Yritystä ostamassa – tositarkoituksella

09.02.2023

IMG 3537rKjell Nydahl, Sakari Rahtu ja Antti Alasaari

Sakari Rahtun palo yrittäjäksi on taas suuri

Vaasalainen, Ylitorniosta kotoisin oleva Sakari Rahtu on jo muutaman kuukauden ajan ollut tositarkoituksella liikenteessä. Nimittäin etsimässä ostettavaa yritystä.

Opiskelupaikka ammattikorkeakoulussa toi aikoinaan Sakarin Pohjanmaalle. Tradenomitutkinnon suoritettuaan hän toimi päällikkö- ja johtotehtävissä myynnin ja markkinoinnin työtehtävissä. Aiemmin siivoustarvikealan yrittäjänä toiminut Rahtu myi yrityksensä muutama vuosi sitten, kun alan markkinajohtaja halusi ostaa yrityksen. Sen jälkeen hän toiminut omissa projekteissa ja auttanut muita yrityksiä toimintojen kehittämisessä.

Yrittäminen on siis tuttua, mutta silti hän lähtisi nyt mieluiten valmiin, jo toiminnassa olevan yrityksen puikkoihin.

– Etsin yritystä, jossa on potentiaalia kehittyä, se on ehkä tärkein kriteerini. Olen siis avoin kaikenlaisille yrityksille, mutta omat kontaktini ovat enemmän B to B -puolella. Yrityksessä voi olla myös omaa valmistusta. Omat vahvuuteni ovat asiakkuuksien hallinta sekä myynti ja markkinointi. Pidän yrittäjyyden peruspilareina toimivaa strategiaa ja määrätietoista hallitustyöskentelyä, Rahtu kertoo.

Kiinnostavassa ostokohteessa on vakiintunut liikevaihto

IMG 3555r

Rahtu on jo jonkin aikaa ollut säännöllisesti yhteydessä yrityspalvelupäällikkö, omistajanvaihdosneuvoja Kjell Nydahliin ja tiedustellut seudulla myynnissä olevista yrityksistä. Hän on saanut VASEKin omistajanvaihdosneuvojilta neuvoja esimerkiksi Yrityksen ostajan muistilistan kautta ja saanut vinkkejä yrityksistä joihin tutustua, mutta juuri oikeaa ei ole vielä tullut kohdalle.

Usein esimerkiksi yrityksen liikevaihto on ollut laskusuunnassa tai niissä on ollut muita ongelmia.

– Kun liikevaihto ja asiakaskunta on vakiintunut, tehdään yrityksessä jotain oikein ja silloin yritys on minusta kiinnostava ostokohde, Rahtu toteaa.

Nydahl tunnistaa ongelman:

– Liian usein yrittäjät hölläävät kaasua viimeisinä vuosina, jolloin myös liikevaihto lähtee laskuun. Tällöin yritys ei ole enää ostajalle niin houkutteleva. Kun astuu asteittain sivuun ja työskentelee uuden omistajan rinnalla, saa luopua vastuusta vähitellen.

– Helpottaa yrityksessä riskinottoa, jos yrittäjävastuulla toimivia tekijöitä on kaksi ja aiemman yrittäjän osaaminenkin on jatkajan käytettävissä. Yksi vaihtoehto siis on toimia kuten usein sukupolvenvaihdoksissa, että yritys myydään paloissa ja jatkaja siirtyy asteittain eläkkeelle tai muihin puuhiin, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari toteaa.

– Ehkä löytyisi yritys, jossa omistaja haluaa joustavasti eläkkeelle? Mikäli vanha omistaja haluaa jäädä yritykseen työntekijäksi hetkeksi aikaa, voimme miettiä sopimusta, jolla hän saa bonuksen, jos rinnakkain työskentelymme myötä yrityksen liikevaihtoon ja kannattavuuteen tulee kasvua, Rahtu maalailee.

Pulaa jatkajista

Omistajanvaihdosneuvojat ovat yhtä mieltä siitä, että jatkossa yrityksiä on tulossa entistä enemmän myyntiin ja jatkajista on pulaa.

VASEK ja muut Pohjanmaan kehitysyhtiöt pitävät yllä listaa julkisessa ja hiljaisessa myynnissä olevista yrityksistä sekä myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneista. Aina joskus ostajat ja myyjät kohtaavat nopeastikin.

– Kannattaa olla ajoissa meihin yhteydessä, jos yrityksen myyminen on yhtään käynyt mielessä. Aloitetaan ajoissa ja huolehditaan yrityksen siirtymisestä osaaviin käsiin hallitusti ja kannattavasti, Nydahl kannustaa ja jatkaa:

– Myös Sakariin kannattaa olla suoraan yhteydessä, jos juuri nyt on myyntimietteissä.

Sakari Rahtu jää etsimään sitä juuri oikeaa yritystä ja lupaa olla säännöllisesti yhteydessä taas VASEKin omistajanvaihdosasiantuntijoihin kuullakseen tuoreimmat vinkit.

  • Sakari Rahtu 040 532 6262

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää