Nya guider för alla parter i ägarskiften

08.04.2021

OSV oppaat banneri

Ett planerat ägarskifte-projektet, som förverkligas av Vasaregionens Utvecklingsbolag Ab VASEK, Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och Kristinestads näringslivscentral, har publicerat den 8.4 en serie med fyra guider för alla parter i ägarskiften.

Omfattande och lättlästa guider ger i en koncis och tydlig form anvisningar för både säljaren av verksamheten, den som köper verksamheten, den person som överlåter företaget och den som tar över familjeföretaget.

– Företagets ägarskifte är en lång process. De saker du bör uppmärksamma är lite annorlunda beroende på vilken roll du spelar i ägarskiftet. Därför är serien med fyra guider nu mer omfattande och innehåller, förutom ett omfattande infopaket, också olika minneslistor och anvisningar. I ägar- och generationsskiften ser samma sak lite annorlunda ut beroende på från vilken synvinkel du tittar på den, påminner direktör för företagstjänster Kjell Nydahl från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

– Rådgivning angående ägar- och generationsskiften har getts inom utvecklingsbolagens verksamhetsområden redan under en längre tid. Förra året hjälpte vi 30 företag i Jakobstadsregionen, mer än 170 olika företag och företagare fick hjälp i Vasaregionen, i Kristinestad nådde tjänsten 20 företag, företagsrådgivare Kari Myllymäki listar ut och fortsätter:

– Ofta börjar man förbereda sig för ett ägarskifte lite för sent, särskilt säljaren eller den som överlåter företaget i ett generationsskifte borde börja i tid med processen. Den här guiden kommer att ge impulsen för att reflektera över saker och hjälper till att gå vidare med konkreta minneslistor. Det är bäst att anlita en expert redan i början av processen.

Anthony Hannus från Kristinestads näringslivscentral är av samma åsikt:

– De viktigaste sakerna för säljaren och överlåtaren är förberedelserna inför försäljning eller överlåtelse av företaget, värderingen av företaget och den mentala aspekten av förändringen. Köparen eller efterträdaren för sin del bör fokusera på att skapa en helhetsbild av företaget och förbereda sig för avtalsförhandlingar. I dessa guider kan du hitta bra, viktiga råd för allt det här, försäkrar han.

Målet med ägarskiftesrådgivningen är att se till att framgångsrika och livskraftiga företag fortsätter sin verksamhet och att arbetsplatserna bevaras. På grund av coronapandemin blev det lite tystare just med ägarskiftesrådgivningen förra våren, men det var bara tillfälligt.

Förutom personlig rådgivning har man inom ramarna av projektet arrangerat olika tillställningar för företagare för vilka ägarskiftet är aktuellt nu eller senare i framtiden. Förra året ändrades alla seminarier och utbildningar till webbinarier, och med webbinarier kommer man att fortsätta även i år.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Johnson Matthey valde Vasa som förläggningsort för en hållbar batterimaterialfabrik

19.04.2021 | Nyheter
Vasa stad och Johnson Matthey har undertecknat ett gemensamt intentionsavtal. Den brittiska aktören inom batterivärdekedjan Johnson Matthey har inlett planeringen av begynnelseskedet för byggandet av en fabrik i Vasa. Syftet är att fabriken ska vara i drift år 2024.
Läs mera

Inga stora förändringar till styrelsen på VASEKs bolagsstämma

15.04.2021 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 15.4.2021 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Hållbarhet kräver val – projekt stöder turismföretag i hållbarhetsarbetet

14.04.2021 | Nyheter
Närmare 50 olika aktörer inom turismnäringen i Kust-Österbotten samlades för två halvdagars coachingevent under påskveckan för att lära sig mera om hållbar turism och Visit Finlands Sustainable Tourism Finland (STF)-program. De väldigt aktuella evenemangen, som ordnades inom ramarna för projektet Hållbart Österbotten, intresserade både företagare och företagsutvecklare ända från Jakobstad till Kristinestad.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

13.04.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Solen skiner i horisonten för Kvarken Ports – ”Spännande saker händer i vår”

12.04.2021 | Nyheter
Hamnbolaget Kvarken Ports, som ägs av Vasa och Umeå, står inför spännande tider. Färdigställandet av det nya passagerarfartyget, Aurora Botnia, närmar sig och framtiden ser även på andra sätt ljus ut.
Läs mera

Ägarskifte kan vara överraskande tungt – Förbered dig i tid även mentalt

09.04.2021 | Nyheter
När en företagare är på väg att ge ifrån sig sitt företag eller inleda en ny karriär med ett nyköpt företag eller som efterträdare till familjeföretaget, är det fråga om en stor förändring som medför mycket arbete, men också mycket att bearbeta på den mentala sidan.
Läs mera

Nya guider för alla parter i ägarskiften

08.04.2021 | Nyheter
Ett planerat ägarskifte-projektet, som förverkligas av VASEK, Concordia och Kristinestads näringslivscentral, har publicerat den 8.4 en serie med fyra guider för alla parter i ägarskiften.
Läs mera

Pandemin gav Emelie en rivstart

07.04.2021 | Nyheter
Uppvuxen i en företagarfamilj, hade målaren och inredaren Emelie Sandelin klart för sig att hon aldrig själv skulle bli egen företagare. Efter sju år som anställd växte sig ändå tankarna på att vara sin egen chef allt starkare och efter uppmuntran från både vänner och arbetsgivare, omvärderade Emelie sitt tidigare uttalande.
Läs mera