Yrityskummi kulkee yrittäjän vierellä henkisenä tukena

30.10.2019

Yrityskummit2 vaakaTapani Vierillä ja Kirsti Melinillä on vuosien kokemus Yrityskummitoiminnasta. 

Yksinyrittämisen ei nimestään huolimatta tarvitse tuntua yksinäiseltä, vaan yrittäjäpolun varrella saa ja kannattaa hakea tukea itseään kokeneemmista yritysmaailman asiantuntijoista. Yrityskummi on varteenotettava vaihtoehto pienyrittäjälle, joka kaipaa tuekseen kokenutta ja asiantuntevaa mentoria. Yrityskummin tehtävä on tarjota ”kummitettavalleen” sparrausta esimerkiksi päätöksenteon tueksi. Yrittäjä tekee itse päätöksensä ja vastaa niiden toteutuksesta, mutta yrityskummi kulkee hänen rinnallaan henkisenä tukena.

Pohjanmaalle yrityskummitoiminta juurtui vuoden 2005 tienoilla, kun silloiseksi aluekummiksi eli paikallisen toiminnan vetäjäksi ryhtyi Tapani Vieri.

– Yrityskummitoiminnalle pohdittiin sopivaa kotia, joka sitten löytyi Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien katon alta. Aikanaan minä siirryin sivuun aluekummin tehtävästä, nykyään siinä toimii Erik Sjöberg, Vieri kertoo.

Yrityskummien paikallinen osasto toimii osana Suomen Yrityskummit ry:tä, johon kuuluu yhteensä yli tuhat vapaaehtoisperiaatteella työskentelevää yrityskummia. Toimintaa tukevat muun muassa monet kaupungit, kunnat ja kehitysyhtiöt, kuten Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK. Paikallisosastot järjestävät jäsenilleen koulutuksia ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä, kuten vaikkapa digitaalisesta markkinoinnista, jotta yrityskummit pystyisivät tukemaan mentoroitaviaan yhä paremmin.

Yrityskummit1 300pxYrityskummien paikallinen osasto järjestää jäsenilleen koulutusta ajankohtaisista aiheista. Erik Sjöberg (kuvassa takana) on paikallisosaston aluekummi.

Yrityskummiksi ryhtyviä yhdistää ainakin kaksi asiaa: asiantuntemus jollain yritysmaailman osa-alueella sekä pyyteetön halu auttaa pienyrittäjiä. Vaasalainen Kirsti Melin, joka toimi työurallaan Vaasan ammattikorkeakoulun liiketalouden yliopettajana ja tutkimusjohtajana, on yksi alueellamme toimivista yrityskummeista.

– Eläkkeelle jäätyäni koin, että virtaa on vielä tehdä vaikka mitä. Halusin kohdistaa energian johonkin hyödylliseen, jossa pääsisin myös hyödyntämään asiantuntemustani. Olen tukenut mentoroitaviani esimerkiksi kansainvälistymisprosesseissa ja kasvun eri vaiheissa. Toisten auttaminen on erittäin palkitsevaa, Melin kuvailee.

Valokuvausyrittäjä Jonna Nygård, josta kirjoitimme kesällä, otti yhteyttä Yrityskummeihin pian täysipäiväiseksi yrittäjäksi ryhtymisensä jälkeen.

– Yrityskummin kanssa voi keskustella mistä tahansa yrittäjyyteen liittyvästä aiheesta. Kun hain yrityskummia, sain itse määrittää, millaisissa asioissa erityisesti tarvitsen sparrausta, ja minulle etsittiin tarpeisiini parhaiten sopiva henkilö kummiksi, Nygård kertoo.

– Suosittelen yrityskummia ihan jokaiselle yrittäjälle, joka kokee tarvitsevansa apua yrittäjyydessään, haluaa nähdä asioita ulkopuolisen näkökulmasta ja saada hyviä vinkkejä toimintaansa. Itseäni tsemppasi ja motivoi jo ensimmäinen tapaaminen ja sain uusia ideoita, joista otin heti kopin.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Uutiset
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Lue lisää

Riima Oy hoitaa markkinointiviestinnän yrittäjähenkisellä otteella

16.01.2020 | Uutiset
Vuonna 2016 perustettu Riima Oy on täyden palvelun mainostoimisto. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu kaikkea, mitä yritys tai organisaatio voi markkinointiviestinnän saralla tarvita: painotuotteet, digitaalisen markkinoinnin tuotteet ja verkkosivut sekä brändi- ja strategiasuunnittelu. Riima liittyi loppuvuodesta 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon, ja tarjoaa markkinointipalveluita aloittaville yrityksille suunnattuina paketteina.
Lue lisää

VASEK siirtyy käyttämään Vaasan seudun tapahtumakalenteria

15.01.2020 | Uutiset
VASEKilla on jo usean vuoden ajan ollut kotisivuillaan tapahtumakalenteri, jonne on kerätty VASEKin omien tilaisuuksien lisäksi muita seudulla tapahtuvia seminaareja, kursseja ja koulutuksia, infotilaisuuksia, messuja sekä muita erilaisia yrittäjiä, liike-elämää ja seudun organisaatioita kiinnostavia tilaisuuksia. Nyt oman tapahtumakalenterin ylläpitäminen on kuitenkin jäänyt tarpeettomaksi, sillä Vaasan seudun verkkopalvelun uusittu, entistä toimivampi ja kattavampi tapahtumakalenteri tarjoaa tehokkaan kanavan myös yrittäjiä ja työelämää...
Lue lisää

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Uutiset
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Lue lisää

Haemme korkeakouluharjoittelijaa kevääksi ja kesäksi 2020 viestinnän eri tehtäviin

10.01.2020 | Uutiset
Tarvitsemme sinun apuasi energia-alan huipputapahtuman EnergyWeek 2020 järjestelytehtävissä sekä EnergyVaasan viestintään eri kanavissa. Toimit EnergyVaasan Communications & Brand Managerin apuna ja tuotat some-sisältöjä, markkinointimateriaalia sekä tiedotteita ja markkinointitekstejä.
Lue lisää

Julia auttaa yritysasiakkaitaan sanomaan KYLLÄ

07.01.2020 | Uutiset
Oma yritys oli Julia Olinille kaukainen ja epärealistinen haave, kunnes hän eräänä päivänä päätti piipahtaa Uusyrityskeskus Startiassa. Yhtäkkiä kaikki kävi todella nopeasti, ja YES Communications-yrityksestä tuli totta. Käynnistysvaihe meni yli odotusten, ja Julia näkeekin, että hänen tarjoamilleen palveluille on selkeästi tarvetta.
Lue lisää

Millaista tukea yrityksesi tarvitsee energia- ja ilmastotyöhön? Vastaa kyselyyn!

03.01.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki kartoittaa kyselyn avulla alueen pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä ja kokemuksia energia- ja ilmastotyölle kunnilta saadusta tuesta.
Lue lisää

Muutos VASEKin ja Startian aukioloaikoihin

02.01.2020 | Uutiset
Toimistomme on auki arkisin klo 8.00–16.00. Klo 11.15–12.00 olemme auki rajoitetusti. Mikäli olemme kaikki asiakastapaamisissa, kokouksissa tai lounaalla, tavoitat meidät puhelimitse.
Lue lisää