Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023

Wasa Group Greenstar Hotel 1Henriikka Kontturi ja Tiia Rintapää Wasa Groupista, GreenStar Hotelsin perustaja ja toimitusjohtaja Kristian Ikonen sekä VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki (istumassa oikealla) hotellin vastaanotossa.

WasaGroup rakensi hiilineutraalisti toimivan GreenStar Hotellin Vaasassa

GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.

Kristian Ikonen kasvoi hotellialalla, mutta kun tuli sukupolvenvaihdoksen aika, oli tullut aika luoda jotain aivan uutta.

– Halusin päästä eroon vanhasta, perinteisestä hotelliympäristöstä. Oli aika luoda hotelli, jossa asiakkaat voivat itse valita tarvitsemansa palvelutason, jossa ympäristövaikutusten tulisi olla pikemminkin positiivisia kuin negatiivisia ja jossa energian- ja kustannussäästöjen ansiosta voi tarjota vieraille halvemman hinnan ja käyttää modernia tekniikkaa kaiken tämän saavuttamiseksi, Ikonen aloittaa.

Wasa Group Greenstar Hotel 4Kristian Ikonen kasvoi hotellibisneksessä, jossa hänen isänsä oli yrittäjänä. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä hän perusti GreenStar Hotels -ketjun sekä loi Suomen ensimmäisen ekologisen ja ympäristöystävällisen hotelliketjun konseptin. GreenStar Hotelsilla on tällä hetkellä viisi hotellia Suomessa.

Vaasan hotellirakennuksen toteuttajaksi valittiin WasaGroup, joka WASA360-konseptillaan pystyi tarjoamaan avaimet käteen -ratkaisun, joka sisältää kaiken aina suunnittelusta ja toteutuksesta rahoitukseen, vuokraamiseen ja ylläpitoon.

– Kaiken saaminen samasta talosta teki prosessista erittäin huolettoman, toteaa Ikonen.

– Kristian tuli meille täysin valmiiksi kehitetyn hotellikonseptin kanssa, jatkaa WasaGroupin kiinteistöpäällikkö Henriikka Kontturi. Meille se oli ensimmäinen WASA360-konseptilla toteutettu hotellirakennus ja myös erityinen siinä mielessä, että ympäristö- ja kestävyysnäkökohdat huomioitiin prosessin aikana.

Prosessin aikana mietittiin kaikkea mahdollista aina ikkunoiden ja aurinkosuojaratkaisujen valinnasta lattiamattoihin, sähkölaitteisiin ja niin edelleen.

– Kaikissa WasaGroupin hankkeissa huomioidaan jo suunnitteluvaiheesta alkaen koko rakennuksen elinkaari, Kontturi lisää.

Wasa Group Greenstar Hotel 7Wasa Group toteutti GreenStar-hotellin rakentamisen Vaasaan Wasa360-konseptinsa kautta, jolloin asiakas voi saada konsernin kautta kaiken suunnittelusta ja rahoituksesta toteutukseen ja kiinteistöjen ylläpitoon. Wasa Groupin Tiia Rintapää ja Henriikka Kontturi esittelevät yhtä Vaasan GreenStar-hotellin huoneista, jotka on sisustettu kierrätettävillä, ympäristöystävällisillä huonekaluilla ja tekstiileillä.

GreenStar Hotels käyttää vain vihreää sähköä ja energiaa, ja myös vedenkulutus on minimoitu. Ostettua vihreää sähköä täydentää oma sähköntuotanto aurinkopaneelien ansiosta. Yrityksessä käytetään paikallisia rakentajia sekä suomalaisia sisustusratkaisuja ja -materiaaleja. Kierrätettäviä materiaaleja käytetään mahdollisuuksien mukaan sekä rakentamisessa että sisustuksessa, ja kaiken tämän ansiosta hotellit ovat saaneet myös Joutsenlipun.

– Mikään ympäristön ja kestävän kehityksen eteen tekemistämme ponnisteluista ei ole kuitenkaan asiakkaalta pois, vaan päinvastoin, Ikonen huomauttaa. Sen ansiosta, että rakennusprosessissa ja energiankäytössä voidaan säästää ja koska helposti muunneltavien ja monipuolisten huoneiden ansiosta hotellin käyttöaste on parempi, pystymme tarjoamaan asiakkaille myös keskimääräistä alhaisempaa huonehintaa.

Kysymykseen miksi GreenStar valitsi Vaasan viidennen hotellinsa kotipaikaksi, Ikonen vastaa näin:

– Koko maata tarkasteltaessa täällä oli tilaa. Vaasassa on paljon työ- ja liikematkailijoita, hyvät yhteydet, ja saimme erittäin hyvän kuvan kaupungin matkailuorganisaatiosta. Tämä on tähän mennessä energiatehokkain hotellimme, hän lisää.

Wasa Group Greenstar Hotel 8GreenStar Hotel Vaasassa on myös yksi kaupungin ensimmäisistä paikoista, missä on tarjolla sähköpolkupyörien latauspylväs, mihin aloite tuli Wasa Groupin puolelta.

– Lanseerasimme itse viime vuonna uuden vastuullisuusstrategian, joka perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Valitsimme meille tärkeimmät kohdat, Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, Kestävät kaupungit ja yhteisöt sekä Ilmastotekoja, joiden ympärille strategia rakennettiin, Wasa Groupin vastuullisuuspäällikkö Tiia Rintapää sanoo ja jatkaa:

– Kestävä kehitys huomioitiin tässäkin hankkeessa jo varhaisessa vaiheessa, kun tontilla aiemmin sijainneen vanhan rakennuksen tiilet hyötykäytettiin WasaGroupin edellisessä pääkonttorissa tehosteseininä.   

– Loistava esimerkki kiertotaloudesta, toteaa VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki, joka toteuttaa parhaillaan Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla -kehityshanketta.

Wasa Groupista voidaan todeta, että ympäristö- ja kestävyysvaatimukset näkyvät yhä enemmän julkisissa hankinnoissa.

– Yhä useampi herää ympäristön suhteen, Rintapää sanoo ja Kontturi on samaa mieltä.

Myös Ikonen todistaa samaa trendiä alallaan:

– Yhä useammat ihmiset valitsevat hotellinsa ympäristönäkökulmasta ja haluavat jättää matkoillaan mahdollisimman pienen ilmastojalanjäljen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

Rakennusalalla on edessään valtava haaste vihreän ja kestävän muutoksen myötä, jota nyt tarvitaan kaikilla toimialoilla. Rakennusalan toimijoiden prosessin tukemiseksi VASEK toteuttaa kehittämishankkeen ”Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla” 1.1.2022–30.6.2023.

Hankkeen tavoitteena on nostaa kaikkien alan toimijoiden tiedon ja tuntemuksen sekä motivaation ja osaamisen tasoa, jotta saavutettaisiin tavoite hiilineutraalisuudesta pitkällä aikavälillä. Hanke on suunnattu rakennusalan yrityksille, kunnille ja oppilaitoksille, joilla on alan koulutusohjelmia. 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää