Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020

Illustration.Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.

– Detta är ett av de centralaste ämnena inom företagsrådgivning. På startrådgivningen diskuterar vi företagets verksamhetsmodell, kort- och långsiktiga mål samt olika företagsformers goda och dåliga sidor, så att det blir enklare för den blivande företagaren att bestämma hur denne ska gå till väga. Och klart att man kan ändra företagsform senare vid behov, påminner Startias direktör Tommi Virkama.

– När det kommer till säljning av företag eller företagsverksamhet, spelar företagsform även större roll både för säljningen och för beskattningen. Alltså, ifall man funderar att sälja eller överlåta företaget till nästa generation, lönar det sig absolut att komma i god tid och diskutera med oss de olika alternativen och deras inverkan på ägarskiftet, uppmanar direktör för företagstjänster Kjell Nydahl.

Startias sakkunnigpartner Kjell Ahläng från Convido Företagstjänst påminner att företagaren har som mål att få tillräckligt uppehälle, utan att betala orimligt mycket i skatt. Därför spelar val av företagsform roll.

Företagsinkomst delas i förvärvsinkomst, som beskattas progressivt, och i kapitalinkomst, vars skattesats är 30–34 procent. Företagaravdrag på fem procent berör firma, öppet bolag och kommanditbolag, men inte aktiebolag. Ett aktiebolag igen kan dra nytta av dividendutdelning från utdelningsbara medel som en del av skatteplanering.

Enligt Ahläng är firma enklast av alla företagsformer:

– Firmans FO-nummer bevaras under hela livscykeln, även om man lägger företaget vilande och tar bort det från handelsregistret. Det är alltså möjligt att starta verksamheten på nytt. Företagsformen kan ändras till öppet, kommandit- eller aktiebolag, men då får företaget ett nytt FO-nummer. Firma passar företagare som inte tar stora risker eller lån i sin verksamhet. Det går inte heller att sälja en firma, utan endast maskiner, namnet eller affärsverksamheten, påminner Ahläng.

Kommanditbolag och öppet bolag är nuförtiden relativt sällsynta företagsformer, men enligt Ahläng har dessa flera fördelar, så som årlig beskattning av vinsten, som betyder att det inte blir några skatteöverraskningar i samband med nedläggning av verksamheten.

– Och när det går bra för företaget, kan ägaren fritt använda dessa redan beskattade inkomster. Med aktiebolag är det lite mera reglerat, konstaterar han.

Till skillnad från firma, behåller kommanditbolag och öppet bolag samma FO-nummer när företagsformen ändras till aktiebolag. En företagare med firma tar privatuttag, medan en med aktiebolag eller kommanditbolag även kan betala ut lön till sig själv utöver privatuttagen.

Även om val av företagsform påverkar beskattningen, är det enligt Ahläng inte lönt att ändra på företagsform endast för att minimera skatterna:

– Kanske det lönar sig ifall beskattningsbar inkomst är över 60 000 euro per person. Det viktigaste är att begrunda eventuella risker som personen kan skydda sig mot med hjälp av företagsformen. Och ändringar som gäller ägandet, så som generationsskifte, kan vara en orsak till varför det lönar sig att ändra på företagsformen, betonar Ahläng.

Nydahl påminner företagare att alltid välja bokföringsbyrå med omsorg:

–  Bokföringsbyrå och en sakkunnig bokförare är företagarens viktigaste partners. Det lönar sig alltså att diskutera beskattning och företagsform med bokföraren ur det egna företagets synvinkel. Eller så kan du boka tid hos vår företagsrådgivare, så går vi igenom alternativen med dig och uppmanar dig vid behov att kontakta en expert, som till exempel Convido, påminner Nydahl.



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera