Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023

483a0923Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:

– Vuosi 2022 oli jo kolmas pandemiavuosi, jonka suorat vaikutukset kuitenkin jo onneksi helpottivat alkuvuodesta. Vuoden alun rajoitusten jälkeen päästiin normaalimpaan työntekoon, henkilökohtaisiin tapaamisiin ja järjestämään erilaisia tapahtumia ihan kasvotusten. Monille eri alojen yrityksille vuosi oli kuitenkin erittäin haasteellinen, kun pandemian ja erilaisten rajoitusten jälkeen tuli heti Venäjän käynnistämän Ukrainan sodan ja sen seurannaisvaikutusten johdosta aivan uusia ongelmia. Tämä näkyi taloudellisissa haasteissa olevien yritysten määrän kasvuna asiakaskunnassamme. Yhtiömme oma toiminta – kaikilla sen kolmella pääosa-alueella – onnistui toimintaympäristön epävarmuudesta huolimatta erinomaisesti vuonna 2022. Uusyritysperustanta ja yritysten omistajanvaihdosprosessit toteutuivat hyvällä tahdilla, aivan aiempien vuosien tapaan, Råback toteaa vuosikertomuksen esipuheessa.

Avainlukuja vuodelta 2022:

  • 3 667 asiakaskontaktia
  • 1 717 yritystä ja asiakasta
  • 178 Uusyrityskeskus Startian avulla perustettua yritystä
  • 158 yritysasiakasta omistajanvaihdospalveluissa

VASEKin hallituksen puheenjohtaja Tomas Häyryn mukaan paljon hyvää on saatu aikaiseksi, mutta paras on vielä edessä:

– Määrätietoisesti VASEKin ja muiden seudun toimijoiden yhdessä tekemä aluekehitystyö on edesauttanut sitä, että alue mielletään yhdeksi Suomen kuumimmista paikoista. Elinkeinoelämä investoi nyt ennennäkemättömällä tavalla ja kansainvälisiäkin investointeja on tulossa. Invest in -työn tuloksista ja sadosta päästään nauttimaan tulevina vuosina vielä tämän vuosikymmenen aikana. Onkin hyvä tiedostaa, että tästä monesti hyvinkin näkymättömästä työstä suuri yleisö pääsee näkemään välähdyksiä vasta myöhemmin, sitten kun palaset alkavat loksahdella paikoilleen, Häyry toteaa vuosikertomuksen puheenvuorossaan.

Avainlukuja vuodelta 2022:

  • VASEKin itse toteuttamia kehittämishankkeita 15 kappaletta
  • Näihin hankkeisiin rahoitusta saatiin tilikauden aikana 360 000 euroa
  • VASEK maksoi kuntavastinrahoitusta yhteensä 25 eri hankkeeseen/toimintaan

Råbackin mukaan vuoden 2023 näkymät ovat yhtiölle erinomaiset, sillä omistajakunnat päättivät syksyllä 2022 kuntien rahoitusosuuden nostamisesta tulevalle vuodelle, ja yhtiöllä on monia yritysten ja niiden toimintaympäristön kehittämiseen painottuvia hankkeita käynnissä ja alkamassa.

Vuoden 2022 kokonaisliikevaihto oli 2,12 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2022 tulos oli n. 17 tuhatta euroa tappiollinen.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää