Klustret för cirkulär ekonomi efterlyser även mindre företag

29.11.2018

Kori tablettisuojaProdukter som tillverkas av återvunnet material är efterfrågade bland annat som företagspresenter.

Cirkulär ekonomi är ett hett ämne. Återvinning är redan bekant för många konsumenter liksom även att pimpa föremål. Cirkulär ekonomi gäller dock inte enbart återvinning av avfall utan det att produkterna redan i planerings- och tillverkningsskedet framställs på sådant sätt att de inte skapar avfall efter att produkten nått slutet på sin livscykel. Inom cirkulär ekonomi går inga material och komponenter till spillo, utan man gör nya produkter av dem. Därför är cirkulär ekonomi ganska närbesläktad med pimpandet, där gamla föremål och material fräschas upp och blir till nya produkter. Inom cirkulär ekonomi skapas utöver nya produkter även ny affärsverksamhet genom att utnyttja återvunnet råmaterial.

Industrin har stor betydelse för den cirkulära ekonomin, men det lönar sig även för små företagare att ta tillvara möjligheterna med cirkulär ekonomi samt beakta de fördelar som en hållbar utveckling för med sig och inte minst då de imagemässiga fördelarna.

Projektet Cirkulär ekonomi Korsholm leds av projektchef Göran Östberg vars stora dröm och mål är att kunna skapa en återbruksgalleria i Vasaregionen dvs. ett shoppingcenter där det finns endast företag som säljer återvunna och uppfixade varor eller nya produkter som tillverkats av återvunnet material.

– I det här skedet samlar vi intresserade företagare som kunde tänka sig att etablera sin affär i återbruksgallerian. Med en liten insats skulle man kunna hoppa på tåget och företagarna skulle få gratis material levererat till sina nya produkter via Stormossen.

TablettisuojaGlobe Hopes fodral för surfplatta är tillverkad av segelduk som tidigare har använts som båtsegel.

– Inom projektet med cirkulär ekonomi har vi redan kartlagt materialflödet för de stora företagen, men vi är nu intresserade av att höra mer även från mindre företag vars affärsidé är att tillverka nya och innovativa produkter av återvunnet material. Speciellt har vi letat efter företag som kunde tillverka produkter som lämpar sig som affärsgåvor och reklamprodukter. Flera företag har sagt att sådana här produkter saknas i utbudet av affärsgåvor, berättar Östberg.

Östberg uppmuntrar företagare att ta kontakt, för det är just nu som Renergi - klustret för cirkulär ekonomi - skapas. Det behövs företag av olika typer och storlekar i klustret och den gemensamma nämnaren är bara återvinningsmaterial och affärsverksamhet.

Sark kori
Vasaföretaget Verket säljer bland annat Särk-korgar som är tillverkade av gamla säkerhetsbälten.

– Vi planerar en kvällskurs för småföretagare som vill veta mer om design, tillverkning och olika säljmöjligheter för produkter tillverkade av återvunnet material. På kursen får man även mer information om hur det skulle vara att verka som företagare i den planerade återbruksgallerian, tillägger Östberg.

Tveka inte, ta kontakt!

 

[contact_member,name=Göran Östberg,id=39,details=Name]

 

EU EAKR SV vertical 20mm rgbhavkraftEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera