Kiertotalouteen siirtyminen on haastavaa, mutta se täytyy vain tehdä

28.01.2021

Rasmus Hautala, Nora Backlund, Tomas Knuts, Göran ÖstbergRasmus Hautala, Nora Backlund, Tomas Knuts ja Göran Östberg

EnergyVaasa Talks -tapahtumasarja käynnistyi 26.1. kun CERM-hanke järjesti webinaarin Sustainability and Circular Economy, joka keräsi 260 ilmoittautunutta ja 170 kuulijaa linjoille samanaikaisesti.

Per Larshans, RagnSells muistutti, että jokaisen yrityksen toiminta vaikuttaa ympäristöön, ja kiertotalouteen siirtymiseen liittyy omat riskinsä. Silti yritysten täytyy tehdä pitkä tähtäimen suunnitelma, kuinka siirtyä kiertotalouteen, eikä ainoastaan maksimoida tuottoa. Hänen mukaansa jokaisen yrityksen tulisi todella vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä eikä vain puskea tätä velkaa tuleville sukupolville. Larshansin mukaan myös pienet yritykset voivat tähdätä kiertotalouteen, kunhan ne tekevät yhteistyötä ja miettivät uusia liiketoimintamalleja.

Niina Aagard Nordic Innovationista esitteli Nordic Sustainable Business Transformation -ohjelmaa, joka tukee pohjoismaisia yrityksiä niiden siirtyessä kiertotalouteen nojaaviin liiketoimintamalleihin. Aagardin mukaan kiertotalous ei ole ainoastaan materiaalihallintaa vaan kokonaisuudessa huomioidaan myös tekniikat, teknologiat ja prosessit sekä liiketoiminta, sillä tavoitteena on sekä ympäristöystävällisempi mutta myös taloudellisesti elinkelpoinen liiketoiminta. Vaatimuksia ei siis aseteta pelkästään tuotteelle vaan koko arvoketjulle ja arvon luomisen prosessille.

Anna-Maija Pajukallio Ympäristöministeriöstä myönsi, että Suomen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä on kova, mutta kuitenkin realistinen. Ympäristöministeriö on luonut Suomelle kiertotalouden ohjelmaa, koska sitä tarvitaan taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, ehkäisemään biodiversiteetin menetystä ja jotta asetetut kestävän kehityksen tavoitteet voidaan saavuttaa. Kiertotalouteen nojaava yhteiskunta turvaa hyvinvointia ja resilienssiä sekä vahvistaa taloutta.

Kasper Larsen tanskalaisesta PurePrint -yrityksestä esitteli, miten painoalan yrityksessä onnistuttiin tekemään tavallisesta liiketoimintamallista kiertotalouteen nojaavaa liiketoimintaa. Larsenin neuvo muille yrityksille olikin valita aluksi muutama tavoite tai pahimmat ongelmat ja lähteä niistä liikkeelle. Kaikkea ei kannata yrittää ohjata kohti kiertotaloutta samalla kertaa. Hän kannusti yrityksiä löytämään omat lähettiläänsä, jotka voivat puhua uudesta kiertotalousstrategiasta yrityksen toimittajille ja asiakkaille. Larsen muistutti, että kiertotalous ei ole sellaista, mihin ryhdytään vasta joskus myöhemmin, kun se on taloudellisesti mahdollista. ”Siirtyminen uuteen on aina vaikeaa, mutta se vain täytyy tehdä,” hän painotti.

Webinaarin lopuksi Rasmus Hautala CERM-hankkeesta esitteli Pohjanmaan omaa kiertotalouden tiekarttaa, joka julkaistaan helmikuussa. Pohjanmaalta löytyy laajat verkostot ja todellinen halu onnistua tässä, ja alueen toimijoiden ainutlaatuisella yhteistyöllä siinä tullaan onnistumaan. Monet asiakkaat ja kumppanit edellyttävät jo nyt yrityksiltä hiilineutraaliutta tai kierrätystä, ja moni onkin ryhtynyt tekemään muutoksia. ”Matka on kuitenkin pitkä, eikä kaikkea pysty tekemään kerralla. Pohjanmaan kiertotalouden tiekartta opastaa yrityksiä tällä matkalla,” Hautala vakuutti.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää