Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021

OSV oppaat banneri

Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.

Kattavat ja helppolukuiset oppaat tarjoilevat tiiviissä ja selkeässä muodossa toimintaohjeet niin yrityksen myyjälle, yritystä ostavalle, yrityksestä luopuvalle kuin perheyrityksen jatkajallekin.

– Yrityksen omistajanvaihdos on pitkä prosessi. Asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, ovat hieman erilaisia riippuen siitä, missä roolissa omistajanvaihdoksessa on. Siksi olemme nyt laajentaneet tietopakettiamme entisestään ja lisänneet oppaaseen muun muassa erilaisia muistilistoja ja toimintaohjeita. Sama asia näyttäytyy hieman erilaisena riippuen siitä, mistä näkökulmasta sitä tarkastelee, omistajanvaihdosasiantuntija Kjell Nydahl Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKista muistuttaa.

– Kehitysyhtiöidemme alueella on tehty jo pitkään omistajan- ja sukupolvenvaihdosneuvontaa. Autoimme viime vuonna Pietarsaaren alueella 30 yritystä, Vaasan seudulla apua sai yli 170 eri yritystä ja yrittäjää, Kristiinankaupungissa palvelu tavoitti 20 yritystä, yritysneuvoja Kari Myllymäki Concordiasta listaa ja jatkaa:

– Usein omistajanvaihdokseen aletaan valmistautua hieman liian myöhään, etenkin myyjän tai yrityksestä sukupolvenvaihdoksen myötä luopuvan olisi syytä tarttua toimeen hyvissä ajoin. Tämä opas herättelee pohtimaan asioita ja auttaa eteenpäin konkreettisten muistilistojen avulla. Myös asiantuntija-apuun on syytä turvata jo heti prosessin alkuvaiheissa.

Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen Anthony Hannus on samoilla linjoilla:

– Myyjän ja luopujan kannalta tärkeimpiä asioita ovat yrityksen myynti- tai luovutuskuntoon valmistelu, arvonmääritys ja muutoksen henkinen puoli. Ostajan tai yritystoiminnan jatkajan puolestaan on keskityttävä muodostamaan kokonaiskuva yrityksestä ja valmistauduttava sopimusneuvotteluihin. Näihin kaikkiin oppaista löytyy hyviä, tärkeitä neuvoja, hän vakuuttaa.

Omistajanvaihdosneuvonnan tavoitteena on varmistaa, että menestyvät ja elinkelpoiset yritykset jatkavat toimintaansa ja työpaikat säilyvät. Korona-aika viime keväänä hiljensi hieman omistajanvaihdosneuvontaa, mutta vain hetkellisesti.

Henkilökohtaisen neuvonnan lisäksi hankkeen puitteissa on järjestetty erilaisia tilaisuuksia yrittäjille, joille omistajanvaihdos on ajankohtainen nyt tai tulevaisuudessa. Viime vuonna seminaarit ja koulutukset muuttuivat webinaareiksi, myös tänä vuonna jatketaan webinaareilla.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi

19.04.2021 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet yhteisen aiesopimuksen. Brittiläinen akkuarvoketjutoimija on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.
Lue lisää

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää