Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023

pexels brett sayles 3729182

Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.

– Yrityksen perustaja on usein investoinut paljon aikaa, energiaa ja rahaa yritykseen ja sen menestykseen. Siksi yrityksestä luopuminen voi olla tunnepitoinen ja vaikea prosessi, joka vaatii yrityksen perustajalta tai pitkäaikaiselta omistajalta luopumista elämäntyöstään, siitä mitä hän on rakentanut monien vuosien ajan. On tärkeää, että jatkaja ottaa tämän huomioon, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa.

Sukupolvenvaihdosprosessiin liittyy usein luottamuksen puutetta ja tulevaisuuden epävarmuutta:

– Jatkaja saattaa epäillä, että vanhempi sukupolvi eli luopuja ei luovuta valtaa ja vastuuta yrityksen toiminnasta riittävästi, kun taas luopuja voi epäillä jatkajan kykyjä johtaa yritystä menestyksekkäästi. Vanhemman on usein vaikea nähdä omaa lastaan pätevänä ammattilaisena ja siksi vanhempi-lapsi -rooli seuraa myös yritystoimintaan, Nydahl toteaa ja jatkaa:

– Jatkaja saattaa miettiä, miten onnistuu jatkamaan yrityksen menestyksekästä toimintaa ja kehittämään sitä edelleen, kun taas luopuja saattaa murehtia, miten yritykselle käy, jos jatkaja ei onnistukaan johtamaan sitä tehokkaasti.

Keskusteluyhteyden säilyminen tärkeää

Luopumisen tuska on monessa sukupolvenvaihdoksessa todellinen ongelma.

– Mielestäni tästä selviää parhaiten avoimella keskustelulla ja faktoihin perustuvalla päätöksenteolla. Jatkaja voi harvoin jatkaa yrityksen pyörittämistä kuten aina ennenkin, vaan usein tällaisissa murrostilanteissa tarvitaan suuriakin muutoksia. Luopujan voi olla vaikea hyväksyä näitä muutoksia ja hän voi helposti pitää sitä arvosteluna omaa, aikaisempaa toimintatapaansa kohtaan, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari analysoi.

– Jännitteet ja keskusteluyhteyden katkeaminen ei ole kenenkään etu. Yrityksen jatkajan on tärkeää ymmärtää, että sukupolvenvaihdos voi olla vanhemmalle sukupolvelle haastava prosessi, johon liittyy monia tunteita ja huolia. Jatkajan onkin hyvä osoittaa kunnioitusta luopujaa kohtaan ja tehdä kaikkensa, jotta hänen olisi helpompi luovuttaa kontrolli kokonaan uudelle jatkajalle, mutta yrityksen menestyksen kannalta luopujan on myös ymmärrettävä, että uusi sukupolvi johtaa yritystä omalla tavallaan ja ehkä tekee myös omat virheensä, Alasaari muistuttaa.

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen on tärkeää, että luopuja ja jatkaja jatkavat kommunikointia. Näin luopuja tietoinen yrityksen toiminnasta ja mahdollisista muutoksista, joita jatkaja aikoo toteuttaa.

– Sukupolvenvaihdos on menestyksekkäin silloin, kun luopuja siirtyy pois vallasta ja omistuksesta sovitussa tahdissa, mutta toimii kuitenkin tukena ja mentorina jatkajalle. Luopuja ei voi olettaa saavansa sanella päätöksiä, jos omistus on jo siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Jatkajan on hyvä osoittaa arvostusta ja kiitollisuutta vanhemman sukupolven työlle ja saavutuksille, keskustella yrityksen asioista ja kysyä mielipiteitä. Tämä voi auttaa vahvistamaan luopujan tunnetta siitä, että hänen panostaan arvostetaan ja että hänen elämäntyönsä jatkuu, Alasaari päättää.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää