Komatsu Forest knyter kontakter i Österbotten

29.11.2019

KomatsuForest1 600pxMartin Ärlestig presenterade Komatsu Forest och svarade på frågor under tillfället som ordnades vid Wasa Innovation Center.

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner med två tillverkningsenheter och kontor i elva länder runtom i världen. Bolaget håller som bäst på att bygga en koldioxidneutral fabrik i Umeå och därför besökte bolagets fabrikschefer Martin Ärlestig och Krister Rosendahl Vasa – de ville träffa finländska företag för att möjligen hitta nya samarbetspartners och underleverantörer till den nya etableringen.

Dagen i Vasa inleddes med några företagsmöten och på eftermiddagen avrundades besöket med ett infotillfälle vid Wasa Innovation Center. Tillfället bestod av två delar: under den första berättade Rosendahl och Ärlestig allmänt om Komatsu Forest och den blivande fabriken och under den andra fick en del på förhand utvalda företag en personlig träff med Komatsu Forests representanter. Dryga 70 företag deltog i tillfället som arrangerades av projektet Future Cleantech Solutions (FCS).

– Vi blev överraskade över att det fanns så stort intresse för ett personligt möte med Komatsu Forest, men förstås på ett positivt sätt, säger Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs projektchef Mauritz Knuts, som är med i FCS-projektgruppen.

KomatsuForest2 600pxDryga 70 företag deltog i tillfället som arrangerades av projektet Future Cleantech Solutions (FCS).

– Dagen lyckades över förväntningarna. Komatsu Forest var väldigt nöjd med de kontakter som de skapade här, och de säger att de kommer att fortsätta diskussionerna med flera av företagen som de träffade, berättar Triinu Varblane från Teknologicentret Merinova, som fungerar som koordinator för FCS-projektet.

Fabriken som Komatsu Forest bygger blir enorm, med en fabriksyta på 40 000 kvadratmeter, vilket skulle rymma närmare sex hela fotbollsplaner. Man talar alltså om en jättesatsning, där miljöaspekterna tas i beaktande och allt ska göras så hållbart som möjligt. Enligt Ärlestig valde bolaget att investera just i Umeå tack vare det starka tillverkningskunnandet och de goda logistiska förbindelserna som finns i storområdet.

– Det gladde mig speciellt att se gränsöverskridande samarbete, för att det är precis vad vi vill nå med FCS-projektet. Av de företag som fick träffa Komatsu Forest personligen var lika delar från Österbotten, Syd- och Mellersta Österbotten samt Mellersta och Norra Finland. Det gynnar samarbetet att företagen i vårt storområde bekantar sig med varandra och tillsammans gör sitt kunnande känt. Evenemanget var alltså lyckat även som en plattform för att föra samman olika aktörer, funderar Reija Harlamow, FCS-projektgruppens representant från Karlebynejdens Utveckling Ab KOSEK.

Kontakta Future Cleantech Solutions-projektgruppen ifall det finns intresse för gränsöverskridande samarbete i ditt företag!

 

Mera information om projektet Future Cleantech Solutions



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera