ResizedImage600400 AgnesAgnes Ekström pitää helppokäyttöisistä uusista tietokoneista. Kuva: Gustaf Westerholm

Joulukuussa 2018 Mustasaaren kunta tarttui IT-tukihenkilö Roger Anderssonin johdolla tilaisuuteen ostaa käytettyjä tietokoneita. Smedsby-Böle skolan IT-tuutori Anette Hjerpe oli heti juonessa mukana.

– Minusta idea oli aivan mahtava. Olimme jo muutenkin miettineet, että koulun kannettavat tietokoneet pitäisi vaihtaa. Rogerin ehdotus osui sopivaan väliin, Hjerpe kertoo.

Roger Andersson osti tietokoneet, asensi niihin tarvittavat ohjelmat ja toimitti laitteet koululle. Kaikki tapahtui parin viikon sisällä.

Ruotsalaisyritys Inrego ostaa käytettyjä tietokoneita ja myy ne edelleen uudelleen käytettäväksi.

– Ympäristöstä huolehtiminen kiinnostaa yhä useampia. Mielestäni on erittäin positiivista, että Mustasaaren kaltaiset kunnat tekevät nyt tietoisesti päätöksiä, jotka hyödyttävät ympäristöä, Inregon liikealuepäällikkö Ulf Berglund toteaa.

Ostberg BerglundGöran Östberg tapasi Ulf Berglundin Vaasassa marraskuussa. Kuva: VASEK

Inrego ei myy uudelleen käytettäväksi pelkästään tietokoneita vaan myös tabletteja, kännyköitä ja muuta elektroniikkaa. Inrego on alan yhdeksänneksi suurin yritys Euroopassa. Viime vuonna se myi edelleen yli 300 000 käytettyä tietokonetta. Tämä pienensi asiakkaiden hiilijalanjälkeä 4,4 miljoonan hiilidioksidikilon verran, mikä vastaa 17 600 ruotsalaisasunnon lämmityskustannuksia vuodessa.

– Käytettyjen tietokoneiden hankkiminen istuu täydellisesti koulun ympäristöajatteluun, Hjerpe sanoo ja uskoo, että muutkin koulut ottavat heistä esimerkkiä.

– Ruotsissa jo yli 700 koulua käyttää Inregon tuotteita, ja me kunnostamme ja myymme eteenpäin 25 000 tietokonetta kuukaudessa. Tästä näkyy, että tarvetta todella on. Siksi tähyilemmekin koko ajan uusia, potentiaalisia markkinoita, Berglund sanoo.

Mustasaaren kunnalle Inregosta voi tulla kiinnostava yhteistyökumppani. Uudelleenkäyttö on nimittäin tärkeä osa kiertotaloutta, jonka edelläkävijäksi kunta haluaa.

– Uudelleenkäyttö on aina parempi ratkaisu kuin kierrätys, toteaa VASEKin Göran Östberg, joka on Kiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö.

Olisiko Lintuvuori sopiva alue Inregon kaltaiselle yritykselle?

– Ehdottomasti. Kun ihmiset ajattelevat kiertotaloutta, heiltä unohtuu usein sähkö- ja elektroniikkalaitteiden uudelleenkäyttö. Mutta kiertotalous koskee mitä suuremmassa määrin myös teknisiä laitteita. Lintuvuorella on erikokoisia tontteja eri tarkoituksiin, ja siellä on ehdottomasti tilaa Inregolle, jos yritys vain haluaa tulla tänne, Östberg sanoo.

Smedsby-Böle skolan käytetyillä tietokoneilla on kolmen vuoden takuu. Yhden tietokoneen hinnaksi tuli noin 300 euroa. Hjerpe yllättyi iloisesti ottaessaan vastaan tietokoneet.

– Emme oikein tienneet, mitä olimme saamassa. Mutta nyt, kun koneet ovat jo käytössä, voin kyllä sanoa, että emme olisi koskaan saaneet näin hyviä uusia tietokoneita samaan hintaan. Tietokoneiden suorituskyky on todella hyvä, Hjerpe sanoo.

 

Teksti: Gustaf Westerholm / Mustasaaren kunta

Lue juttu kokonaisuudessaan Mustasaaren kunnan sivuilta

 

Goran Ostberg
Göran Östberg
Projektipäällikkö
+358 500 366 097
Kiertotalous Mustasaari

 

EU EAKR FI vertical 20mm rgbVipuvoimaaEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle