Mer kunskap om renovationer

05.10.2016

Johan Angerman 600pxJohan Ångerman, huvudplaneraren för Bergö skola, är nöjd med byggprojektets slutresultat.

Salen i den nya skolan på Bergö fylldes av befintliga och blivande yrkesverksamma personer när skolan onsdagen 21.9.2016 firade öppet hus, som arrangerades av projektet Renoveringscentrum. Deltagarna fick ta del av resultaten som hittills uppnåtts i projektets finländska, svenska och norska renoveringsobjekt. Dagen arrangerades som en del av European Cooperation Day.

Syftet med det Botnia Atlantica-finansierade projektet Renoveringscentrum är att samla och dela kunskap om planering och renovering av energieffektiva och hållbara byggnader. Målsättningen är att med hjälp av en informationsbank öka antalet kompetenta yrkesmän som kan utföra hållbara och energieffektiva renoveringar. Projektet pågår till våren 2018 och ledaransvaret bärs av Yrkeshögskolan Novia. I projektet deltar även andra universitet och yrkeshögskolor från Finland, Sverige och Norge. Också VASEK medverkar i projektet.

Olika renoveringsprojekt

Paivan esiintyjat 600pxProjektchef Annika Glader (i mitten) blev fotograferad med talarna på öppet hus Bjørn Reidar Sørensen (t.v.), Eigil Roaldset, Veli Autio, Bo Glas och Mikael Andersen.

Under dagen presenterades fyra sinsemellan mycket olika byggobjekt. Veli Autio från Seinäjoki yrkeshögskola berättade om renoveringen av Seinäjoki bibliotek, som planerats av Alvar Aalto, och om orsakerna som ledde renoveringen. Eftersom biblioteksbyggnaden från 1965 är en del av det arkitektoniskt enhetliga Aalto-centret, skulle alla renoveringsarbeten utföras så att de inte påverkade byggnadens ursprungliga utseende eller inredning.

Eigil Roaldset från Norges arktiske universitet (UiT) presenterade renoveringen av Narvik stadshus som blir färdig våren 2017. Stadshuset, som sedan slutet av 1950-talet varit landsmärke för Narvik, hade fått allvarliga skador på grund av att fastigheten hade vanskötts. Byggnaden var en energislukare, strukturerna höll på att vittra sönder och utrymmen hade inte utnyttjats i hög grad. Narvik stad beslöt att renovera byggnadens strukturer, göra den energieffektivare och bygga om kontorsutrymmen så att de kan utnyttjas effektivare.

Bo Glas från Umeå universitet berättade om projekt som genomförts i Umeå och Skellefteå. I ett av projekten jämförde man energiförbrukningen i två precis likadana byggnader efter att den ena hade genomgått en renovering som gjorde den så energieffektiv som möjligt. Ett annat projekt är Renobuild, en metod som skapats för renoverare för att man på förhand kan ta reda på hur olika renoveringsåtgärder inverkar på byggnadens användbarhet. Renobuild fokuserar bland annat på hur renovering påverkar hälsan hos byggnadens användare.

Renovering inte alltid det bästa alternativet

Yleisoa 600pxBlivande byggnadsingenjörer från Novia deltog för att hämta kunskap om genomförda byggprojekt.

Dagens fjärde case var den nya skolan i Bergö som är ett exempel på hur det ibland är bättre att bygga en ny byggnad i stället för att renovera. Skolbyggnaden hade byggts i början av 1970-talet och den hade fått allvarliga fuktskador. Renoveringen skulle ha blivit nästan lika dyrt som att bygga en ny skola. Malax kommun fattade beslutet om att bygga en ny, modern skolbyggnad i Bergö som en del av öns servicecentrum. Skolan och biblioteket står färdiga och som bäst bygger man lokaler för ett servicehus för äldre samt för hälsovårdscentral och hemservice.

Skolan har planerats och byggts så att man använt så naturliga byggmaterial som möjligt. Huvudplanerare Johan Ångerman, fuktexpert Mikael Andersen och byggkonstruktör Jens Österåker har tillsammans genomfört ett program med 12 punkter för att kunna förhindra fuktproblem i byggnaden med hjälp av förhandsplanering och noggrant genomförande.

Skolan och biblioteket har nu funnits i den nya byggnaden i ett halvt år. Användarresponsen har varit ytterst positiv.

 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]

Text och bilder: Johanna Haveri
Översättning: VASEK

 

Läs mera om projektet Renoveringscentrum

Intrerreg BA SV RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera