Jonna taltioi aitoja tunteita – ajautui yrittäjäksi puolivahingossa

23.08.2019

Jonna3 600pxJonna Nygårdin valokuvausstudio sijaitsee Sokeritehtaalla Vaskiluodossa.

Vaskiluodon Sokeritehtaan kivisille käytäville voi nykyään kantautua lasten iloista kiljahtelua, leikkimisen ääniä ja kameran sulkijan räpsähtelyä. Äänten alkuperä löytyy korkeiden kaariholvi-ikkunoiden valaisemasta huoneesta, jonka ovessa lukee Jonna N. Photography. Valokuvaaja on tullut taloon!

– Tieni yrittäjäksi ei ehkä ole kovin perinteinen. En ikinä haaveillut yrityksen perustamisesta, enkä edes valokuvaamisesta ollut erityisen kiinnostunut ennen kuin aloin odottaa ensimmäistä lastani, tuliterän valokuvausstudionsa tuolilla istuva Jonna Nygård naurahtaa ja pyörittelee pitkällä objektiivilla varustettua kameraa käsissään.

Jonna2 300px

Kaikki alkoi siitä, kun Jonna ryhtyi pitämään suljettua blogia omaksi ilokseen ikään kuin raskauspäiväkirjan muodossa. Kasvavasta raskausmahasta ja sittemmin syntyneestä esikoisesta oli tärkeää saada kuvia talteen, ja sitä kautta heräsi myös kiinnostus vastasyntyneiden ja pikkulasten valokuvaamista kohtaan. Pikkuhiljaa lukijakunta laajeni suljetusta lähipiiristä tuntemattomampiin, kunnes Jonna avasi blogin julkiseksi. 

– Kyselin blogin kautta, saisinko harjoituksen vuoksi kuvata muiden vauvoja. Yhtäkkiä asetelma kääntyikin niin päin, että minua alettiin kysellä kuvaajaksi. Aluksi kuvasin ilmaiseksi, mutta vähitellen hommia alkoi olla aivan työksi asti, joten ryhdyin ottamaan kuvauksista maksua ja ilmoittamaan tulot verotuksessa. Töitä tuli blogin ja Facebook-sivun kautta niin paljon, että lopulta ryhdyin OP Kevytyrittäjäksi, Jonna muistelee.

Sivutoiminen yrittäjyys oli Jonnalle sopiva työskentelymuoto äitiys- ja hoitovapaalla ollessa, sillä hän pystyi aikatauluttamaan kuvauskeikat itselleen sopiviin ajankohtiin. Etenkin kesäisin viikonloput menivät häitä kuvatessa, ja puolison ollessa vapaalla Jonna pystyi ottamaan itselleen asiakkaita. Iltaisin, talon hiljentyessä yöpuulle, Jonna laittoi lempimusiikkinsa soimaan ja kävi kuvien editoimisen kimppuun – se oli tavallaan äidin omaa aikaa.

Elokuussa 2019 vanhin lapsista aloitti toisen luokan ja kaksi nuorinta päivähoidon, ja Jonna otti pari harppausta eteenpäin urallaan: hän ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi ja hankki itselleen studiotilat Sokeritehtaalta.

Jonna4 600pxJonnan studiolta löytyy kaikenlaista kuvausrekvisiittaa vaatteista matkalaukkuihin.

– Pidän tärkeänä, että lapset ovat saaneet olla kotihoidossa mahdollisimman pitkään, ja sivutoimisen yrittäjyyteni ansiosta se on ollut mahdollista. Olen koulutukseltani sosionomi ja lastentarhanopettaja, mutta valokuvaamisen olen paremmin pystynyt yhdistämään pikkulapsiarkeen. Välillä on tietysti ollut stressaavaa yrittää saada työt tehdyksi siinä kaiken hässäkän keskellä, mutta toisaalta valokuvaus on ollut eräänlainen henkireikä minulle, Jonna tuumii.

– Yrityksen perustamisvaiheessa sain Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiasta paljon apua ja tukea. Kevytyrittäjyys sopii tiettyyn tilanteeseen oikein hyvin, mutta uusyrityskeskuksesta sain konkreettisia neuvoja uudessa vaiheessa. Etenkin kannattavuuslaskelmien kanssa olisin jäänyt yksin ilman Startiaa. Yritysneuvojan tuen ansiosta sain varmuuden, että tämä minun juttuni on oikeasti kannattavaa. Aina saa kuulemma mennä uudestaankin käymään, jos tulee kysyttävää.

Jonna1 300pxIsot ikkunat päästävät luonnonvalon studioon. Jonna ei käytä kuvauksissa lisävaloja, ellei ole ihan pakko.

Jonna tekee pääasiassa perhetapahtumiin liittyviä kuvauksia: hää-, raskaus-, perhe-, valmistujais- ja rippikuvaukset ovat olleet kuluneena kesänä suosittuja. Kaikkein suosituimpia sekä asiakkaiden että Jonnan omasta mielestä ovat kuitenkin vauva- ja lapsikuvaukset – ja niistähän kaikki sai alkunsakin.

– Minun kuvauksissani ei pönötetä, vaan yritän luoda mahdollisimman rennon tunnelman. Lapset saavat leikkiä ja touhuta vapaasti, ei tarvitse ”istua kiltisti”. Pyrin siihen, että kuvistani välittyy aito tunne, Jonna luonnehtii.

 

Varaa aika yrityksen perustamisneuvontaan

Tommi Virkama
Tommi Virkama‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

From Koskö with love – Alicia kehrää lähituotettua lankaa Koskö Millissä

16.12.2019 | Uutiset
Alicia Trezise-Segervall vaihtoi australialaisen Sydneyn lämmön ja liikenneruuhkat neljään vuodenaikaan ja suomalaisen Mustasaaren rauhaan. Rakkaus sai hänet muuttamaan tänne ja kiinnostus käsitöitä kohtaan sai hänet perustamaan Koskö Mill -nimisen kehräämön Koskön kylän vanhaan koulurakennukseen.
Lue lisää

Yhteistyöllä paremmat edellytykset Merenkurkun matkailuelinkeinolle

16.12.2019 | Uutiset
Destination Kvarken -hanke, joka Merenkurkun alueella tuo yhteen nelisenkymmentä vientikypsää matkailuyritystä ja seitsemän matkailuorganisaatiota, on jo johtanut konkreettisiin tuloksiin.
Lue lisää

Katse merelle

12.12.2019 | Uutiset
Vaasalaiset rakastavat saaristoaan ja merta, myös huonolla säällä, mutta erityisesti auringonpaisteessa. ”Saareen” eli mökille lähdetään varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, joskus jopa vuoden ympäri. Vaasalaiset arvostavat ainutlaatuista saaristoaan ja ylpeilevät Suomen ainoalla Unescon luonnonperintökohteella. Merenkurkun saaristo tarjoaa mahdollisuuksia matkailulle ja virkistäytymiseen, mutta myös uusimpien merenkulun teknologiainnovaatioiden testaukseen ja käyttöönottoon.
Lue lisää

Uumajassa jo toista kertaa järjestetty Karriärsitz-tapahtuma onnistui hyvin!

05.12.2019 | Uutiset
Karriärsitz-rekrytointitapahtuma järjestettiin toista kertaa Uumajan yliopistolla perjantaina 22.11.2019. Uumajasta tapahtumaan osallistui 35 tekniikan, lääketieteen, sosiaali- ja terveysalan, talouden sekä median opiskelijaa. Vaasasta paikalla olivat Vaasan keskussairaala, Vaasan kaupunki, Folkhälsan ja KWH-konserni.
Lue lisää

Malax Bageri & Conditori laajentaa

03.12.2019 | Uutiset
Piirustukset ovat valmiina, tukihakemus jätetty ja aivan pian olisi tarkoitus aloittaa Malax Bageri & Conditorin laajennustyöt. Omistaja Mats Udd toivoo, että kaikki on valmiina keväällä ja odottaa voivansa silloin lisätä konditoriapuolen tuotantoa merkittävästi.
Lue lisää

Komatsu Forest solmii yhteyksiä Pohjanmaalle

29.11.2019 | Uutiset
Komatsu Forest on maailman suurimpia metsäkoneiden valmistajia ja yhtiöllä on nykyisellään kaksi tuotantoyksikköä ja konttoreita yhdessätoista maassa. Yhtiö rakentaa parhaillaan hiilidioksidineutraalia tehdasta Uumajaan, ja sen vuoksi tehtaanjohtajat Martin Ärlestig ja Krister Rosendahl vierailivat Vaasassa tapaamassa suomalaisyrityksiä, aikeenaan solmia mahdollisia kumppanuuksia ja löytää uusia alihankkijoita.
Lue lisää

Liikkumisen muutos tehdään yhteisvoimin – eikä vain sen jonkun muun toimesta

27.11.2019 | Uutiset
MoveIT-hankkeen järjestämässä strategiaseminaarissa 21.11. keskusteltiin vilkkaasti konkretiasta eli keinoista päästä lähemmäksi sitä tilannetta, että Vaasan seudulla olisi oikeasti vähähiiliset liikennepalvelut tarjolla.
Lue lisää