Jonna förevigar äkta känslor – blev företagare halvt av misstag

23.08.2019

Jonna3 600px
Jonna Nygårds fotograferingsstudio ligger i Sockerfabriken på Vasklot.

I Sockerfabrikens steniga korridorer på Vasklot kan man nuförtiden höra barn tjuta glatt, leksaker skramla och kameraslutaren knäppa. Följer man ljuden, kommer man till ett rum upplyst av höga, välvda fönster. På dörren står det Jonna N. Photography. Välkommen till fotografen!

– Min väg till företagande är kanske inte av det mest traditionella slaget. Jag har aldrig drömt om att starta eget, och att fotografera intresserade mig inte särskilt förrän jag började vänta mitt första barn, avslöjar Jonna Nygård som sitter på en stol i sin splitternya studio och fingrar på en kamera försedd med ett långt objektiv.

Jonna2 300px

Allt fick sin början när Jonna började blogga för sitt eget nöjes skull. Bloggen var privat och i form av en graviditetsdagbok. Det var viktigt för henne att ha ett ställe där hon kunde spara bilder på den växande magen och senare på den nyfödda babyn, och på så sätt väcktes intresset för att fotografera nyfödda och småbarn. Småningom utvidgades läsarkretsen från de närmaste familjemedlemmarna till sådana hon inte kände så väl, tills Jonna öppnade bloggen för allmänheten.

– Jag hörde efter på bloggen ifall jag kunde fota andras bebisar för övningens skull. Plötsligt blev det den vägen att folk började beställa mig som fotograf. I början fotade jag gratis, men snart fick jag så mycket förfrågningar att jag började ta betalt för det och redovisa inkomsterna. Beställningarna via bloggen och Facebook-sidan sysselsatte mig till den grad att till slut började jag som OP Lättföretagare, berättar Jonna.

Att vara egenanställd på deltid passade Jonna utmärkt under den tid som hon var mamma- och vårdledig, eftersom hon kunde boka in sina fotouppdrag då det passade henne. Sommarhelgerna agerade hon bröllopsfotograf, och när maken var ledig kunde Jonna ta kunder. När resten av familjen kröp till kojs om kvällarna, spelade Jonna upp sin favoritmusik ur stereon och satte igång med att redigera bilder – det var mammas egen tid, det.

I augusti 2019 började det äldsta barnet tvåan and de två yngsta på dagis, och Jonna tog några kliv framåt på fotografkarriären: hon blev företagare på heltid och skaffade sig en egen studio på Sockerfabriken.

Jonna4 600px
På Jonnas studio finns det allehanda rekvisita från kläder till kappsäckar.

– Jag anser det viktigt att barnen fått vara i hemvård så länge som möjligt och det lyckades i och med att jag var företagare på deltid. Jag är utbildad till socionom och barnträdgårdslärare, men fotograferandet har jag bättre kunnat kombinera med småbarnslivet. Emellanåt har det förstås varit stressigt att försöka få allt jobb gjort mitt i myllret, men å andra sidan har fotandet varit ett sorts andningshål för mig, funderar Jonna.

– När jag grundade mitt företag fick jag mycket hjälp och stöd från Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. Lättföretagande passar vissa situationer väldigt bra, men från nyföretagscentern fick jag konkreta råd i ett nytt skede. Framförallt med lönsamhetskalkylerna hade jag blivit helt ensam utan Startia. Med hjälp av företagsrådgivarens stöd blev jag säker på att det här som jag sysslar med faktiskt är lönsamt. Och alltid får man besöka Startia på nytt ifall det är något man funderar på, säger de.

Jonna1 300pxLjuset strömmar in i studion genom de stora fönstrena. Jonna använder sig inte av extrabelysning om bara möjligt.

Jonna fotograferar främst familjehändelser: bröllops-, graviditets-, familje- och examineringsfotograferingar har varit populära under den här sommaren. Allra populäraste är ändå både i kundernas och Jonnas tycke baby- och barnfotograferingar – och det var ju där allting började.

– På mina fotograferingar står ingen stelbent, utan jag försöker skapa en så avslappnad stämning som möjligt. Barnen får leka och hålla på fritt, här behöver man inte ”sitta snällt”. Jag strävar efter att fånga äkta känslor på bild, beskriver Jonna.

 

Boka tid till företagets startrådgivning

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]‹ Gå till "Nyheter"

61 företag till salu – skulle din företagarkarriär kunna starta med ett färdigt företag?

17.02.2020 | Nyheter
Årligen besöker över 500 kunder Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia för att starta eget. Vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs ägarskiftesrådgivning däremot hjälptes förra året cirka 107 olika företag med företagsköp, det vill säga med försäljning av företag.
Läs mera

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Nyheter
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Läs mera

Lättföretagandets popularitet syntes även i nyföretagarcentralerna

14.02.2020 | Nyheter
Nyföretagarcentralerna betjänade under år 2019 cirka 14 000 kunder som funderade på företagande och ungefär hälften av dem bestämde sig för att starta eget, precis som under de senaste åren. Både nationellt och i Vasaregionen framträdde särskilt två fenomen: lättföretagandets popularitet samt invandrarnas intresse för företagande.
Läs mera

Klimatfrågor mer framträdande på EnergyWeek

12.02.2020 | Nyheter
Arrangemangen för Vaasa EnergyWeek är i det mest intensiva skedet, och registreringen för energibranschens spetsevenemang i Vasa stadshus 16–19 mars öppnades i början av året. Eventet förväntas locka över 4 600 deltagare.
Läs mera

Hav, energi, passion – den perfekta gåvan för samarbetspartner

07.02.2020 | Nyheter
Vad kan man ge som present för en företagsgäst eller samarbetspartner? Gåvan kan inte vara någonting att dricka eller sådant som annars är svårt att ha med sig i flygplanet. Gåvan borde vara någonting från Vasaregionen och lokalt, men någonting som passar för alla. Den får inte föråldras i lagret, för man måste ju ha dem alltid tillgänglig, även för...
Läs mera

Comtec investerade i förnyad maskinpark

04.02.2020 | Nyheter
Utveckling och uppdatering av företagets maskinpark är något som inom många branscher kräver stora investeringar. Kaj Wik, ägare till bland annat företaget Comtec SMD Technique Oy Ab, stod inför en sådan process under fjolåret och vände sig till VASEK för att få hjälp när det var dags att fylla i ansökningarna för investeringsstöd.
Läs mera

Förbered dig på allt, fixa dina dokument i skick

27.01.2020 | Nyheter
Överraskande sjukdomsattack, skilsmässa, reklamationstvist med en kund, meningsskiljaktigheter inom bolaget. Jobbiga situationer, och dem kan man ju inte alltid helt undvika. Men man kan och det lönar sig att förbereda sig för dem på bästa möjliga sätt. Med hjälp av en expert.
Läs mera

Elisa Havusela ny ägare till Disponentservice Hissa Ab

24.01.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet gjordes ett länge planerat och väl förberett ägarbyte vid vasaföretaget Disponentservice Hissa Ab, som grundades 1983. Ägaren Juha Hissa, som drivit företaget i 20 år, överlät då ägandet till Elisa Havusela, och fortsätter själv som deltidsanställd.
Läs mera