Finansiering vid företagsköp kräver förberedelser och realistisk affärsplan

02.12.2022

pexels mart production 7222869

När det gäller företagandet, att starta eget och särskilt företagsköp, är finansieringen en av de viktigaste delarna i processen. I webbinariet som arrangerades av Sustaining Businesses in Ostrobothnia den 28 november talade man om hur ett företagsköp kan finansieras och erbjöd tips på hur man förbereder sig för själva ansökningsprocessen.

Max Kuula, företagschef på Kvevlax Sparbanks kontor i Vasa, påminde om att en köpare av ett företag skall börja med grunderna:

– Börja med att begära det senast fastställda bokslutet för det bolag som ska köpas, begär även en så färsk delårsrapport som möjligt och kontakta utvecklingsbolagets ägarskiftesrådgivare. Med rådgivarens hjälp utarbetar du en affärsplan och kan samtidigt fundera på om du ska köpa företagsverksamheten eller aktierna. Det är också viktigt att tänka på självfinansieringsdelen och tillgängliga lånesäkerheter i förväg, säger Kuula och fortsätter:

– Efter att du pratat med banken så kontaktar vi sedan Finnvera och gör en ansökan om borgen till  Finnvera. Banken fattar då tillsammans med Finnvera ett beslut om att bevija lånet.

Enligt Kuula finns det flera villkor för att få finansiering:

– Både företagarens och företagets kredithistoria måste vara i ordning, affärsplanen måste vara realistisk och företagaren måste förbinda sig till företagets verksamhet. Vi utvärderar också de övergripande branschriskerna och branschens utvecklingsmöjligheter. Tillgängliga säkerheter samt tidigare kundrelation med banken och företagarens personliga ekonomi påverkar också lånebeslutet.

Kuula påminner också om förberedelserna inför mötet med banken, det behövs förutom bokslut och delårsrapport även bolagsordning, handelsregisterutdrag och en förteckning över de inventarier som finns i det bolag som skall köpas.

Päivi Kinnunen, regionchef för Finnvera, en statlig specialfinansiär, berättade för webbinariets deltagare att Finnvera erbjuder finansiering vid etablering, tillväxt, export och internationalisering av företagsverksamhet. Finnvera deltar också i finansieringen av cirka tusen ägarskiften varje år.

– Finnvera kan inte vara huvudfinansiär vid ett företagsköp; det krävs alltid även en självfinansieringsandel. Ibland kan säljaren investera i företaget eller ge betalningstid för betalning av köpesumman, säger Kinnunen och fortsätter:

– Vi tar inte ställning till köpesumman, men vi beaktar alltid återbetalningstiden på lånet, det vill säga hur man med företagets inkomster kan betala låneamorteringarna. Lånetiden är vanligtvis tre till sju år, så om köpesumma är mycket hög spelar omsättningen och kostnadsstruktur en stor roll när amorteringarna skall betalas. Vi måste även komma ihåg att beakta framtida investeringsbehov, det vill säga att lånet inte nödvändigtvis enbart behövs för köpesumman, utan kanske även för ersättande investeringar.

Både Kuula och Kinnunen är överens om att företaget måste ha förutsättningar för en lönsam verksamhet för att de skall kunna finansiera ett företagsköp.

– En noggrann förberedelse av ett företagsköp är viktig, företagaren och finansiären måste veta vad som skall finansieras och för att se potentialen för tillväxt och framgång, avslutar Kinnunen.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera