”Tietokoneiden uudelleenkäyttö on mahtava idea!”

21.01.2019

ResizedImage600400 AgnesAgnes Ekström pitää helppokäyttöisistä uusista tietokoneista. Kuva: Gustaf Westerholm

Joulukuussa 2018 Mustasaaren kunta tarttui IT-tukihenkilö Roger Anderssonin johdolla tilaisuuteen ostaa käytettyjä tietokoneita. Smedsby-Böle skolan IT-tuutori Anette Hjerpe oli heti juonessa mukana.

– Minusta idea oli aivan mahtava. Olimme jo muutenkin miettineet, että koulun kannettavat tietokoneet pitäisi vaihtaa. Rogerin ehdotus osui sopivaan väliin, Hjerpe kertoo.

Roger Andersson osti tietokoneet, asensi niihin tarvittavat ohjelmat ja toimitti laitteet koululle. Kaikki tapahtui parin viikon sisällä.

Ruotsalaisyritys Inrego ostaa käytettyjä tietokoneita ja myy ne edelleen uudelleen käytettäväksi.

– Ympäristöstä huolehtiminen kiinnostaa yhä useampia. Mielestäni on erittäin positiivista, että Mustasaaren kaltaiset kunnat tekevät nyt tietoisesti päätöksiä, jotka hyödyttävät ympäristöä, Inregon liikealuepäällikkö Ulf Berglund toteaa.

Ostberg BerglundGöran Östberg tapasi Ulf Berglundin Vaasassa marraskuussa. Kuva: VASEK

Inrego ei myy uudelleen käytettäväksi pelkästään tietokoneita vaan myös tabletteja, kännyköitä ja muuta elektroniikkaa. Inrego on alan yhdeksänneksi suurin yritys Euroopassa. Viime vuonna se myi edelleen yli 300 000 käytettyä tietokonetta. Tämä pienensi asiakkaiden hiilijalanjälkeä 4,4 miljoonan hiilidioksidikilon verran, mikä vastaa 17 600 ruotsalaisasunnon lämmityskustannuksia vuodessa.

– Käytettyjen tietokoneiden hankkiminen istuu täydellisesti koulun ympäristöajatteluun, Hjerpe sanoo ja uskoo, että muutkin koulut ottavat heistä esimerkkiä.

– Ruotsissa jo yli 700 koulua käyttää Inregon tuotteita, ja me kunnostamme ja myymme eteenpäin 25 000 tietokonetta kuukaudessa. Tästä näkyy, että tarvetta todella on. Siksi tähyilemmekin koko ajan uusia, potentiaalisia markkinoita, Berglund sanoo.

Mustasaaren kunnalle Inregosta voi tulla kiinnostava yhteistyökumppani. Uudelleenkäyttö on nimittäin tärkeä osa kiertotaloutta, jonka edelläkävijäksi kunta haluaa.

– Uudelleenkäyttö on aina parempi ratkaisu kuin kierrätys, toteaa VASEKin Göran Östberg, joka on Kiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö.

Olisiko Lintuvuori sopiva alue Inregon kaltaiselle yritykselle?

– Ehdottomasti. Kun ihmiset ajattelevat kiertotaloutta, heiltä unohtuu usein sähkö- ja elektroniikkalaitteiden uudelleenkäyttö. Mutta kiertotalous koskee mitä suuremmassa määrin myös teknisiä laitteita. Lintuvuorella on erikokoisia tontteja eri tarkoituksiin, ja siellä on ehdottomasti tilaa Inregolle, jos yritys vain haluaa tulla tänne, Östberg sanoo.

Smedsby-Böle skolan käytetyillä tietokoneilla on kolmen vuoden takuu. Yhden tietokoneen hinnaksi tuli noin 300 euroa. Hjerpe yllättyi iloisesti ottaessaan vastaan tietokoneet.

– Emme oikein tienneet, mitä olimme saamassa. Mutta nyt, kun koneet ovat jo käytössä, voin kyllä sanoa, että emme olisi koskaan saaneet näin hyviä uusia tietokoneita samaan hintaan. Tietokoneiden suorituskyky on todella hyvä, Hjerpe sanoo.

 

Teksti: Gustaf Westerholm / Mustasaaren kunta

Lue juttu kokonaisuudessaan Mustasaaren kunnan sivuilta‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää