar också köpare om dess verksamhet inte är helt beroende av företagaren och hens kunskaper och färdigheter. Företagets kompetens måste nämligen kunna överföras vidare.

Det är aldrig för tidigt att börja förbereda sitt företag för försäljning. Förutom att se över företagets ekonomi måste man också samla de nödvändiga dokumenten för en "försäljningsmapp", och där kan Företagets minneslista vara till hjälp att samla in de dokument köparen är intresserad av. Allt detta tar tid och vanligtvis mer än man skulle tro.

Men var hittar man köparen då?

Ägarskiftesexperterna påminde om att alltid först kartlägga intresserade efterträdare inom närmaste krets. Andra potentiella köpare kan hittas bland företagets personal, samarbetspartners, leverantörer eller kanske till och med konkurrenter.

Det är också en bra idé att diskutera försäljning av företaget med egen bokföringsbyrå och bank. Utvecklingsbolag såsom VASEK vet också flera potentiella köpare, och de kan också hittas bland startrådgivningens kunder i utvecklingsbolaget eller nyföretagscentret. Att köpa ett befintligt företag är ett bra alternativ till att starta eget.

Många säljare börjar med en tyst försäljning eftersom de är rädda för att kunder eller anställda ska reagera negativt om information om företagets försäljningsavsikter sprids. Om potentiella köpare av företaget är alla kända eller antalet av dem är begränsade, är offentlig försäljning onödigt. Men tyst försäljning når färre köpkandidater och försäljningstiden är vanligtvis längre. Om företaget sätts till försäljning offentligt är det viktigt att informera personalen först, innan informationen når dem på annat sätt.

Under webbinariet presenterades fyra företagsmarknadsplatser online, men det finns även andra. Marknadsplatser på nätet är antingen gratis eller avgiftsbelagda och många av dem fungerar endast på finska. Tjänsterna kan också innehålla köpes-annonser, och det lönar sig att även gå igenom dem regelbundet.

Alla försäljningskanaler tillåter inte bilder, men om man väljer en annonsform med bilder bör man satsa på dem på samma sätt som beskrivningen av försäljningsobjektet. Gratisannonser med bilder kan också läggas ut på exempelvis Tori.fi eller Findit.fi, sociala medier utan att glömma bort traditionella tidningsannonser.‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera