Skolexempel på renovering mitt i staden

09.03.2016

Antalet renoveringar av värdefastigheter i städerna ökar. För att kunna modernisera dem så att de ska motsvara nutida kraven på energieffektivitet, krävs ofta omfattande renoveringar. En av värdefastigheterna som just nu är under väderskyddet är byggnaden på Hovrättsesplanaden 19 i Vasa, som ortsborna kallar för Pohjolahuset. Den byggdes på 1940-talet och köptes av den nuvarande ägaren Hovikruunu Oy år 2013. Hovikruunu är ett bolag som grundades för fastighetsköpet och ägs av Airaksinen Capital och Famkro Ab, två fastighetsinvesteringsbolag i Vasa.

– Byggnaden kommer att renoveras totalt, berättar Jukka Airaksinen, styrelseordförande för Airaksinen Capital, – och inte enbart för oss men också för efterkommande generationer.

IMG 2196 400px2

Taket på Pohjolahuset höjs för att kunna inrymma tre maskinrum med den nya tekniken.

Fasaden som skyddats av Museiverket behåller sin ursprungliga form, och trappuppgångarna som också är skyddade restaureras, men allt annat ska rivas och förnyas. De små kontorsrum som byggts under åren avskaffas och öppna kontorslandskap återställs, vilket är i linje med värdefastigheternas renoveringstrender.

Föregångare i många avseenden

Den pågående renoveringen är på många sätt exceptionell: man avviker från traditionella sätt att organisera och genomföra arbetet, och de nya energitekniska lösningarna bygger på behovsstyrning. Dessutom kommer byggnaden att innehålla både kontors- och affärsutrymmen och bostadslägenheter: våningarna 3–5 förvaltas av Vaasan Kruunu Oy medan våningarna 0–2 och 6–8 ägs av fastighetsbolaget Teräskruunu. Juridiskt sett finns det alltså ett ”flytande” bostadsbolag i byggnaden: hisstrumman och trappuppgången fyller lagens krav på att bostadsaktiebolagen ska ha kontakt med marken.

De bostadslägenheter som byggs i Pohjolahuset är ett av Lemminkäinen Hus Ab:s flera byggobjekt i Vasa just nu.

– Vi har ingått ett föravtal om ändring av kontorsutrymmen till bostäder och deltagit i planläggningsprocessen, berättar Mikael Snellman, regiondirektör på Lemminkäinen Hus i Vasa. – Förhandsmarknadsföringen pågår. Byggnaden är mycket representativ och med sin hisstrumma i granit är den exceptionell jämfört med andra byggobjekt: med nybyggande uppnår man inte kvalitet av det här slaget.

Hyresgäster uppmanas till energibesparingar

Renoveringen av systemen för värme, vatten, ventilation, automation och el i de kommande kontorsutrymmena planerades med Schneider Electric Finland Ab:s lösningar som utgångspunkt. Vid planeringen anlitades Granlund Pohjanmaa Ab:s expertis som hjälp.

– Vårt rättesnöre i förnyandet av energitekniken var extreme-behovsstyrning, beskriver Timo Santala från Schneider. – Det betyder att till exempel en kontorslokal kan vara indelad i flera olika reglerbara zoner, där ventilationen och belysningen automatiskt dimensioneras i förhållande till antalet personer som just då arbetar i lokalerna.

Dagens ventilationsmaskiner som är försedda med värmeåtervinning har en stor inverkan på elförbrukning i en byggnad. Man sparar energi eftersom ventilationen är på mindre effekt när det finns färre personer i utrymmen och dessutom kan man byta ut filtren mera sällan än i maskiner som ständigt går på full effekt.

IMG 2208 500pxAlla inomhuslokaler förnyas. Höjden på fönstren i den skyddade fasaden påverkar hur tekniken kan placeras.

Det moderna systemet för fastighetskontroll hjälper med uppföljningen av energiförbrukningen och har förmånliga driftskostnader. Kari Rintamäki, vd för Granlund Pohjanmaa Oy som kommer att bli hyresgäst i kontorslokalerna, ser också andra goda sidor i denna:
– Hyresgästerna betalar för el och ventilation enligt användning. Eftersom den nya tekniken möjliggör en automatisk uppföljning, uppmanas hyresgästerna på det här sättet att spara energi.

Byggnaden kyls ner med el som produceras av solpanelerna som placerats på taket. För uppvärmningen används fjärrvärme.

– Det andra nyckelordet i fastighetsplaneringen är omställningsflexibilitet, fortsätter Santala. – Vi har gjort lösningarna trådlöst så att när en ny hyresgäst flyttar in i kontorslokalerna, behöver man exempelvis inte dra nya kablar.

Alla jobbar för samma mål

På byggplatsen finns ett gemensamt, långt kaffebord för alla som jobbar med renoveringen. Det gör kommunikationen på byggplatsen lättare och alla lär känna varandra. Man bryter mot de traditionella entreprenadmodellerna också på det sättet att till exempel hela hustekniken byggs mot timdebitering. Kärnteamet för renoveringsprojektet består av 6–7 personer och allt som allt deltar ca 15 lokala entreprenörer i arbetet.

Kenneth Krooks från Famkro Oy, den ena av Hovikruunus två ägare, berömmer byggarbetarna:
– Bland andra har Toni Harju-Seppä, som med sina sex anställda har utfört rivningsarbeten, gjort ett fint jobb. Det här är ett bra ställe för unga yrkesmän att lära sig om branschen och skaffa erfarenhet.

IMG 2201 krooks400px

När en gammal byggnad rivs kan man hitta till exempel… en säck med ’Pargas släckt finkalk”. Fyndet gjordes av Kenneth Krooks från Famkro Ab.

Utmaningen i ett så här stort projekt är i synnerhet byggplatsens läge mitt i staden. Folk passerar ständigt på gågatan bredvid och tidpunkterna för rivningsarbeten är strikt reglerade. Inne i byggnaden ställer höjden på de skyddade fönstren krav på hur hustekniken kan placeras. Trots allt detta är projektet en enastående möjlighet för projektörerna och arbetarna att lära sig nytt.

– Den traditionella stilen på byggarbetsplatserna har ju varit att den som är ansvarig för ett visst delområde sköter just den delen och ingenting annat, och det har orsakat problem med kvaliteten. Den här byggplatsens metod ger som resultat helt enkelt så bra kvalitet att man inte ofta ser sådant, säger Rintamäki nöjd.

När renoveringen blir färdig, kommer en platt-tv att placeras i byggnadens närhet på gatunivå, där förbipasserande i realtid kan se hur mycket energi som förbruks i byggnaden och hur mycket energi solpanelerna på taket producerar. Det vill säga energiteknik i en genuin inlärningsmiljö!

– Här förbättrar man byggnadens energiteknik i samband med renoveringen, man gör alltså precis som det rekommenderas inom branschen, gläds Maurits Knuts, projektchef för utvecklingen av byggbranschen i regionen på VASEK. – I Vasaregionen har vi inte tidigare sett något projekt i denna omfattning och jag hoppas att det också framöver ger en tankeställare för aktörer inom branschen och för den stora publiken.

– Det är just sådana här exempel vi är ute efter och vill kartlägga i projektet Renoveringscentrum i syfte att sprida bästa praxis och kunskap. Vi söker motsvarande renoveringsprojekt också i Norge och i Sverige, fortsätter Knuts.

Renoveringen beräknas bli klar i början av 2017. De första hyresgästerna kan flytta in i nya kontorslokaler i augusti-september 2016.

– Vi bör dock komma ihåg att teknikens finesser inte har någon betydelse om den som använder fastigheten inte anser att förhållanden är optimala. Med behovsstyrning vill man framför allt nå ett friskt inomhusklimat, påpekar Santala avslutningsvis.

IMG 2180 400px

Timo Santala från Schneider Electric Finland Oy (t.v.), Kari Rintamäki från Granlund Pohjanmaa, Jukka Airaksinen från Airaksinen Capital och Kenneth Krooks från Famkro Ab renoverar också för efterkommande generationer.

 

Energy & Buildings i Vasa 18.3.2016 - anmäl dig nu!


Närmare information
[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

BotniaAtlantica SVE CMYK



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera