Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024

kuvituskuva VASEKin 20-vuotisjuhlastaVaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:

varsinainen jäsen, kunta/sidosryhmä (varajäsen)

 • Tomas Häyry, Vaasa (Jari Karjalainen)
 • Rurik Ahlberg, Mustasaari (Mikael Alaviitala)
 • Juha Rikala, Laihia (Minna Niemi)
 • Jenny Malmsten, Maalahti (Carola Bengs-Lattunen)
 • Miko Heinilä, Isokyrö (Antti Lintala)
 • Christina Båssar, Korsnäs (Camilla Ribacka)
 • Jan Finne, Vöyri (Göran Westerlund)
 • Antti Hakala-Ranta, teollisuuden edustaja (Mikael Hallbäck)
 • Satu Wivolin, pk-sektori (Göran Östberg)
 • Antti Romu, pk-sektori (Antti Holappa)
 • Lisbeth Fagerström, korkeakoulut (Minna Martikainen)

Uutena jäsenenä VASEKin hallituksessa – mutta kuitenkin tuttuna kasvona – aloittaa Vöyrin kunnanjohtaja Jan Finne. PK-sektorin toisena edustajana on jatkossa Vaasan Yrittäjien puheenjohtaja Satu Wivolin. Hänen varajäsenensä on samoin tuttu kasvo VASEKille: Göran Östberg on VASEKilta eläköitymisensä jälkeen edelleen aktiivinen seudun kehittämisen parissa ja toimii Korsnäsin Yrittäjien puheenjohtajana. Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen myös on uusi varajäsen yhtiön hallituksessa.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa kaupunginjohtaja Tomas Häyry, ja hallituksen esittelijänä ja sihteerinä toimii toimitusjohtaja Stefan Råback.

20-vuotiaalla VASEKilla tuloksekas juhlavuosi

Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen.

Råback toteaa taloustilanteen olevan yrityksille haasteellinen monesta näkökulmasta ja jatkonäkymien epävarmuus hidastaa kasvupanostuksia. Mutta Vaasan seudun kärkiyrityksillä kysyntä on edelleen vahvaa ja maailmanmarkkinoilla on kasvava tarve alueemme energiateknisille ratkaisuille. Tämä tukee myös alihankkijayritysten tilannetta ja heijastuu koko talousalueen kehitykseen.

– VASEKin osalta vuosi 2024 on käynnistynyt erittäin vilkkaasti. Uusyrityskeskus Startian osalta asiakasvirta on hyvällä tasolla ja myös investointihankkeita on valmistelussa alueen yrityksissä. Samaan aikaan on tietyillä aloilla suurempia kysyntähaasteita ja sopeuttamistoimia joudutaan osaltaan toteuttamaan yrityksissä. Työvoiman kysyntä on sen johdosta väliaikaisesti laskenut, mutta pitkäjänteistä vetovoima- ja pitovoimatyötä tehdään kovalla intensiteetillä tulevien työvoimatarpeiden järjestämiseksi, Råback jatkaa.

– Meillä VASEKilla on kahden juhlavuoden – Startia30 vuonna 2022 ja VASEK20 vuonna 2023 – jälkeen edessämme ihan ”tavallinen” vuosi. Vuosi 2023 toi meille runsaasti juhlimisen aiheita, mutta myös ihan tavallista, arkista puurtamista. Maailmantilanteen epävarmuus vaikutti yritysten investointihalukkuuteen, mutta samalla myös yritysneuvonnan asiakasmääriin, muun muassa koska investointitukihakemukset olivat yhä harvemmalla ajankohtaisia ja rahoituksen saatavuus ja hinta kiristyi, Råback toteaa vuosikertomuksen esipuheessa.

Hallituksen puheenjohtaja Tomas Häyryn mukaan vuosi 2023 olikin seudullisesti erittäin onnistunut, sillä teollisuus investoi ennätysvauhtia ja tulevat akkutehdashankkeet etenevät suunnitellusti:

– Me Vaasan seudulla uskomme, että odotetun orastavan kasvun törmääminen taloudelliseen taantumaan ja korkotilanteeseen on vain väliaikainen pysähdys. Tämän vuosikymmenen aikana Vaasan seutu tulee kasvamaan runsaasti, investoimaan sekä rakentamaan, hän kommentoi vuosikertomuksessa.

Häyryn mukaan vuodesta 2024 tulee seudulle uusi kasvusysäys, odotetut akkutehdasinvestoinnit alkavat realisoitua ja jäljellä olevasta vuosikymmenestä tulee Vaasan seudun kasvun aikaa.

Sidosryhmäkysely: VASEKin yhteistyökykyä arvostettiin jälleen

VASEK toteutti vuoden 2024 alussa sidosryhmäkyselyn, joka lähetettiin 332 henkilölle. Vastaajat edustivat elinkeinoelämän organisaatioita, aluekehitysviranomaisia, koulutussektoria ja kehityshankkeiden toteuttajia. Myös kaikkien omistajakuntien kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajistot saivat sidosryhmäkyselyn vastattavakseen.

Poimintoja sidosryhmäkyselyn tuloksista:

 • Vastaajista 88,4 % oli samaa mieltä tai täysin samaa mieltä siitä, että VASEK on onnistunut työssään hyvin yritys- ja elinkeinopalveluiden osalta. Asteikolla 1–4 keskiarvo oli 3,64 (2022: keskiarvo 3,56).
 • Alue- ja toimialakehityksen osalta keskiarvo oli 3,35 (2022: keskiarvo 3,37)
 • ja seudun markkinoinnin osalta 3,49 (2022: keskiarvo 3,36).

Vastaajat pitivät VASEKia yhteistyökykyisenä antaen sille kyselyn korkeimman arvosanan (keskiarvo 3,74; 2022: 3,65).

 • Kehittämisyhtiön tavoitteet tunnettiin hyvin (90,7 % vastaajista samaa mieltä tai täysin samaa mieltä).
 • 93 % vastaajista tunsi myös tehtävät hyvin,
 • ja kehitysyhtiön toiminnan tuloksetkin oli 79,1 prosentilla vastaajista hyvin tiedossa.

Sidosryhmäkyselyyn vastanneista 69,8 % antoi VASEKin toiminnasta kokonaisuudessaan kiitettävän kouluarvosanan (10 tai 9). Keskiarvo oli nyt peräti 8,72, jossa oli vielä hiukan nousua vuoteen 2022 verrattuna (8,62).

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää