ResizedImage600400 AgnesAgnes Ekström gillar de nya datorerna för de är lätta att använda. Bild: Gustaf Westerholm

I december 2018 nappade Korsholms kommun med IT-stödperson Roger Andersson i spetsen på ett erbjudande om att köpa återanvända datorer. IT-tutor Anette Hjerpe vid Smedsby-Böle skola var direkt med på noterna.

– Jag ansåg direkt att det var en toppen idé. Vi hade redan börjat fundera på att byta ut våra befintliga bärbara datorer, så Rogers förslag kom lämpligt, säger Hjerpe.

Roger Andersson köpte in, installerade och levererade datorerna till skolan. Allt inom loppet av några veckor.

Företaget som återanvänder datorerna och säljer dem vidare är svenskt och heter Inrego.

– Vi ser hela tiden ett ökande intresse för att värna om miljön och då är det mycket positivt att kommuner som Korsholm aktivt tar ett beslut att göra så mycket man kan, säger Inregos affärsområdeschef Ulf Berglund.

Ostberg BerglundGöran Östberg träffade Ulf Berglund i Vasa i november. Bild: VASEK

Inrego hanterar inte bara datorer utan även paddor, mobiler och annan elektronik. Inrego är Europas nionde största företag inom branschen och återanvände över 300 000 datorer förra året. Därmed minskade man kundernas klimatavtryck med 4,4 miljoner kilo koldioxid, vilket motsvarar ett års uppvärmningskostnader för 17 600 lägenheter i Sverige.

– Att köpa in återanvända datorer passade perfekt i in i vårt miljötänk och det kanske ger ringar på vattnet, säger Hjerpe.

– Inom skolsektorn i Sverige finns det över 700 skolor som använder Inregos produkter och vi bearbetar 25 000 datorer per månad. Det visar att behovet finns, därför ser vi oss hela tiden omkring efter nya potentiella marknader, säger Berglund.

För Korsholms kommun kan Inrego bli en intressant samarbetspartner. Återanvändning är nämligen en viktig del av den cirkulära ekonomin, som kommunen vill gå i bräschen för.

– Återanvändning är alltid bättre än återvinning, säger VASEKs Göran Östberg som är projektchef för cirkulär ekonomi i Korsholm.

Är Fågelberget lämpligt för ett företag som Inrego?

– Absolut. När folk tänker på cirkulär ekonomi glömmer man ofta bort återvinning och -användning av teknik. Men cirkulär ekonomi gäller teknik i allra högsta grad. På Fågelberget finns olika stora tomter för olika ändamål och det finns absolut utrymme för Inrego om de skulle vela etablera sig där, säger Östberg.

Datorerna som Smedsby-Böle skola nu använder har en garanti på tre år och kostade runt 300 euro styck. Hjerpe var positivt överraskad då hon tog emot datorerna.

– Vi visste ju inte riktigt vad vi skulle få. Men med facit på hand kan jag säga att vi aldrig skulle ha fått så här bra nya datorer för samma pris. Prestandan är verkligen hög, säger Hjerpe.

 

Text: Gustaf Westerholm / Korsholms kommun

Läs artikeln i sin helhet på Korsholms kommuns sida

 

Goran Ostberg
Göran Östberg
Projektchef
+358 500 366 097
Cirkulär ekonomi Korsholm

 

EU EAKR SV vertical 20mm rgbhavkraftEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB

‹ Gå till "Nyheter"