ReStart toi yrittäjille apua koronavuosien jälkeisissä haasteissa

18.10.2022

097A1706
Syyskuun lopussa päättyneen ReStart-hankkeen tavoitteet kumpusivat koronavuosista, jotka vaikuttivat merkittävästi monen yksinyrittäjän yritystoimintaan. Vuonna 2020 VASEKin yritysneuvojat käsittelivät kaikki Vaasan seudun yksinyrittäjätukihakemukset ennen kuntien päätöksentekoa, ja ReStart-hankkeen yhtenä tavoitteena olikin auttaa juuri nämä yksinyrittäjät uuteen alkuun yrityksensä kanssa.

Keskeisenä ajatuksena oli kartoittaa ja analysoida yrittäjien tilanne ja räätälöidä juuri yrittäjän itsensä sekä yrityksen tarpeita vastaavia kehittämistoimenpiteitä. Yrityksen tai yrittäjän oma kehittämissuunnitelma auttaa yrittäjää aloittamaan suunnitelman toteuttamisen nopeammin ja tehokkaammin.

Kartoituksen kautta etsimään uutta suuntaa

ReStart-hankkeen toiminta-aikana 1.4.2021–30.9.2022 VASEKin yritysneuvojat olivat yhteydessä noin 460 yksinyrittäjään tai koronapandemian vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneeseen yrittäjään. Näiden yrittäjien haasteita ja kehittämistarpeita käsiteltiin lähes 700 tapaamisessa, videoneuvottelussa tai puhelinkeskustelussa.

– Useimmiten kyseessä oli yritykset, joiden kannattavuuteen korona-aika rajoituksineen oli vaikuttanut merkittävästi. Kartoitimme tilanteita ja mietimme ratkaisuja, miten yritykselle voitaisiin löytää uusi suunta, jos pääseminen koronaa edeltävään tilanteeseen ei ollut mahdollista, yritysneuvoja ja hankkeen projektipäällikkö Olav Nylund kertoo.

Yritysneuvojat kehittivät myös työkalun yritysten tilanteiden kartoittamiseen.

– Helpottaa työtä huomattavasti, kun jokaisen yrityksen tilanne käydään läpi samanlaisen sapluunan avulla. Näin kaikki olennaiset asiat tulee käytyä läpi ja kokonaiskuvan muodostaminen on helpompaa, Nylund kertoo ja jatkaa:

– Kartoitustyökalusta on kieliversiot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja sitä on hiottu käytössä tulleen kokemuksen ja palautteen myötä useampaan kertaan entistä toimivammaksi.

Liiketoimintasuunnitelman päivittäminen kannattaa

Uusyrityskeskus Startian avulla perustettiin vuosina 2020 ja 2021 yhteensä 377 uutta yritystä. Koronavuodet olivat haastavia jo toimiville yrityksille, mutta eivät ne olleet helppoja uusillekaan yrityksille. Siksi ReStart-hankkeen puitteissa on tehty uusille yrityksille 1-vuotistarkastuksia.

– Haluamme kuulla miten yrityksen ensimmäinen tai toinen toimintavuosi on mennyt. Onko asiakkaita riittävästi, tilat toimivat, tarvittavat vakuutukset kunnossa, kassavirta riittävä ja toiminta riittävän kannattavaa, Startian johtaja Tommi Virkama listaa keskustelunaiheita.

– 1-vuotistarkastukset toimivat myös muistutuksena siitä, että Startian palvelut eivät lopu siihen, kun yritys on käynnissä vaan yritysneuvojamme ovat yrittäjien tukena myös myöhemmin, erityisesti tärkeissä kehittämisvaiheissa ja haasteissa, Virkama painottaa.

ReStart-hankkeessa myös päivitettiin Startiassa jo pitkään käytössä ollut LISSU-liiketoimintasuunnitelmaohjelma. LISSU-ohjelma on erittäin hyvä työkalu niin alkaville yrittäjille, mutta myös jo toiminnassa oleville yrityksille liiketoimintasuunnitelman päivittämiseen.

– Koronan aiheuttamat haasteet ja muutokset ovat saaneet aikaan sen, että yhä useamman yrityksen on päivitettävä liiketoimintasuunnitelmansa ja käytävä läpi laskelmat. Minkälaisen pitää hinnoittelun ja kustannusrakenteen olla, että yritys täyttää tehtävänsä eli tarjoaa elannon yrittäjälleen? Näiden asioiden selvittämisessä me autamme, Nylund päättää.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää