Genom att beakta åtkomlighet och tillgänglighet får turismföretagare nya kundgrupper

26.02.2019

Parviainen HappoinenJukka Parviainen, Finlands handikappidrott och -motion VAU rf och Juha Happonen, Kalastusohjelmapalvelut Happonen Ky

Juha Happonen är en serviceföretagare som erbjuder fiskeupplevelser och även är utbildare inom området. Han har flera decenniers erfarenhet av att guida specialgrupper, så när han i workshopen Blue care listar de krav som ställs på en person som tänker guida fisketurer för specialgrupper, uttalas de med eftertryck och med erfarenhetens djupa stämma:

– Guiden måste vara väldigt observant och beakta olika deltagare på ett jämlikt sätt. Alla slags grupper kräver en god förmåga att arrangera och organisera, men i synnerhet då man jobbar med specialgrupper, så som rörelse- eller förståndshandikappade, rehabiliteringsklienter inom mentalvården eller drogmissbrukare. Guiden bör också vara i god form, så att inte hen är den första i gruppen som kroknar, listar Happonen och fortsätter:

– Med specialgrupper, precis som med barngrupper, krävs flexibilitet och bra tålamod. En tillräcklig grundutbildning till exempel inom vårdsektorn eller praktisk erfarenhet av specialgrupper behövs.

Happonen påminner om hur viktigt det är att planera på förhand och alltid ha även en reservplan klar ifall det till exempel blir dåligt väder. Man bör planera i god tid på förhand och informera den som beställt utfärden om vilken slags utrustning och matsäck som behövs.

– Man ska också alltid ta reda på antalet deltagare och hur många assistenter som följer med. När man vet vilka begränsningar deltagarna har, kan man beakta dem i säkerhetsplanen och i valet av plats eller färdmedel.

Enligt Happonen är barngrupper och specialgrupper tacksamma att guida, för tillsammans med dem åker man inte ut på fisketur för fångstens skull, utan för att njuta av naturen och det man gör. Till och med en liten fångst kan vara en upplevelse.

– Naturen vårdar och öppnar upp lås. Att röra sig i naturen och njuta av det är en utomordentlig rehabiliterande sysselsättning

ParviainenJukka Parviainen på Finlands handikappidrott och -motion VAU rf kartlägger tillgängligheten vid idrottsanläggningar och han påminner om att även mycket små åtgärder kan göra det möjligt för alla att röra sig i naturen.

– Tillgänglighet betyder att alla kan agera på ett jämlikt sätt. Och det räcker inte att bara kunna ta sig fram till platsen, man måste också kunna göra något där. Man räknar med att 20 procent av befolkningen under något skede av sitt liv hör till en specialgrupp. Till exempel en mamma som går med barnvagn eller en åldring med balanssvårigheter.

Parviainen påpekar att man bör berätta på förhand om hur man kan ta sig till platsen, men även på vilket sätt platsen eller målet inte kan nås:

– Beskriv hurudan den omgivande terrängen är i verkligheten, så att var och en själv kan avgöra om resmålet är tillgängligt med det egna handikappet. Berätta också ifall den handikapptoalett som finns på platsen är i bruk bara under vissa öppettider. Då kan personen som kommer till platsen ta detta i beaktande.

Parviainen påminner fiske- och naturguiderna om att beakta att tillgängligheten bör vara en kontinuerlig kedja: förhandsinformation, ankomst, ingång, agerande på plats.

– Och tveka inte att fråga! Hur funkar det här för dig? Hur kan jag hjälpa till? Vilka hjälpmedel behöver du?

Handikapporganisationerna erbjuder hjälp med att kartlägga tillgängligheten då man bygger natur- eller motionsresmål eller sätter dem i skick. Parviainen betonar att man alltid bör inkludera slutanvändarna i planeringen.

Både Happonen och Parviainen påminner om att genom att beakta specialgruppernas behov och sörja för tillgängligheten har turismföretagarna möjlighet att få nya kundgrupper bara med hjälp av små åtgärder. De uppmanar också företagarna att på förhand fundera över hur ekonomiskt tillgänglig naturen och naturtjänsterna är:

– Ska även assistenten betala en avgift? Det är fråga om ditt levebröd, så du måste fundera noga i vilka fall också assistenten betalar och i vilka fall inte.

Kallberg Yli LauriProjekticheferna Peter Källberg och Martta Ylilauri.

Blue Care-workshopen Rehabiliterande fiske och turism i vattenområden arrangerades som ett samarbete mellan projekten Tillväxt genom information - besöksnäringen i fokus och Livskraft från den österbottniska naturen.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera