Letar efter ett företag att köpa – på fullt allvar

09.02.2023

IMG 3537rKjell Nydahl, Sakari Rahtu och Antti Alasaari

Sakari Rahtu vill bli företagare igen

Vasabon Sakari Rahtu, ursprungligen från Övertorneå, har letat efter ett företag i några månader nu. Han vill nämligen köpa ett.

En studieplats vid yrkeshögskolan förde Rahtu till Österbotten. Efter att ha avslutat sin tradenomexamen, hade han chefspositioner och ledande befattningar inom försäljning och marknadsföring. Tidigare var han även företagare inom städutrustningsbranschen men sålde sitt företag för några år sedan när branschens marknadsledare ville köpa företaget. Därefter agerade han i sina egna projekt och hjälpte andra företag att utveckla verksamheten.

Så företagandet är bekant för honom, men ändå skulle han nu helst fortsätta med ett färdigt, redan verksamt företag.

– Jag letar efter ett företag med potential att utvecklas, det är kanske mitt viktigaste kriterium. Så jag är öppen för alla typer av företag, men mina egna kontakter är mer på B2B-sidan. Företaget kan också ha sin egen tillverkning. Mina styrkor är kundrelationshantering samt försäljning och marknadsföring. Jag betraktar en fungerande strategi och målmedvetet styrelsearbete som grundläggande pelare i företagandet, förklarar Rahtu.

Ett intressant köpeobjekt har etablerat omsättning

IMG 3555r

Rahtu har redan under en tid haft regelbunden kontakt med Kjell Nydahl, ägarskiftesrådgivare och direktör för företagstjänster, och frågat om företag i regionen till salu. Han har fått råd från VASEKs ägarskiftesrådgivare, till exempel om Företagets minneslista, och fått tips om företag han borde bekanta sig med, men precis den rätta har han ännu inte hittat.

Ofta har till exempel företagets omsättning varit nedåtgående eller företaget haft andra problem.

– När omsättningen och kundbasen är etablerade gör man någonting på rätt sätt i företaget och då tycker jag att företaget är ett intressant objekt, säger Rahtu.

Nydahl identifierar problemet:

– Alltför ofta  lättar företagare  på gasen under sina sista år, och då minskar också omsättningen. I det här fallet är företaget inte längre så attraktivt för köparen. När man går åt sidan gradvis och arbetar tillsammans med en ny ägare, får man även avstå från ansvaret gradvis.

– Det underlättar risktagande i ett företag om det finns två som delar av företagaransvaret och den tidigare företagarens expertis är också tillgänglig för förföljaren. Ett alternativ är därför att göra som ofta görs i generationsskiften, att företaget säljs i bitar och överlåtaren gradvis går i pension eller börjar göra någonting annat, säger ägarskiftesrådgivare Antti Alasaari.

– Kanske finns det ett företag där ägaren vill gå i pension flexibelt? Om den gamla ägaren vill stanna i företaget som anställd ett tag kan vi tänka på ett kontrakt där hen kommer att få en bonus om vi arbetar parallellt och företagets omsättning och lönsamhet växer, föreslår Rahtu.

Brist på sådana som kan ta över

Ägarskiftesrådgivarna är överens om att allt fler företag i framtiden kommer till salu och det kommer att finnas brist på personer som kan ta över.

VASEK och andra utvecklingsbolag i Österbotten har en lista över företag i offentlig och tyst försäljning och också över sådana som är intresserade av att köpa ett företag. Ibland kan det hända att köpare och säljare möter varandra snabbt.

– Det är värt att kontakta oss om du någon gång har tänkt på att sälja företaget. Vi kan börja processen i god tid och ta hand om överföring av företaget till kunniga händer på ett kontrollerat och lönsamt sätt, uppmuntrar Nydahl och fortsätter:

– Det lönar sig också att kontakta Sakari direkt om du tänker sälja ditt företag just nu.

Sakari Rahtu fortsätter att leta efter det rätta företaget och lovar att ha regelbunden kontakt med VASEKs ägarskiftesrådgivare för att höra de senaste tipsen.

  • Sakari Rahtu 040 532 6262

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera