Sustainable Technology Hub på Vasklot – ett avgörande steg i Wärtsiläs väg mot dekarbonisering

08.06.2023

Wartsila STH 4Tommy Grannas, General Manager Real Estate, Jukka Rapo, Facility & Energy Manager samt Hanna Malkamäki, projektchef inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK, diskuterar betydelsen av STH för såväl Wärtsilä som för Vasaregionen.

Ett år har hunnit gå sedan Wärtsilä öppnade sitt nya teknologicenter STH, Sustainable Technology Hub, på Vasklot i Vasa. Förverkligandet av det nya forsknings-, produktutvecklings- och produktionscentret innebar starten på en ny era för Wärtsilä. Här finns nu 1 500 anställda samlade under samma tak. STH är en investering på över 250 miljoner euro där hållbarhet, energieffektivitet och innovativa, miljövänliga lösningar varit i fokus hela vägen, precis såsom det också är i själva verksamheten och utvecklingen som sker här.

Tidigare var Wärtsilä utspridd på flera adresser i Vasa och sammanlagt betydligt fler kvadratmeter.

– Wärtsiläs utveckling i sig ska ha möjlighet att utvecklas utan att byggnaderna begränsar det – därifrån startade hela projektet, inleder Tommy Grannas, General Manager Real Estate. Vi utgick från våra behov och målsättningen att samla alla funktioner under samma tak, men på mindre yta. Vi har inte bara optimerat användningen av ytorna nu, utan även fått högre operativ effektivitet och ett minskat logistiskt avtryck, fortsätter Grannas.

Wartsila STH 7STH är en energieffektiv byggnad, i hög grad självförsörjande på såväl el som värme och kylning tack vare olika innovativa lösningar som använts i fastigheten. STH är unikt inom sitt område och möjliggör utveckling av hållbara lösningar för marin- och energiindustrin.

I teknologicentret förverkligar Wärtsilä sin vision om en koldioxidneutral framtid. Centret ska bidra till att främja utfasningen av fossila bränslen inom fartygs- och energisektorn genom att gynna innovation, samarbete och utveckling av grön teknologi med hjälp av hållbara bränslen och digital teknik. Här sker forskning på toppnivå, utveckling och pilotprojekt för nya produkter, lösningar och bränslen.

STH är också i sig en energieffektiv byggnad, i hög grad självförsörjande på såväl el som värme och kylning.

– Redan i ett tidigt skede ställde styrelsen och ägarna krav på hållbara lösningar och man valde därför att ansöka om ett BREEAM New Construction 2016 certifikat för fastigheten.

Wartsila STH 8STH:n toimintoihin kuuluu tuotanto, osaamiskeskus, logistiikkakeskus, polttoainelaboratorio ja partnerikampus. STH on yhteistyön ekosysteemi, joka toimii sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti tulevaisuuden kestävän yhteiskunnan varmistamiseksi.

BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) är ett klassificeringssystem för ekoeffektiva fastigheter som styrs av design, konstruktion och användning. Certifieringen ställer hårda krav, som skapar en fastighet som starkt bidrar till en bättre miljö och som också innebär en bättre investering.

Certifieringen möjliggjordes genom projektets huvudarkitekt, Sweco och ingenjörsbyrån Granlund, och hållbarhetstänket genomsyrar hubbens hela ekosystem – från materialval till planering av parkering och tillgång till lokaltrafik.

– Vi beslöt tidigt att använda enbart finländska material. Det garanterar en hög kvalitet, korta transporter, bättre samarbete och större engagemang från våra leverantörer, konstaterar Jukka Rapo, Facility & Energy Manager.

Över 160 olika designers har varit involverade i projektet, som planerades på rekordtid - endast nio månader.

– Vid byggstart hade vi cirka 2 000 ritningar att utgå ifrån, men under byggtiden på två och ett halvt år tillkom ytterligare 8 000, berättar Rapo vidare. Det säger något om projektets omfattning. De 10 000 ritningarna har enbart använts i digital format – en självklarhet i den gröna omställningen.

Wartsila STH 9På STH är man pionjärer när det gäller att införa hållbara bränslen och här finns även ett av Wärtsiläs 11 Expertise Centres där över 1 000 installationer i kraftverk och fartyg övervakas och optimeras runtom i världen, 24/7.

Centrets placering på Vasklot var viktig av flera skäl.

– Transporterna in och ut är en av dem. Här får vi försändelserna direkt på färja och kan minimera gummitransporterna. Här har vi också tillgång till kylvatten, som pumpas in och används för kylning både av motorerna och av fastigheten, fortsätter Grannas. Det uppvärmda vattnet lagras sedan i en 300 m3 stor ackumulatortank, för att sedan kunna användas för uppvärmning av fastigheten. Den el som produceras under provkörningarna i bygganden matas in i elnätet och taket är förberett för en omfattande solkraftspark.

– Tomgång av såväl el, värme och ventilation minimeras tack vare det automatiserade systemet för fastighetsförvaltning som reglerar inomhusmiljön utgående från antalet människor som rör sig i utrymmena, förklarar Rapo vidare.

Det är alltså inte enbart verksamheten och utbudet som är hållbart – det utvecklas också i en energieffektiv byggnad.

Wartsila STH 2Tommy Grannas, General Manager Real Estate och Jukka Rapo, Facility & Energy Manager berättar om optimeringen av arbetsytorna för Hanna Malkamäki, projektchef inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK.

Wärtsilä har som mål att vara koldioxidneutral senast 2030, och STH utgör en hörnsten i det arbetet. Centret är dessutom anpassningsbart beroende på hur framtiden ser ut. Här tillverkas idag motorer som kanske är förbjudna om 30 år.

– Det är dock inte motorerna som är problemet, utan drivmedlet – och det är där vi satsar vår utveckling och forskning. Redan idag kan Wärtsiläs motorer drivas med koldioxidneutrala bränslen och vi är bara i början på vår nya era, avslutar Grannas och Rapo.

 

Byggbranschen står inför en enorm utmaning med den gröna och hållbara omställningen som nu kommer att krävas inom alla branscher. För att stöda processen hos aktörerna inom byggnadsbranschen, genomför VASEK utvecklingsprojektet ”Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen” under tiden 1.1.2022-30.6.2023.

Projektets mål är att höja nivån av vetskap och kunskap samt motivation och kompetens hos branschens alla aktörer för att på sikt nå målet att vara koldioxidneutrala. Projektet riktar sig till företag inom byggnadsbranschen, kommuner samt utbildningsinstitut med program i branschen.

 

Text: Anna Sand/bySand
Bilder: Anna Sand samt Wärtsilä Oyj Abp

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera