I generationsskiften finns alltid även känslorna på spel

20.04.2023

pexels brett sayles 3729182

Ett generationsskifte är ofta en process som involverar många olika tankar och känslor som kan påverka skiftets framgång. Osäkerhet, oro, sorg och längtan, lättnad, förtroende.

– Företagets grundare har ofta investerat mycket tid, energi och pengar i företaget och dess framgång. Att lämna ett företag kan därför vara en känslomässig och svår process som kräver att grundaren eller den långvariga ägaren ger upp sitt livsarbete hen har byggt under flera år. Det är viktigt att den som tar över tar hänsyn till detta, påminner direktör för företagstjänster Kjell Nydahl.

Till generationsskiftesprocessen hör ofta även brist på förtroende och osäkerhet om framtiden:

– Den som tar över kan misstänka att den äldre generationen eller överlåtaren inte ger upp makten och ansvaret för företagets verksamhet tillräckligt mycket, medan överlåtaren kan tvivla på den yngre generationens förmåga att framgångsrikt leda företaget. Det är i många fall svårt för en förälder att se sitt egna barn som en kompetent företagsledare och på så vis följer även förälder-barn-rollerna med in i företagsverksamhet, konstaterar Nydahl och fortsätter:

– Den som tar över kanske funderar på hur man ska lyckas fortsätta att utveckla företagets verksamhet framgångsrikt, medan överlåtaren kan oroa sig för hur det kommer att gå med företaget om den yngre generationen inte lyckas leda det effektivt.

Viktigt att fortsätta diskutera

Sorg och längtan är verkliga problem i många generationsskiften.

– Jag tycker att det bästa är att fortsätta med öppen diskussion och faktabaserat beslutsfattande. Den som tar över kan sällan fortsätta driva ett företag på samma sätt som tidigare, utan det krävs ofta stora förändringar. Det kan vara svårt för överlåtaren att acceptera dessa förändringar och hen kan lätt ta det som en kritik mot sitt eget tidigare förhållningssätt, analyserar ägarskiftesrådgivaren Antti Alasaari.

– Det är inte i någons fördel att spänningar och kommunikationssvårigheter uppstår. Det är viktigt att företagets nya ägare förstår att ett generationsskifte kan vara en utmanande process för den äldre generationen och till denna process hör många känslor och eventuella problem. Den som tar över bör visa respekt för överlåtaren och göra allt för att göra det lättare att överlämna kontrollen till en ny ägare. Likväl för företagets framgångs skull bör överlåtaren även förstå att den nya generationen kommer att leda företaget på sitt sätt och kanske även gör sina egna misstag längs vägen, påminner Alasaari.

Efter generationsskiftet är det viktigt att den förra och den nya ägaren fortsätter att kommunicera. Då är överlåtaren medveten om företagets verksamhet och eventuella förändringar som efterträdaren avser genomföra.

– Generationsskiftet är mest framgångsrikt när överlåtaren avstår från makten och ägandet i en överenskommen takt, men likväl fortfarande fungerar som ett stöd och en mentor för efterträdaren. Överlåtaren kan inte kräva att få ta beslut ifall ägandet redan har övergått till nästa generation. Den som tar över bör visa uppskattning och tacksamhet för den äldre generationens arbete och prestationer, diskutera företagets frågor och be om råd. Detta kan bidra till att överlåtaren känner att hens bidrag värderas och att hens livsarbete kommer att fortsättas, avslutar Alasaari.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera