Jonna3 600px
Jonna Nygårds fotograferingsstudio ligger i Sockerfabriken på Vasklot.

I Sockerfabrikens steniga korridorer på Vasklot kan man nuförtiden höra barn tjuta glatt, leksaker skramla och kameraslutaren knäppa. Följer man ljuden, kommer man till ett rum upplyst av höga, välvda fönster. På dörren står det Jonna N. Photography. Välkommen till fotografen!

– Min väg till företagande är kanske inte av det mest traditionella slaget. Jag har aldrig drömt om att starta eget, och att fotografera intresserade mig inte särskilt förrän jag började vänta mitt första barn, avslöjar Jonna Nygård som sitter på en stol i sin splitternya studio och fingrar på en kamera försedd med ett långt objektiv.

Jonna2 300px

Allt fick sin början när Jonna började blogga för sitt eget nöjes skull. Bloggen var privat och i form av en graviditetsdagbok. Det var viktigt för henne att ha ett ställe där hon kunde spara bilder på den växande magen och senare på den nyfödda babyn, och på så sätt väcktes intresset för att fotografera nyfödda och småbarn. Småningom utvidgades läsarkretsen från de närmaste familjemedlemmarna till sådana hon inte kände så väl, tills Jonna öppnade bloggen för allmänheten.

– Jag hörde efter på bloggen ifall jag kunde fota andras bebisar för övningens skull. Plötsligt blev det den vägen att folk började beställa mig som fotograf. I början fotade jag gratis, men snart fick jag så mycket förfrågningar att jag började ta betalt för det och redovisa inkomsterna. Beställningarna via bloggen och Facebook-sidan sysselsatte mig till den grad att till slut började jag som OP Lättföretagare, berättar Jonna.

Att vara egenanställd på deltid passade Jonna utmärkt under den tid som hon var mamma- och vårdledig, eftersom hon kunde boka in sina fotouppdrag då det passade henne. Sommarhelgerna agerade hon bröllopsfotograf, och när maken var ledig kunde Jonna ta kunder. När resten av familjen kröp till kojs om kvällarna, spelade Jonna upp sin favoritmusik ur stereon och satte igång med att redigera bilder – det var mammas egen tid, det.

I augusti 2019 började det äldsta barnet tvåan and de två yngsta på dagis, och Jonna tog några kliv framåt på fotografkarriären: hon blev företagare på heltid och skaffade sig en egen studio på Sockerfabriken.

Jonna4 600px
På Jonnas studio finns det allehanda rekvisita från kläder till kappsäckar.

– Jag anser det viktigt att barnen fått vara i hemvård så länge som möjligt och det lyckades i och med att jag var företagare på deltid. Jag är utbildad till socionom och barnträdgårdslärare, men fotograferandet har jag bättre kunnat kombinera med småbarnslivet. Emellanåt har det förstås varit stressigt att försöka få allt jobb gjort mitt i myllret, men å andra sidan har fotandet varit ett sorts andningshål för mig, funderar Jonna.

– När jag grundade mitt företag fick jag mycket hjälp och stöd från Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. Lättföretagande passar vissa situationer väldigt bra, men från nyföretagscentern fick jag konkreta råd i ett nytt skede. Framförallt med lönsamhetskalkylerna hade jag blivit helt ensam utan Startia. Med hjälp av företagsrådgivarens stöd blev jag säker på att det här som jag sysslar med faktiskt är lönsamt. Och alltid får man besöka Startia på nytt ifall det är något man funderar på, säger de.

Jonna1 300pxLjuset strömmar in i studion genom de stora fönstrena. Jonna använder sig inte av extrabelysning om bara möjligt.

Jonna fotograferar främst familjehändelser: bröllops-, graviditets-, familje- och examineringsfotograferingar har varit populära under den här sommaren. Allra populäraste är ändå både i kundernas och Jonnas tycke baby- och barnfotograferingar – och det var ju där allting började.

– På mina fotograferingar står ingen stelbent, utan jag försöker skapa en så avslappnad stämning som möjligt. Barnen får leka och hålla på fritt, här behöver man inte ”sitta snällt”. Jag strävar efter att fånga äkta känslor på bild, beskriver Jonna.

 

Boka tid till företagets startrådgivning

Tommi Virkama
Tommi Virkama
Startias direktör
+358 400 919 361
Nya företagare

‹ Gå till "Nyheter"