Sustainable Technology Hub Vaskiluodossa – ratkaiseva askel Wärtsilän tiellä hiilestä irtautumiseen

08.06.2023

Wartsila STH 4Tommy Grannas, General Manager Real Estate, Jukka Rapo, Facility & Energy Manager ja VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki keskustelevat STH:n merkityksestä sekä Wärtsilälle että Vaasan seudulle.

Vuosi on kulunut siitä, kun Wärtsilä avasi uuden STH-lyhenteellä tunnetun teknologiakeskuksen eli Sustainable Technology Hubin Vaskiluodossa Vaasassa. Uuden tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen toteutuminen merkitsi Wärtsilälle uuden aikakauden alkua. Täällä on nyt 1 500 työntekijää saman katon alla. STH on yli 250 miljoonan euron investointi, jossa kestävä kehitys, energiatehokkuus ja innovatiiviset, ympäristöystävälliset ratkaisut ovat olleet koko matkan painopisteenä, aivan kuten ne ovat myös siinä liiketoiminnassa ja kehityksessä, jota rakennuksen seinien sisällä tapahtuu.

Aiemmin Wärtsilän toiminnot olivat levitettynä useampaan osoitteeseen Vaasassa ja yhteensä käytössä oli huomattavasti enemmän neliömetrejä.

– Wärtsilän kehitystyön pitäisi pystyä kehittymään ilman, että rakennukset rajoittavat sitä. Siitä ajatuksesta koko projekti käynnistyi, aloittaa Tommy Grannas, General Manager Real Estate. Lähdimme liikkeelle tarpeistamme ja tavoitteestamme kerätä kaikki toiminnot saman katon alle, mutta pienemmälle pinta-alalle. Olemme paitsi optimoineet tilankäyttöä, myös saavuttaneet suuremman operatiivisen tehokkuuden ja pienentyneen logistisen jalanjäljen, Grannas jatkaa.

Wartsila STH 7STH on energiatehokas rakennus, joka on kiinteistössä käytettävien erilaisten innovatiivisten ratkaisujen ansiosta erittäin omavarainen sähkön sekä lämmityksen ja jäähdytyksen suhteen. STH on ainutlaatuinen alallaan ja mahdollistaa kestävien ratkaisujen kehittämisen meri- ja energiateollisuudelle.

STH-teknologiakeskuksessa Wärtsilä toteuttaa näkemyksensä hiilineutraalista tulevaisuudesta. Siellä edistetään fossiilisten polttoaineiden asteittaista käytöstä poistamista merenkulun ja energian alalla edistämällä innovointia, yhteistyötä ja ympäristöystävällisten teknologioiden kehittämistä kestäviä polttoaineita ja digitaaliteknologiaa hyödyntäen. Täällä toteutetaan huipputason tutkimus-, kehitys- ja pilottihankkeita uusille tuotteille, ratkaisuille ja polttoaineille.

STH on myös itsessään energiatehokas rakennus, hyvin omavarainen sähkön sekä lämmityksen ja jäähdytyksen suhteen.

– Hallitus ja omistajat esittävät jo varhaisessa vaiheessa vaatimuksia kestävistä ratkaisuista ja päättivät siksi hakea koko kiinteistölle BREEAM New Construction 2016 -sertifikaattia.

Wartsila STH 8STH:n toimintoihin kuuluu tuotanto, osaamiskeskus, logistiikkakeskus, polttoainelaboratorio ja partnerikampus. STH on yhteistyön ekosysteemi, joka toimii sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti tulevaisuuden kestävän yhteiskunnan varmistamiseksi.

BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) on ekotehokkaiden rakennusten luokitusjärjestelmä, jota ohjaavat suunnittelu, rakentaminen ja käyttö. Sertifiointi asettaa tiukkoja vaatimuksia, joiden avulla luodaan kiinteistö, joka on ympäristöystävällisempi ja joka on samalla myös parempi sijoitus.

Sertifioinnin mahdollistivat hankkeen pääarkkitehti Sweco ja insinööritoimisto Granlund, ja kestävyysajattelu läpäisee koko STH:n ekosysteemin materiaalivalinnoista pysäköinnin suunnitteluun ja joukkoliikenteen saavutettavuuteen.

– Päätimme jo varhaisessa vaiheessa käyttää vain suomalaisia materiaaleja. Se takaa korkean laadun, lyhyet kuljetukset, paremman yhteistyön ja paremman sitoutumisen tavarantoimittajiltamme, sanoo Jukka Rapo, Facility & Energy Manager.

Ennätysajassa – vain yhdeksässä kuukaudessa – suunnitellussa projektissa on ollut mukana yli 160 erilaista suunnittelijaa.

– Rakentamisen alussa meillä oli noin 2 000 piirustusta, joista lähteä liikkeelle, mutta kahden ja puolen vuoden rakentamisen aikana lisättiin 8 000 lisää, Rapo kertoo edelleen. Se kertoo jotain projektin laajuudesta. Näitä 10 000 piirustusta on käytetty pelkästään digitaalisessa muodossa, mikä oli itsestäänselvyys vihreässä siirtymässä.

Wartsila STH 9STH on edelläkävijä kestävien polttoaineiden käyttöönotossa, ja täällä on myös yksi Wärtsilän 11 asiantuntijakeskuksesta, joissa valvotaan ja optimoidaan yli tuhatta voimalaitosta ja laivojen moottoria ympäri maailmaa, 24/7.

STH:n sijoittuminen Vaskiluotoon oli tärkeää useasta syystä.

– Kuljetukset sisään ja ulos on yksi niistä. Täällä saamme kuljetukset suoraan laivaan ja voimme minimoida kumipyöräkuljetukset. Täällä meillä on myös pääsy jäähdytysveteen, jota pumpataan sisään ja käytetään sekä moottoreiden että kiinteistön jäähdytykseen, Grannas jatkaa. Lämmennyt vesi varastoidaan sitten 300 m3 suuruisen varaajan säiliöön, josta sitä voidaan käyttää kiinteistön lämmittämiseen. Moottorien koeajojen aikana tuotettu sähkö syötetään verkkoon ja katolla on laajaa aurinkoenergiapuisto.

– Sähkön, lämmityksen ja ilmanvaihdon joutokäynti minimoidaan automaattisen kiinteistönhallintajärjestelmän ansiosta, joka säätelee sisäympäristöä tiloissa liikkuvien ihmisten määrän perusteella, Rapo kertoo edelleen.

Joten ei vain liiketoiminta ja tuotteet ole kestäviä, vaan siitä kehitetään myöskin energiatehokkaassa rakennuksessa.

Wartsila STH 2Tommy Grannas, General Manager Real Estate ja Jukka Rapo, Facility & Energy Manager kertovat työtilojen optimoinnista VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäelle.

Wärtsilän tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja STH on tämän työn kulmakivi. Rakennusta voidaan myös sopeuttaa sen mukaan, miltä tulevaisuus näyttää. Tällä hetkellä täällä valmistetaan moottoreita, jotka saattavat olla kiellettyjä 30 vuoden kuluttua.

– Ongelma ei kuitenkaan ole moottorit, vaan niissä käytettävä polttoaine — ja niihin panostamme kehityksessä ja tutkimuksessa. Jo nykyään Wärtsilän moottoreissa voidaan käyttää hiilineutraaleja polttoaineita ja olemme vasta uuden aikakautemme alussa, toteavat Grannas ja Rapo.

 

Rakennusalalla on edessään valtava haaste vihreän ja kestävän muutoksen myötä, jota nyt tarvitaan kaikilla toimialoilla. Rakennusalan toimijoiden prosessin tukemiseksi VASEK toteuttaa kehittämishankkeen ”Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla” 1.1.2022–30.6.2023.

Hankkeen tavoitteena on nostaa kaikkien alan toimijoiden tiedon ja tuntemuksen sekä motivaation ja osaamisen tasoa, jotta saavutettaisiin tavoite hiilineutraalisuudesta pitkällä aikavälillä. Hanke on suunnattu rakennusalan yrityksille, kunnille ja oppilaitoksille, joilla on alan koulutusohjelmia. 

 

Teksti: Anna Sand/bySand
Kuvat: Anna Sand sekä Wärtsilä Oyj Abp
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää