Miljövänligt, energieffektivt och förmånligt

02.05.2023

Wasa Group Greenstar Hotel 1 Henriikka Kontturi och Tiia Rintapää från WasaGroup och längst till vänster i bild, tillsammans med Kristian Ikonen, grundare av och VD för Greenstar Hotels, samt Hanna Malkamäki, projektchef inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK, vid hotellreceptionen i Vasahotellet.

WasaGroup byggde koldioxidneutrala GreenStar Hotel i Vasa

GreenStar är Finlands första koldioxidneutrala hotellkedja och allt fler väljer idag hotell utgående från hållbarhets- och miljöpolicy. Joensuubördige Kristian Ikonen var före sin tid då han grundade kedjan 2008 och skapade ett koncept som nu ligger helt rätt i tiden. Kedjans femte hotell öppnade i Vasa i november 2019, ett projekt som förverkligades av WasaGroup.

Kristian Ikonen är uppvuxen inom hotellbranschen, men när det var dags för generationsväxling var tiden samtidigt inne för att skapa något helt nytt.

– Jag ville bort från den gamla, traditionella hotellmiljön. Det var dags att skapa ett hotell där gästerna själv kan välja servicenivå, där påverkan på miljön ska vara positiv i stället för negativ, där man tack vare inbesparingar på energin och kostnaderna också kan erbjuda gästerna ett lägre pris och där man utnyttjar modern teknologi för att uppnå allt detta, inleder Ikonen.

Wasa Group Greenstar Hotel 4Kristian Ikonen växte upp i hotellbranschen, där hans far var företagare. I samband med generationsväxlingen grundade han Greenstar Hotels och konceptet med en ekologisk och miljövänlig hotellkedja – Finlands första sådana. Greenstar Hotels har i dag fem hotell i Finland.

För att förverkliga hotellbygget i Vasa anlitades WasaGroup, som med sitt Wasa360-koncept kunde erbjuda en nyckel i hand-lösning som kan omfatta allt från planering och förverkligande till även finansiering, uthyrning och underhåll.

– Att få allt från samma hus gjorde processen väldigt bekymmersfri, konstaterar Ikonen.

– Kristian kom till oss med ett färdigt utvecklat hotellkoncept, fortsätter Henriikka Kontturi, fastighetschef på WasaGroup. För vår del var det första hotellbygget som förverkligades enligt Wasa260-konceptet, och även ett speciellt sådant, eftersom miljö- och hållbarhetsaspekten beaktades i alla val som gjorts under processen.

Det gäller allt från val av fönster och solskyddslösningar till golvmattor, elapparatur och så vidare.

– Vid alla WasaGroups byggnadsprojekt tas dock hela byggnadens livscykel i beaktande redan i planeringsskedet, tillägger Kontturi.

Wasa Group Greenstar Hotel 7WasaGroup förverkligade bygget av Greenstar Hotel i Vasa genom deras Wasa360-koncept, som innebär att kunden kan få allt från planering och finansiering till förverkligande och fastighetsunderhåll via koncernen. Tiia Rintapää och Henriikka Kontturi från WasaGroup visar ett av rummen på Greenstar Hotel i Vasa, inredda med återvinningsbara, miljövänliga möbler och textilier.

GreenStar Hotels använder sig enbart av grön el och energi, och även vattenförbrukningen minimeras. Den gröna el som köps kompletteras med egen elproduktion tack vare solpaneler. Man använder sig av lokala byggare samt finländska inredningslösningar och material. Så långt som möjligt används återvinningsbara material i såväl byggande som i inredning, och tack vare allt detta har hotellen också Svanen-märkts.

– Inga av våra satsningar på miljö och hållbarhet är bort från kunden – tvärtom, poängterar Ikonen. Tack vare de inbesparingar vi kan göra i allt från byggnadsprocess till energiförbrukning och en högre användningseffektivitet, tack vare lättanpassade och mångsidiga rum, kan vi erbjuda kunderna ett rumspris som ligger under medelnivån.

Att Greenstar valde Vasa som sin femte etableringsort, förklarar Ikonen så här:

– Ur nationell synpunkt fanns det ett utrymme. Vasa har många arbetsresande och affärsresenärer, bra förbindelser och vi fick ett mycket gott intryck av stadens turistorganisation. Detta är vårt mest energieffektiva hotell hittills, tillägger han.

Wasa Group Greenstar Hotel 8

Greenstar Hotel i Vasa var även en av de första platserna i staden med laddstolpar för elcycklar – ett initiativ som kom från WasaGroups sida.

– Vi lanserade själva en ny hållbarhetsstrategi ifjol, som grundar sig på YK:s mål och hållbar utveckling. Vi valde de för oss viktigaste punkterna kring vilken vi byggt vår strategi. Dessa utgörs av humant arbete och ekonomisk tillväxt, hållbara städer och omgivningar samt klimatåtgärder, berättar Tiia Rintapää, hållbarhetschef på WasaGroup och fortsätter

– Hållbar utveckling beaktades i detta projekt redan i ett tidigt skede, eftersom teglet från den gamla byggnaden som stod på tomten tidigare, återanvändes för en fondvägg i WasaGroups huvudkontor.

– Ett strålande exempel på cirkulär ekonomi, konstaterar Hanna Malkamäki, projektchef inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK, som just nu genomför projektet utvecklingsprojektet ”Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen”.

Från WasaGroups sida kan man konstatera att miljö- och hållbarhetskraven blir allt mer synliga i de offentliga upphandlingarna.

– Allt fler vaknar då det gäller miljön, säger Rintapää och får medhåll av Kontturi.

Även Ikonen vittnar om samma trend inom sin bransch:

– Allt fler väljer hotell ur miljösynpunkt och för att lämna minsta möjliga klimatavtryck under sina resor.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 

Byggbranschen står inför en enorm utmaning med den gröna och hållbara omställningen som nu kommer att krävas inom alla branscher. För att stöda processen hos aktörerna inom byggnadsbranschen, genomför VASEK utvecklingsprojektet ”Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen” under tiden 1.1.2022-30.6.2023.

Projektets mål är att höja nivån av vetskap och kunskap samt motivation och kompetens hos branschens alla aktörer för att på sikt nå målet att vara koldioxidneutrala. Projektet riktar sig till företag inom byggnadsbranschen, kommuner samt utbildningsinstitut med program i branschen.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera