Jonna taltioi aitoja tunteita – ajautui yrittäjäksi puolivahingossa

23.08.2019

Jonna3 600pxJonna Nygårdin valokuvausstudio sijaitsee Sokeritehtaalla Vaskiluodossa.

Vaskiluodon Sokeritehtaan kivisille käytäville voi nykyään kantautua lasten iloista kiljahtelua, leikkimisen ääniä ja kameran sulkijan räpsähtelyä. Äänten alkuperä löytyy korkeiden kaariholvi-ikkunoiden valaisemasta huoneesta, jonka ovessa lukee Jonna N. Photography. Valokuvaaja on tullut taloon!

– Tieni yrittäjäksi ei ehkä ole kovin perinteinen. En ikinä haaveillut yrityksen perustamisesta, enkä edes valokuvaamisesta ollut erityisen kiinnostunut ennen kuin aloin odottaa ensimmäistä lastani, tuliterän valokuvausstudionsa tuolilla istuva Jonna Nygård naurahtaa ja pyörittelee pitkällä objektiivilla varustettua kameraa käsissään.

Jonna2 300px

Kaikki alkoi siitä, kun Jonna ryhtyi pitämään suljettua blogia omaksi ilokseen ikään kuin raskauspäiväkirjan muodossa. Kasvavasta raskausmahasta ja sittemmin syntyneestä esikoisesta oli tärkeää saada kuvia talteen, ja sitä kautta heräsi myös kiinnostus vastasyntyneiden ja pikkulasten valokuvaamista kohtaan. Pikkuhiljaa lukijakunta laajeni suljetusta lähipiiristä tuntemattomampiin, kunnes Jonna avasi blogin julkiseksi. 

– Kyselin blogin kautta, saisinko harjoituksen vuoksi kuvata muiden vauvoja. Yhtäkkiä asetelma kääntyikin niin päin, että minua alettiin kysellä kuvaajaksi. Aluksi kuvasin ilmaiseksi, mutta vähitellen hommia alkoi olla aivan työksi asti, joten ryhdyin ottamaan kuvauksista maksua ja ilmoittamaan tulot verotuksessa. Töitä tuli blogin ja Facebook-sivun kautta niin paljon, että lopulta ryhdyin OP Kevytyrittäjäksi, Jonna muistelee.

Sivutoiminen yrittäjyys oli Jonnalle sopiva työskentelymuoto äitiys- ja hoitovapaalla ollessa, sillä hän pystyi aikatauluttamaan kuvauskeikat itselleen sopiviin ajankohtiin. Etenkin kesäisin viikonloput menivät häitä kuvatessa, ja puolison ollessa vapaalla Jonna pystyi ottamaan itselleen asiakkaita. Iltaisin, talon hiljentyessä yöpuulle, Jonna laittoi lempimusiikkinsa soimaan ja kävi kuvien editoimisen kimppuun – se oli tavallaan äidin omaa aikaa.

Elokuussa 2019 vanhin lapsista aloitti toisen luokan ja kaksi nuorinta päivähoidon, ja Jonna otti pari harppausta eteenpäin urallaan: hän ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi ja hankki itselleen studiotilat Sokeritehtaalta.

Jonna4 600pxJonnan studiolta löytyy kaikenlaista kuvausrekvisiittaa vaatteista matkalaukkuihin.

– Pidän tärkeänä, että lapset ovat saaneet olla kotihoidossa mahdollisimman pitkään, ja sivutoimisen yrittäjyyteni ansiosta se on ollut mahdollista. Olen koulutukseltani sosionomi ja lastentarhanopettaja, mutta valokuvaamisen olen paremmin pystynyt yhdistämään pikkulapsiarkeen. Välillä on tietysti ollut stressaavaa yrittää saada työt tehdyksi siinä kaiken hässäkän keskellä, mutta toisaalta valokuvaus on ollut eräänlainen henkireikä minulle, Jonna tuumii.

– Yrityksen perustamisvaiheessa sain Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiasta paljon apua ja tukea. Kevytyrittäjyys sopii tiettyyn tilanteeseen oikein hyvin, mutta uusyrityskeskuksesta sain konkreettisia neuvoja uudessa vaiheessa. Etenkin kannattavuuslaskelmien kanssa olisin jäänyt yksin ilman Startiaa. Yritysneuvojan tuen ansiosta sain varmuuden, että tämä minun juttuni on oikeasti kannattavaa. Aina saa kuulemma mennä uudestaankin käymään, jos tulee kysyttävää.

Jonna1 300pxIsot ikkunat päästävät luonnonvalon studioon. Jonna ei käytä kuvauksissa lisävaloja, ellei ole ihan pakko.

Jonna tekee pääasiassa perhetapahtumiin liittyviä kuvauksia: hää-, raskaus-, perhe-, valmistujais- ja rippikuvaukset ovat olleet kuluneena kesänä suosittuja. Kaikkein suosituimpia sekä asiakkaiden että Jonnan omasta mielestä ovat kuitenkin vauva- ja lapsikuvaukset – ja niistähän kaikki sai alkunsakin.

– Minun kuvauksissani ei pönötetä, vaan yritän luoda mahdollisimman rennon tunnelman. Lapset saavat leikkiä ja touhuta vapaasti, ei tarvitse ”istua kiltisti”. Pyrin siihen, että kuvistani välittyy aito tunne, Jonna luonnehtii.

 

Varaa aika yrityksen perustamisneuvontaan

Tommi Virkama
Tommi Virkama‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

05.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yhteistyö avainasemassa menestykseen

05.06.2020 | Uutiset
Heidi Uskaure toimii yksinyrittäjänä yrityksessä nimeltä Pieni Idea. Uskaure kuvailee yritystään luovien agenttien toimistoksi, joka tarjoaa matalan kynnyksen markkinointiapua niin pieniin kuin suurempiinkin tarpeisiin. Yritys koostuu joukosta erinäisiä freelancereita, jotka tekevät markkinointia yhdessä Vaasan alueella sekä muualla Suomessa.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

03.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Fredrik toteutti unelmansa omasta puutarha-alan yrityksestä

02.06.2020 | Uutiset
Puutarha-alan yrityksillä on nyt sesonkiaika, ja näiden kiireisten yritysten kategoriaan kuuluu myös Fredrik Skepparin yritys Övermalaxista. Hänen ensimmäinen vuotensa alalla on mennyt hyvin, ja ne vinkit, jotka hän sai Startiasta ja VASEKilta ovat yhdessä hyvän maineen kera siivittäneet yritystä.
Lue lisää

Tukirahat seudun yritysten hyväksi

01.06.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvontapalveluita on käytetty vilkkaasti parin viimeisen kuukauden aikana. VASEKin yrityspalveluissa on tähän mennessä autettu yli 470 eri yritystä koronatilanteen aiheuttamien ongelmien ja kehittämistarpeiden kanssa.
Lue lisää

Tervetuloa juurtumaan Vaasaan

27.05.2020 | Uutiset
Mietitään tilannetta, että olisit juuri muuttanut Vaasaan ja saisit kutsun piknikille kaupunkipuutarhaan, Vaasan kauneimmalle paikalle. Lähtisitkö?
Lue lisää

Uutisia MoveIT-hankkeesta

26.05.2020 | Uutiset
Uusi kuski liikkumisen hankkeeseen ja Vaasan kaupungille valtionavustusta joukkoliikenteen brändäystä varten.
Lue lisää

Vaasa.fi Kuntamarkkinoinnin SM-finaaliin

25.05.2020 | Uutiset
Ainutlaatuinen seudullinen verkkopalvelu vaasa.fi on valittu Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun finaaliin. Kuntaliiton mukaan finaaliin valituissa töissä on pohjana huolellista brändityötä ja tuloksena elinvoiman ja kehityksen voimistumista.
Lue lisää