Miljövänligt, energieffektivt och förmånligt

02.05.2023

Wasa Group Greenstar Hotel 1 Henriikka Kontturi och Tiia Rintapää från WasaGroup och längst till vänster i bild, tillsammans med Kristian Ikonen, grundare av och VD för Greenstar Hotels, samt Hanna Malkamäki, projektchef inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK, vid hotellreceptionen i Vasahotellet.

WasaGroup byggde koldioxidneutrala GreenStar Hotel i Vasa

GreenStar är Finlands första koldioxidneutrala hotellkedja och allt fler väljer idag hotell utgående från hållbarhets- och miljöpolicy. Joensuubördige Kristian Ikonen var före sin tid då han grundade kedjan 2008 och skapade ett koncept som nu ligger helt rätt i tiden. Kedjans femte hotell öppnade i Vasa i november 2019, ett projekt som förverkligades av WasaGroup.

Kristian Ikonen är uppvuxen inom hotellbranschen, men när det var dags för generationsväxling var tiden samtidigt inne för att skapa något helt nytt.

– Jag ville bort från den gamla, traditionella hotellmiljön. Det var dags att skapa ett hotell där gästerna själv kan välja servicenivå, där påverkan på miljön ska vara positiv i stället för negativ, där man tack vare inbesparingar på energin och kostnaderna också kan erbjuda gästerna ett lägre pris och där man utnyttjar modern teknologi för att uppnå allt detta, inleder Ikonen.

Wasa Group Greenstar Hotel 4Kristian Ikonen växte upp i hotellbranschen, där hans far var företagare. I samband med generationsväxlingen grundade han Greenstar Hotels och konceptet med en ekologisk och miljövänlig hotellkedja – Finlands första sådana. Greenstar Hotels har i dag fem hotell i Finland.

För att förverkliga hotellbygget i Vasa anlitades WasaGroup, som med sitt Wasa360-koncept kunde erbjuda en nyckel i hand-lösning som kan omfatta allt från planering och förverkligande till även finansiering, uthyrning och underhåll.

– Att få allt från samma hus gjorde processen väldigt bekymmersfri, konstaterar Ikonen.

– Kristian kom till oss med ett färdigt utvecklat hotellkoncept, fortsätter Henriikka Kontturi, fastighetschef på WasaGroup. För vår del var det första hotellbygget som förverkligades enligt Wasa260-konceptet, och även ett speciellt sådant, eftersom miljö- och hållbarhetsaspekten beaktades i alla val som gjorts under processen.

Det gäller allt från val av fönster och solskyddslösningar till golvmattor, elapparatur och så vidare.

– Vid alla WasaGroups byggnadsprojekt tas dock hela byggnadens livscykel i beaktande redan i planeringsskedet, tillägger Kontturi.

Wasa Group Greenstar Hotel 7WasaGroup förverkligade bygget av Greenstar Hotel i Vasa genom deras Wasa360-koncept, som innebär att kunden kan få allt från planering och finansiering till förverkligande och fastighetsunderhåll via koncernen. Tiia Rintapää och Henriikka Kontturi från WasaGroup visar ett av rummen på Greenstar Hotel i Vasa, inredda med återvinningsbara, miljövänliga möbler och textilier.

GreenStar Hotels använder sig enbart av grön el och energi, och även vattenförbrukningen minimeras. Den gröna el som köps kompletteras med egen elproduktion tack vare solpaneler. Man använder sig av lokala byggare samt finländska inredningslösningar och material. Så långt som möjligt används återvinningsbara material i såväl byggande som i inredning, och tack vare allt detta har hotellen också Svanen-märkts.

– Inga av våra satsningar på miljö och hållbarhet är bort från kunden – tvärtom, poängterar Ikonen. Tack vare de inbesparingar vi kan göra i allt från byggnadsprocess till energiförbrukning och en högre användningseffektivitet, tack vare lättanpassade och mångsidiga rum, kan vi erbjuda kunderna ett rumspris som ligger under medelnivån.

Att Greenstar valde Vasa som sin femte etableringsort, förklarar Ikonen så här:

– Ur nationell synpunkt fanns det ett utrymme. Vasa har många arbetsresande och affärsresenärer, bra förbindelser och vi fick ett mycket gott intryck av stadens turistorganisation. Detta är vårt mest energieffektiva hotell hittills, tillägger han.

Wasa Group Greenstar Hotel 8

Greenstar Hotel i Vasa var även en av de första platserna i staden med laddstolpar för elcycklar – ett initiativ som kom från WasaGroups sida.

– Vi lanserade själva en ny hållbarhetsstrategi ifjol, som grundar sig på YK:s mål och hållbar utveckling. Vi valde de för oss viktigaste punkterna kring vilken vi byggt vår strategi. Dessa utgörs av humant arbete och ekonomisk tillväxt, hållbara städer och omgivningar samt klimatåtgärder, berättar Tiia Rintapää, hållbarhetschef på WasaGroup och fortsätter

– Hållbar utveckling beaktades i detta projekt redan i ett tidigt skede, eftersom teglet från den gamla byggnaden som stod på tomten tidigare, återanvändes för en fondvägg i WasaGroups huvudkontor.

– Ett strålande exempel på cirkulär ekonomi, konstaterar Hanna Malkamäki, projektchef inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK, som just nu genomför projektet utvecklingsprojektet ”Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen”.

Från WasaGroups sida kan man konstatera att miljö- och hållbarhetskraven blir allt mer synliga i de offentliga upphandlingarna.

– Allt fler vaknar då det gäller miljön, säger Rintapää och får medhåll av Kontturi.

Även Ikonen vittnar om samma trend inom sin bransch:

– Allt fler väljer hotell ur miljösynpunkt och för att lämna minsta möjliga klimatavtryck under sina resor.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 

Byggbranschen står inför en enorm utmaning med den gröna och hållbara omställningen som nu kommer att krävas inom alla branscher. För att stöda processen hos aktörerna inom byggnadsbranschen, genomför VASEK utvecklingsprojektet ”Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen” under tiden 1.1.2022-30.6.2023.

Projektets mål är att höja nivån av vetskap och kunskap samt motivation och kompetens hos branschens alla aktörer för att på sikt nå målet att vara koldioxidneutrala. Projektet riktar sig till företag inom byggnadsbranschen, kommuner samt utbildningsinstitut med program i branschen.

 ‹ Gå till "Nyheter"

VASEKs företagsrådgivare nu del av det nationella nätverket för Företagarens ekonomihjälp

26.02.2024 | Nyheter
Fakturorna hopar sig, kassan ser tom ut, försäljningen går trögt, och det är svårt att hitta kunder. Företagarens vardag kan ibland vara utmanande. Genom Företagarens ekonomihjälp får företagaren förtroligt, kostnadsfritt och sakkunnigt stöd och rådgivning.
Läs mera

Starta eget-guide för blivande företagare 2024 har publicerats

15.02.2024 | Nyheter
I den nya Starta eget-guiden hittar du aktuell information som hjälper dig när du grundar ditt företag.
Läs mera

Ny flygfrakttjänst från Vasa – Jetpak levererar från dörr till dörr

06.02.2024 | Nyheter
Från och med i höst har Jetpak erbjudit sina tjänster för utgående frakt också från Vasa. Jetpak erbjuder snabba leveranser med flygfrakt från dörr till dörr.
Läs mera

Från föräldraledig till företagare och chef

30.01.2024 | Nyheter
När föräldraledigheten var slut och det var dags att återgå till arbetet, började Caroline Silfver fundera på alternativ. Helg- och kvällsarbetet inom service- och restaurangbranschen där hon jobbat som restonom lockade inte längre, och istället valde hon att förverkliga idén om att grunda eget städföretag.
Läs mera

Verkningarna av de investeringar som planerats inom GigaVaasa sträcker sig över hela Finland

22.01.2024 | Nyheter
I modellen för verkningsfullheten har de direkta och indirekta verkningarna på sysselsättningen, produktionen, värdeökningen och skatteinkomsterna av projekthelheten av de investeringar i batteriklustret som planerats i GigaVaasa-området i Vasa och Korsholm bedömts liksom också den regionala inriktningen av verkningarna på Vasaregionen och hela landet.
Läs mera

Pilotgrupp ger nystart till hållbarhetsarbete och cirkulärt tänkande

19.01.2024 | Nyheter
Pilotgruppen för projektet Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner samlades för första gången den 17 januari. Över 30 företag var på plats vid kick-off-evenemanget för att nätverka och lära känna varandra.
Läs mera

Kundantalet både sjunker och stiger

16.01.2024 | Nyheter
Statistiken för verksamhetsåret 2023 visar tillväxt inom startrådgivningen på Nyföretagscentrum Startia, medan befintliga företag inte sökte sig lika ofta till rådgivningstjänsterna. Under året nådde verksamheten hos VASEK och Startia sammanlagt 874 företag (2022: 1 193) och 639 personer som planerade att starta företag (2022: 524).
Läs mera

Projektet Bothnian Coastal Route gör debut på norra Europas största resemässa

16.01.2024 | Nyheter
Bothnian Coastal Route är ett projekt som innefattar 13 destinationer längs kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken. Under 2024 kommer projektet att delta i 8-10 mycket viktiga europeiska marknadsföringsevenemang som riktar sig till researrangörer. Det första är Matka Workshop Day i Helsingfors i januari.
Läs mera