Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023

Wasa Group Greenstar Hotel 1Henriikka Kontturi ja Tiia Rintapää Wasa Groupista, GreenStar Hotelsin perustaja ja toimitusjohtaja Kristian Ikonen sekä VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki (istumassa oikealla) hotellin vastaanotossa.

WasaGroup rakensi hiilineutraalisti toimivan GreenStar Hotellin Vaasassa

GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.

Kristian Ikonen kasvoi hotellialalla, mutta kun tuli sukupolvenvaihdoksen aika, oli tullut aika luoda jotain aivan uutta.

– Halusin päästä eroon vanhasta, perinteisestä hotelliympäristöstä. Oli aika luoda hotelli, jossa asiakkaat voivat itse valita tarvitsemansa palvelutason, jossa ympäristövaikutusten tulisi olla pikemminkin positiivisia kuin negatiivisia ja jossa energian- ja kustannussäästöjen ansiosta voi tarjota vieraille halvemman hinnan ja käyttää modernia tekniikkaa kaiken tämän saavuttamiseksi, Ikonen aloittaa.

Wasa Group Greenstar Hotel 4Kristian Ikonen kasvoi hotellibisneksessä, jossa hänen isänsä oli yrittäjänä. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä hän perusti GreenStar Hotels -ketjun sekä loi Suomen ensimmäisen ekologisen ja ympäristöystävällisen hotelliketjun konseptin. GreenStar Hotelsilla on tällä hetkellä viisi hotellia Suomessa.

Vaasan hotellirakennuksen toteuttajaksi valittiin WasaGroup, joka WASA360-konseptillaan pystyi tarjoamaan avaimet käteen -ratkaisun, joka sisältää kaiken aina suunnittelusta ja toteutuksesta rahoitukseen, vuokraamiseen ja ylläpitoon.

– Kaiken saaminen samasta talosta teki prosessista erittäin huolettoman, toteaa Ikonen.

– Kristian tuli meille täysin valmiiksi kehitetyn hotellikonseptin kanssa, jatkaa WasaGroupin kiinteistöpäällikkö Henriikka Kontturi. Meille se oli ensimmäinen WASA360-konseptilla toteutettu hotellirakennus ja myös erityinen siinä mielessä, että ympäristö- ja kestävyysnäkökohdat huomioitiin prosessin aikana.

Prosessin aikana mietittiin kaikkea mahdollista aina ikkunoiden ja aurinkosuojaratkaisujen valinnasta lattiamattoihin, sähkölaitteisiin ja niin edelleen.

– Kaikissa WasaGroupin hankkeissa huomioidaan jo suunnitteluvaiheesta alkaen koko rakennuksen elinkaari, Kontturi lisää.

Wasa Group Greenstar Hotel 7Wasa Group toteutti GreenStar-hotellin rakentamisen Vaasaan Wasa360-konseptinsa kautta, jolloin asiakas voi saada konsernin kautta kaiken suunnittelusta ja rahoituksesta toteutukseen ja kiinteistöjen ylläpitoon. Wasa Groupin Tiia Rintapää ja Henriikka Kontturi esittelevät yhtä Vaasan GreenStar-hotellin huoneista, jotka on sisustettu kierrätettävillä, ympäristöystävällisillä huonekaluilla ja tekstiileillä.

GreenStar Hotels käyttää vain vihreää sähköä ja energiaa, ja myös vedenkulutus on minimoitu. Ostettua vihreää sähköä täydentää oma sähköntuotanto aurinkopaneelien ansiosta. Yrityksessä käytetään paikallisia rakentajia sekä suomalaisia sisustusratkaisuja ja -materiaaleja. Kierrätettäviä materiaaleja käytetään mahdollisuuksien mukaan sekä rakentamisessa että sisustuksessa, ja kaiken tämän ansiosta hotellit ovat saaneet myös Joutsenlipun.

– Mikään ympäristön ja kestävän kehityksen eteen tekemistämme ponnisteluista ei ole kuitenkaan asiakkaalta pois, vaan päinvastoin, Ikonen huomauttaa. Sen ansiosta, että rakennusprosessissa ja energiankäytössä voidaan säästää ja koska helposti muunneltavien ja monipuolisten huoneiden ansiosta hotellin käyttöaste on parempi, pystymme tarjoamaan asiakkaille myös keskimääräistä alhaisempaa huonehintaa.

Kysymykseen miksi GreenStar valitsi Vaasan viidennen hotellinsa kotipaikaksi, Ikonen vastaa näin:

– Koko maata tarkasteltaessa täällä oli tilaa. Vaasassa on paljon työ- ja liikematkailijoita, hyvät yhteydet, ja saimme erittäin hyvän kuvan kaupungin matkailuorganisaatiosta. Tämä on tähän mennessä energiatehokkain hotellimme, hän lisää.

Wasa Group Greenstar Hotel 8GreenStar Hotel Vaasassa on myös yksi kaupungin ensimmäisistä paikoista, missä on tarjolla sähköpolkupyörien latauspylväs, mihin aloite tuli Wasa Groupin puolelta.

– Lanseerasimme itse viime vuonna uuden vastuullisuusstrategian, joka perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Valitsimme meille tärkeimmät kohdat, Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, Kestävät kaupungit ja yhteisöt sekä Ilmastotekoja, joiden ympärille strategia rakennettiin, Wasa Groupin vastuullisuuspäällikkö Tiia Rintapää sanoo ja jatkaa:

– Kestävä kehitys huomioitiin tässäkin hankkeessa jo varhaisessa vaiheessa, kun tontilla aiemmin sijainneen vanhan rakennuksen tiilet hyötykäytettiin WasaGroupin edellisessä pääkonttorissa tehosteseininä.   

– Loistava esimerkki kiertotaloudesta, toteaa VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki, joka toteuttaa parhaillaan Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla -kehityshanketta.

Wasa Groupista voidaan todeta, että ympäristö- ja kestävyysvaatimukset näkyvät yhä enemmän julkisissa hankinnoissa.

– Yhä useampi herää ympäristön suhteen, Rintapää sanoo ja Kontturi on samaa mieltä.

Myös Ikonen todistaa samaa trendiä alallaan:

– Yhä useammat ihmiset valitsevat hotellinsa ympäristönäkökulmasta ja haluavat jättää matkoillaan mahdollisimman pienen ilmastojalanjäljen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

Rakennusalalla on edessään valtava haaste vihreän ja kestävän muutoksen myötä, jota nyt tarvitaan kaikilla toimialoilla. Rakennusalan toimijoiden prosessin tukemiseksi VASEK toteuttaa kehittämishankkeen ”Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla” 1.1.2022–30.6.2023.

Hankkeen tavoitteena on nostaa kaikkien alan toimijoiden tiedon ja tuntemuksen sekä motivaation ja osaamisen tasoa, jotta saavutettaisiin tavoite hiilineutraalisuudesta pitkällä aikavälillä. Hanke on suunnattu rakennusalan yrityksille, kunnille ja oppilaitoksille, joilla on alan koulutusohjelmia. 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää