Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023

pexels brett sayles 3729182

Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.

– Yrityksen perustaja on usein investoinut paljon aikaa, energiaa ja rahaa yritykseen ja sen menestykseen. Siksi yrityksestä luopuminen voi olla tunnepitoinen ja vaikea prosessi, joka vaatii yrityksen perustajalta tai pitkäaikaiselta omistajalta luopumista elämäntyöstään, siitä mitä hän on rakentanut monien vuosien ajan. On tärkeää, että jatkaja ottaa tämän huomioon, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa.

Sukupolvenvaihdosprosessiin liittyy usein luottamuksen puutetta ja tulevaisuuden epävarmuutta:

– Jatkaja saattaa epäillä, että vanhempi sukupolvi eli luopuja ei luovuta valtaa ja vastuuta yrityksen toiminnasta riittävästi, kun taas luopuja voi epäillä jatkajan kykyjä johtaa yritystä menestyksekkäästi. Vanhemman on usein vaikea nähdä omaa lastaan pätevänä ammattilaisena ja siksi vanhempi-lapsi -rooli seuraa myös yritystoimintaan, Nydahl toteaa ja jatkaa:

– Jatkaja saattaa miettiä, miten onnistuu jatkamaan yrityksen menestyksekästä toimintaa ja kehittämään sitä edelleen, kun taas luopuja saattaa murehtia, miten yritykselle käy, jos jatkaja ei onnistukaan johtamaan sitä tehokkaasti.

Keskusteluyhteyden säilyminen tärkeää

Luopumisen tuska on monessa sukupolvenvaihdoksessa todellinen ongelma.

– Mielestäni tästä selviää parhaiten avoimella keskustelulla ja faktoihin perustuvalla päätöksenteolla. Jatkaja voi harvoin jatkaa yrityksen pyörittämistä kuten aina ennenkin, vaan usein tällaisissa murrostilanteissa tarvitaan suuriakin muutoksia. Luopujan voi olla vaikea hyväksyä näitä muutoksia ja hän voi helposti pitää sitä arvosteluna omaa, aikaisempaa toimintatapaansa kohtaan, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari analysoi.

– Jännitteet ja keskusteluyhteyden katkeaminen ei ole kenenkään etu. Yrityksen jatkajan on tärkeää ymmärtää, että sukupolvenvaihdos voi olla vanhemmalle sukupolvelle haastava prosessi, johon liittyy monia tunteita ja huolia. Jatkajan onkin hyvä osoittaa kunnioitusta luopujaa kohtaan ja tehdä kaikkensa, jotta hänen olisi helpompi luovuttaa kontrolli kokonaan uudelle jatkajalle, mutta yrityksen menestyksen kannalta luopujan on myös ymmärrettävä, että uusi sukupolvi johtaa yritystä omalla tavallaan ja ehkä tekee myös omat virheensä, Alasaari muistuttaa.

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen on tärkeää, että luopuja ja jatkaja jatkavat kommunikointia. Näin luopuja tietoinen yrityksen toiminnasta ja mahdollisista muutoksista, joita jatkaja aikoo toteuttaa.

– Sukupolvenvaihdos on menestyksekkäin silloin, kun luopuja siirtyy pois vallasta ja omistuksesta sovitussa tahdissa, mutta toimii kuitenkin tukena ja mentorina jatkajalle. Luopuja ei voi olettaa saavansa sanella päätöksiä, jos omistus on jo siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Jatkajan on hyvä osoittaa arvostusta ja kiitollisuutta vanhemman sukupolven työlle ja saavutuksille, keskustella yrityksen asioista ja kysyä mielipiteitä. Tämä voi auttaa vahvistamaan luopujan tunnetta siitä, että hänen panostaan arvostetaan ja että hänen elämäntyönsä jatkuu, Alasaari päättää.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää