Yritystä ostamassa – tositarkoituksella

09.02.2023

IMG 3537rKjell Nydahl, Sakari Rahtu ja Antti Alasaari

Sakari Rahtun palo yrittäjäksi on taas suuri

Vaasalainen, Ylitorniosta kotoisin oleva Sakari Rahtu on jo muutaman kuukauden ajan ollut tositarkoituksella liikenteessä. Nimittäin etsimässä ostettavaa yritystä.

Opiskelupaikka ammattikorkeakoulussa toi aikoinaan Sakarin Pohjanmaalle. Tradenomitutkinnon suoritettuaan hän toimi päällikkö- ja johtotehtävissä myynnin ja markkinoinnin työtehtävissä. Aiemmin siivoustarvikealan yrittäjänä toiminut Rahtu myi yrityksensä muutama vuosi sitten, kun alan markkinajohtaja halusi ostaa yrityksen. Sen jälkeen hän toiminut omissa projekteissa ja auttanut muita yrityksiä toimintojen kehittämisessä.

Yrittäminen on siis tuttua, mutta silti hän lähtisi nyt mieluiten valmiin, jo toiminnassa olevan yrityksen puikkoihin.

– Etsin yritystä, jossa on potentiaalia kehittyä, se on ehkä tärkein kriteerini. Olen siis avoin kaikenlaisille yrityksille, mutta omat kontaktini ovat enemmän B to B -puolella. Yrityksessä voi olla myös omaa valmistusta. Omat vahvuuteni ovat asiakkuuksien hallinta sekä myynti ja markkinointi. Pidän yrittäjyyden peruspilareina toimivaa strategiaa ja määrätietoista hallitustyöskentelyä, Rahtu kertoo.

Kiinnostavassa ostokohteessa on vakiintunut liikevaihto

IMG 3555r

Rahtu on jo jonkin aikaa ollut säännöllisesti yhteydessä yrityspalvelupäällikkö, omistajanvaihdosneuvoja Kjell Nydahliin ja tiedustellut seudulla myynnissä olevista yrityksistä. Hän on saanut VASEKin omistajanvaihdosneuvojilta neuvoja esimerkiksi Yrityksen ostajan muistilistan kautta ja saanut vinkkejä yrityksistä joihin tutustua, mutta juuri oikeaa ei ole vielä tullut kohdalle.

Usein esimerkiksi yrityksen liikevaihto on ollut laskusuunnassa tai niissä on ollut muita ongelmia.

– Kun liikevaihto ja asiakaskunta on vakiintunut, tehdään yrityksessä jotain oikein ja silloin yritys on minusta kiinnostava ostokohde, Rahtu toteaa.

Nydahl tunnistaa ongelman:

– Liian usein yrittäjät hölläävät kaasua viimeisinä vuosina, jolloin myös liikevaihto lähtee laskuun. Tällöin yritys ei ole enää ostajalle niin houkutteleva. Kun astuu asteittain sivuun ja työskentelee uuden omistajan rinnalla, saa luopua vastuusta vähitellen.

– Helpottaa yrityksessä riskinottoa, jos yrittäjävastuulla toimivia tekijöitä on kaksi ja aiemman yrittäjän osaaminenkin on jatkajan käytettävissä. Yksi vaihtoehto siis on toimia kuten usein sukupolvenvaihdoksissa, että yritys myydään paloissa ja jatkaja siirtyy asteittain eläkkeelle tai muihin puuhiin, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari toteaa.

– Ehkä löytyisi yritys, jossa omistaja haluaa joustavasti eläkkeelle? Mikäli vanha omistaja haluaa jäädä yritykseen työntekijäksi hetkeksi aikaa, voimme miettiä sopimusta, jolla hän saa bonuksen, jos rinnakkain työskentelymme myötä yrityksen liikevaihtoon ja kannattavuuteen tulee kasvua, Rahtu maalailee.

Pulaa jatkajista

Omistajanvaihdosneuvojat ovat yhtä mieltä siitä, että jatkossa yrityksiä on tulossa entistä enemmän myyntiin ja jatkajista on pulaa.

VASEK ja muut Pohjanmaan kehitysyhtiöt pitävät yllä listaa julkisessa ja hiljaisessa myynnissä olevista yrityksistä sekä myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneista. Aina joskus ostajat ja myyjät kohtaavat nopeastikin.

– Kannattaa olla ajoissa meihin yhteydessä, jos yrityksen myyminen on yhtään käynyt mielessä. Aloitetaan ajoissa ja huolehditaan yrityksen siirtymisestä osaaviin käsiin hallitusti ja kannattavasti, Nydahl kannustaa ja jatkaa:

– Myös Sakariin kannattaa olla suoraan yhteydessä, jos juuri nyt on myyntimietteissä.

Sakari Rahtu jää etsimään sitä juuri oikeaa yritystä ja lupaa olla säännöllisesti yhteydessä taas VASEKin omistajanvaihdosasiantuntijoihin kuullakseen tuoreimmat vinkit.

  • Sakari Rahtu 040 532 6262

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää