ReStart hjälpte företagarna med utmaningar efter coronaåren

18.10.2022

097A1706
ReStart-projektet, som avslutades i slutet av september, grundar sig på coronaåren som hade en betydande inverkan på många ensamföretagarens företagsverksamhet. År 2020 behandlade VASEKs företagsrådgivare alla ansökningar om stöd för ensamföretagare i Vasaregionen innan kommunernas beslutfattande. Ett av målen med ReStart-projektet var att hjälpa dessa ensamföretagare till en ny början med sina företag. 

Huvudidén var att identifiera och analysera företagarnas situation och skapa åtgärder för att möta deras personliga samt företagets utvecklingsbehov. Företagets eller företagarens egen utvecklingsplan hjälper företagaren att genomföra planen snabbare och mer effektivt. 

Kartläggningen visar en ny riktning 

Under ReStart-projekttiden 1.4.2021–30.9.2022 kontaktade VASEKs företagsrådgivare cirka 460 ensamföretagare eller de som hade drabbats av ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin. Dessa utmaningar och utvecklingsbehov behandlades i nästan 700 möten, videokonferenser eller telefonsamtal. 

– Det var främst fråga om företag vars lönsamhet hade påverkats avsevärt av coronaperioden och begränsningarna. Vi granskade deras situation och funderade på lösningar och en ny riktning för företagen om det var omöjligt att återhämta sig efter coronan, berättar Olav Nylund, företagsrådgivare och projektledare. 

Företagsrådgivarna utvecklade också ett verktyg för att kartlägga företagets nuläge. 

– Det underlättar arbetet avsevärt när varje företag granskas genom en liknande process. Det säkerställer att man går igenom allt det väsentliga och det blir lättare att bilda helhetsbilden, säger Nylund och fortsätter: 

– Kartläggningsverktyget har versioner på finska, svenska och engelska och har förfinats mer än en gång då man har fått mer erfarenhet och feedback. 

Det lönar sig att uppdatera affärsplanen 

Under 2020 och 2021 grundades totalt 377 nya företag med hjälp av Nyföretagscentrum Startia. Coronaåren var utmanande för befintliga företag, men de var inte lätta för nya företag heller. Därför genomfördes 1-årskontroller för nya företag inom ramen för ReStart-projektet. 

– Vi vill höra hur företagets första eller andra verksamhetsår har gått. Finns det tillräckligt med kunder, är företagets lokaler bra, är försäkringsskyddet i ordning, är kassaflödet tillräckligt positivt och verksamheten lönsam? listar Startias direktör Tommi Virkama över olika diskussionsämnen. 

– 1-årskontrollen påminner också om att Startias tjänster inte slutar när företagsverksamhet är igång, utan våra företagsrådgivare stöder företagarna även senare; särskilt i viktiga utvecklingsstadier och utmaningar, betonar Virkama. 

Inom ReStart-projektet uppdaterades också affärsverksamhetsplanprogrammet LISSU som har varit i Startias användning under en lång tid. LISSU-programmet är ett utmärkt verktyg för både nya företagare och redan verksamma företag när de uppdaterar sina affärsplaner. 

– Corona orsakade utmaningar och förändringar som ledde till att allt fler företag måste uppdatera sina affärsplaner och gå igenom sina beräkningar. Vad ska man ta i beaktande när man prissätter och granskar kostnadsstrukturen för att företagsverksamheten kan försörja företagaren? Vi hjälper till med dessa saker, avslutar Nylund. 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera