Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021

OSV oppaat banneri

Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.

Kattavat ja helppolukuiset oppaat tarjoilevat tiiviissä ja selkeässä muodossa toimintaohjeet niin yrityksen myyjälle, yritystä ostavalle, yrityksestä luopuvalle kuin perheyrityksen jatkajallekin.

– Yrityksen omistajanvaihdos on pitkä prosessi. Asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, ovat hieman erilaisia riippuen siitä, missä roolissa omistajanvaihdoksessa on. Siksi olemme nyt laajentaneet tietopakettiamme entisestään ja lisänneet oppaaseen muun muassa erilaisia muistilistoja ja toimintaohjeita. Sama asia näyttäytyy hieman erilaisena riippuen siitä, mistä näkökulmasta sitä tarkastelee, omistajanvaihdosasiantuntija Kjell Nydahl Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKista muistuttaa.

– Kehitysyhtiöidemme alueella on tehty jo pitkään omistajan- ja sukupolvenvaihdosneuvontaa. Autoimme viime vuonna Pietarsaaren alueella 30 yritystä, Vaasan seudulla apua sai yli 170 eri yritystä ja yrittäjää, Kristiinankaupungissa palvelu tavoitti 20 yritystä, yritysneuvoja Kari Myllymäki Concordiasta listaa ja jatkaa:

– Usein omistajanvaihdokseen aletaan valmistautua hieman liian myöhään, etenkin myyjän tai yrityksestä sukupolvenvaihdoksen myötä luopuvan olisi syytä tarttua toimeen hyvissä ajoin. Tämä opas herättelee pohtimaan asioita ja auttaa eteenpäin konkreettisten muistilistojen avulla. Myös asiantuntija-apuun on syytä turvata jo heti prosessin alkuvaiheissa.

Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen Anthony Hannus on samoilla linjoilla:

– Myyjän ja luopujan kannalta tärkeimpiä asioita ovat yrityksen myynti- tai luovutuskuntoon valmistelu, arvonmääritys ja muutoksen henkinen puoli. Ostajan tai yritystoiminnan jatkajan puolestaan on keskityttävä muodostamaan kokonaiskuva yrityksestä ja valmistauduttava sopimusneuvotteluihin. Näihin kaikkiin oppaista löytyy hyviä, tärkeitä neuvoja, hän vakuuttaa.

Omistajanvaihdosneuvonnan tavoitteena on varmistaa, että menestyvät ja elinkelpoiset yritykset jatkavat toimintaansa ja työpaikat säilyvät. Korona-aika viime keväänä hiljensi hieman omistajanvaihdosneuvontaa, mutta vain hetkellisesti.

Henkilökohtaisen neuvonnan lisäksi hankkeen puitteissa on järjestetty erilaisia tilaisuuksia yrittäjille, joille omistajanvaihdos on ajankohtainen nyt tai tulevaisuudessa. Viime vuonna seminaarit ja koulutukset muuttuivat webinaareiksi, myös tänä vuonna jatketaan webinaareilla.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää