Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023

Wasa Group Greenstar Hotel 1Henriikka Kontturi ja Tiia Rintapää Wasa Groupista, GreenStar Hotelsin perustaja ja toimitusjohtaja Kristian Ikonen sekä VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki (istumassa oikealla) hotellin vastaanotossa.

WasaGroup rakensi hiilineutraalisti toimivan GreenStar Hotellin Vaasassa

GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.

Kristian Ikonen kasvoi hotellialalla, mutta kun tuli sukupolvenvaihdoksen aika, oli tullut aika luoda jotain aivan uutta.

– Halusin päästä eroon vanhasta, perinteisestä hotelliympäristöstä. Oli aika luoda hotelli, jossa asiakkaat voivat itse valita tarvitsemansa palvelutason, jossa ympäristövaikutusten tulisi olla pikemminkin positiivisia kuin negatiivisia ja jossa energian- ja kustannussäästöjen ansiosta voi tarjota vieraille halvemman hinnan ja käyttää modernia tekniikkaa kaiken tämän saavuttamiseksi, Ikonen aloittaa.

Wasa Group Greenstar Hotel 4Kristian Ikonen kasvoi hotellibisneksessä, jossa hänen isänsä oli yrittäjänä. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä hän perusti GreenStar Hotels -ketjun sekä loi Suomen ensimmäisen ekologisen ja ympäristöystävällisen hotelliketjun konseptin. GreenStar Hotelsilla on tällä hetkellä viisi hotellia Suomessa.

Vaasan hotellirakennuksen toteuttajaksi valittiin WasaGroup, joka WASA360-konseptillaan pystyi tarjoamaan avaimet käteen -ratkaisun, joka sisältää kaiken aina suunnittelusta ja toteutuksesta rahoitukseen, vuokraamiseen ja ylläpitoon.

– Kaiken saaminen samasta talosta teki prosessista erittäin huolettoman, toteaa Ikonen.

– Kristian tuli meille täysin valmiiksi kehitetyn hotellikonseptin kanssa, jatkaa WasaGroupin kiinteistöpäällikkö Henriikka Kontturi. Meille se oli ensimmäinen WASA360-konseptilla toteutettu hotellirakennus ja myös erityinen siinä mielessä, että ympäristö- ja kestävyysnäkökohdat huomioitiin prosessin aikana.

Prosessin aikana mietittiin kaikkea mahdollista aina ikkunoiden ja aurinkosuojaratkaisujen valinnasta lattiamattoihin, sähkölaitteisiin ja niin edelleen.

– Kaikissa WasaGroupin hankkeissa huomioidaan jo suunnitteluvaiheesta alkaen koko rakennuksen elinkaari, Kontturi lisää.

Wasa Group Greenstar Hotel 7Wasa Group toteutti GreenStar-hotellin rakentamisen Vaasaan Wasa360-konseptinsa kautta, jolloin asiakas voi saada konsernin kautta kaiken suunnittelusta ja rahoituksesta toteutukseen ja kiinteistöjen ylläpitoon. Wasa Groupin Tiia Rintapää ja Henriikka Kontturi esittelevät yhtä Vaasan GreenStar-hotellin huoneista, jotka on sisustettu kierrätettävillä, ympäristöystävällisillä huonekaluilla ja tekstiileillä.

GreenStar Hotels käyttää vain vihreää sähköä ja energiaa, ja myös vedenkulutus on minimoitu. Ostettua vihreää sähköä täydentää oma sähköntuotanto aurinkopaneelien ansiosta. Yrityksessä käytetään paikallisia rakentajia sekä suomalaisia sisustusratkaisuja ja -materiaaleja. Kierrätettäviä materiaaleja käytetään mahdollisuuksien mukaan sekä rakentamisessa että sisustuksessa, ja kaiken tämän ansiosta hotellit ovat saaneet myös Joutsenlipun.

– Mikään ympäristön ja kestävän kehityksen eteen tekemistämme ponnisteluista ei ole kuitenkaan asiakkaalta pois, vaan päinvastoin, Ikonen huomauttaa. Sen ansiosta, että rakennusprosessissa ja energiankäytössä voidaan säästää ja koska helposti muunneltavien ja monipuolisten huoneiden ansiosta hotellin käyttöaste on parempi, pystymme tarjoamaan asiakkaille myös keskimääräistä alhaisempaa huonehintaa.

Kysymykseen miksi GreenStar valitsi Vaasan viidennen hotellinsa kotipaikaksi, Ikonen vastaa näin:

– Koko maata tarkasteltaessa täällä oli tilaa. Vaasassa on paljon työ- ja liikematkailijoita, hyvät yhteydet, ja saimme erittäin hyvän kuvan kaupungin matkailuorganisaatiosta. Tämä on tähän mennessä energiatehokkain hotellimme, hän lisää.

Wasa Group Greenstar Hotel 8GreenStar Hotel Vaasassa on myös yksi kaupungin ensimmäisistä paikoista, missä on tarjolla sähköpolkupyörien latauspylväs, mihin aloite tuli Wasa Groupin puolelta.

– Lanseerasimme itse viime vuonna uuden vastuullisuusstrategian, joka perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Valitsimme meille tärkeimmät kohdat, Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, Kestävät kaupungit ja yhteisöt sekä Ilmastotekoja, joiden ympärille strategia rakennettiin, Wasa Groupin vastuullisuuspäällikkö Tiia Rintapää sanoo ja jatkaa:

– Kestävä kehitys huomioitiin tässäkin hankkeessa jo varhaisessa vaiheessa, kun tontilla aiemmin sijainneen vanhan rakennuksen tiilet hyötykäytettiin WasaGroupin edellisessä pääkonttorissa tehosteseininä.   

– Loistava esimerkki kiertotaloudesta, toteaa VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki, joka toteuttaa parhaillaan Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla -kehityshanketta.

Wasa Groupista voidaan todeta, että ympäristö- ja kestävyysvaatimukset näkyvät yhä enemmän julkisissa hankinnoissa.

– Yhä useampi herää ympäristön suhteen, Rintapää sanoo ja Kontturi on samaa mieltä.

Myös Ikonen todistaa samaa trendiä alallaan:

– Yhä useammat ihmiset valitsevat hotellinsa ympäristönäkökulmasta ja haluavat jättää matkoillaan mahdollisimman pienen ilmastojalanjäljen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

Rakennusalalla on edessään valtava haaste vihreän ja kestävän muutoksen myötä, jota nyt tarvitaan kaikilla toimialoilla. Rakennusalan toimijoiden prosessin tukemiseksi VASEK toteuttaa kehittämishankkeen ”Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla” 1.1.2022–30.6.2023.

Hankkeen tavoitteena on nostaa kaikkien alan toimijoiden tiedon ja tuntemuksen sekä motivaation ja osaamisen tasoa, jotta saavutettaisiin tavoite hiilineutraalisuudesta pitkällä aikavälillä. Hanke on suunnattu rakennusalan yrityksille, kunnille ja oppilaitoksille, joilla on alan koulutusohjelmia. 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää