Kori tablettisuojaKierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita kaivataan esimerkiksi yritysten liikelahjoiksi.

Kiertotalous on nyt kuuma sana. Kierrättäminen on monelle kuluttajalle jo tuttua, samoin tuunaaminen. Kiertotaloudessa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään jätteiden kierrätyksestä vaan siitä, että tuotteet jo niiden suunnittelu- ja valmistusvaiheessa tehdään niin, ettei niistä synny jätettä sen jälkeen, kun tuote on käytetty loppuun. Kiertotaloudessa mitään materiaaleja ja komponentteja ei hukata, vaan niistä tehdään yhä uusia tuotteita. Siksi kiertotalous on hyvin lähellä tuunaamista, jossa vanhoista esineistä ja materiaaleista tehdään uusia tuotteita. Kiertotaloudessa synnytetään uusien tuotteiden lisäksi uutta liiketoimintaa kierrätysraaka-aineita hyödyntäen.

Teollisuudella on suuri merkitys kiertotalouden edistämisessä, mutta myös pienten yrittäjien kannattaa huomioida kiertotalouden mahdollisuudet sekä kestävän kehityksen huomioimisen tuomat edut ja erityisesti imagolliset hyödyt.

Kiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö Göran Östbergin suurena haaveena ja tavoitteena on saada aikaan Vaasan seudulle kierrätyskauppakeskus eli kauppakeskus, jossa toimii ainoastaan yrityksiä, jotka myyvät kierrätettyjä ja kunnostettuja tavaroita tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja uusia tuotteita.

– Keräämme tässä vaiheessa kiinnostuneita yrittäjiä, jotka voisivat ajatella sijoittavansa liikkeensä kierrätyskauppakeskukseen. Pienellä panostuksella pääsisi mukaan, ja yrittäjät saisivat maksutta Stormossenin kautta sinne tuotuja materiaaleja uusien tuotteidensa materiaaleiksi.

TablettisuojaGlobe Hopen valmistaman tablettipussukan materiaalina on veneen purjeena palvellut purjekangas.

– Kiertotaloushankkeessa on jo suurempien yritysten osalta tehty materiaalivirtojen kartoitus, mutta meitä kiinnostaa nyt kuulla lisää myös pienemmistä yrityksistä, joiden liikeideana on tehdä kierrätetyistä materiaaleista uusia ja innovatiivisia tuotteita. Erityisesti liikelahjoiksi ja jakotavaraksi sopivien tuotteiden valmistajia olemme etsineet. Useampi yritys on ilmaissut, että tällaisia tuotteita kaivataan liikelahjavalikoimaan, Östberg kertoo.

Östberg kannustaa yrittäjiä ottamaan yhteyttä, sillä Renergi-kiertotalousklusterin muodostaminen on käynnissä juuri nyt. Klusterin osaksi tarvitaan kaikenlaisia ja kaikenkokoisia yrityksiä, yhteisinä nimittäjinä ovat vain kierrätysmateriaalit ja liiketoiminta.

Sark kori
Vaasalainen Verket myy muun muassa Särk-koreja, jotka on valmistettu vanhoista turvavöistä.

– Meillä on suunnitelmissa yhden illan mittainen kurssi pienyrittäjille, jotka haluavat tietää lisää kierrätetyistä materiaaleista valmistettavien tuotteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja erilaisista myyntimahdollisuuksista. Kurssilla on saatavilla myös lisätietoja siitä, minkälaista olisi toimia yrittäjänä suunnitellussa kierrätyskauppakeskuksessa, Östberg lisää.

Ota siis yhteyttä!

 

Goran Ostberg
Göran Östberg
Projektipäällikkö
+358 500 366 097
Kiertotalous Mustasaari

 

EU EAKR FI vertical 20mm rgbVipuvoimaaEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle