Kiertotalouteen siirtyminen on haastavaa, mutta se täytyy vain tehdä

28.01.2021

Rasmus Hautala, Nora Backlund, Tomas Knuts, Göran ÖstbergRasmus Hautala, Nora Backlund, Tomas Knuts ja Göran Östberg

EnergyVaasa Talks -tapahtumasarja käynnistyi 26.1. kun CERM-hanke järjesti webinaarin Sustainability and Circular Economy, joka keräsi 260 ilmoittautunutta ja 170 kuulijaa linjoille samanaikaisesti.

Per Larshans, RagnSells muistutti, että jokaisen yrityksen toiminta vaikuttaa ympäristöön, ja kiertotalouteen siirtymiseen liittyy omat riskinsä. Silti yritysten täytyy tehdä pitkä tähtäimen suunnitelma, kuinka siirtyä kiertotalouteen, eikä ainoastaan maksimoida tuottoa. Hänen mukaansa jokaisen yrityksen tulisi todella vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä eikä vain puskea tätä velkaa tuleville sukupolville. Larshansin mukaan myös pienet yritykset voivat tähdätä kiertotalouteen, kunhan ne tekevät yhteistyötä ja miettivät uusia liiketoimintamalleja.

Niina Aagard Nordic Innovationista esitteli Nordic Sustainable Business Transformation -ohjelmaa, joka tukee pohjoismaisia yrityksiä niiden siirtyessä kiertotalouteen nojaaviin liiketoimintamalleihin. Aagardin mukaan kiertotalous ei ole ainoastaan materiaalihallintaa vaan kokonaisuudessa huomioidaan myös tekniikat, teknologiat ja prosessit sekä liiketoiminta, sillä tavoitteena on sekä ympäristöystävällisempi mutta myös taloudellisesti elinkelpoinen liiketoiminta. Vaatimuksia ei siis aseteta pelkästään tuotteelle vaan koko arvoketjulle ja arvon luomisen prosessille.

Anna-Maija Pajukallio Ympäristöministeriöstä myönsi, että Suomen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä on kova, mutta kuitenkin realistinen. Ympäristöministeriö on luonut Suomelle kiertotalouden ohjelmaa, koska sitä tarvitaan taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, ehkäisemään biodiversiteetin menetystä ja jotta asetetut kestävän kehityksen tavoitteet voidaan saavuttaa. Kiertotalouteen nojaava yhteiskunta turvaa hyvinvointia ja resilienssiä sekä vahvistaa taloutta.

Kasper Larsen tanskalaisesta PurePrint -yrityksestä esitteli, miten painoalan yrityksessä onnistuttiin tekemään tavallisesta liiketoimintamallista kiertotalouteen nojaavaa liiketoimintaa. Larsenin neuvo muille yrityksille olikin valita aluksi muutama tavoite tai pahimmat ongelmat ja lähteä niistä liikkeelle. Kaikkea ei kannata yrittää ohjata kohti kiertotaloutta samalla kertaa. Hän kannusti yrityksiä löytämään omat lähettiläänsä, jotka voivat puhua uudesta kiertotalousstrategiasta yrityksen toimittajille ja asiakkaille. Larsen muistutti, että kiertotalous ei ole sellaista, mihin ryhdytään vasta joskus myöhemmin, kun se on taloudellisesti mahdollista. ”Siirtyminen uuteen on aina vaikeaa, mutta se vain täytyy tehdä,” hän painotti.

Webinaarin lopuksi Rasmus Hautala CERM-hankkeesta esitteli Pohjanmaan omaa kiertotalouden tiekarttaa, joka julkaistaan helmikuussa. Pohjanmaalta löytyy laajat verkostot ja todellinen halu onnistua tässä, ja alueen toimijoiden ainutlaatuisella yhteistyöllä siinä tullaan onnistumaan. Monet asiakkaat ja kumppanit edellyttävät jo nyt yrityksiltä hiilineutraaliutta tai kierrätystä, ja moni onkin ryhtynyt tekemään muutoksia. ”Matka on kuitenkin pitkä, eikä kaikkea pysty tekemään kerralla. Pohjanmaan kiertotalouden tiekartta opastaa yrityksiä tällä matkalla,” Hautala vakuutti.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää