Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023

Wasa Group Greenstar Hotel 1Henriikka Kontturi ja Tiia Rintapää Wasa Groupista, GreenStar Hotelsin perustaja ja toimitusjohtaja Kristian Ikonen sekä VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki (istumassa oikealla) hotellin vastaanotossa.

WasaGroup rakensi hiilineutraalisti toimivan GreenStar Hotellin Vaasassa

GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.

Kristian Ikonen kasvoi hotellialalla, mutta kun tuli sukupolvenvaihdoksen aika, oli tullut aika luoda jotain aivan uutta.

– Halusin päästä eroon vanhasta, perinteisestä hotelliympäristöstä. Oli aika luoda hotelli, jossa asiakkaat voivat itse valita tarvitsemansa palvelutason, jossa ympäristövaikutusten tulisi olla pikemminkin positiivisia kuin negatiivisia ja jossa energian- ja kustannussäästöjen ansiosta voi tarjota vieraille halvemman hinnan ja käyttää modernia tekniikkaa kaiken tämän saavuttamiseksi, Ikonen aloittaa.

Wasa Group Greenstar Hotel 4Kristian Ikonen kasvoi hotellibisneksessä, jossa hänen isänsä oli yrittäjänä. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä hän perusti GreenStar Hotels -ketjun sekä loi Suomen ensimmäisen ekologisen ja ympäristöystävällisen hotelliketjun konseptin. GreenStar Hotelsilla on tällä hetkellä viisi hotellia Suomessa.

Vaasan hotellirakennuksen toteuttajaksi valittiin WasaGroup, joka WASA360-konseptillaan pystyi tarjoamaan avaimet käteen -ratkaisun, joka sisältää kaiken aina suunnittelusta ja toteutuksesta rahoitukseen, vuokraamiseen ja ylläpitoon.

– Kaiken saaminen samasta talosta teki prosessista erittäin huolettoman, toteaa Ikonen.

– Kristian tuli meille täysin valmiiksi kehitetyn hotellikonseptin kanssa, jatkaa WasaGroupin kiinteistöpäällikkö Henriikka Kontturi. Meille se oli ensimmäinen WASA360-konseptilla toteutettu hotellirakennus ja myös erityinen siinä mielessä, että ympäristö- ja kestävyysnäkökohdat huomioitiin prosessin aikana.

Prosessin aikana mietittiin kaikkea mahdollista aina ikkunoiden ja aurinkosuojaratkaisujen valinnasta lattiamattoihin, sähkölaitteisiin ja niin edelleen.

– Kaikissa WasaGroupin hankkeissa huomioidaan jo suunnitteluvaiheesta alkaen koko rakennuksen elinkaari, Kontturi lisää.

Wasa Group Greenstar Hotel 7Wasa Group toteutti GreenStar-hotellin rakentamisen Vaasaan Wasa360-konseptinsa kautta, jolloin asiakas voi saada konsernin kautta kaiken suunnittelusta ja rahoituksesta toteutukseen ja kiinteistöjen ylläpitoon. Wasa Groupin Tiia Rintapää ja Henriikka Kontturi esittelevät yhtä Vaasan GreenStar-hotellin huoneista, jotka on sisustettu kierrätettävillä, ympäristöystävällisillä huonekaluilla ja tekstiileillä.

GreenStar Hotels käyttää vain vihreää sähköä ja energiaa, ja myös vedenkulutus on minimoitu. Ostettua vihreää sähköä täydentää oma sähköntuotanto aurinkopaneelien ansiosta. Yrityksessä käytetään paikallisia rakentajia sekä suomalaisia sisustusratkaisuja ja -materiaaleja. Kierrätettäviä materiaaleja käytetään mahdollisuuksien mukaan sekä rakentamisessa että sisustuksessa, ja kaiken tämän ansiosta hotellit ovat saaneet myös Joutsenlipun.

– Mikään ympäristön ja kestävän kehityksen eteen tekemistämme ponnisteluista ei ole kuitenkaan asiakkaalta pois, vaan päinvastoin, Ikonen huomauttaa. Sen ansiosta, että rakennusprosessissa ja energiankäytössä voidaan säästää ja koska helposti muunneltavien ja monipuolisten huoneiden ansiosta hotellin käyttöaste on parempi, pystymme tarjoamaan asiakkaille myös keskimääräistä alhaisempaa huonehintaa.

Kysymykseen miksi GreenStar valitsi Vaasan viidennen hotellinsa kotipaikaksi, Ikonen vastaa näin:

– Koko maata tarkasteltaessa täällä oli tilaa. Vaasassa on paljon työ- ja liikematkailijoita, hyvät yhteydet, ja saimme erittäin hyvän kuvan kaupungin matkailuorganisaatiosta. Tämä on tähän mennessä energiatehokkain hotellimme, hän lisää.

Wasa Group Greenstar Hotel 8GreenStar Hotel Vaasassa on myös yksi kaupungin ensimmäisistä paikoista, missä on tarjolla sähköpolkupyörien latauspylväs, mihin aloite tuli Wasa Groupin puolelta.

– Lanseerasimme itse viime vuonna uuden vastuullisuusstrategian, joka perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Valitsimme meille tärkeimmät kohdat, Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, Kestävät kaupungit ja yhteisöt sekä Ilmastotekoja, joiden ympärille strategia rakennettiin, Wasa Groupin vastuullisuuspäällikkö Tiia Rintapää sanoo ja jatkaa:

– Kestävä kehitys huomioitiin tässäkin hankkeessa jo varhaisessa vaiheessa, kun tontilla aiemmin sijainneen vanhan rakennuksen tiilet hyötykäytettiin WasaGroupin edellisessä pääkonttorissa tehosteseininä.   

– Loistava esimerkki kiertotaloudesta, toteaa VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki, joka toteuttaa parhaillaan Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla -kehityshanketta.

Wasa Groupista voidaan todeta, että ympäristö- ja kestävyysvaatimukset näkyvät yhä enemmän julkisissa hankinnoissa.

– Yhä useampi herää ympäristön suhteen, Rintapää sanoo ja Kontturi on samaa mieltä.

Myös Ikonen todistaa samaa trendiä alallaan:

– Yhä useammat ihmiset valitsevat hotellinsa ympäristönäkökulmasta ja haluavat jättää matkoillaan mahdollisimman pienen ilmastojalanjäljen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

Rakennusalalla on edessään valtava haaste vihreän ja kestävän muutoksen myötä, jota nyt tarvitaan kaikilla toimialoilla. Rakennusalan toimijoiden prosessin tukemiseksi VASEK toteuttaa kehittämishankkeen ”Rakennusalan kestävä tulevaisuus Vaasan seudulla” 1.1.2022–30.6.2023.

Hankkeen tavoitteena on nostaa kaikkien alan toimijoiden tiedon ja tuntemuksen sekä motivaation ja osaamisen tasoa, jotta saavutettaisiin tavoite hiilineutraalisuudesta pitkällä aikavälillä. Hanke on suunnattu rakennusalan yrityksille, kunnille ja oppilaitoksille, joilla on alan koulutusohjelmia. 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää