Företagsmentorn ger företagaren moraliskt stöd

30.10.2019

Yrityskummit2 vaakaTapani Vieri och Kirsti Melin har flera års erfarenhet av Företagsmentorverksamheten. 

Att vara egenföretagare behöver inte betyda att allt ska göras på egen hand, utan det lönar sig för företagare att stödja sig på mer erfarna företagsexperter. Att kontakta en företagsmentor är ett beaktansvärt alternativ för småföretagare som behöver en erfaren och sakkunnig mentor som stöd. Företagsmentorns uppgift är att sparra sin adept till exempel när det gäller beslutsfattande. Företagaren fattar själv sina beslut och ansvarar för genomförandet, men företagsmentorn går vid dennes sida och ger moraliskt stöd.

I Österbotten fick företagsmentorverksamheten fotfäste kring år 2005 när Tapani Vieri blev ansvarsperson för den lokala verksamheten.

– Vi funderade på ett passligt hem för Företagsmentorerna, vilket vi hittade hos Kust-Österbottens företagare. I sinom tid steg jag åt sidan från ansvarspersonens uppgifter, nuförtiden fungerar Erik Sjöberg på den posten, berättar Vieri.

Företagsmentorernas lokala avdelning fungerar som en del av Finlands Företagsmentorer rf. Föreningen består av sammanlagt mer än ett tusen frivilliga företagsmentorer. Verksamheten stöds bland annat av städer, kommuner och utvecklingsbolag, såsom Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Lokalavdelningarna ordnar för sina medlemmar skolningar inom aktuella ämnen och företeelser, som till exempel digital marknadsföring, så att företagsmentorerna ska ännu bättre kunna stöda sina adepter.

Yrityskummit1 300pxFöretagsmentorerna ordnar skolningar för sina medlemmar. Erik Sjöberg (längst bak) fungerar som ansvarsperson för den lokala avdelningen.

Åtminstone två saker förenar företagsmentorer: sakkunnighet inom någon del av företagsvärlden samt osjälvisk vilja att hjälpa småföretagare. Vasabon Kirsti Melin, som under sin arbetskarriär fungerade som överlärare i företagsekonomi och forskningsdirektör vid Vaasan ammattikorkeakoulu, är en av företagsmentorerna i vår region.

– Efter att ha gått i pension upplevde jag att jag ännu har energi att göra vad som helst. Jag ville rikta min energi på något nyttigt där jag även kunde utnyttja min sakkunnighet. Jag har stött mina adepter till exempel i internationaliseringsprocesser och i olika tillväxtskeden. Det är väldigt givande att hjälpa andra, beskriver Melin.

Fotografföretagaren Jonna Nygård, som vi skrev om i somras, kontaktade Företagsmentorerna strax efter att ha blivit företagare på heltid.

– Med företagsmentorn kan man diskutera allt som har med företagande att göra. När jag ansökte om en företagsmentor fick jag själv definiera inom vilka ämnen jag speciellt behöver sparring, och de sökte en företagsmentor som bäst passar mina behov, berättar Nygård.

– Jag rekommenderar Företagsmentorerna för alla företagare som upplever att de behöver hjälp i sitt företagande, som vill se saker ur en utomståendes perspektiv och som vill få goda tips till sin verksamhet. Jag blev själv taggad och motiverad redan efter första träffen med företagsmentorn och jag fick nya idéer som jag genast började förverkliga.‹ Gå till "Nyheter"

VASEKs företagstjänster betjänar hela sommaren – över 1 000 företag redan fått hjälp i coronaläget

30.06.2020 | Nyheter
I och med att semesterperioden inleds och coronarestriktionerna lindras underlättar även företagens situation. – Det är fint att coronaläget nu är sådant att olika restriktioner redan kan börja upphävas. Detta är en välkommen nyhet för företagare, som haft en jätteutmanande vår, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

30.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Musikern Charles Plogman väntar på att få uppträda live igen

26.06.2020 | Nyheter
Charles Plogman blev intresserad av musik redan i tonåren och har sedan dess hållit på med allt möjligt musikrelaterat. Han grundade musikförlaget Meir Music år 1997 och efter ett par år öppnades möjligheten för honom att hålla på med musik på heltid.
Läs mera

Kyrolandet – resmålet med dragningskraft

24.06.2020 | Nyheter
Kyrolandet, det vill säga Storkyro, Laihela och Lillkyro, är ett potentiellt resmål för såväl inhemska som internationella turister. Laihelas omtalade snålhet är känt i hela Finland, plåtslagarkunnandet i Lillkyro är värt att beundra och tack vare Kyrö Distillery och verksamheten som byggts upp kring det är Storkyro känt även utomlands.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

24.06.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020 | Nyheter
Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.
Läs mera

Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020 | Nyheter
Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter.
Läs mera

Årets företagarpris har utdelats i Korsnäs

17.06.2020 | Nyheter
Årets företagarpris gick till familjeföretaget Korsnäs Glasservice, som drivs av Mats Österberg. Korsnäs företagares pris till årets unga företagare 2019 går till två företagare, som valt att satsa på en traditionell näring, som inte lockar många yngre idag. Bägge företagarna har tagit steget fullt ut och satsat på kustfiske på heltid.
Läs mera