Kiertotalouteen siirtyminen on haastavaa, mutta se täytyy vain tehdä

28.01.2021

Rasmus Hautala, Nora Backlund, Tomas Knuts, Göran ÖstbergRasmus Hautala, Nora Backlund, Tomas Knuts ja Göran Östberg

EnergyVaasa Talks -tapahtumasarja käynnistyi 26.1. kun CERM-hanke järjesti webinaarin Sustainability and Circular Economy, joka keräsi 260 ilmoittautunutta ja 170 kuulijaa linjoille samanaikaisesti.

Per Larshans, RagnSells muistutti, että jokaisen yrityksen toiminta vaikuttaa ympäristöön, ja kiertotalouteen siirtymiseen liittyy omat riskinsä. Silti yritysten täytyy tehdä pitkä tähtäimen suunnitelma, kuinka siirtyä kiertotalouteen, eikä ainoastaan maksimoida tuottoa. Hänen mukaansa jokaisen yrityksen tulisi todella vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä eikä vain puskea tätä velkaa tuleville sukupolville. Larshansin mukaan myös pienet yritykset voivat tähdätä kiertotalouteen, kunhan ne tekevät yhteistyötä ja miettivät uusia liiketoimintamalleja.

Niina Aagard Nordic Innovationista esitteli Nordic Sustainable Business Transformation -ohjelmaa, joka tukee pohjoismaisia yrityksiä niiden siirtyessä kiertotalouteen nojaaviin liiketoimintamalleihin. Aagardin mukaan kiertotalous ei ole ainoastaan materiaalihallintaa vaan kokonaisuudessa huomioidaan myös tekniikat, teknologiat ja prosessit sekä liiketoiminta, sillä tavoitteena on sekä ympäristöystävällisempi mutta myös taloudellisesti elinkelpoinen liiketoiminta. Vaatimuksia ei siis aseteta pelkästään tuotteelle vaan koko arvoketjulle ja arvon luomisen prosessille.

Anna-Maija Pajukallio Ympäristöministeriöstä myönsi, että Suomen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä on kova, mutta kuitenkin realistinen. Ympäristöministeriö on luonut Suomelle kiertotalouden ohjelmaa, koska sitä tarvitaan taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, ehkäisemään biodiversiteetin menetystä ja jotta asetetut kestävän kehityksen tavoitteet voidaan saavuttaa. Kiertotalouteen nojaava yhteiskunta turvaa hyvinvointia ja resilienssiä sekä vahvistaa taloutta.

Kasper Larsen tanskalaisesta PurePrint -yrityksestä esitteli, miten painoalan yrityksessä onnistuttiin tekemään tavallisesta liiketoimintamallista kiertotalouteen nojaavaa liiketoimintaa. Larsenin neuvo muille yrityksille olikin valita aluksi muutama tavoite tai pahimmat ongelmat ja lähteä niistä liikkeelle. Kaikkea ei kannata yrittää ohjata kohti kiertotaloutta samalla kertaa. Hän kannusti yrityksiä löytämään omat lähettiläänsä, jotka voivat puhua uudesta kiertotalousstrategiasta yrityksen toimittajille ja asiakkaille. Larsen muistutti, että kiertotalous ei ole sellaista, mihin ryhdytään vasta joskus myöhemmin, kun se on taloudellisesti mahdollista. ”Siirtyminen uuteen on aina vaikeaa, mutta se vain täytyy tehdä,” hän painotti.

Webinaarin lopuksi Rasmus Hautala CERM-hankkeesta esitteli Pohjanmaan omaa kiertotalouden tiekarttaa, joka julkaistaan helmikuussa. Pohjanmaalta löytyy laajat verkostot ja todellinen halu onnistua tässä, ja alueen toimijoiden ainutlaatuisella yhteistyöllä siinä tullaan onnistumaan. Monet asiakkaat ja kumppanit edellyttävät jo nyt yrityksiltä hiilineutraaliutta tai kierrätystä, ja moni onkin ryhtynyt tekemään muutoksia. ”Matka on kuitenkin pitkä, eikä kaikkea pysty tekemään kerralla. Pohjanmaan kiertotalouden tiekartta opastaa yrityksiä tällä matkalla,” Hautala vakuutti.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Joulunajan aukioloaikamme

28.11.2022 | Uutiset
Poikkeavat aukioloaikamme joulu- ja tammikuussa:
Lue lisää

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää