Vaasalainen Skycode kasvuyrityskilpailussa yleisön suosikiksi

05.11.2021

Skycode Jussi MantylaJussi Mäntylän (oikealla) yritys Skycode palkittiin kasvuyrityskilpailussa.

Jussi Mäntylän yritys Skycode Oy on vaasalainen tekoälyjä valmistava yhtiö. Skycode osallistui KasvuOpen -kasvuyrityskilpailuun, jossa se valittiin lupaavimmaksi automaatioalan kasvuyritykseksi sekä äänestettiin pitchauksensa perusteella yleisön suosikiksi.

Jussi Mäntylän perustaman Skycoden palkkalistoilla on tällä hetkellä 15 henkilöä – ohjelmoijia, tekoälyohjeilmoijia, matemaatikkoja, myyjiä sekä hallinnollista henkilökuntaa. Skycoden päätuote SkyPlanner on ohjelmisto, jossa tekoäly tekee tehtaaseen optimaalisen tuotannonsuunnitelman, eli työjärjestyksen sekunnissa. 

– Olemme Skycodessa laatineet ja suunnitelleen tekoälyn alusta asti itse ja sen täydellinen tuntemus on kehitystyössä ensiarvoisen tärkeää. Yrityksille tehtaan ja tuotannon työjärjestyksellä on paljonkin väliä. Kun työjärjestys on optimaalinen, tehtaan tuotanto virtaa jouhevammin ja tehdas valmistaa samoilla resursseilla enemmän. Tehdas muuttuu siis kannattavammaksi pelkästään sillä, että sille laaditaan tekoälyn avulla optimaalisempi työjärjestys, Mäntylä kertoo ja jatkaa:

– Tällä hetkellä tehtaissa työjärjestys laaditaan manuaalisesti ihmisaivoilla miettien, vaikka ihmisaivot eivät sovellu satojen tai tuhansien töiden optimointiin. Meidän aivojamme ei ole tehty sellaiseen työhön. Tämän vuoksi tehtaat ovat toimineet vajaateholla.

Kasvuyrityskilpailusta menestystä

Mäntylä ilmoittautui mukaan KasvuOpenin Kasvupolku-ohjelmaan yritysneuvojan suosituksesta. Kasvuohjelmaan osallistuminen selvästi kannatti, sillä yritys valittiin automaatioalan Kasvupolun lupaavimmaksi yritykseksi. Kasvu Open Karnevaalissa Jyväskylässä 28.10. Skycode voitti Yleisön suosikki -palkinnon.

– Olemme tehneet pitkään erittäin hedelmällistä yhteistyötä VASEKin kanssa ja toimimme Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppanina. Myös Kasvu Openiin osallistuimme yritysneuvojan kehotuksesta. Kasvupolku-ohjelma oli meille hyvä kokemus, ja kasvusuunnitelmamme tuli ammattimaisten sparraajien taholta hyvin haastetuksi. On tärkeää tuoda suunnitelmansa kriittiseen arviointiin, jotta ne hioutuvat entistä paremmiksi. Oli myös mukava huomata, että sparraajat pitivät tuotettamme ja konseptiamme näin lupaavina. Nimenomaan uskottavien kasvusuunnitelmien ja näyttöjen perusteella Kasvu Openin tuomaristo ja yleisö antoi tunnustuksensa, Mäntylä toteaa.

– Kasvuohjelmat tarjoavat yrityksille mahdollisuuden luottamukselliseen ja henkilökohtaiseen sparraukseen jopa viidestä kahdeksaan eri asiantuntijan kanssa. Kasvuohjelma on myös hyvä tilaisuus verkostoitumiseen alueellisesti, omalla toimialalla sekä myös valtakunnallisesti merkittävien kumppaneiden kanssa, yritysneuvoja Kenneth Dalkvist muistuttaa.

Kansainvälinen kasvu suunnitelmissa

Skykoden tavoitteena on kasvaa merkittäväksi ohjelmistoyhtiöksi ja yhdeksi Pohjanmaan suurista työllistäjistä. Mäntylän mukaan monistettavalla ohjelmistotuotteella vauhdikas kasvu on mahdollista, ja kansainvälisillä markkinoilla tuotteelle on valtava kysyntä. Yritys on orgaanisesti rahoittanut tuotteensa kehityksen omalla rahallaan, ja nyt kun tuote on saatu markkinoille, sen tekoäly ohjaa jo useiden tehtaiden tuotantoa

– Selvityksiemme mukaan SkyPlannerin tekoälyllä on kansainvälisestikin teknistä etumatkaa ja sen kysyntä on ollut hurjaa. Tavoitteenamme on tehdä SkyPlannerista standardi teollisuuden tuotannonsuunnittelussa kansainvälisesti. Kun nyt tuotannonsuunnittelu on usein epäoptimaalista ja manuaalista, on ollut erittäin helppoa perustella asiakkaille SkyPlannerin optimaalisuus ja automaattisuus. Ohjelman toimintaperiaate on myös helposti ymmärrettävissä, vaikka se sisältääkin kehittynyttä tekoälytekniikkaa, Mäntylä kertoo.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi matkailualalla

29.11.2021 | Uutiset
26 yrittäjää ympäri Pohjanmaata kokoontui 18.11. infotilaisuuteen, jonka aiheena oli Mitä on kestävä ja vastuullinen matkailun kehittäminen?
Lue lisää

Rekrytointi ja työsuhdeasiat hoidettava asiallisesti ja avoimesti

22.11.2021 | Uutiset
Asianajotoimisto DKCO:n asiantuntijat Nathalie Myrskog, Aki Aapio ja Sofia Saarikko tarjoilivat VASEKin ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa 18.11. yrittäjille rautaisannoksen tietoa rekrytoinnista ja työsopimusasioista.
Lue lisää

Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021 | Uutiset
Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.
Lue lisää

Neuvottelut GigaVaasa-alueen tonteista jatkuvat

12.11.2021 | Uutiset
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Lue lisää

TET-harjoittelu näyttää työelämän erilaiset mahdollisuudet – TET-oppilaan ajatuksia

12.11.2021 | Uutiset
Hei, olen TET-harjoittelijana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKissa tällä viikolla.
Lue lisää

Arjen onnellisuutta – työntekijöiden onnellisuus tärkeää myös yrityksille

11.11.2021 | Uutiset
Miten työllä ja onnellisuudella voi saavuttaa menestystä? Tätä pohdittiin torstaina 4.11. Johtajuuden seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä Vaasan yliopiston Executive Education, Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK. Tilaisuus houkutteli vaasalaisen yritysmaailman edustajiaa sekä paikan päälle Wasa Innovation Centeriin että etäyhteyksien päähän.
Lue lisää

Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021 | Uutiset
On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin

08.11.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettiin tammi–syyskuussa 150 uutta yritystä, 6 % enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Suomen Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.
Lue lisää