Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023

483a0923Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:

– År 2022 var redan det tredje pandemiåret, men lyckligtvis lättade de direkta effekterna av pandemin i början av året. Efter att restriktionerna togs bort en bit in på det nya året kunde man börja arbeta mer normalt, träffas personligen och ordna olika evenemang där människor kunde mötas öga mot öga. Det blev ändå ett mycket utmanande år för många företag i olika branscher, när det direkt efter pandemin och de olika restriktionerna uppstod nya problem med anledning av det anfallskrig Ryssland inlett i Ukraina och alla dess följdeffekter. Det här ledde till ett ökat antal kundföretag som behövde rådgivning då de hamnat i en utmanande ekonomisk situation. Vårt bolags egen verksamhet – inom alla tre huvudområden – var mycket framgångsrik under 2022. Precis som under tidigare år, fortsatte grundandet av nya företag och processerna med ägarskiften i företag i en bra takt, konstaterar Råback i årsberättelsens förord.

Nyckeltal från år 2022:

  • 3 667 kundkontakter
  • 1 717 kundföretag/personkunder
  • 178 nya företag som startades med hjälp av Nyföretagscentrum Startia
  • 158 företagskunder inom ägarbytestjänsterna

Enligt VASEKs styrelseordförande Tomas Häyry har mycket gott åstadkommits, men det bästa ligger fortfarande framför oss:

– Det målmedvetna regionutvecklingsarbete som VASEK och andra aktörer i regionen tillsammans utfört har bidragit till att området uppfattas som en av de hetaste platserna i Finland. Näringslivet investerar nu på ett aldrig tidigare skådat sätt och även internationella investeringar är på väg. Resultaten och skörden av Invest in-arbetet kommer vi att kunna njuta av under de kommande åren, ännu under det här årtiondet. Det är bra att vara medveten om att det här ofta är ett väldigt osynligt arbete och den stora allmänheten kommer att få se en glimt av det först senare när bitarna börjar falla på plats, konstaterar Häyry i sin översikt i årsberättelsen.

Nyckeltal från år 2022:

  • VASEK genomförde själv totalt 15 olika utvecklingsprojekt
  • Till dessa projekt fick bolaget 360 000 euro projektfinansiering inom räkenskapsperioden
  • VASEK betalade kommunal medfinansiering eller årsavgifter för totalt 25 olika projekt/aktiviteter

Enligt Råback ser utsikterna för 2023 utmärkta ut för bolaget. Hösten 2022 beslutade ägarkommunerna att öka kommunernas finansieringsandel för det kommande året, och bolaget har många projekt med fokus på företagsutveckling på gång och i startgroparna.

Omsättningen för 2022 uppgick till 2,12 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat 2022 var drygt 17 tusen euro minus.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera