Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023

pexels brett sayles 3729182

Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.

– Yrityksen perustaja on usein investoinut paljon aikaa, energiaa ja rahaa yritykseen ja sen menestykseen. Siksi yrityksestä luopuminen voi olla tunnepitoinen ja vaikea prosessi, joka vaatii yrityksen perustajalta tai pitkäaikaiselta omistajalta luopumista elämäntyöstään, siitä mitä hän on rakentanut monien vuosien ajan. On tärkeää, että jatkaja ottaa tämän huomioon, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa.

Sukupolvenvaihdosprosessiin liittyy usein luottamuksen puutetta ja tulevaisuuden epävarmuutta:

– Jatkaja saattaa epäillä, että vanhempi sukupolvi eli luopuja ei luovuta valtaa ja vastuuta yrityksen toiminnasta riittävästi, kun taas luopuja voi epäillä jatkajan kykyjä johtaa yritystä menestyksekkäästi. Vanhemman on usein vaikea nähdä omaa lastaan pätevänä ammattilaisena ja siksi vanhempi-lapsi -rooli seuraa myös yritystoimintaan, Nydahl toteaa ja jatkaa:

– Jatkaja saattaa miettiä, miten onnistuu jatkamaan yrityksen menestyksekästä toimintaa ja kehittämään sitä edelleen, kun taas luopuja saattaa murehtia, miten yritykselle käy, jos jatkaja ei onnistukaan johtamaan sitä tehokkaasti.

Keskusteluyhteyden säilyminen tärkeää

Luopumisen tuska on monessa sukupolvenvaihdoksessa todellinen ongelma.

– Mielestäni tästä selviää parhaiten avoimella keskustelulla ja faktoihin perustuvalla päätöksenteolla. Jatkaja voi harvoin jatkaa yrityksen pyörittämistä kuten aina ennenkin, vaan usein tällaisissa murrostilanteissa tarvitaan suuriakin muutoksia. Luopujan voi olla vaikea hyväksyä näitä muutoksia ja hän voi helposti pitää sitä arvosteluna omaa, aikaisempaa toimintatapaansa kohtaan, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari analysoi.

– Jännitteet ja keskusteluyhteyden katkeaminen ei ole kenenkään etu. Yrityksen jatkajan on tärkeää ymmärtää, että sukupolvenvaihdos voi olla vanhemmalle sukupolvelle haastava prosessi, johon liittyy monia tunteita ja huolia. Jatkajan onkin hyvä osoittaa kunnioitusta luopujaa kohtaan ja tehdä kaikkensa, jotta hänen olisi helpompi luovuttaa kontrolli kokonaan uudelle jatkajalle, mutta yrityksen menestyksen kannalta luopujan on myös ymmärrettävä, että uusi sukupolvi johtaa yritystä omalla tavallaan ja ehkä tekee myös omat virheensä, Alasaari muistuttaa.

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen on tärkeää, että luopuja ja jatkaja jatkavat kommunikointia. Näin luopuja tietoinen yrityksen toiminnasta ja mahdollisista muutoksista, joita jatkaja aikoo toteuttaa.

– Sukupolvenvaihdos on menestyksekkäin silloin, kun luopuja siirtyy pois vallasta ja omistuksesta sovitussa tahdissa, mutta toimii kuitenkin tukena ja mentorina jatkajalle. Luopuja ei voi olettaa saavansa sanella päätöksiä, jos omistus on jo siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Jatkajan on hyvä osoittaa arvostusta ja kiitollisuutta vanhemman sukupolven työlle ja saavutuksille, keskustella yrityksen asioista ja kysyä mielipiteitä. Tämä voi auttaa vahvistamaan luopujan tunnetta siitä, että hänen panostaan arvostetaan ja että hänen elämäntyönsä jatkuu, Alasaari päättää.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää