Letar efter ett företag att köpa – på fullt allvar

09.02.2023

IMG 3537rKjell Nydahl, Sakari Rahtu och Antti Alasaari

Sakari Rahtu vill bli företagare igen

Vasabon Sakari Rahtu, ursprungligen från Övertorneå, har letat efter ett företag i några månader nu. Han vill nämligen köpa ett.

En studieplats vid yrkeshögskolan förde Rahtu till Österbotten. Efter att ha avslutat sin tradenomexamen, hade han chefspositioner och ledande befattningar inom försäljning och marknadsföring. Tidigare var han även företagare inom städutrustningsbranschen men sålde sitt företag för några år sedan när branschens marknadsledare ville köpa företaget. Därefter agerade han i sina egna projekt och hjälpte andra företag att utveckla verksamheten.

Så företagandet är bekant för honom, men ändå skulle han nu helst fortsätta med ett färdigt, redan verksamt företag.

– Jag letar efter ett företag med potential att utvecklas, det är kanske mitt viktigaste kriterium. Så jag är öppen för alla typer av företag, men mina egna kontakter är mer på B2B-sidan. Företaget kan också ha sin egen tillverkning. Mina styrkor är kundrelationshantering samt försäljning och marknadsföring. Jag betraktar en fungerande strategi och målmedvetet styrelsearbete som grundläggande pelare i företagandet, förklarar Rahtu.

Ett intressant köpeobjekt har etablerat omsättning

IMG 3555r

Rahtu har redan under en tid haft regelbunden kontakt med Kjell Nydahl, ägarskiftesrådgivare och direktör för företagstjänster, och frågat om företag i regionen till salu. Han har fått råd från VASEKs ägarskiftesrådgivare, till exempel om Företagets minneslista, och fått tips om företag han borde bekanta sig med, men precis den rätta har han ännu inte hittat.

Ofta har till exempel företagets omsättning varit nedåtgående eller företaget haft andra problem.

– När omsättningen och kundbasen är etablerade gör man någonting på rätt sätt i företaget och då tycker jag att företaget är ett intressant objekt, säger Rahtu.

Nydahl identifierar problemet:

– Alltför ofta  lättar företagare  på gasen under sina sista år, och då minskar också omsättningen. I det här fallet är företaget inte längre så attraktivt för köparen. När man går åt sidan gradvis och arbetar tillsammans med en ny ägare, får man även avstå från ansvaret gradvis.

– Det underlättar risktagande i ett företag om det finns två som delar av företagaransvaret och den tidigare företagarens expertis är också tillgänglig för förföljaren. Ett alternativ är därför att göra som ofta görs i generationsskiften, att företaget säljs i bitar och överlåtaren gradvis går i pension eller börjar göra någonting annat, säger ägarskiftesrådgivare Antti Alasaari.

– Kanske finns det ett företag där ägaren vill gå i pension flexibelt? Om den gamla ägaren vill stanna i företaget som anställd ett tag kan vi tänka på ett kontrakt där hen kommer att få en bonus om vi arbetar parallellt och företagets omsättning och lönsamhet växer, föreslår Rahtu.

Brist på sådana som kan ta över

Ägarskiftesrådgivarna är överens om att allt fler företag i framtiden kommer till salu och det kommer att finnas brist på personer som kan ta över.

VASEK och andra utvecklingsbolag i Österbotten har en lista över företag i offentlig och tyst försäljning och också över sådana som är intresserade av att köpa ett företag. Ibland kan det hända att köpare och säljare möter varandra snabbt.

– Det är värt att kontakta oss om du någon gång har tänkt på att sälja företaget. Vi kan börja processen i god tid och ta hand om överföring av företaget till kunniga händer på ett kontrollerat och lönsamt sätt, uppmuntrar Nydahl och fortsätter:

– Det lönar sig också att kontakta Sakari direkt om du tänker sälja ditt företag just nu.

Sakari Rahtu fortsätter att leta efter det rätta företaget och lovar att ha regelbunden kontakt med VASEKs ägarskiftesrådgivare för att höra de senaste tipsen.

  • Sakari Rahtu 040 532 6262

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera