Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023

pexels brett sayles 3729182

Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.

– Yrityksen perustaja on usein investoinut paljon aikaa, energiaa ja rahaa yritykseen ja sen menestykseen. Siksi yrityksestä luopuminen voi olla tunnepitoinen ja vaikea prosessi, joka vaatii yrityksen perustajalta tai pitkäaikaiselta omistajalta luopumista elämäntyöstään, siitä mitä hän on rakentanut monien vuosien ajan. On tärkeää, että jatkaja ottaa tämän huomioon, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa.

Sukupolvenvaihdosprosessiin liittyy usein luottamuksen puutetta ja tulevaisuuden epävarmuutta:

– Jatkaja saattaa epäillä, että vanhempi sukupolvi eli luopuja ei luovuta valtaa ja vastuuta yrityksen toiminnasta riittävästi, kun taas luopuja voi epäillä jatkajan kykyjä johtaa yritystä menestyksekkäästi. Vanhemman on usein vaikea nähdä omaa lastaan pätevänä ammattilaisena ja siksi vanhempi-lapsi -rooli seuraa myös yritystoimintaan, Nydahl toteaa ja jatkaa:

– Jatkaja saattaa miettiä, miten onnistuu jatkamaan yrityksen menestyksekästä toimintaa ja kehittämään sitä edelleen, kun taas luopuja saattaa murehtia, miten yritykselle käy, jos jatkaja ei onnistukaan johtamaan sitä tehokkaasti.

Keskusteluyhteyden säilyminen tärkeää

Luopumisen tuska on monessa sukupolvenvaihdoksessa todellinen ongelma.

– Mielestäni tästä selviää parhaiten avoimella keskustelulla ja faktoihin perustuvalla päätöksenteolla. Jatkaja voi harvoin jatkaa yrityksen pyörittämistä kuten aina ennenkin, vaan usein tällaisissa murrostilanteissa tarvitaan suuriakin muutoksia. Luopujan voi olla vaikea hyväksyä näitä muutoksia ja hän voi helposti pitää sitä arvosteluna omaa, aikaisempaa toimintatapaansa kohtaan, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari analysoi.

– Jännitteet ja keskusteluyhteyden katkeaminen ei ole kenenkään etu. Yrityksen jatkajan on tärkeää ymmärtää, että sukupolvenvaihdos voi olla vanhemmalle sukupolvelle haastava prosessi, johon liittyy monia tunteita ja huolia. Jatkajan onkin hyvä osoittaa kunnioitusta luopujaa kohtaan ja tehdä kaikkensa, jotta hänen olisi helpompi luovuttaa kontrolli kokonaan uudelle jatkajalle, mutta yrityksen menestyksen kannalta luopujan on myös ymmärrettävä, että uusi sukupolvi johtaa yritystä omalla tavallaan ja ehkä tekee myös omat virheensä, Alasaari muistuttaa.

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen on tärkeää, että luopuja ja jatkaja jatkavat kommunikointia. Näin luopuja tietoinen yrityksen toiminnasta ja mahdollisista muutoksista, joita jatkaja aikoo toteuttaa.

– Sukupolvenvaihdos on menestyksekkäin silloin, kun luopuja siirtyy pois vallasta ja omistuksesta sovitussa tahdissa, mutta toimii kuitenkin tukena ja mentorina jatkajalle. Luopuja ei voi olettaa saavansa sanella päätöksiä, jos omistus on jo siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Jatkajan on hyvä osoittaa arvostusta ja kiitollisuutta vanhemman sukupolven työlle ja saavutuksille, keskustella yrityksen asioista ja kysyä mielipiteitä. Tämä voi auttaa vahvistamaan luopujan tunnetta siitä, että hänen panostaan arvostetaan ja että hänen elämäntyönsä jatkuu, Alasaari päättää.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää