Vasabaserade Skycode publikens favorit i tillväxtföretagstävling

05.11.2021

Skycode Jussi MantylaJussi Mäntyläs (på höger) företag Skycode premierades i tillväxtföretagstävlingen.

Jussi Mäntyläs företag Skycode Oy är ett Vasabaserat företag som tillverkar artificiell intelligens. Skycode deltog i tillväxtföretagstävlingen KasvuOpen, där företaget utsågs till det mest lovande tillväxtföretaget inom automationsbranschen och röstades fram som publikfavorit utifrån sin pitch.

Skycode, som grundats av Jussi Mäntylä, har för närvarande 15 anställda – programmerare, programmerare inom artificiell intelligens, matematiker, försäljare och administrativ personal. Skycodes huvudprodukt, SkyPlanner, är en mjukvara där artificiell intelligens skapar en optimal produktionsplan för fabriker, det vill säga ett arbetsschema på en sekund.

– På Skycode har vi själva från början skapat och designat den artificiella intelligensen och dess fullständiga kunskap är av största vikt i utvecklingsarbetet. För företag spelar fabrikens och produktionens arbetsschema en stor roll. När arbetsschemat är optimalt flyter fabrikens produktion smidigare och fabriken producerar mer med samma resurser. Fabriken kommer således att bli mer lönsam helt enkelt genom att använda ett för den mer optimalt arbetsschema med hjälp av artificiell intelligens, säger Mäntylä och fortsätter:

– I dagsläget upprättas arbetsscheman på fabriker manuellt med den mänskliga hjärnans tankeverksamhet även om människans hjärna inte lämpar sig för optimering av hundratals eller till och med tusentals arbetsskeden. Våra hjärnor lämpar sig inte för den typen av arbete. Som ett resultat av detta utnyttjar fabrikerna inte sin fulla kapacitet.

Framgång i tillväxtföretagstävlingen

Mäntylä anmälde sig till KasvuOpens Kasvupolku-program på rekommendation av företagsrådgivaren. Att delta i tillväxtprogrammet var helt klart värt det, eftersom företaget valdes till mest lovande företaget inom automationsbranschen. På KasvuOpen Karnevalen i Jyväskylä 28.10 vann Skycode publikens favoritpris.

– Vi har haft ett mycket långt och givande samarbete med VASEK och vi fungerar också som Nyföretagscentrum Startias sakkunnigorganisation. Vi deltog även i KasvuOpen på uppmaning av vår företagsrådgivare. Kasvupolku-programmet var för oss en bra erfarenhet, och vår tillväxtplan blev mycket grundligt granskad av professionella sparrare. Det är viktigt att föra sina planer för kritisk granskning så att de finslipas till att bli ännu bättre. Det var också trevligt att se att sparrarna tyckte att vår produkt och koncept var så här lovande. Det var just på grundval av de trovärdiga tillväxtplanerna och framställningen som juryn i KasvuOpen och publiken gav sitt erkännande, konstaterar Mäntylä.

– Tillväxtprogrammen ger företag möjlighet till konfidentiell och personlig sparring med upp till fem till åtta olika sakkunniga. Tillväxtprogrammet är också ett bra tillfälle att nätverka regionalt inom den egna branschen och även nationellt med betydande partners, tillägger företagsrådgivare Kenneth Dalkvist.

Internationell tillväxt i planerna

Skycodes målsättning är att växa till ett betydande mjukvaruföretag och till en betydande arbetsgivare i Österbotten. Enligt Mäntylä är en snabb tillväxt möjlig med en reproducerbar mjukvaruprodukt, och det finns en enorm efterfrågan på produkten på den internationella marknaden. Företaget har organiskt finansierat utvecklingen av sin produkt med egna pengar och nu när produkten har lanserats styr dess artificiella intelligens redan produktionen på flera fabriker.

– Enligt våra undersökningar har SkyPlanners artificiella intelligens ett tekniskt försprång också internationellt och efterfrågan har varit häftig. Vårt mål är att göra SkyPlanner till standard inom industriell produktionsplanering internationellt. Nu när produktionsplaneringen ofta är manuell och inte optimal har det varit mycket enkelt att motivera SkyPlanners optimalitet och automatisering för kunderna. Programmets verksamhetsprincip är också lätt att förstå, även om den innehåller avancerad artificiell intelligensteknologi, säger Mäntylä.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera