Yritystä ostamassa – tositarkoituksella

09.02.2023

IMG 3537rKjell Nydahl, Sakari Rahtu ja Antti Alasaari

Sakari Rahtun palo yrittäjäksi on taas suuri

Vaasalainen, Ylitorniosta kotoisin oleva Sakari Rahtu on jo muutaman kuukauden ajan ollut tositarkoituksella liikenteessä. Nimittäin etsimässä ostettavaa yritystä.

Opiskelupaikka ammattikorkeakoulussa toi aikoinaan Sakarin Pohjanmaalle. Tradenomitutkinnon suoritettuaan hän toimi päällikkö- ja johtotehtävissä myynnin ja markkinoinnin työtehtävissä. Aiemmin siivoustarvikealan yrittäjänä toiminut Rahtu myi yrityksensä muutama vuosi sitten, kun alan markkinajohtaja halusi ostaa yrityksen. Sen jälkeen hän toiminut omissa projekteissa ja auttanut muita yrityksiä toimintojen kehittämisessä.

Yrittäminen on siis tuttua, mutta silti hän lähtisi nyt mieluiten valmiin, jo toiminnassa olevan yrityksen puikkoihin.

– Etsin yritystä, jossa on potentiaalia kehittyä, se on ehkä tärkein kriteerini. Olen siis avoin kaikenlaisille yrityksille, mutta omat kontaktini ovat enemmän B to B -puolella. Yrityksessä voi olla myös omaa valmistusta. Omat vahvuuteni ovat asiakkuuksien hallinta sekä myynti ja markkinointi. Pidän yrittäjyyden peruspilareina toimivaa strategiaa ja määrätietoista hallitustyöskentelyä, Rahtu kertoo.

Kiinnostavassa ostokohteessa on vakiintunut liikevaihto

IMG 3555r

Rahtu on jo jonkin aikaa ollut säännöllisesti yhteydessä yrityspalvelupäällikkö, omistajanvaihdosneuvoja Kjell Nydahliin ja tiedustellut seudulla myynnissä olevista yrityksistä. Hän on saanut VASEKin omistajanvaihdosneuvojilta neuvoja esimerkiksi Yrityksen ostajan muistilistan kautta ja saanut vinkkejä yrityksistä joihin tutustua, mutta juuri oikeaa ei ole vielä tullut kohdalle.

Usein esimerkiksi yrityksen liikevaihto on ollut laskusuunnassa tai niissä on ollut muita ongelmia.

– Kun liikevaihto ja asiakaskunta on vakiintunut, tehdään yrityksessä jotain oikein ja silloin yritys on minusta kiinnostava ostokohde, Rahtu toteaa.

Nydahl tunnistaa ongelman:

– Liian usein yrittäjät hölläävät kaasua viimeisinä vuosina, jolloin myös liikevaihto lähtee laskuun. Tällöin yritys ei ole enää ostajalle niin houkutteleva. Kun astuu asteittain sivuun ja työskentelee uuden omistajan rinnalla, saa luopua vastuusta vähitellen.

– Helpottaa yrityksessä riskinottoa, jos yrittäjävastuulla toimivia tekijöitä on kaksi ja aiemman yrittäjän osaaminenkin on jatkajan käytettävissä. Yksi vaihtoehto siis on toimia kuten usein sukupolvenvaihdoksissa, että yritys myydään paloissa ja jatkaja siirtyy asteittain eläkkeelle tai muihin puuhiin, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari toteaa.

– Ehkä löytyisi yritys, jossa omistaja haluaa joustavasti eläkkeelle? Mikäli vanha omistaja haluaa jäädä yritykseen työntekijäksi hetkeksi aikaa, voimme miettiä sopimusta, jolla hän saa bonuksen, jos rinnakkain työskentelymme myötä yrityksen liikevaihtoon ja kannattavuuteen tulee kasvua, Rahtu maalailee.

Pulaa jatkajista

Omistajanvaihdosneuvojat ovat yhtä mieltä siitä, että jatkossa yrityksiä on tulossa entistä enemmän myyntiin ja jatkajista on pulaa.

VASEK ja muut Pohjanmaan kehitysyhtiöt pitävät yllä listaa julkisessa ja hiljaisessa myynnissä olevista yrityksistä sekä myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneista. Aina joskus ostajat ja myyjät kohtaavat nopeastikin.

– Kannattaa olla ajoissa meihin yhteydessä, jos yrityksen myyminen on yhtään käynyt mielessä. Aloitetaan ajoissa ja huolehditaan yrityksen siirtymisestä osaaviin käsiin hallitusti ja kannattavasti, Nydahl kannustaa ja jatkaa:

– Myös Sakariin kannattaa olla suoraan yhteydessä, jos juuri nyt on myyntimietteissä.

Sakari Rahtu jää etsimään sitä juuri oikeaa yritystä ja lupaa olla säännöllisesti yhteydessä taas VASEKin omistajanvaihdosasiantuntijoihin kuullakseen tuoreimmat vinkit.

  • Sakari Rahtu 040 532 6262

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää